ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή

Περιοδεία στο ΕΕΕΕΚ Κωφών και βαρήκοων πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Ο Ν. Σοφιανός μιλώντας στο ΕΕΕΕΚ
Ο Ν. Σοφιανός μιλώντας στο ΕΕΕΕΚ
Περιοδεία στο ΕΕΕΕΚ Κωφών και βαρήκοων της Α' Διεύθυνσης ΔΕ Αθήνας, στο οποίο φοιτούν κωφοί μαθητές με σύνοδες πολλαπλές αναπηρίες (άλλη αντίστοιχη δομή δεν υπάρχει στην Αθήνα), πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε συναντήσεις με τον διευθυντή και τους διδάσκοντες του σχολείου. Η συζήτηση μεταφραζόταν στη νοηματική, μιας και το σχολείο είναι «δίγλωσσο», λόγω της απασχόλησης σε αυτό κωφών και χρησιμοποιούντων τη νοηματική εκπαιδευτικών.

Οπως ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο είναι οξυμένα, αφού δεν έχει θεσπιστεί καμία οργανική θέση, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί πέρσι από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σήμερα υπηρετούν σε αυτό σχεδόν αποκλειστικά αναπληρωτές και λίγοι αποσπασμένοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Οι προσλήψεις γίνονται καθυστερημένα, ενώ, όπως κατήγγειλαν, απουσιάζουν ακόμη ένας κοινωνικός λειτουργός (ΠΕ30), 13 ώρες κοινωνικού επιστήμονα (ΠΕ78), ενώ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη λογοθεραπευτής! Επιπλέον, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ανατροπές στους πίνακες των αναπληρωτών, βάσει του νέου προσοντολογίου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι δεν υπολογίζεται και δεν μοριοδοτείται για την πρόσληψη η γνώση της νοηματικής γλώσσας, παρά μόνο στη διαδικασία της τοποθέτησης. Αυτό, είπαν, φαλκιδεύει τη λειτουργία ενός ΕΕΕΕΚ Κωφών, αλλά κυρίως είναι αντιπαιδαγωγικό, μιας και οι μαθητές έχουν ανάγκη από σταθερή σχέση με τους ειδικευμένους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό. Νοσηλευτής και ψυχολόγος, φέτος, ήρθαν στο σχολείο τον Οκτώβρη, έπειτα από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν, οι οποίες ανέδειξαν ότι η παρουσία τους ήταν επείγουσα και απαραίτητη.

Οι εκπαιδευτικοί έθιξαν ακόμη το πρόβλημα της έλλειψης για χρόνια του ΕΕΕΕΚ Κωφών, που είχε αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα κωφοί απόφοιτοι του Δημοτικού να μην μπορούν να εγγραφούν, για ηλικιακούς, πλέον, λόγους σε αυτήν τη δομή, αφού στο μεσοδιάστημα απλά έμεναν σπίτι τους χωρίς ευθύνη δική τους ή των γονέων τους, αλλά του κράτους. Εξάλλου, πάνω από 150 μαθητές στην Αθήνα, που αιτήθηκαν εγγραφής σε σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης, βρίσκονται εκτός δομών γιατί οι υπάρχουσες δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Τέλος, θίχτηκε το ζήτημα των αναγκαίων υποδομών. Για παράδειγμα, στο σχολείο λειτουργεί τομέας Γεωπονίας, όμως οι μαθητές δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο (θερμοκήπια κ.λπ.), αφού δεν υπάρχουν καν οι προϋποθέσεις για να προαυλίζονται. Οι εκπαιδευτικοί μετέφεραν, για μια ακόμη φορά, το αίτημα να προχωρήσει άμεσα το νέο σχολείο στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους και να μεταφερθεί εκεί το ΕΕΕΕΚ, ώστε να υπάρξουν σύγχρονες και εκπαιδευτικά λειτουργικές σχολικές, αθλητικές, υλικοτεχνικές και λοιπές υποδομές που έχουν ανάγκη οι μαθητές.

Ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε στην ανάγκη για μόνιμη σταθερή δουλειά για τους εκπαιδευτικούς και για σταθερή επαφή με όλους τους μαθητές και πόσο μάλλον με εκείνους που χρήζουν Ειδικής Αγωγής. «Δεν είναι δυνατόν», ανέφερε, «να αναγνωρίζει ο υπουργός Παιδείας 30.000 κενά και να λέει πως δεν μπορεί να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς. Αποτελεί πολιτική επιλογή διαχρονικά η κάλυψη των κενών αυτών με αναπληρωτές και με μορφές ελαστικής εργασίας». «Το Κόμμα μας», είπε, «έχει κάνει δύο Ερωτήσεις στη Βουλή για το ΕΕΕΕΚ Κωφών, ενώ έχει θέσει το θέμα των υποδομών και άλλα συναφή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας».

«Για το πώς αντιμετωπίζεται η Ειδική Αγωγή, είναι ενδεικτικό ότι η δημοτική αρχή Αθήνας εισηγήθηκε, αφενός, κάτω από την πίεση γονέων και εκπαιδευτικών, την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας της Α' Αθήνας, αλλά, αφετέρου, πρότεινε να λειτουργήσει σε έναν χώρο (Λιοσίων 42) στον οποίο ήδη στεγάζονται δύο δημοτικά και δύο νηπιαγωγεία, που είναι παντελώς ακατάλληλος (με αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο χωρίς παράθυρα, δίπλα στον καυστήρα κ.λπ.) και που είναι κορεσμένος, αφού δεν καλύπτει τις ογκούμενες ανάγκες των μικρών μαθητών».

Ο Νίκος Σοφιανός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα του σχολείου για πρωτοβουλίες, είτε αυτοτελώς είτε στο συνδικαλιστικό κίνημα είτε στο δήμο, προκειμένου να θεσπιστούν οι αναγκαίες οργανικές θέσεις, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υλικοτεχνικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του και τη μεταφορά του, μαζί με το Ειδικό Σχολείο του Θησείου και το υπό ίδρυση νέο ΕΕΕΕΚ (για το οποίο εκκρεμεί ακόμη η δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ) σε νέο σχολικό συγκρότημα στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Οσο περνάει από το χέρι μας στη Βουλή, στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω των συνδικαλιστών μας στην Εκπαίδευση, θα επιμείνουμε για να αναδείξουμε τα προβλήματά σας, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών και των παιδιών τους, που πρέπει να έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στη γνώση, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα, ασκώντας έλεγχο, πιέζοντας, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες να αποσπάσουμε κάτι για όλα αυτά που διεκδικείτε. Και είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε και ό,τι εσείς εκτιμάτε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Πολύμορφες δράσεις για την Υγεία με σωματεία και φορείς μετά τη χτεσινή σύσκεψη

Συλλαλητήριο την Κυριακή 17 Μάρτη (που θα ξεκινήσει από το νοσοκομείο «Αττικόν», θα περάσει από τα ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο και θα καταλήξει στο παλιό «Λοιμωδών), με κεντρική διεκδίκηση την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας, είναι η απόφαση που πήραν χτες πάνω από 30 εργατικά σωματεία και φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου για συντονισμό της δράσης τους.

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, αποφάσισαν ότι μέχρι τότε, με διάφορες μορφές πάλης, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις κ.ά., θα απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο λαό της Δυτικής Αθήνας.

Στη σύσκεψη, μέσα από παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων και σωματείων, μεταφέρθηκε η άσχημη κατάσταση στις δομές Υγείας: Στο «Αττικόν» αυξάνονται συνέχεια οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, τα ράντζα και η ταλαιπωρία των ασθενών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών») λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας. Τα ΚΥ της περιοχής υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Οι ΤΟΜΥ δεν φτάνουν καν για να καλύψουν τις ανάγκες για συνταγογράφηση. Τα δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία συρρικνώνονται, με ασθενείς και εργαζόμενους να θυσιάζονται στο βωμό της επιχειρηματικής κερδοφορίας και των ΜΚΟ. Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» παραμένουν κλειστές πτέρυγες λόγω έλλειψης προσωπικού και δεκάδες παιδιά παραμένουν εγκαταλελειμμένα. Στο κτίριο του «Λοιμωδών» έχουν στοιβαχτεί σε άθλιες συνθήκες 28 παιδιά μετά από το κλείσιμο του Κέντρου Χρόνιων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά.

Πλούσια δράση από την αγωνιστική δημοτική αρχή

Απέναντι σε όλα αυτά, η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου δεν έκλεισε τα μάτια, πήρε θέση και μέτρα, ανέπτυξε πλούσια δράση και παρέμβαση, γεγονός που αναγνωρίστηκε απ' όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

«"Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που συγχωνεύτηκαν/έκλεισαν το 2014 επί ΝΔ", έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση. Σήμερα όχι μόνο δεν λέει κουβέντα, αλλά βάζει στο στόχαστρο να κλείσουν και άλλες νοσοκομειακές μονάδες κυρίως στην Περιφέρεια. Την ίδια ώρα, στην ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι των αστικών κομμάτων προτείνουν να αναλάβουν οι δήμοι την ΠΦΥ. Η κατάληξη θα είναι ίδια με τους παιδικούς σταθμούς: Τροφεία, χιλιάδες παιδιά του λαού να μένουν εκτός (...) Οφείλουμε να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ενώ, ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αττικόν» και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε ότι η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού «κόστος» και το Φάρμακο «εμπόρευμα». «Αυτήν την πολιτική υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Αυτή είναι η αιτία για όσα βιώνουμε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τη «νίκη» της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Κοινή δήλωση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ που «πανηγυρίζει» για τη μετάθεση της ημερομηνίας της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων τον Ιούνη του 2019, έκαναν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης έχει ως εξής:

«O κ. Πατούλης και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ μάς ενημερώνουν για τη "μεγάλη νίκη της αυτοδιοίκησης" στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων. Απέσπασαν, μας λένε, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης που ορίζει την υποχρεωτική διάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας για τον Ιούνη του 2019!

Η "νίκη" τους φωνάζει από μακριά. Εχει τη σφραγίδα των προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Βολική εκτόνωση για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.

Η "νίκη" τους, όπως και "η αντάρα" των διεκδικήσεών τους, είναι κενό γράμμα. Δεν απαντάνε στο μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων, που σήμερα όλο και περισσότερο καλούνται από κυβέρνηση, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΕΕ να επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τις υπηρεσίες τους.

Η δραστική μείωση της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, που τους αναδεικνύει σε επιπρόσθετους φορομπηχτικούς μηχανισμούς για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι εδώ και στηρίζεται ενιαία από κυβέρνηση, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ.

Ο ασφυκτικός δημοσιονομικός έλεγχος στους δήμους από κράτος και ΕΕ, που τους κάνει να λειτουργούν ως θεραπαινίδα των αντιλαϊκών κρατικών - κυβερνητικών επιλογών και των επιχειρηματικών ομίλων, είναι επίσης εδώ και η ηγεσία της ΚΕΔΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό έργο!

Αυτό το αντιλαϊκό έργο ο αγωνιζόμενος λαός και οι εργαζόμενοι μπορούν να το γκρεμίσουν, γιατί είναι αυτοί που "πληρώνουν το μάρμαρο".

Αυτό το αντιλαϊκό έργο οι δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" το αντιπάλεψαν και θα συνεχίσουν, μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, σταθερά και με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, να διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, μπροστά και στις δημοτικές εκλογές, να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να ενισχύσουν το ρεύμα της Λαϊκής Αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση - ΕΕ, με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε όλη τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ