ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΦΩΤΟ 9

Ο ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ Δ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ (φωτ.), ενωμοτάρχης της Χωροφυλακής, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Αρτας και μαχητής του ΔΣΕ από το 1946, σκοτώθηκε το 1947 σε ενέδρα στο χωριό Παλαιοκαρυά Τρικάλων.

Ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ (φωτ.) γεννήθηκε το 1906, δάσκαλος, μέλος του ΚΚΕ από το 1930. Εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στον Αη Στράτη. Στην Κατοχή δραπέτευσε, βγήκε στο βουνό αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Αξιωματικός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας και πέθανε τον Απρίλη του 1994 στο Σιμπίου Ρουμανίας.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Γιαν. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ (φωτ.), μέλος του ΚΚΕ από προπολεμικά, εξορίστηκε από τη μεταξική δικτατορία στη Φολέγανδρο. Δραπέτευσε, εντάχθηκε στο ΕΑΜ στην Κατοχή, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας. Ηταν στο τμήμα του Παλιούρα.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γιαν. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ (φωτ.), ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Τον Οκτώβρη του 1946 χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα Παλιούρα ως σύνδεσμος, αποκόπηκε από την ομάδα, αρρώστησε και πέθανε στις 25 του Νοέμβρη 1947.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΑΓΓΕΛΗΣ (φωτ.), μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο στο τμήμα του Παλιούρα, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας, μαζί με τον Παλιούρα.

Ο ΜΑΝΘΟΣ Β. ΑΓΓΕΛΗΣ (φωτ.), αδελφός του Αντώνη, μαχητής του ΔΣΕ στο τμήμα του Παλιούρα. Πιάστηκε άρρωστος σε ενέδρα στον δυτικό Κόζιακα Τρικάλων. Αργότερα δολοφονήθηκε.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στ. ΑΓΓΕΛΗΣ (φωτ.) δολοφονήθηκε από τμήμα της Χωροφυλακής Βουλγαρελίου Αρτας στις 17 του Αυγούστου 1947.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Δ. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ (φωτ.), μέλος του ΚΚΕ, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στην 1η Θεσσαλική Μεραρχία. Σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1949 στα Αγραφα.

ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑ
ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑ
Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Φ. ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ (φωτ.), αντάρτης του ΕΛΑΣ, δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1946 στο χωριό Ανεμοράχη Αρτας.

Ο ΔΗΜΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 19 του Φλεβάρη 1943 στη θέση Καλτσιόνα Αρτας.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 13 του Σεπτέμβρη 1944 στο χωριό Κομπότι Αρτας.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στο χωριό Πέτα Αρτας στις 13 του Σεπτέμβρη 1944.

Τα αδέρφια ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑΣ, αξιωματικοί του ΕΛΑΣ. Στη μάχη της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου Αττικής σκοτώθηκε ο Αλέκος. Ο Δημήτρης βαριά τραυματισμένος πιάστηκε, μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκε το 1944.

Οι ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ και ΗΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ πιάστηκαν στο χωριό Κυψέλη, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων και εκτελέστηκαν το 1946.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΠΑΠΠΑΣ (Σακκάς) γεννήθηκε το 1920, σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το 1940 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ από το 1942, στις 20 του Μάρτη του 1947 κατέφυγε στον ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1948 ονομάστηκε λοχαγός πολιτικός επίτροπος. Ηταν πολιτικός επίτροπος στο 601 Τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στο Μπίκοβικ του Βίτσι στις 11 του Νοέμβρη 1948. Μετά θάνατο προήχθη σε ταγματάρχη με Διάταγμα της Προσωρινής Κυβέρνησης της 13ης του Δεκέμβρη 1948.

ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο ΔΗΜΟΣ Β. ΠΑΠΠΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, αρρώστησε βαριά και πέθανε το 1943.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Κυψέλη (Χόσεψη) Αρτας, συγγενείς και φίλοι συγχωριανοί τους πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Χρήστος Ι. Νταβαντζής

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αξέχαστων φίλων και συντρόφων μας ΛΕΛΑΣ και ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Α' Διαμερίσματος δήμου Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

Μάγδα Μητρογώγου - Δημήτρης Μπαρμπής

***

ΦΩΤΟ

Στις 20 Φλεβάρη 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφός μου ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ. Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας.

Η συντρόφισσά του Τούλα Πετρούνια

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ προσφέρουμε στο Κόμμα μας 200 ευρώ για τις εκλογικές του ανάγκες.

Κούλα - Ελένη - Σπύρος - Μαρία - Δάφνη - Λυδία


ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΘΟΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΘΟΣ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ
ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΛΕΛΑ
ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΛΕΛΑ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΑΓΓΕΛΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΑΓΓΕΛΗΣ

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ