ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέες απειλές για παρεμπόδιση του «Nord Stream 2»

Εγκαταστάσεις της «Gazprom» στον «Nord Stream 2», που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη
Εγκαταστάσεις της «Gazprom» στον «Nord Stream 2», που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και τμημάτων της ΕΕ κατά της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά τη διακοπή της κατασκευής του αγωγού και την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ - σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ - κυρώσεις ετοιμάζει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του αντίστοιχου μηχανισμού (CAATSA). Οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν τόσο τους επενδυτές του επιχειρηματικού έργου όσο και τις εταιρείες που ασχολούνται στην τοποθέτηση των σωλήνων.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο κυρώσεων. Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε: «Δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας να είναι "γαντζωμένοι" στο ρωσικό αέριο μέσω του "Nord Stream 2"». Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συνέκρινε τη στάση της Ουάσιγκτον με «εκβιασμό και δέσμευση περιουσιακών στοιχειών σε διεθνή κλίμακα».

Θυμίζουμε ότι στη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού συμμετέχουν και ευρωπαϊκά μονοπώλια, ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες δηλώνουν αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση του αγωγού, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ. Ο «Nord Stream 2» έχει ολοκληρωθεί κατά 34% και μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί υποθαλάσσια (στη Βαλτική) 830 χλμ. αγωγού, ανακοίνωσε χτες η ρωσική εταιρεία «Gazprom».

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εισήγαγε Λετονός βουλευτής, στήριξαν 402, ενώ 163 το καταψήφισαν και 83 απείχαν. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να θεωρείται «στρατηγικός εταίρος».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στην πόλη Γένοβα, σημείωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τις οποίες τα κυβερνώντα κόμματα θεωρούν αναποτελεσματικές και επιζήμιες για την ιταλική οικονομία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Στα αδιέξοδα των αστικών επιλογών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ενδοαστική αντιπαράθεση καλά κρατεί στη Βρετανία. Χτες βράδυ η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισε ότι δεν επιθυμεί «άτακτο» Brexit. Ετσι η τροπολογία Σπέλμαν, που απέκλειε κατηγορηματικά αποχώρηση από την ΕΕ δίχως συμφωνία, ψηφίστηκε χτες βράδυ με 312 ψήφους υπέρ και 308 κατά. Το αποτέλεσμα εκτιμήθηκε ως μία νέα ήττα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και σήμερα αναμένεται νέα αντιπαράθεση με την τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, που αφορά το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την αποχώρηση από την ΕΕ και το αίτημα για παράταση της εφαρμογής του που λήγει στις 29 Μάρτη. Το άρθρο 50 είχε αξιοποιήθηκε για το Brexit, μετά το δημοψήφισμα του 2016. Το τότε αποτέλεσμα εξέφραζε τη θέληση ισχυρού τμήματος του κεφαλαίου που έβλεπε περισσότερες δυνατότητες κερδοφορίας έξω από την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση, ώστε να μπορεί να κλείσει συμφωνίες με τρίτες χώρες, θέση που εγκλώβισε και λαϊκές δυνάμεις. Ωστόσο, η αλληλεξάρτηση της βρετανικής καπιταλιστικής οικονομίας με τις χώρες της ΕΕ είναι μεγάλη και δημιουργεί δισταγμούς για άλλη μερίδα του κεφαλαίου. Και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Εργατικό Κόμμα θεωρεί καταστροφική μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προτείνει τη διατήρηση της συμμετοχής στην τελωνειακή ένωση, παίρνοντας υπόψιν και την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας (που είναι τμήμα της Βρετανίας) και της Ιρλανδίας που θα παραμείνει στην ΕΕ. Ολες αυτές βεβαίως οι διεργασίες και οι πιθανοί νέοι συμβιβασμοί, που περιλαμβάνουν και την πιθανή αποφυγή των «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων, δεν αλλάζουν την κατάσταση για τον βρετανικό λαό, που θα υποστεί τις συνέπειες της όποιας εξέλιξης. Τα αντιλαϊκά μέτρα που εξασφαλίζουν τα κέρδη των εκμεταλλευτών του είναι η μονή σταθερή, ανεξάρτητα ποιος είναι στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης.

Πάντως και με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε ότι η ΕΕ θα παρατείνει το άρθρο 50 «μόνο εάν υπάρξει αιτιολογημένο αίτημα για παράταση». Εάν το αίτημα δικαιολογηθεί, τότε η ΕΕ των 27 «θα το εξετάσει και θα αποφασίσει με ομοφωνία», διευκρίνισε.

Παρόμοια αντίδραση επιφύλαξε αργότερα χτες βράδυ από το Ναϊρόμπι της Κένυας και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Επανέλαβε ότι η συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ δεν είναι διαπραγματεύσιμη και κάλεσε τη βρετανική ηγεσία να εξέλθει «από το αδιέξοδο».

ΣΥΡΙΑ
Στις Βρυξέλλες το παζάρι για την «επόμενη μέρα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με επίκεντρο την προώθηση της λεγόμενης πολιτικής μετάβασης στη Συρία την «επόμενη μέρα» από τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου και τη χρησιμοποίηση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» ως εργαλείου προώθησης των δυτικών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων, ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η τρίτη συνδιάσκεψη για τη Συρία που πραγματοποιούν από κοινού ΟΗΕ και ΕΕ.

Ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής βοηθός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιος για τον συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας (OCHA), προειδοποίησε ότι «η κρίση στη Συρία δεν έχει τελειώσει» και ότι χρειάζεται «άμεση και ουσιαστική εισροή πόρων», διότι χωρίς αυτούς δεν θα είναι αρκετές οι όποιες αποστολές βοήθειας σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη κ.ά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του ΟΗΕ, πρόσθεσε, χρειάζονται 3,3 δισ. δολάρια για να καλυφθούν επαρκώς οι βασικές ανάγκες αμάχων στη Συρία και άλλα 5,5 δισ. δολάρια για τη στήριξη χωρών που έχουν επωμιστεί μεγάλο μέρος από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Νωρίτερα, ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο την καταστροφή μεγάλης αποθήκης όπλων και πυρομαχικών τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε συντονισμό με Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας τονίζεται πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε βάσει πληροφοριών που ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές παρέλαβαν μεγάλο φορτίο τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, με στόχο να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια. Αργότερα, ωστόσο, το «Associated Press» μετέδωσε πως από τα ρωσικά πυρά καταστράφηκε μέρος της «κεντρικής φυλακής» που είχαν στήσει οι τζιχαντιστές σε βάρος των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα να δραπετεύσουν πάνω από 80 κρατούμενοι.

Αντεγκλήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Το γενικότερο κάδρο σύνθετων αντιθέσεων αλλά και διεργασιών, στο οποίο αναπτύσσονται και οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, συμπληρώνουν οι νέες αντεγκλήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, προσπάθησε και χτες να εμφανιστεί ως προστάτης των Παλαιστινίων και όλου του μουσουλμανικού κόσμου, αποκαλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, «καταπιεστή» και «δολοφόνο παιδιών». Είχαν προηγηθεί αναρτήσεις του Νετανιάχου στο διαδίκτυο, όπου χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα», δίνοντας συνέχεια σε υψηλούς τόνους, που συνδέονται και με την προεκλογική περίοδο που «τρέχει» και στις δύο χώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σχολίασε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «τα ψέματα και η καταπίεση δεν θα κρύψουν τα εγκλήματά σας».

Καθηλώθηκαν και στις ΗΠΑ τα «Boeing Max»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε χτες, με Προεδρικό Διάταγμα, την καθήλωση όλων των αεροσκαφών τύπου «Boeing 737 Max8» και «Μax9», μετά τη συντριβή τέτοιου τύπου αεροσκάφους, την περασμένη Κυριακή στην Αιθιοπία, προκαλώντας το θάνατο 157 ανθρώπων.

Οπως εξήγησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά το διάταγμα για την καθήλωση των αεροσκαφών αυτού του τύπου, όσα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις μέχρι εκείνη τη στιγμή κλήθηκαν να φθάσουν στον προορισμό τους και στη συνέχεια να μείνουν στο έδαφος μέχρι νεωτέρας. Οπως τόνισε με νόημα, «προηγείται η ασφάλεια των Αμερικανών». Η εξέλιξη μαρτυρά πως τα προβλήματα λειτουργίας των συγκεκριμένων αεροσκαφών είναι γενικευμένα και πως ενδεχομένως το αεροπορικό δυστύχημα στην Αιθιοπία να μην οφείλεται σε «περιστασιακούς» παράγοντες.

«Μέχρι στιγμής η εξέταση της υπόθεσης δεν δείχνει κανένα πρόβλημα στην απόδοση και δεν μας δίνει κανένα λόγο να ζητήσουμε την ακινητοποίηση αυτού του αεροσκάφους», διαβεβαίωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», που επικαλέστηκε διευθύνοντα σύμβουλο των «Αιθιοπικών Αερογραμμών», ανέφεραν πως ο πιλότος του αεροσκάφους που συνετρίβη την Κυριακή είχε ενημερώσει τον πύργο ελέγχου ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του πως διαπίστωνε προβλήματα στο σύστημα ελέγχου και επιθυμούσε την άμεση επιστροφή στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα.

Στο μεταξύ, οι αιθιοπικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα τα «μαύρα κουτιά» από το αεροσκάφος της «Ethiopian Airlines» επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα για σχετική έρευνα στην Αιθιοπία.

ΚΙΝΑ
Νέες επισημάνσεις για την Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου που είναι αρμόδιος για την Ταϊβάν, Αν Φενγκσάν, παρομοίωσε τις τελευταίες παρεμβάσεις των αρχών της Ταϊβάν με κάποιον που «προσπαθεί να βάλει το χέρι του για να εμποδίσει ένα αυτοκίνητο». Μίλησε δε για ενέργειες που «λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα και την ευημερία των Ταϊβανέζων συμπατριωτών μας και αποσκοπούν να εμποδίσουν την πρόοδο που γίνεται και στις δύο πλευρές των Στενών (σε Κίνα και Ταϊβάν).

Είχαν προηγηθεί, στις αρχές της βδομάδας, δηλώσεις της επικεφαλής της ταϊβανέζικης κυβέρνησης, Τσάι Ινγκ-βεν, ότι η Κίνα «πρέπει να αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο, αλλά μόνο εφόσον διαφυλάσσεται η αρχή της ισότιμης αξιοπρέπειας». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν χρειάζονται οικονομική και άλλη ενίσχυση, αλλά και ότι πρέπει να δυναμώσει η ανταγωνιστικότητα της Ταϊβάν, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η επιχείρηση απομόνωσης που το Πεκίνο συνεχίζει κατά της Ταϊπέι... Μάλιστα, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «όσο παραμένουμε ενωμένοι, η εθνική μας κυριαρχία, η ελευθερία και η δημοκρατία μας δεν θα εξοντωθούν και η αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα" δεν θα γίνει το μέλλον της Ταϊβάν».

Το «μία χώρα - δύο συστήματα» σηματοδοτεί την ειδική μεταχείριση που η Κίνα έχει απέναντι στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ