ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Βροχή από απειλητικά «ραβασάκια» σε λαϊκά νοικοκυριά

Την άθλια τακτική των εκβιαστικών απειλών για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες επιπτώσεις προς τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, συνεχίζει η ΔΕΗ ΑΕ, πατώντας στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εκβιάζονται λαϊκά νοικοκυριά - ανάμεσά τους άνεργοι, ανάπηροι, γέροντες, άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες - την ίδια στιγμή που στο απυρόβλητο βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις με τεράστιες οφειλές.

Το νέο κύμα διακοπών ηλεκτροδότησης σε σπίτια λαϊκών οικογενειών, ακόμα και σε παροχές πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Κορωπίου, τη Δευτέρα 18/2, στις 10 π.μ., με άμεσο αίτημα την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους το έχουν διακόψει.

«Αυτή είναι, όπως φαίνεται, η κανονικότητα που περιμένει τον λαό και τους εργαζόμενους, από τη μια αυξήσεις ψίχουλα και αυτά μόνο στον κατώτατο μισθό και, από την άλλη, να αφήνουν λαϊκά σπίτια στο σκοτάδι», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει αέρα στα πανιά της ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο και καλεί την επιχείρηση «να μη ζητάει προκαταβολή και να προχωράει σε διακανονισμούς χωρίς όρους σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους έτσι κι αλλιώς υπέρογκους λογαριασμούς. Και φυσικά να μην προχωράει σε καμία διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν».

Στο στόχαστρο των εκβιασμών και οι άνεργοι

Ανάμεσα στους χιλιάδες βιοπαλαιστές που δέχονται τα απειλητικά «ραβασάκια» από τις δικηγορικές εταιρείες, τις οποίες χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ΑΕ, βρίσκεται ένας μακροχρόνια άνεργος από τον Βόλο, ο οποίος - όπως καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» - έλαβε ειδοποιητήριο με το οποίο ενημερώνεται ότι επειδή έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμη οφειλή 240 ευρώ (!) από ανεξόφλητους λογαριασμούς, έχει παραβεί τους όρους της συναφθείσας σύμβασης κι αν δεν τακτοποιήσει άμεσα την οφειλή του, θα υποστεί τις συνέπειες: Από αποκοπή της παροχής ρεύματος μέχρι καταγγελία της σύμβασης προμήθειας και παραπομπή στο δικαστήριο...

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι θέλουν να κάνουν ρύθμιση για ανεξόφλητους λογαριασμούς, καθώς η ΔΕΗ ΑΕ αρνείται ρυθμίσεις στις οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν οι χρεωμένες λαϊκές οικογένειες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικογένειας από τη Λάρισα, με άνεργη γυναίκα και δύο παιδιά, που έχει ενταχθεί στο «κοινωνικό τιμολόγιο» και μέχρι πριν από δύο μήνες πλήρωνε κανονικά τις δόσεις διακανονισμού που είχε γίνει ενάμιση χρόνο πριν, καθώς και τους τρέχοντες λογαριασμούς. Ομως, όταν δεν πληρώθηκε ένας τρέχων λογαριασμός, περίπου 250 ευρώ, η ρύθμιση «χάθηκε» και ο διακανονισμός έπαψε να ισχύει. Σε αίτημα για νέα ρύθμιση του χρέους που έγινε από τη μεριά της οικογένειας, η απάντηση της ΔΕΗ ήταν ότι για να γίνει ρύθμιση πρέπει να πληρωθεί ως προκαταβολή το 30% του χρέους, που αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ, και το υπόλοιπο να πληρωθεί σε 13 δόσεις, που σημαίνει πάνω από 250 ευρώ το μήνα!

ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Στους 56 ο αριθμός των νεκρών

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από την επιδημική έξαρση της γρίπης, μια έξαρση που είναι προβλεπόμενη και αναμενόμενη αλλά δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα με τα απαιτούμενα μέτρα, καθώς αυτά «κοστίζουν»...

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των νεκρών έφτασε πλέον τους 56, καθώς από τις 4/2 έως τις 10/2 πέθαναν 18 άνθρωποι και τα νέα κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ έφτασαν τα 40. Συνολικά, τα 48 από τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, από την αρχή της περιόδου έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εμβολιασμένο ήταν μόνο το 13%, παρότι το 75,8% των προαναφερόμενων κρουσμάτων ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, από τους 56 θανάτους οι 49 ήταν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 7 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Εχει σημασία να σημειωθεί πως το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (αριθμός νοσηλειών ΜΕΘ και θανάτων) δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος του συνόλου της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη»...

Τόσο από τα παραπάνω στοιχεία, όσο και από την εν λόγω επισήμανση, αναδεικνύονται ανάγλυφα οι τεράστιες ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της, που και στο συγκεκριμένο ζήτημα δρουν με την εγκληματική για το λαό λογική «κόστους - οφέλους», με τις τεράστιες ελλείψεις στην ΠΦΥ και τη δημόσια Υγεία, τη μη ένταξη του αντιγριπικού εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού κ.ο.κ.

Η δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη σε δημόσιες δομές, όχι μόνο των ευπαθών ομάδων αλλά όλου του λαού, είναι ευθύνη του κράτους, το οποίο οφείλει να εξασφαλίσει εξοπλισμένες κινητές μονάδες, με επαρκή ποσότητα όλων των εμβολίων, με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός, να έχει σε επάρκεια τα κατάλληλα τεστ ανίχνευσης του ιού, να ανοίξει τόσα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ όσα έχει ανάγκη ο λαός.

Απεργία των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ

Σε 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το σύνολο του προσωπικού, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Δ. Κολοκάθης, ανέφερε ότι σήμερα οι ωφελούμενοι του Οργανισμού ανέρχονται στα 3.500 άτομα, ενώ μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, στα οποία παρέχεται στήριξη, φτάνουν τα 7.000. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετούνται από 450 εργαζόμενους. Σήμερα το 13% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις (ΟΑΕΔ, ΔΠΥ) κι ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά αμείβονται με μόλις 600 ευρώ».

Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στο άκουσμα της απεργίας η διοίκηση του Οργανισμού ενημέρωσε τους εργαζόμενους με έγγραφό της ότι θα προσφύγει μονομερώς στον ΟΜΕΔ.

Μιλώντας εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» ΚΕΘΕΑ, η Λεμονιά Φακάρου απαίτησε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

«Εργαζόμενοι χωρίς ΣΣΕ ή με ΣΣΕ που επισφραγίζει τις περικοπές μισθών και δικαιωμάτων που ίσχυαν πριν μια δεκαετία. Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, με ημερομηνία λήξης και ακόμη λιγότερα δικαιώματα. Η διακηρυγμένη πρόθεση για μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε συνδυασμό με τη ναρκω-κουλτούρα, οδηγούν στη διάλυση της απεξάρτησης, στη μετατροπή της σ' ένα συνονθύλευμα υπηρεσιών μείωσης της βλάβης (...) Η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ γίνεται μοχλός προώθησης αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης (...) Ο αγώνας για ΣΣΕ χρειάζεται να κλιμακωθεί, να πάρει τέτοια χαρακτηριστικά που να βάζει εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Π. Κατηφές, εκ μέρους του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Π. Λυμπέρη, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Νέα απαράδεκτη καταδίκη εργαζόμενης καθαρίστριας

Σε 8 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε καθαρίστρια, εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μητέρα 13 παιδιών, επειδή προκειμένου να εργαστεί, στην αίτηση που υπέβαλε το 2001, άλλαξε τη χρονολογία αποφοίτησής της από το δημοτικό κατά ένα χρόνο!

Η 50χρονη πολύτεκνη μητέρα, μετά από έλεγχο που έγινε το 2015, οδηγήθηκε σε δίκη. Το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων της επέβαλε την παραπάνω απαράδεκτη ποινή. Η εργαζόμενη δικάστηκε ερήμην, καθώς ενώ αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα και της είχε τοποθετηθεί απινιδωτής, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά της για αναβολή.

Σημειώνεται ότι από τα 13 παιδιά της εργαζόμενης, τα τέσσερα είναι ανήλικα, ενώ από τα εννέα ενήλικα τα οκτώ είναι άνεργα... Σήμερα, η εργαζόμενη καθαρίστρια ζει στην Πρέβεζα, από όπου καθημερινά μεταβαίνει στα Γιάννενα για την εργασία της και περιμένει να εκδικαστεί η έφεσή της στις 5/3/2019.

Πρόκειται για το δεύτερο κραυγαλέο κρούσμα που βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά την περιπέτεια της καθαρίστριας από τον Βόλο, καθώς με βάση το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που διατηρείται άθικτο και με απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις, φορτώνονται βαριές καταδίκες σε εργαζόμενους που παλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο το 2ο Βαλκανικό Συνδικαλιστικό Φόρουμ

Το 2ο Βαλκανικό Συνδικαλιστικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ το θέμα του φόρουμ είναι: «Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις χώρες των Βαλκανίων και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα - Συνεργασία και αλληλεγγύη των συνδικάτων με αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορές μεταξύ τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «COSMOTE e-VALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες

Με ψηφοφορία σήμερα Παρασκευή, στο κτίριο της επιχείρησης στον Κεραμεικό (12 μ. - 4 μ.μ.), ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» Αττικής. Η επιτυχής διεξαγωγή των αρχαιρεσιών αποτελεί απάντηση στην προκλητική στάση της εργοδοσίας, η οποία, με τη στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ηγεσία του ΠΑΣΕ ΟΤΕ), επιχείρησε μάταια να τις εμποδίσει την πρώτη μέρα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΝΗΡΕΑΣ» - ΧΙΟΣ
Στη δουλειά παρά το απαγορευτικό απόπλου οι εργαζόμενοι

Την επικίνδυνη πρακτική της εργοδοσίας στην επιχείρηση «ΝΗΡΕΑΣ» στη Λαγκάδα της Χίου, που έστειλε κανονικά τους εργαζόμενους στα κλουβιά παρά το απαγορευτικό απόπλου που είχε εκδώσει το Λιμεναρχείο για χτες και προχτές, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού.

«Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη και επικίνδυνη, που καταδικάζουμε», αναφέρει. «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες δύσκολες και επικίνδυνες για την ασφάλειά τους συνθήκες δουλειάς», σημειώνει και υπενθυμίζει πως οι παραβιάσεις στους κανόνες ασφάλειας έρχονται μετά τα δύο πρόσφατα «ατυχήματα» στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Αιτωλοακαρνανία, το ένα από τα οποία μάλιστα ήταν θανατηφόρο.

«Η εργοδοσία του ομίλου "ΝΗΡΕΑ", μπροστά στην αύξηση των κερδών της, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, να διεκδικήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ