ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 12 μ., στον Βόλο

Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ στην ΑΓΕΤ, καθώς και στην κατασκευή εργοστασίου SRF/RDF στον Βόλο, οργανώνουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας, το Σάββατο 16 Μάρτη στις 12 μ. στην αρχή της οδού Ιάσονος, στον Βόλο.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ότι το «δικαίωμα» στην ΑΓΕΤ να πνίξει την πόλη στα θανατηφόρα αέρια, για να αυξήσει τα κέρδη της με την καύση σκουπιδιών, το έδωσαν οι αδειοδοτήσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης. Συνένοχη είναι η τοπική διοίκηση, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας προβλέψει και επιτρέψει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και την καύση και τη δημιουργία εργοστασίων SRF/RDF στη Θεσσαλία, άνοιξε το δρόμο μαζί με την κυβέρνηση, ο δε δήμος Βόλου τον προχώρησε παραπέρα με την κατάπτυστη απόφαση για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου στην πόλη, χρεώνοντας τους Βολιώτες με 40 εκατ. ευρώ, μαζί με τον καρκίνο και το θάνατο.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, να παλέψουν οργανωμένα με τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές, μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, ώστε να μπει φρένο στη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων για τα κέρδη του μονοπωλίου, και παράλληλα να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, όσους έδωσαν το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ, εκείνους που μπροστά στη διασφάλιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες θυσιάζουν τη ζωή και την υγεία σου, όπως κάνουν με το μισθό σου, τη σύνταξη, το εισόδημά σου, τα δικαιώματα που έχει κατακτήσει ο λαός». Ανακοινώσεις - καλέσματα εξέδωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Νομού Μαγνησίας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας και άλλοι φορείς.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παραμένουν τα επικίνδυνα προϊόντα στο κτίριο της Περιφέρειας!

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των περίπου 5 τόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φάρμακων, που βρίσκονται εδώ και 14 χρόνια «αποθηκευμένα» - εγκαταλελειμμένα στον 4ο όροφο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Σταυρούπολη. Ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος το 2015 και ο δεύτερος, λίγες μέρες πριν, λόγω «ελλιπών στοιχείων φακέλων».

Το συγκεκριμένο κτίριο, του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ), παραχωρήθηκε το 2005, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δωρεάν για 99 έτη στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Τα εγκαταλελειμμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα - γεωργικά φάρμακα ανήκαν στον ΕΟΚ, όμως δεν καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν από τη διαδικασία των άρθρων 2 και 3 του ΠΔ 311/2002 (ΦΕΚ Α' 272) για την «Κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού», παρότι καταγράφηκαν προς απομάκρυνση κατά την απογραφή και εκκαθάριση της κινητής περιουσίας του ΕΟΚ.

Να σημειωθεί επίσης πως, στο συγκεκριμένο κτίριο, λειτουργούσαν έως και τον Σεπτέμβρη 2017 υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πληθώρα πολιτών επισκέπτονταν τις υπηρεσίες για να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις τους.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν δραστικές ουσίες όπως φωσφορούχο αργίλιο, βρωμιούχο μεθύλιο, DDVP, μεθυλοχλωροφόρμιο.

Οπως μάλιστα τονίζεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης (14710/9.10.2017), «οι συνθήκες αποθήκευσης των παραπάνω φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες καθορίζονται με το άρθρο 11 του ΠΔ 159/13 (ΦΕΚ 251 Α/18-11-2013), ενώ η παρατηρηθείσα διάβρωση σε κάποιες από τις συσκευασίες DETIAGASEX-B τις καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες για την πρόκληση αυτανάφλεξης».

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, με κοινή δήλωσή τους σημειώνουν: «Το γεγονός ότι από τον Οκτώβρη του 2017, που εγκρίθηκαν τα 300.000 ευρώ για τη μεταφορά τους, φτάσαμε λίγες μέρες πριν στη ματαίωση του διαγωνισμού λόγω "ελλιπών στοιχείων φακέλων(!!!)" από τις συμμετέχουσες εταιρείες, φανερώνει τις σοβαρότατες ευθύνες τόσο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας όσο και της δημοτικής αρχής του Παύλου Μελά. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, πως δεν σχεδιάζεται η λήψη κανενός μέτρου που θα μηδενίζει την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος, για τη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη μεταφορά τους, η οποία είναι χρονοβόρα, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που και αυτός ο διαγωνισμός καταστεί άγονος όπως ο προηγούμενος το 2015.

Η εγκληματική ολιγωρία και της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας, σε συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεών της, φανερώνει πως απουσιάζει από τις προτεραιότητες της η προστασία της υγείας όσων εργάζονται στις υπηρεσίες της, καθώς και της υγείας των κατοίκων της περιοχής, αφού το κτίριο αυτό βρίσκεται μέσα σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο ιστό της πόλης.

Οι κάτοικοι της περιοχής να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν τη λήψη άμεσα όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε: Να πραγματοποιηθεί άμεσα η ασφαλής απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων τοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων από το συγκεκριμένο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας που θα μηδενίζουν την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος μέχρι να πραγματοποιηθεί η οριστική απομάκρυνσή τους».

Προβλήματα από την κακοκαιρία

φωτ. αρχείου

Eurokinissi

φωτ. αρχείου
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία με τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους. Διακοπές ηλεκτροδότησης, προβλήματα στο οδικό δίκτυο με εγκλωβισμούς οδηγών και πτώσεις δέντρων ήταν το σκηνικό που προκάλεσαν τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, προβλήματα εντοπίστηκαν στο σημείο «16» της ΕΟ Λαμίας - Καρδίτσας, όπου εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης δίπλωσε νταλίκα, ενώ ίσχυσε απαγορευτικό για όλα τα οχήματα μέχρι να καθαριστεί το οδόστρωμα και να απεγκλωβιστούν δέκα οχήματα που είχαν «κολλήσει» στο σημείο. Χιονοθύελλα σημειώθηκε σε περιοχές του Τυρνάβου. Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν στην περιοχή της παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου τρία δέντρα έπεσαν στο δρόμο ανάμεσα σε Κιλελέρ - Λοφίσκο και Μέλισσα.

Προβλήματα προκλήθηκαν από χτες τα ξημερώματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Κλειστές ήταν οι γραμμές Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας, Πάχη Μεγάρων - Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι. Κλειστή ήταν επίσης η γραμμή Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα. Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου και στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές ήταν ακόμη οι γραμμές Καβάλα - Πρίνος, Καβάλα - Λιμένας Θάσου, Κυλλήνη - Ζάκυνθος και Κυλλήνη - Κεφαλονιά.

Κινητοποίηση προσφύγων με αφορμή εξώσεις από τα σπίτια που μένουν

Σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας, για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται εξώσεις από τα σπίτια που νοικιάζει η Υπατη Αρμοστεία. Οπως υποστηρίζουν, αιτία της διαμαρτυρίας τους είναι «η απόφαση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για έξωση οικογενειών προσφύγων, που ζουν το τελευταίο διάστημα σε σπίτια που νοικιάζει η Υπατη Αρμοστεία».

Σε πρώτη φάση θα εκδιωχθούν εκατοντάδες πρόσφυγες μέχρι τέλος Μάρτη (πρόκειται για ξεριζωμένους που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες μέχρι τις 31/7/2017) και παράλληλα σταματάει και η χρηματοδότησή τους. Αναφέρουν δε ότι «η ενημέρωση που τους παρέχεται από τους δήμους, την Υπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον τους, κανένας σχεδιασμός, καμία ενέργεια που θα τους υποστηρίξει σε μια πορεία ένταξης». Πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που μένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για αρκετούς μήνες μετά την αναγνώρισή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA». Τώρα καλούνται να αποχωρήσουν από τις δομές μέχρι τις 31/3, ώστε τις θέσεις τους να πάρουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ εκπρόσωπός τους, η απόφαση του υπουργείου αφορά 600 άτομα που θα πρέπει να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα «και θα μείνουν στο δρόμο, κάτι που θα επηρεάσει όχι μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και την κυβέρνηση και τους Ελληνες πολίτες». Την ίδια ώρα, «θα κοπεί για τους ανθρώπους αυτούς το χρηματικό βοήθημα, το οποίο ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα σταματήσει να χορηγείται». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι προς το παρόν από αυτήν την απόφαση εξαιρούνται οι ευάλωτες περιπτώσεις, ωστόσο σε τρεις μήνες ακόμα και οι ευάλωτοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές. Πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο οικογένειες προσφύγων να μένουν στις πλατείες.

Εξάλλου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, η απόφαση αυτή ελήφθη από το υπουργείο επειδή τέθηκε θέμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στο σύστημα υποδοχής βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, περίπου 400 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφέρει στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι θα τοποθετηθούν, αρχικά, σε σκηνές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ