ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • «Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία!»: Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη μάχη που δίνουν συνδικάτα και συνδικαλιστές ενάντια στη νοθεία και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στο εργατικό κίνημα.
  • 8η Μάρτη - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: Κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνουν η ΟΓΕ, σωματεία και φορείς.
  • Αυτοαπασχολούμενοι - μικροεπαγγελματίες: Με κριτήριο την πείρα τους και τα συμφέροντά τους μπορούν να δώσουν μαζικά κόκκινη ψήφο σε όλες τις μάχες.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Τιμάμε την 8η Μάρτη δυναμώνοντας τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει

Με κινητοποιήσεις αύριο Παρασκευή, 8η Μάρτη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, τιμά η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αθήνα, η κινητοποίηση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν κινητοποίηση στις 11 π.μ., μπροστά στην 3η - 4η ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται από Συλλόγους και Ομάδες της ΟΓΕ και σε άλλες πόλεις: Στη Λαμία, θα γίνει κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στο νοσοκομείο. Στη Χίο, ο Σύλλογος Γυναικών μαζί με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλούν σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

«Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

«Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών - τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», προσθέτει η ΟΓΕ.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει.

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της Αθήνας έχουν απευθύνει συνδικαλιστικές οργανώσεις, εστιάζοντας στα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών στους κλάδους και στην ανάγκη συμμετοχής στα σωματεία.

«Στον κλάδο μας, συναδέλφισσές μας δουλεύουν καθημερινά σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε συνθήκες έντονης υγρασίας, αναγκάζονται να κουβαλούν μεγάλα βάρη, χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα, με υπερωρίες, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με τρομοκρατία από την εργοδοσία», σημειώνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στον αγώνα μέσα από τα Συνδικάτα «για κάθε ζήτημα που αφορά τη ζωή και τις οικογένειές μας».

«Οι εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες, ζούμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Οι εργοδότες μάς θέλουν 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, χωρίς δικαιώματα», προσθέτει και υπενθυμίζει τη δουλειά τις Κυριακές, τη μερική απασχόληση που «σπάει τα κοντέρ» στον κλάδο, τα ρεπό που δίνονται όποτε και αν θέλει η εργοδοσία, το φόβο των εργαζομένων να αρρωστήσουν, να κάνουν χρήση της γονικής άδειας κ.ο.κ. «Η πολιτική της ΕΕ, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, θέλουν να γίνει ατομική ευθύνη της καθεμιάς μας η κάλυψη όσων μας παρέχονταν ως κοινωνική μέριμνα και αποτελούσαν κατακτήσεις της τάξης μας», αναφέρει και καλεί τις εργαζόμενες να πάρουν τη θέση τους στην καθημερινή δράση μέσα από τις γραμμές της.

Στην αντιμετώπιση της μητρότητας ως «κόστους» για την εργοδοσία αναφέρεται και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι στον κλάδο οι εργαζόμενες που έχουν προσληφθεί μέσα από «δουλεμπορικά» συνεργεία ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «δεν έχουν καμία απολύτως κάλυψη για τη μητρότητα». Καλεί τις εργαζόμενες στην πάλη, τονίζοντας πως η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη ώστε οι αγώνες «με τα αιτήματα και το πλαίσιο που θα βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες» να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται για την 8η Μάρτη καλεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Μεταξύ άλλων επισημαίνει την επιδείνωση που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο καθεστώς των εφημεριών που πρέπει να κάνουν οι ειδικευόμενες μητέρες γιατροί, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από τον τοκετό: «Ενώ πριν προβλεπόταν να κάνουν τον ελάχιστο επιτρεπτό αριθμό των τεσσάρων εφημεριών, με τη νέα εγκύκλιο (του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 22/5/2017) "εναπόκειται στον εκπαιδευτή τους να ορίζει τον αριθμό εφημεριών που πρέπει να κάνουν"».

Κοινή πρωτοβουλία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Αναπληρωτριών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Νίκος Πλουμπίδης» και Παλαιού Φαλήρου.

Επιπλέον, σε μια κοινή πρωτοβουλία με την ΟΓΕ, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 28/3 στις 2 μ.μ., για τα προβλήματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε να εξασφαλιστούν σε όλες και όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Οπως εξηγούν, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν «την αλλαγή του τόπου διαβίωσης κάθε χρόνο», το νοίκι και τα έξοδα, για τα οποία δεν αρκεί ο πενιχρός μισθός, αλλά και μια σειρά από διακρίσεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Εκδηλώσεις Σωματείων και Συλλόγων

Εκδήλωση με θέμα τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα, τις επιπτώσεις της δουλειάς στον οργανισμό και την υγεία τους, αλλά και τη μητρότητα, οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β). «Ολο και περισσότερες γυναίκες κρέμονται από τα σκαλιά των απορριμματοφόρων και μετακινούν τους κάδους. Οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας, μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια», σημειώνει και καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα.

Εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, σήμερα στις 12.30 μ.μ. (Συγγρού 80 - 88, 7ος όροφος)

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) οργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο, εκδήλωση με έμφαση στο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή.

Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και εκδήλωση στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, αύριο Παρασκευή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εργαζόμενες του νοσοκομείου που διεκδικούν με κινητοποιήσεις «σταθερή και μόνιμη δουλειά, να μην απολυθεί κανείς και καμία».

Ανακοινώσεις από ΜΑΣ, ΠΑΣΕΒΕ και ΕΕΔΔΑ

Να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη δημιουργική ζωή, κόντρα σε κυβερνήσεις - ΕΕ - επιχειρηματικούς ομίλους, καλεί τις φοιτήτριες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη "ελευθερία" και "ισότητα". Δεν συμβιβαζόμαστε με τις "ίσες ευκαιρίες" στην εργασιακή ζούγκλα, στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση που μας μετατρέπει σε πελάτες», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί στην κινητοποίηση. Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη «είναι και σήμερα φάρος για τις νέες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα», σημειώνει.

Στις αυτοαπασχολούμενες που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν «στις ατελείωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις» και να συνδυάσουν «ατελείωτες ώρες εργασίας και μητρότητα», απευθύνεται η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η οποία απευθύνει κάλεσμα στα Σωματεία και στις Ομοσπονδίες «να ενθαρρύνουν έμπρακτα τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, για κοινωνικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης της οικογένειας».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τις γυναίκες του μόχθου «με οδηγό και την ιστορική πείρα της δεκαετίας 1940 - 1949, να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού» μέσα από τις γραμμές της ΟΓΕ και των ταξικών σωματείων. «Η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική παραγωγή και στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, όπως ο αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ (...) μπορεί να οδηγεί και στην κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, στη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση», σημειώνει.

Στις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες «που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε τόπους ξένους, πολλές φορές αφιλόξενους και σκληρούς γι' αυτές» αναφέρεται ιδιαίτερα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ