ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Μεγάλη πορεία αγώνα την Κυριακή 31 Μάρτη

Ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της υποβάθμισης

Μεγάλη πορεία αγώνα Μενίδι - Ανω Λιόσια διοργανώνουν τα σωματεία και οι φορείς του Μενιδίου και της Φυλής την Κυριακή 31 Μάρτη. Επιδίωξή τους είναι ένα ανθρώπινο ποτάμι να ενώσει δύο δήμους, που όταν δεν τους πνίγει η βροχή, τους πνίγουν η φτώχεια, η ανεργία και η υποβάθμιση. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το δημαρχείο Αχαρνών.

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι εξής φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου, Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου, Σύλλογος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Φυλής, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Φυλής, Σύλλογος Γονέων 2ου ΕΛ Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 3ου ΕΛ Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 2ου Γυμνασίου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 9ου Δημοτικού Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 1ου ΕΛ Αχαρνών, Εξωραϊστικός Σύλλογος Δροσούπολης, Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γεννηματά 2, Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαθέας.

Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πήραν τα σωματεία και οι φορείς των δήμων Αχαρνών και Φυλής όλο το προηγούμενο διάστημα, για την οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας της περιοχής.

«Υψώνουμε τείχος στην πολιτική που γεννά φτώχεια, ανεργία και υποβάθμιση», είναι το σύνθημα της κινητοποίησης, με την οποία σωματεία και φορείς επιδιώκουν να ακουστεί δυνατά η φωνή τους σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές, που η πολιτική τους οξύνει τα μεγάλα εργατικά - λαϊκά προβλήματα. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση θα αναχωρήσουν πούλμαν από τα Ανω Λιόσια, στις 10 π.μ. (τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο).

Οι διεκδικήσεις των φορέων

Αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κατάργηση των μνημονιακών νόμων και προστασία της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πάλης των διοργανωτών. Επίσης, μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Να δοθούν άμεσα τα παραχωρητήρια στο Ολυμπιακό Χωριό και να ισχύσουν τώρα όλες οι «ευνοϊκές» ρυθμίσεις. Αντίστοιχη μέριμνα να υπάρξει για τους οικισμούς Γεννηματά 2 και Κοπρισιάς.
  • Αφορολόγητο όριο για όλους τους μικροεπαγγελματίες που στενάζουν καθημερινά.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα για να θωρακιστεί η περιοχή καθώς και μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Τώρα να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στα σχολεία.
  • Να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής. Να στελεχωθούν με εκπαιδευτικό προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.
  • Η πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού να περάσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας και μαζί με το ΙΚΑ να αποτελέσουν Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
  • Το ΙΚΑ Φυλής να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, πλήρως στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες και εντελώς δωρεάν για όλους.
  • Να ξεκινήσει η δημιουργία σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου.
  • Να αναβαθμιστεί το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής. Να αντικατασταθούν όλοι οι σωλήνες αμιάντου για να προστατευτεί η υγεία του λαού της περιοχής.
  • Τώρα να δημιουργηθούν σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις που θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για το λαό και τη νεολαία της περιοχής.
  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού και όσες ακόμα υπάρχουν στην περιοχή των δήμων Αχαρνών και Φυλής να αξιοποιηθούν τώρα για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
  • Το εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Αυλίζα, που προοριζόταν για σχολική μονάδα και τώρα έχει γίνει «κέντρο» διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, να μετατραπεί με ευθύνη του δήμου Αχαρνών σε Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της περιοχής.
  • Να κλείσει τώρα ο «καρκίνος» της χωματερής. Διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος του λαού.
  • Σύγχρονο και φτηνό δίκτυο συγκοινωνιών που θα συνδέει εσωτερικά την περιοχή μας αλλά και με το κέντρο της Αθήνας.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και τα κτήματα Τατοΐου (πρώην Βασιλικά). Ολοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις (π.χ. εγκαταστάσεις ΣΕΓΑΣ, σανατόριο, δημοτικό κάμπινγκ, Κυκλάμινα, βίλα Παπαδόπουλου, κ.ά.) που υπάρχουν να αξιοποιηθούν για την αναψυχή του λαού και της νεολαίας της Αττικής.
  • Να στελεχωθεί τώρα το Κέντρο Πρόληψης που υπάρχει στο Μενίδι, με μόνιμο προσωπικό και να αξιοποιηθεί με πρόγραμμα μακροχρόνιου ορίζοντα για ενημέρωση και πρόληψη με άξονα τα σχολεία.
  • Ανάπτυξη συμβουλευτικού σταθμού, κλειστού θεραπευτικού προγράμματος, προγραμμάτων στο δρόμο (street work) από τα στεγνά προγράμματα (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ).
ΦΟΝΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
Σοβαρές ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Eurokinissi

Βαρύτατες ευθύνες αποδίδει στην Περιφέρεια Αττικής και τους άλλους αρμόδιους φορείς για την πλημμύρα στη Μάνδρα, με τους 25 νεκρούς, 13 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Στην εισαγγελική διάταξη που εξέδωσε, αναλύει τις παραλείψεις και τις ευθύνες των αρμοδίων (Περιφέρειας Αττικής, δήμων, δασαρχείων της περιοχής). Χαρακτηριστικά, τονίζει ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και το κατεπείγον της εκτέλεσής τους. Και αυτό με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα (2014-2015).

Η εισαγγελέας τονίζει ότι τα πλημμυρικά ύδατα που είχαν περιοριστεί εντός της κοίτης του χειμάρρου Σούρες κατά τη ροή τους συνάντησαν κατασκευές όπως βιομηχανικά κτίρια, το αμαξοστάσιο δήμου Μάνδρας κ.λπ., με συνέπεια να εκτραπούν και να κατακλύσουν την περιοχή βόρεια - βορειοανατολικά της Μάνδρας.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, «κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων (είτε λόγω κατασκευής, είτε λόγω μη καθαρισμού/συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες), η πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και η έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».

Η εισαγγελέας υπογραμμίζει ακόμα ότι «η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη.

Η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».

Προβοκατόρικα συνθήματα στον Βόλο

Προβοκατόρικα χαρακτηρίζει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τα συνθήματα «να φύγει η ΑΓΕΤ» με υπογραφή το σήμα του σφυροδρέπανου, που έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετές μέρες, σε τοίχους διαφόρων σημείων της πόλης του Βόλου. Με παρόμοιο τρόπο - βάφοντές τες με το σφυροδρέπανο - έχουν καλυφθεί οι αφίσες που καλούσαν για το συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, το οποίο πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή Βολιωτών, το Σάββατο 16/3.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Πρόκειται για προβοκατόρικα συνθήματα και δραστηριότητα, που δημιουργούν συγχύσεις στον κόσμο της πόλης σε σχέση με τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια προβοκάτσια απέναντι στο ΚΚΕ, ότι δηλαδή δήθεν το ΚΚΕ απαιτεί το κλείσιμο της ΑΓΕΤ, την αναπαράγουν μέσα στο εργοστάσιο οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν αναλάβει ρόλο Γραφείου Τύπου της εταιρείας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απόφαση για τους αιτούντες άσυλο

Ενα ακόμα εμπόδιο στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών εντός της ΕΕ βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς αποφαίνεται ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να μεταφερθούν σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ μόνο εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης εκεί αγγίζουν την «ακραία φτώχεια» και στερούν βασικές ανάγκες, όπως η τροφή, η υγιεινή και η στέγαση. Το Δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή αφού εξέτασε μεταξύ άλλων την υπόθεση ενός πρόσφυγα από την Γκάμπια, ο οποίος αρχικά έφτασε στην Ιταλία, αλλά στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία, όπου υπέβαλε αίτηση για την παροχή ασύλου. Οταν οι γερμανικές αρχές του ζήτησαν να επιστρέψει στην Ιταλία, προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να παραμείνει στη χώρα με την αιτιολογία ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ιταλία δεν είναι ικανοποιητικές. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ιταλία είναι χειρότερες απ' αυτές στη Γερμανία, αυτό δεν είναι αρκετό για να γίνει δεκτή η προσφυγή του, εκτίμησε το Δικαστήριο, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα εισόδου θα πρέπει να ισοδυναμούν με ακραία φτώχεια για να αποφευχθεί η επιστροφή ενός αιτούντα άσυλο σε αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ