ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο Κουτσόχερο

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο επισκέφτηκε τη Δευτέρα 11/2 κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας, Πέτρο Κρίκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας, Χρήστο Μπίκα και Ζήση Γκαραλιάκο, μέλη του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του Κόμματος. Με βάση τα κοντέινερ που είναι τοποθετημένα, υπολογίζεται ότι στο κέντρο φιλοξενούνται σήμερα κοντά στους 1.300 πρόσφυγες - ο κύριος όγκος είναι Σύροι και λιγότεροι Αφγανοί, Ιρακινοί και άλλων εθνικοτήτων - από τους 500 είναι έως 18ετών και οι 270 παιδιά έως 12 ετών.

Από τις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ με τους πρόσφυγες, αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καταυλισμός και τα οποία δυσκολεύουν αφάνταστα τη διαβίωσή τους. Προβλήματα όπως:

  • Οι 65 μαθητές του νηπιαγωγείου, πέραν του ότι στοιβάζονται μέσα σε κοντέινερ, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ελλιπή θέρμανση, με κλιματιστικά που στις μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες δεν ζεσταίνουν το χώρο. Σε ό,τι αφορά το «προαύλιο», πρόκειται για «οργωμένο σκάμμα», με χαλίκια περιμετρικά. Το σχολείο αναγκάζονται να το καθαρίζουν μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί, λόγω αναρρωτικής άδειας της καθαρίστριας, όπως έκαναν και στο προηγούμενο διάστημα για τις μέρες που δεν υπήρχε καθαρίστρια.
  • Η έλλειψη μεταφραστών δυσκολεύει την επικοινωνία του προσωπικού με τους πρόσφυγες, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ λείπουν ακόμα και αναλώσιμα υλικά και μέσα που χρειάζονται καθημερινά οι πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι.
  • Προβληματικές είναι οι συνθήκες υγειονομικής κάλυψης. Μέχρι το Γενάρη του 2018, οι πρόσφυγες βρίσκονταν υπό τη φροντίδα των «Γιατρών του Κόσμου», ενώ τώρα την ευθύνη έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με έναν μόνο γιατρό έως το μεσημέρι. Η μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αποτελεί πρόβλημα, ενώ η έλλειψη μεταφραστή δυσκολεύει την επικοινωνία των προσφύγων με τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι το Κόμμα δεν θυμάται τους πρόσφυγες μόνο κατά τις επισκέψεις στους χώρους φιλοξενίας, αλλά 365 μέρες το χρόνο, κάθε μέρα, σε κάθε βήμα της δράσης του, αναφέρθηκαν στην υποκρισία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, που μιλούν για τους πρόσφυγες με αφορμή κάποιες επετείους, ενώ είναι συνένοχοι στο δράμα τους. Παράλληλα, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το Μεταναστευτικό για να ενισχύσει τα κάλπικα δίπολα, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς», «ανθρωπιστές» και «ακροδεξιούς», «λαϊκιστές» και «αλληλέγγυους», κρύβοντας ότι η πολιτική της ΕΕ και στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επιβάλλεται από τις ανάγκες και το σχεδιασμό του κεφαλαίου και ότι είναι μέρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που οξύνονται παγκοσμίως και στους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένη εμπλοκή.

Τέλος, καταγγέλλοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο της κυβέρνησης, ενώ γνωρίζει την κατάσταση, δεν λαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων, κάλεσαν τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα και να διεκδικήσουν μαζί με τους Ελληνες τα δικαιώματά τους, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στη δομή ότι θα φέρουν τα σοβαρά αυτά προβλήματα στη Βουλή, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και θα τα εντάξουν στις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος.

135 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη

135 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας.

«Της ζωής μου τα δυο μεγάλα σφάλματα τα πλέρωνα εβδομήντα χρόνια. Πρώτο: ζητούσα την αλήθεια σ' ό,τι μάθαινα· και δεύτερο: την έλεγα στα πλήθη». Ετσι έγραψε σ' ένα απ' τα τελευταία του ποιήματα («Ακροτελεύτιον») και έτσι έπραξε ο Κώστας Βάρναλης, ο πρώτος από τον κύκλο των ριζοσπαστικοποιημένων ποιητών του καιρού του, που μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη νικηφόρα Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με το έργο του «Φως που καίει» μετουσίωσε την κομμουνιστική ιδεολογία σε ποιητικό λόγο. Ο Βάρναλης, ανταμώνοντας με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τους κομμουνιστές, έκανε στην άκρη τη «βολή» του και τα «υψηλά» και «ιερά» ιδανικά της αστικής τέχνης και στρατεύτηκε με τα κομμουνιστικά ιδανικά. Εθεσε την ποίησή του στην υπηρεσία του λαού και έγινε «ξυπνητήρι» του.

Προς τιμήν του Κ. Βάρναλη, η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε το 2011 Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει» και τα πρακτικά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Εκεί σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη για τον Βάρναλη απευθύνεται «στον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει την πρωτοπόρα τέχνη της εποχής μας μέσα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της (...) Η ζωντανή, αμεσολάβητη, ζουμερή, σταράτη, σατιρική γλώσσα του Κώστα Βάρναλη συνομιλεί άμεσα με το λαό. Δεν καταγράφει, δεν διαπιστώνει, δεν παρηγορεί. Κόβει σαν μαχαίρι. Είναι ένα αισθητικό - πνευματικό όπλο, ένας ακλόνητος οδηγός στον ταξικό αγώνα».

«Από τη Βία λυτρών' η Βία, όχι η άρνηση κι η καλωσύνη

και το ξετύλιγμα τ' αργό».

Ενάντια στην εκχώρηση σχολείων και άλλων χώρων

Κινητοποίηση χτες με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Κυβέρνηση και δήμος ακούστε το καλά, η ιδιωτικοποίηση θα μείνει στα χαρτιά», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ενάντια στην εκχώρηση στο «υπερταμείο» άνω των 50 χώρων δημόσιας χρήσης, μεταξύ των οποίων είναι σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές κ.ά.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία Λαού και κατέληξε στο δημαρχείο. Εκεί, πήραν το λόγο και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν στο πλευρό των μαθητών, όπως η Ενωση Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης». Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον δήμαρχο στον οποίο επισημάνθηκαν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής. Το «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση έδωσαν μεταξύ άλλων εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες τους και το Συντονιστικό Αγώνα καλεί την Κυριακή 17 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, σε συνάντηση στο χώρο του ΚΑΠΗ (Περικλέους 41) όλους τους μαθητές και τα σχολεία της περιοχής για την ενημέρωση όλων, για τον συντονισμό, για να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν. Οι μαθητές, δηλώνοντας πως «δεν βγάζουμε τα όνειρα και τις ανάγκες μας σε πλειστηριασμό», διεκδικούν: Να ακυρωθεί τώρα η εκχώρηση των 50 ελεύθερων χώρων στο «υπερταμείο», να απαλλοτριωθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων προς όφελος των μαθητών, των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής. Να γίνουν υποδομές για αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, σε όλα τα σχολεία της περιοχής, με επαρκή εξοπλισμό για τις ανάγκες των μαθητών.

Αγνοείται 9χρονη προσφυγοπούλα

Μια προσφυγοπούλα 9 χρόνων αγνοούνταν χτες στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, το πρωί ομάδα περίπου 45 προσφύγων και μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων αποβιβάστηκε στη δύσβατη περιοχή Τσόνια που βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νησιού. Οι ξεριζωμένοι περισυνελέγησαν από τις αρχές και κάποιοι από αυτούς δήλωσαν πως η 15χρονη είχε πέσει στη θάλασσα. Αργότερα βρέθηκαν οι γονείς της που δήλωσαν ότι έχασαν την κόρη τους κατά την αποβίβασή τους στη στεριά. Το Λιμενικό διεξήγε έρευνες για τον εντοπισμό της σε στεριά και θάλασσα. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στο μικρό λιμάνι του οικισμού Τσόνια και στη συνέχεια στην τέντα υποδοχής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Ηχητικά ντοκουμέντα από την τραγωδία στο Μάτι

Ηχητικά ντοκουμέντα της Αστυνομίας (της Αμεσης Δράσης και της Τροχαίας) από την περσινή τραγωδία στο Μάτι ήρθαν χτες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Καθημερινή».

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε το απόγευμα της 23/7/2018, στις 16.40, όταν πολίτες ενημέρωσαν ότι βλέπουν καπνό στο Ντράφι. Στις 17.43 αστυνομικός ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι στον Νέο Βουτζά υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από καπνούς, δεν υπάρχει ορατότητα και δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο να ενημερωθούν να έρθουν προς τα εδώ. Στις 18.18 αστυνομικός διαβιβάζει στον ασύρματο: «Εφτασε η φωτιά κάτω στη Μαραθώνος». Λίγα λεπτά αργότερα δίνεται σήμα στις αστυνομικές δυνάμεις για εκτροπές αυτοκινήτων. Η φωτιά έχει πλησιάσει σε σπίτια και ζητείται από τους αστυνομικούς να μην έρχονται αυτοκίνητα από τη Μαραθώνος.

Στις 19.27 αστυνομικός που είχε αναλάβει να διακόψει την κίνηση των οχημάτων όσο η φωτιά σάρωνε το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι ακούγεται να λέει στον ασύρματο: «Εχουμε αποχωρήσει από το σημείο, δεν γίνεται να κάνουμε εκτροπή, κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα, όλοι έχουνε σπίτια, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εκτροπή στο σημείο, θα μας πατήσουνε». Στις 22.14 δίνεται μια πρώτη εικόνα από τα ηχητικά της Αστυνομίας για το μέγεθος της καταστροφής. Αστυνομικός ενημερώνει ότι στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν καεί γύρω στα 30 αυτοκίνητα και ότι βρίσκονται περίπου 800 άτομα εγκλωβισμένα στην παραλία. Στις 23.47 αστυνομικές δυνάμεις ειδοποιούνται να μεταβούν στην οδό Πανός στον Νέο Βουτζά. Τους ενημερώνουν ότι υπάρχουν συμβάντα Ε10 από την πυρκαγιά. Ο κωδικός Ε10 σημαίνει «ανεύρεση πτώματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ