ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΙΤΑΛΙΑ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Ρώμη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Ρώμη
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς πραγματοποίησε το Σάββατο το απόγευμα στην Ρώμη το ΚΚ, Ιταλία. Στην εκδήλωση συμμετείχε το ΚΚΕ διά του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, ενώ την παρακολούθησαν και αρκετοί νέοι, μέλη και φίλοι του ΚΚ, Ιταλία, και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας. Συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η συγκρότηση της Γ' Διεθνούς, γνήσιο τέκνο της Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία, έδωσε την ώθηση για τη συγκρότηση σε όλη την υδρόγειο Κομμουνιστικών Κομμάτων με επαναστατικό πρόγραμμα και στρατηγική, με στόχο τη δικτατορία του προλεταριάτου, σε διάκριση και αντιπαράθεση με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».

«Στην πορεία και μετά το 2ο Συνέδριο οξύνθηκε η διαπάλη», συνέχισε, «ενισχύθηκαν οι αντιφάσεις που τροφοδοτήθηκαν από την πολιτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου και την επιζήμια κατεύθυνση των Λαϊκών Μετώπων, της γραμμής της πολιτικής συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία στο όνομα της αντιμετώπισης του φασισμού. Η πάλη ενάντια στο φασισμό, για την απελευθέρωση από την ξενική κατοχή, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποσυνδέθηκε από την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, την πάλη για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Αυτή η στρατηγική άλλωστε οδήγησε τα ΚΚ στην ενίσχυση αυταπατών για τη σοσιαλδημοκρατία, στην εκτίμηση για διαχωρισμό της σοσιαλδημοκρατίας σε "δεξιά" και "αριστερή" πτέρυγα, αδυνατίζοντας το ιδεολογικό μέτωπο εναντίον της. Οδήγησε στην αντίληψη των "σταδίων", που έχει ως άμεση συνέπεια το σχηματισμό κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού, την αστική διαχείριση, τη νομιμοποίηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Συνέπεια αυτών των κατευθύνσεων ήταν και η αλλαγή της εκτίμησης για το χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από ιμπεριαλιστικό σε αντιφασιστικό, καθώς και η ίδια η λαθεμένη απόφαση για την αυτοδιάλυσή της. Σήμερα τα ΚΚ οφείλουν να απορρίψουν τόσο τον εξωραϊσμό της ΚΔ, που θέτει εμπόδια στη μελέτη και την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, όσο και τον μηδενισμό, την απαξίωση της αναμφισβήτητης προσφοράς της ΚΔ».

Και κατέληξε: «Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ΔΚΚ πηγάζει από τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ταξικής πάλης και τα καθήκοντα του Κόμματός μας στην Ελλάδα στον αγώνα για τη συγκρότηση μιας ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναπτύσσει πρωτοβουλίες για να προωθηθεί η ενιαία κοινή στρατηγική ανάμεσα στα ΚΚ με στόχο τη συγκρότηση ενός μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου στο ΔΚΚ, μέσα από διάφορες πρόσφορες μορφές όπως είναι η "Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση" και η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία».

Στην ομιλία του ο Μάρκο Ρίτσο, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ, Ιταλία, αναφέρθηκε στην εμπειρία και τα διδάγματα της ΚΔ, στην περίοδο 1943 - 1947, στη γραμμή και προοπτική που είχε το Ιταλικό ΚΚ και σε μια σειρά από λάθη μετά τη λήξη του πολέμου, όπως ο αφοπλισμός των Ιταλών ανταρτών. Κλείνοντας μίλησε για τα σύγχρονα καθήκοντα των κομμουνιστών και των ΚΚ σε κάθε χώρα, για τον απαραίτητο συντονισμό τους σε διεθνές επίπεδο αλλά και για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη:

«Σήμερα, με τους αρνητικούς συσχετισμούς, την κατάσταση οπισθοχώρησης του ΔΚΚ και την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού, εμείς οι κομμουνιστές βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες υποχρεώσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς ως Κόμμα εδώ στην Ιταλία. Σήμερα δεν αρκεί να εκθειάζουμε και να ασχολούμαστε επετειακά με το σοσιαλισμό. Πρέπει να γίνουμε πιο ικανοί στο να παρεμβαίνουμε στην εργατική τάξη, στο να συνδέουμε τους μικρούς καθημερινούς αγώνες με την προοπτική του σοσιαλισμού».

Η ΠΕΚΑΜ τίμησε τον Λάζαρο Κυρίτση

Μια σεμνή εκδήλωση τιμής για τον αντιπρόεδρο της ΠΕΚΑΜ, αλύγιστο Μακρονησιώτη κομμουνιστή Λάζαρο Κυρίτση, την αδιάκοπη δράση του στο λαϊκό κίνημα και την αταλάντευτη στάση του, η οποία σφυρηλατήθηκε με τα ιδανικά της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μάρτη, στο Μουσείο Μακρονήσου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Στ. Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Ζαγγανάς από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Σπ. Χαλβατζής και ο Ν. Τριανταφύλλου από τον ΣΦΕΑ, οι κόρες του Λ. Κυρίτση, Αγλαΐα και Λεμονιά Κυρίτση, η σύζυγος του πρόσφατα εκλιπόντος προέδρου της ΠΕΚΑΜ Γρηγόρη Ριζόπουλου, για τον οποίο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της εκδήλωσης. Επίσης, παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί σύντροφοι, φίλοι του και μέλη της ΠΕΚΑΜ.

Μιλώντας για τον σύντροφο Λάζαρο Κυρίτση, η πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Μαριάννα Οριέττα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Τιμάμε τον σύντροφο Λάζαρο Κυρίτση, που φέτος διανύει το 100ό έτος της ζωής του και τη δράση του, που συμβαδίζει με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ και που τον τίτλο του μέλους του κρατά επάξια παραμένοντας πάντα μπροστάρης στην πάλη για το δίκιο του λαού, σταθερός διεκδικητής και αγωνιστής για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση της κοινωνίας στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων μας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής. Αισθανόμαστε τυχεροί που σε γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί σου. Γιατί στο πρόσωπό σου καταλαβαίνουμε καλύτερα πως κομμουνιστής σημαίνει να σηκώνεις στους ώμους σου την Ιστορία του κινήματος, των διωγμών και των φυλακίσεων του αστικού κράτους και να εξακολουθείς να οραματίζεσαι και να αγωνίζεσαι για τη νίκη του λαού μας.

Ο Λάζαρος Κυρίτσης έζησε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και στάθηκε αλύγιστος στα ανείπωτα βασανιστήρια των ανθρωπόμορφων τεράτων προκειμένου να αποσπάσουν "μια δήλωση μετανοίας" απ' αυτούς που διάλεξαν να είναι άνθρωποι, να ζουν σαν άνθρωποι, γι' αυτό και έγιναν κομμουνιστές. Και η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έκανε πίσω, όποιο και να ήταν το τίμημα».

Μιλώντας στη συνέχεια ο ίδιος, ο Λάζαρος Κυρίτσης είπε: «Ευχαριστώ από καρδιάς την ΠΕΚΑΜ και όλους εσάς για την τιμή που μου κάνετε για τα 100χρονά μου. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι συμβολικά στο πρόσωπό μου τιμώνται και όλοι οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες που σ' όλη τους τη ζωή μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ συμμετείχαν, όπως κι εγώ, σ' όλους τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Που όρθωσαν το ανάστημά τους στις ναζιστικές δυνάμεις του κατακτητή από τις γραμμές της τιμημένης Εθνικής Αντίστασης, τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ. Που έχυσαν το αίμα τους για λευτεριά, για μια άλλη κοινωνία και αντί του επαίνου της πολιτείας στάλθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου και άλλων τόπων μαρτυρίου. Οι νέοι και οι νέες να αγαπήσουν την περηφάνια αυτού του Αγώνα και να σταθούν πρωτομάχοι στους καινούργιους ταξικούς αγώνες που έρχονται».

Για τον Λάζαρο Κυρίτση μίλησαν σύντομα και οι κόρες του, Λεμονιά και Αγλαΐα, υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μικρό αφιέρωμα στη Μακρόνησο με ιστορικά οπτικά και ακουστικά ντοκουμέντα.

«Εφυγε» ο σύντροφος Γιώργος Σπηλιώτης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο σύντροφος Γιώργος Σπηλιώτης, ένας από τους αλύγιστους Μακρονησιώτες κομμουνιστές. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ στην Καλαμάτα σε ηλικία 15 χρόνων, αναπτύσσοντας πλούσια δράση, και στη συνέχεια οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Για την αταλάντευτη δράση του στον αγώνα για την απελευθέρωση του λαού μας, το αστικό κράτος τον έστειλε στο κολαστήρι της Μακρονήσου. Οταν απολύθηκε από τη Μακρόνησο, συνδέθηκε με τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, ενώ σπούδασε Χημικός. Συνέχισε τη δράση του από τις γραμμές της ΕΔΑ. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, πρωτοπόρος στους αγώνες μέσα από τις γραμμές του μέχρι το τέλος. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Ειδικός Γραμματέας στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 3.30 μ.μ., στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Στο Κουρού Τσεσμέ

Συμπληρώνονται 75 χρόνια από τις 7 Μάρτη 1944, όταν οι ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις κατοχής, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, εκτέλεσαν στην περιοχή Κουρού Τσεσμέ - λίγο έξω από το Διδυμότειχο - 12 πατριώτες αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης. Στη μνήμη των εκτελεσθέντων, σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα επισκεφθεί το χώρο της εκτέλεσης και θα καταθέσει λουλούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ