ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η Μέση Ανατολή

Στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Συρία» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και κατήγγειλε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των συμμάχων τους, αλλά και των ανταγωνιστών τους για τη Συρία, στην επικράτεια της οποίας ο πόλεμος μαίνεται τώρα για 8 χρόνια.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν ουσιαστικά από τη Συρία.

Αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, αναβαθμίζοντας την παρουσία τους. Με το Ιράν στο στόχαστρο, μέσα σε ένα κουβάρι οξύτατων αντιθέσεων, με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ταυτόχρονα παζάρια με Ρωσία, Ισραήλ, χώρες του Κόλπου, Αίγυπτο, την Τουρκία σε αναβαθμισμένο ρόλο που έχει κάνει δύο στρατιωτικές επεμβάσεις, κατέχει συριακό έδαφος και απειλεί με τρίτη επέμβαση.

Ετσι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στην ίδια κατεύθυνση, Ευρωπαϊκή Ενωση, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία επεμβαίνουν στρατιωτικά και επιχειρηματικά. Προωθούνται "τριμερείς άξονες" όπως Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, με άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ρόλο "μεντεσέ" και σημαιοφόρου, διαύλου επικοινωνίας τους με την Τουρκία στα πλαίσια των γενικότερων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

Μεταξύ άλλων μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η Κύπρος, με μεθόδευση διχοτόμησής της υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, πέραν των τουρκικών διεκδικήσεων κατά της Ελλάδας.

Καταρρέει ο μύθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Διασφαλίζουν μόνο ανταγωνισμούς, πόλεμο, δυστυχία, που δεν τελειώνουν. Μόνη λύση ο αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σύστημα της εκμετάλλευσης που τον γεννά».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδια και ανταγωνισμοί στο επίκεντρο

Ολοι οι ...φιλειρηνιστές στην Πολωνία

Copyright 2019 The Associated

Ολοι οι ...φιλειρηνιστές στην Πολωνία
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Οι επόμενες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και επεμβάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απέναντι σε βασικούς ανταγωνιστές τους, όπως το Ιράν και η Ρωσία, έχουν τεθεί από χτες στο επίκεντρο διήμερης υπουργικής συνόδου για τη δήθεν «Προώθηση του Μέλλοντος και της Ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», με «οικοδεσπότες» τους υπουργούς Εξωτερικών Πολωνίας, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, και ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Στην ατζέντα της συνόδου (κατά την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «ανταλλαγή ιδεών για την επίλυση προβλημάτων και προκλήσεων στη Μέση Ανατολή», η «τρομοκρατία» και η ενεργειακή ασφάλεια, οι απειλές για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα, οι «ιρανικές καταστροφικές δραστηριότητες», η ανάπτυξη πυραυλικών προγραμμάτων, οι κυβερνο-απειλές, οι προσπάθειες για «βιώσιμη ειρήνη» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, επιδιώκοντας παράλληλα να υπογράψει με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα συμβόλαιο πώλησης αμερικανικών κινητών εκτοξευτήρων ρουκετών «HIMARS» στον πολωνικό στρατό έναντι 414 εκατ. δολαρίων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είδε τη σύνοδο ως ευκαιρία για να έρθει πιο κοντά με αξιωματούχους χωρών του Κόλπου (όπως ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν με τον οποίο συναντήθηκε χτες το απόγευμα), οι «αρχιτέκτονες» του δήθεν «ειρηνευτικού σχεδίου» της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό, Τζάρεντ Κούσνερ και Τζέισον Γκρίνμπλατ, υπουργοί και κατώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία κ.α. Τη σύνοδο μποϊκοτάρισε η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ δεν προσκλήθηκαν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Κίνα και φυσικά... το Ιράν.

Απειλές Πομπέο κατά «Nord Stream 2»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, συναντώντας Πολωνούς ανώτερους αξιωματούχους, επανέλαβε τις κατηγορίες έναντι της Μόσχας λέγοντας: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να διασπάσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, να αποδυναμώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαταράξει τις δυτικές δημοκρατίες». Απείλησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που σχεδιάζεται να συνδέσει ενεργειακά τη Ρωσία με τη Γερμανία. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο "Nord Stream 2" δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το θεωρούμε ένα αποτυχημένο σχέδιο, δηλαδή βλαπτικό για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», συμφώνησε και ο Πολωνός υπουργός Γ. Τσαπούτοβιτς.

Πιο πριν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Ερικ Παχόν, επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Πολωνία για ενδεχόμενη αύξηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια επαναπατρισμού τζιχαντιστών και «μόνιμης βάσης»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδιο επαναπατρισμού Ιρακινών τζιχαντιστών που αιχμαλωτίστηκαν από Κούρδους στη Συρία μελετά η ιρακινή κυβέρνηση, ενώ το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προωθούν σχέδιο «μόνιμης βάσης» στη Βορειοανατολική Συρία με πρόσχημα την ενίσχυση της «ασφάλειας» στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, ανακοίνωσε χτες πως η κυβέρνησή του θα επαναπατρίσει τους Ιρακινούς τζιχαντιστές που συμμετείχαν στο «Ισλαμικό Κράτος» και έχουν αιχμαλωτιστεί από Κούρδους των δυνάμεων SDF στη Συρία. Πρόσθεσε πως θα γίνουν δεκτές στο Ιράκ και οι οικογένειες των συλληφθέντων, που σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν σε ειδικούς καταυλισμούς στη δυτική επαρχία Ανμπαρ.

Οι δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη συνάντησή του στη Βαγδάτη με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ενώ αξιωματούχοι των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών ανέβαζαν σε περίπου 20.000 τον αριθμό των Ιρακινών (τζιχαντιστών και μελών των οικογενειών τους) που αναμένεται να επιστρέψουν στο Ιράκ έως τον Απρίλη.

Την Τρίτη ο Σάναχαν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ιρακινούς αξιωματούχους για το «μέλλον» των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά την απόσυρσή τους από τη γειτονική Συρία και την ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιθυμεί «να εποπτεύει το Ιράν» από το Ιράκ. «Κατέστησα απολύτως σαφές ότι σεβόμαστε την κυριαρχία τους, τη σημασία που αποδίδουν στην ανεξαρτησία τους και ότι είμαστε εκεί έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης», είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι θα ενημέρωνε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες. Αποκάλυψε μάλιστα σχέδιο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με στόχο «να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες εκεί (...) σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μια δύναμη εποπτείας στη βορειοανατολική Συρία».

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Σάναχαν είπε πως υπήρξε μια «έμμεση» αναφορά στις συνομιλίες που είχε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, τονίζοντας: «Ο Μαχντί μού είπε: Πρέπει να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Τέλος, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή και έβαλαν με πυροβόλα αρμάτων μάχης στο έδαφος της Συρίας εναντίον θέσεων του Ιράν, μία μέρα αφότου ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εκτόξευσε πυραύλους κοντά σε κατεδαφισμένο νοσοκομείο και στρατιωτική θέση παρατήρησης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υπό συνεχείς απειλές των ΗΠΑ

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησε χτες η αντιδραστική αντιπολίτευση του αυτοανακηρυγμένου προέδρου - μαριονέτας Χ. Γκουαϊδό στο Καράκας, με μικρή συμμετοχή, προβάλλοντας το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας», που η εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο χαρακτηρίζει προκάλυμμα για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Αλλωστε, αυτό το συντηρεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που χτες επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», ενώ και τα ΜΜΕ που ελέγχει η αντιδραστική αντιπολίτευση, που είναι το 80%, «βομβαρδίζουν» καθημερινά ότι «έρχεται το τέλος του Μαδούρο», ότι «η βοήθεια θα περάσει με το καλό ή με το κακό» και ότι «η μάχη των μαχών προετοιμάζεται για τις 23 Φλεβάρη». Επίσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, προειδοποίησε με νόημα ότι «ο στρατός είναι πανέτοιμος να επέμβει οπουδήποτε, όποτε απαιτηθεί».

Από την άλλη, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, υπογράμμισε από τη Νέα Υόρκη σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση καταγγέλλει την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και τις απειλές επέμβασης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά είναι έτοιμη για έναν ουσιαστικό διάλογο με βάση τον λεγόμενο «μηχανισμό του Μοντεβιδέο», που δεν θέτει όρους και προϋποθέσεις και σέβεται το Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, και ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, απαντώντας στην έκκληση του τελευταίου για διαμεσολάβηση. Σε αυτήν αναφέρεται στις προσπάθειες του Βατικανού, που τονίζει ότι «δυστυχώς αυτές διεκόπησαν, διότι όσα συμφωνήθηκαν σε συνεδριάσεις δεν υλοποιήθηκαν στη συνέχεια με συγκεκριμένες κινήσεις» και «οι δηλώσεις έμοιαζαν να στερούν αξιοπιστία από τις καλές προθέσεις που είχαν εκφραστεί». Ωστόσο, δεν διευκρινίζει ποιος ήταν ο υπαίτιος για αυτή την κατάληξη.

Στις ΗΠΑ ο Κάρλος Βέκιο, που έχει οριστεί «πρέσβης» από τον Γκουαϊδό, συναντήθηκε με τον αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, για τον «συντονισμό σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια», όπως ανακοινώθηκε. Ο Ντούκε θα έχει και επαφές με αξιωματούχους, μια κινητικότητα που δείχνει ότι εξετάζονται όλα τα επιχειρησιακά σενάρια για τη Βενεζουέλα.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νεκρός και άλλος 17χρονος Παλαιστίνιος

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των Παλαιστίνιων εφήβων που χάνουν τη ζωή τους συμμετέχοντας σε αντικατοχικές κινητοποιήσεις. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο 17χρονος Χασάν Νούφαλ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Γάζας. Νοσηλευόταν από το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι από ισραηλινό δακρυγόνο, στη διάρκεια διαδηλώσεων κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ.

Την ίδια μέρα είχαν χτυπηθεί θανάσιμα άλλοι δύο έφηβοι, ηλικίας 14 και 18 ετών, ενώ από την άνοιξη έως τώρα έχουν σκοτωθεί 300 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ αποκάλυψαν σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για τον διωγμό 36.000 Παλαιστινίων από χωριά της ερήμου Νεγκέβ, με στόχο την κατασκευή νέων εποικισμών σε παλαιστινιακή γη έκτασης περίπου 64.000 εκταρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ