ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αμφισβητείται η κυβέρνηση με την απόρριψη του προϋπολογισμού

Πιο πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στη Βουλή

Copyright 2019 The Associated

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στη Βουλή
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η Βουλή της Ισπανίας απέρριψε χτες το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και έτσι, το πιθανότερο, η χώρα οδεύει προς εκλογές το επόμενο διάστημα, με πρώτες ημερομηνίες να έχουν ακουστεί η 28η Απρίλη ή η 26η Μάη, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές που επίσης γίνονται στην Ισπανία. Την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις από τον Σάντσεθ, μετά από τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας και της δίκης των αυτονομιστών αστών πολιτικών της Καταλονίας - που ξεκίνησε προχτές και αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες - 191 βουλευτές (σε σύνολο 350) μπλόκαραν το σχέδιο της κυβέρνησης καταθέτοντας δικές τους τροποποιήσεις, καταθέτοντας επί της ουσίας πρόταση μομφής. Ηταν βουλευτές από τα νεοφιλελεύθερα Λαϊκό Κόμμα, Πολίτες, το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα Καταλονίας του φυγά πρώην Προέδρου της, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας του υπόδικου πρώην αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας, και βουλευτές από τον «Φόρο Αστούριας», Βάσκους αυτονομιστές του ΒILDU και τη λεγόμενη Συμμαχία των Κανάριων Νήσων, όπως και δύο «αριστερές» βουλευτίνες των «Εn Marea» και «En Comum Podem».

Από την άλλη, το κυβερνητικό σχέδιο του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (με 84 βουλευτές), που στηρίχτηκε από τη νέα σοσιαλδημοκρατία Ουνίδος Ποδέμος (Unidos Podemos, της συμμαχίας των Ποδέμος και της Ενωμένης Αριστεράς, του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας) και το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων, συγκέντρωσε 158 ψήφους, ενώ υπήρξε και μια αποχή ενός βουλευτή από το Κόμμα των Κανάριων Νήσων.

Διεργασίες ξένες για τα λαϊκά στρώματα

Αυτή η κατάληξη είναι αποτέλεσμα έντονου ενδοαστικού παζαριού που προηγήθηκε, για παράδειγμα, ανάμεσα στους «αντίπαλους» Λαϊκό Κόμμα και τους Καταλανούς αυτονομιστές που ενώθηκαν προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση, με τους τελευταίους να αντιδρούν και στην ποινικοποίηση της πολιτικής τους δράσης, λόγω της δίκης.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι και οι Ποδέμος έπαιξαν ρόλο διαμεσολαβητή με τους Καταλανούς αυτονομιστές, χωρίς να καταφέρουν να τους μεταπείσουν. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Ποδέμος εξέφρασαν τη λύπη τους ότι «δεν πέρασε ένας από τους πιο κοινωνικούς προϋπολογισμούς», αλλά είπαν ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Η σύμμαχος των Ποδέμος, Ενωμένη Αριστερά, κάλεσε την κυβέρνηση να μην πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά να ολοκληρώσει κάποια υποτίθεται «φιλολαϊκά νομοσχέδια» και κάποιες «παροχές», που σε καμία περίπτωση δεν ανακτούν τις μεγάλες απώλειες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με αφορμή την αναγνώριση από την πλευρά της κυβέρνησης Σάντσεθ του αυτοανακηρυγμένου προέδρου - μαριονέτας της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας (κορμός της Ενωμενης Αριστεράς) σε ανακοίνωσή του στις 4/2 σημείωνε ότι «θα αποσύρει την όποια στήριξη και συνεργασία με την κυβέρνηση Σάντσεθ αν δεν επιστρέψει στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας». Ωστόσο, όπως έδειξε η στάση μέσα στη Βουλή της συμμαχίας στην οποία συμμετέχει, κάθε άλλο παρά αυτό τηρήθηκε.

ΚΚ Λαών της Ισπανίας: Καλεί σε σύγκρουση με τα αστικά συμφέροντα

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, με Γραμματέα της ΚΕ τον Αστορ Γκαρσία, είχε επίσης καλέσει τη συμμαχία Unidos Podemos να αποσύρει τη στήριξή της από την κυβέρνηση ως ελάχιστη ένδειξη καταδίκης της επικίνδυνης επεμβατικής πολιτικής στη Βενεζουέλα. Ακόμα, το ΚΚ Λαών της Ισπανίας με προχτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη δίκη των αυτονομιστών ως «πολιτική δίκη» με απώτερο στόχο τη λαϊκή αντίσταση και καλεί «τους εργάτες και τις εργάτριες, τους νέους και τις νέες από τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Ισπανία να μην παρασυρθούν από τον εθνικιστικό πυρετό και να υπερασπιστούν τα κοινά τους συμφέροντα και τα βασικά δημοκρατικά τους δικαιώματα, που σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο».

Επίσης καλεί «τη λαϊκή εργατική πλειοψηφία να μην παρασύρεται από ξένα συμφέροντα και σχεδιασμούς, αλλά χρειάζεται να θέσει το δικό της σχέδιο, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα άλλων τάξεων, να συγκρουστεί με τα αστικά συμφέροντα και να έχει ξεκάθαρο το στόχο για τον σοσιαλισμό, τον μόνο δρόμο για τη χειραφέτηση και το τέλος κάθε καταπίεσης».

KO KYΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στην απεργία των οικοδόμων

Σε απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών στην Κύπρο, με αιχμή την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την οποία οι εργοδότες εξακολουθούν να παραβιάζουν προκλητικά, επιβεβαιώνοντας ότι η λεγόμενη «μεταμνημονιακή περίοδος» είναι εξίσου οδυνηρή για τους εργαζόμενους.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κύπρου του ΚΚΕ καλούν σε στήριξη των οικοδόμων και των αγώνων τους, με ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:

«Καλούμε τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, ιδιαίτερα τους Ελληνες μετανάστες, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, να στηρίξουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους.

Μετά το μνημόνιο, τις περικοπές στους μισθούς και στα ωφελήματα, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, της ΑΤΑ και πολλών άλλων, ζητούν τώρα από τους εργαζόμενους εκτός από τα βάρη της κρίσης τους να αναλάβουν και τα βάρη της "μεταμνημονιακής ανάπτυξής" τους. Η ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας, που πραγματικά καλπάζει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, έχει τη σφραγίδα των θυσιών, ακόμα και του αίματος των οικοδόμων.

Η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις συντεχνίες των εργαζομένων και τους εργοδότες - εργολάβους πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο δουλειάς πρέπει σήμερα με την πάλη τους να ανοίξουν το δρόμο για να αποκρούσουμε την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε αναπλήρωση των απωλειών που υποστήκαμε την περίοδο της κρίσης και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε τόπο δουλειάς! Με επιτροπές αγώνα, με τις συντεχνίες μας, με οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο αγώνα, ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντεργατική επίθεση και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Μόνο με αγώνα και ταξική πάλη μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο για ένα μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε.

Αυτός είναι ο δρόμος για να προετοιμάσουμε τις νέες αναμετρήσεις.

Μόνο έτσι θα είναι νικηφόροι οι αγώνες μας!».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα συνεχιστούν σήμερα στο Πεκίνο, εκτιμώντας πως προχωρούν «μέχρι στιγμής καλά». Ο Μνούτσιν και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, έφτασαν στο Πεκίνο το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να έχουν σήμερα και αύριο συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, που είναι ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική «Huawei Technologies Co.» καταγράφηκε ως ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής μικροκυκλωμάτων για το 2018, μετά από τη νοτιοκορεατική «Samsung Electronics Co.» και την αμερικανική «Apple Inc», ανέφερε χτες ρεπορτάζ της κινεζικής εφημερίδας «China Daily», που επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας ερευνών «Gartner Inc». Αναφέρει επίσης πως οι δαπάνες της «Huawei» για την αγορά μικροκυκλωμάτων αυξήθηκαν κατά 45,2%, ξεπερνώντας την αμερικανική «Dell», αλλά και την επίσης κινεζική «Lenovo Group».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Αξιωματικός της αλβανικής αστυνομίας ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη ενός 32χρονου Κοσοβάρου Αλβανού ως υπόπτου για συμμετοχή σε ομάδα τζιχαντιστών. Πιάστηκε ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει την Αλβανία με πλαστό διαβατήριο από τη Βόρεια Μακεδονία στο λιμάνι της Αυλώνας.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο ανακοίνωσε χτες ότι παραδόθηκαν στον λιβανέζικο στρατό ρουκέτες λέιζερ αξίας άνω των 16 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο της «σταθερής και αταλάντευτης δέσμευσης των ΗΠΑ για υποστήριξη του λιβανέζικου στρατού ως του μόνου νόμιμου υπερασπιστή του Λιβάνου». Η ανακοίνωση είχε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές σε βάρος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που συνεργάζεται με το Ιράν.

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην πόλη Ντένβερ των ΗΠΑ ξεκίνησαν απεργία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και αύξηση των πολιτειακών δαπανών για τη δημόσια Εκπαίδευση.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Μεγάλωσε κι άλλο η λίστα θυμάτων της γρίπης στη Ρουμανία, που χτες ανήλθαν σε τουλάχιστον 113.

ΣΟΥΔΑΝ
Συλλήψεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Νέα μαζική διαδήλωση με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Μπασίρ έχει προγραμματίσει για σήμερα ο Σύνδεσμος Σουδανών Επαγγελματιών, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκέμβρη δεκάδες κλάδοι εργαζομένων και επαγγελματιών.

Χτες, οι σουδανικές δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν πάνω από 12 πανεπιστημιακούς καθηγητές και δημοσιογράφους οι οποίοι συμμετείχαν σε ειρηνική κινητοποίηση φοιτητών έξω από το πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, απαιτώντας την παραίτηση του Μπασίρ. Παράλληλα, σε πολλά βίντεο πολιτών που ανέλυσαν δημοσιογράφοι της εκπομπής «Africa Eye» του βρετανικού δικτύου BBC διαπίστωσαν συλλήψεις, άγριους ξυλοδαρμούς και απαγωγές διαδηλωτών, οι οποίοι σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες οδηγήθηκαν στη συνέχεια σε μυστικά κέντρα κράτησης, ανάκρισης και βασανιστηρίων.

Από τις αρχές Δεκέμβρη, οπότε ξεκίνησε στο Σουδάν ο νέος ξεσηκωμός εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και επαγγελματιών εξαιτίας του νέου κύματος ακρίβειας και ελλείψεων τροφίμων και καυσίμων, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά ή τα βασανιστήρια των κρατικών αρχών καταστολής πολλές δεκάδες άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν φυλακιστεί.

ΡΩΣΙΑ
Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ με «φόντο» τα Στενά Κερτς

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ενδεχόμενο η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 18 Φλεβάρη να αποφασίσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εξαιτίας της «κατάστασης στα Στενά του Κερτς», αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς (25 Νοέμβρη), όπου συνελήφθησαν από τη ρωσική Συνοριοφυλακή 24 Ουκρανοί ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κάτω από την πίεση κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, η ΕΕ δεν είχε επιβάλει νέες κυρώσεις, αλλά είχε επεκτείνει τη χρονική διάρκεια των ήδη υπαρχουσών.

Το περιστατικό αναζωπύρωσε την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το καθεστώς της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε το 2014 στη Ρωσία, αλλά και για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και αξιοποιείται στο έπακρο από ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ για να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στη Ρωσία.

«Αυτές οι κυρώσεις θα αποφασιστούν υπό την πανίσχυρη πίεση των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την εξάρτηση της ΕΕ», σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης, «φανερώνουν την ανικανότητα της ΕΕ να αναγκάσει τον (Ουκρανό Πρόεδρο) Πέτρο Ποροσένκο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν τους πελάτες τους, καταφεύγουν σε άλλη μια δέσμη κυρώσεων...», συνέχισε.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για «επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία», προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες οι συνομιλίες της τριμερούς Ομάδας Επαφής για την Ανατολική Ουκρανία. Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ, αυτές δεν εφαρμόζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ