ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Μεγάλο το ενδιαφέρον στην ημερίδα για τις κοινωνικές επιστήμες

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η επιστημονική ημερίδα για τις Κοινωνικές Επιστήμες που διοργάνωσαν χτες η ΚΟΒ Παντείου του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ.

Τίτλος της ημερίδας ήταν «Μια άλλη μέρα στο Πάντειο», και πραγματικά ήταν τέτοια: Εκατοντάδες φοιτητές, νέοι (αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας...) κοινωνικοί επιστήμονες, παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας, τις πολύ αξιόλογες εισηγήσεις των επιστημόνων και συμμετείχαν στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που ανέδειξαν μια διαφορετική ματιά στις κοινωνικές σχέσεις, στο εποικοδόμημα της σύγχρονης αστικής κοινωνίας και στην κοινωνική συνείδηση. Τη ματιά του μαρξισμού, που τόσο παραποιημένη ή και διαστρεβλωμένη προβάλλεται στην καθημερινότητα των σπουδών.

Στην κεντρική ομιλία, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, ανέδειξε το πώς ο μαρξισμός μπορεί να αποτελέσει πραγματικό όπλο στα χέρια των νέων κοινωνικών επιστημόνων για να δώσουν από το δικό τους μετερίζι τη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Ανέδειξε τα αδιέξοδα της αστικής κοινωνικής σκέψης και φώτισε το δρόμο διεξόδου για τη νεολαία από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Η κομμουνιστική προοπτική, συνέχισε, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική απάντηση.

Οπως ήταν λογικό, η συζήτηση πήρε τροπή προς την επικαιρότητα, αφού το ουσιαστικό περιεχόμενο των πολιτικών μαχών που έχουμε μπροστά μας είναι ακριβώς αυτό. Το κάλεσμα, λοιπόν, για ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες, η συσπείρωση γύρω από τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές, ήταν το φυσικό επακόλουθο και το εύλογο συμπέρασμα της συζήτησης.

Χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος που συγκέντρωσε η ημερίδα ήταν η ομόθυμη διάθεση όλων των συμμετεχόντων να δοθεί συνέχεια σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Πάλι έπεσαν σοβάδες σε σχολείο!

Για ακόμα μια φορά, η πολλοστή από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έπεσαν σοβάδες σε σχολείο και αναφωνούμε «ευτυχώς που έλλειπαν οι μαθητές και δεν τραυματίστηκε κανείς»... Αυτήν τη φορά, το περιστατικό συνέβη στο σχολικό συγκρότημα των 11ου - 15ου Δημοτικών Σχολείων Νέας Ιωνίας, μέσα στο τριήμερο της αποκριάς, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», που σημειώνει ότι υπάρχουν προβλήματα στο ταβάνι και στη στέγη του κτιρίου, που είναι θέμα ημερών να παρουσιαστούν πτώσεις και σε άλλες αίθουσες.

Ειδικό συνεργείο του δήμου επισκέφτηκε το σχολείο για την αποκατάσταση των ζημιών, ωστόσο όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, «η επισκευή παραπέμφθηκε στο... "απώτερο" μέλλον, γιατί πολλές εργασίες γίνονται ενόψει... εκλογών». Κάτι που ακούγεται ακόμα πιο προκλητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Διεύθυνση του σχολείου είχε ενημερώσει τις υπηρεσίες του δήμου πριν ακόμα από την πτώση των σοβάδων για τα προβλήματα της οροφής που χρονίζουν, αλλά κανένα μέτρο δεν πάρθηκε ώστε να αποφευχθεί το γεγονός.

«Οι δυνατότητες και οι ανάγκες της εποχής μας δεν επιτρέπουν να βάζουμε σε κίνδυνο τους μαθητές μας στα σχολεία. (...) Οι ευθύνες βαραίνουν από τη μια την κυβέρνηση για την πολιτική της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών και από την άλλη τη δημοτική αρχή, που ως εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής δεν προχωράει στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες», τονίζει ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης», που καλεί τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών και στις βασικές εργασίες και τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων να μη συμβιβαστούν με την υποβάθμιση των σχολείων και να απαιτήσουν σύγχρονα και ασφαλή κτίρια για να μορφώνονται οι μαθητές.

Μαζική μαθητική κινητοποίηση στην Κεφαλονιά

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών έγινε χτες κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια της Κεφαλονιάς. Οι μαθητές έδωσαν τον τόνο και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν και δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, θα διεκδικούν: «Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει!».

Οι μαθητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην Αντιπεριφέρεια, απαιτώντας:

  • Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
  • Να φτιαχτούν τα 5 νέα σχολικά συγκροτήματα.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες στα ήδη υπάρχοντα.
  • Να μην αποχαρακτηριστούν τα δυσπρόσιτα σχολεία του νομού.
  • Να χρηματοδοτηθούν τα ΕΠΑΛ στην Κεφαλονιά και να ανεγερθεί το Μηχανουργείο στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Η απάντηση που πήραν ήταν ότι κανένας δεν είναι «αρμόδιος» για τα προβλήματα που βιώνουν οι μαθητές και την κατάσταση των σχολείων. Οι μαθητές κάλεσαν να σημάνει ξεσηκωμός σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, το νομοσχέδιο για το Λύκειο και την πρόσβαση να μην περάσει! Το Συντονιστικό των μαθητών της Κεφαλονιάς ήδη αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα με κλειστά σχολεία, ενώνοντας τις φωνές των μαθητών της Κεφαλονιάς με αυτές όλων των σχολείων της Ελλάδας.

Hip hop συναυλία στο Στέκι της ΚΝΕ

Σήμερα, Παρασκευή, στις 21.00, νέοι καλλιτέχνες από το χώρο του hip hop ενώνονται για ένα μοναδικό live στη σκηνή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια).

Θα εμφανιστούν οι: Dason, Frank και το Σφάλμα με live band (μπάσο: Δημήτρης Πάσχος, πλήκτρα - βιόλα: Παύλος Χαρμπαλής, ντραμς: Δημήτρης Μιχαλάς).

Μετά το τέλος της συναυλίας θα ακολουθήσει dj set σε ρυθμούς hip hop με τον Drugitiz.

Με κριτική διάθεση και ποικίλες επιρροές, οι καλεσμένοι του Στεκιού θα παρουσιάσουν μια ιδιαίτερη ακουστική πρόταση. Οι παραγωγές τους είναι ένα μείγμα από αφροαμερικανικούς hip hop ρυθμούς, boom bap, electro και δείγματα παρμένα από κλασική μουσική μέχρι funk και blues, με στίχο που δεν αρκείται να περιγράφει, ούτε να φιγουράρει, αλλά διεκδικεί να σε βάλει να σκεφτείς. Γεννημένο στα λεγόμενα block parties της δεκαετίας του '80 στα υποβαθμισμένα προάστια της Νέας Υόρκης, το hip hop δεν χρειάζεται φωνή για να τραγουδήσεις ούτε ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, είναι ικανό όμως να εκφράσει νέους ανθρώπους, να προβληματίσει.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 210.8823.674, Email: steki@kne.gr

«Στον αέρα» σπουδαστές και εκπαιδευτές ΙΕΚ...

Επανήλθε ο κ. Γαβρόγλου με δηλώσεις του ότι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης τα ΙΕΚ, με αφορμή την ίδρυση και τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων στα ΑΕΙ. Την ώρα που η κυβέρνηση και οι εταίροι της αναζητούν τον καλύτερο δρόμο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές σε όλη την κλίμακα της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αφήνουν 40.000 σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ κυριολεκτικά «στον αέρα». Είναι ακόμη μια απόδειξη πως οι αλλαγές δεν αφορούν το καλό των σπουδαστών αλλά το καλό των επιχειρηματιών που θα έχουν διαρκή ροή ευέλικτου και φθηνού δυναμικού, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους, με εφ' όρου ζωής κυνηγητό προσόντων.

Γι' αυτό, ο λαλίστατος κ. υπουργός απαξιοί να απαντήσει σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, από τον Δεκέμβρη, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΙΕΚ στα μορφωτικά δικαιώματα των σπουδαστών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης. Ελλείψεις σε στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, προβλήματα στη μαθητεία που, όταν και αν λειτουργεί, αυτό γίνεται με απαράδεκτη σύμβαση εργασίας, καθυστερήσεις στην πρόσληψη και απλήρωτη δουλειά για τους εκπαιδευτές, επί πληρωμή πιστοποιήσεις, είναι ορισμένα από αυτά. Ούτε καν τα πάσο και οι δωρεάν μετακινήσεις δεν έχουν διασφαλιστεί!

Το αίτημα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των σπουδαστών σε όλο το φάσμα της μόρφωσής τους και στη δουλειά και να εξασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτές, πρέπει να μετατραπεί σε κριτήριο καταδίκης κυβερνήσεων - ΕΕ και όλου του πολιτικού προσωπικού που διαγκωνίζεται με μόνη έγνοια την ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ