ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η λαϊκή κινητοποίηση ακύρωσε τη φασιστοσύναξη του «Ιερού Λόχου»

Δεν βρήκαν χώρο να σταθούν οι φασίστες του «Ιερού Λόχου» στη Θεσσαλονίκη, που ήθελαν να στήσουν μια εθνικιστική φιέστα μίσους με τον τίτλο «Makedonian Pride». Τόσο στην Καλαμαριά που σχεδίαζαν αρχικά να πραγματοποιήσουν τη φιέστα τους την Κυριακή, όσο και στη Μενεμένη, όπου αναζήτησαν «στέγη» μετά τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση που ξεσηκώθηκε από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της περιοχής, «έφαγαν» τα μούτρα τους και κρύφτηκαν, ματαιώνοντας την εκδήλωσή τους.

Αρχικά, οι φασίστες είχαν προγραμματίσει την εκδήλωση στο στρατόπεδο «Κόδρα» του δήμου Καλαμαριάς. Κάτω από την πίεση φορέων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα παραχωρήσει το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα». Οι φασίστες τα μάζεψαν άρον άρον και ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την εκδήλωσή τους στο κινηματοθέατρο «Αστρον» στη Μενεμένη, αφού ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τους παραχώρησε χώρο στο άψε - σβήσε. Μετά από παρέμβαση του υποψήφιου δημάρχου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Γιάννη Νοτάκη, ο δήμαρχος αφού αρχικά δήλωσε ότι δεν ήξερε (!) τι εστί «Ιερός Λόχος», στη συνέχεια δεσμεύθηκε ότι θα άρει την άδεια παραχώρησης και θα καλούσε και την αστυνομία να διαφυλάξει το χώρο. Η άμεση παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στη Μενεμένη είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της φασιστικής εκδήλωσης.

Την ώρα που οι φασίστες έψαχναν τρύπα να κρυφτούν, στην Καλαμαριά, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση που κάλεσαν μαζικοί φορείς και σωματεία και πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο του Δημαρχείου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος κάλεσε το λαϊκό κίνημα να κάνει υπόθεσή του την απομόνωση των φασιστών. Οπως είπε, «μέσα από το ρατσισμό, το λαϊκισμό και την ξενοφοβία που προβάλλουν προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι το μακρύ σιδερένιο χέρι των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των συμφερόντων του κεφαλαίου. Λειτουργούν επιλεκτικά και δολοφονικά ενάντια στο ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το ίδιο το κεφάλαιο τους τροφοδοτεί και τους εξοπλίζει προκειμένου να αναπτύξουν ρητορικές, ιδεολογήματα και πρακτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, όπως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος που έστησαν αντισωματείο - δουλεμπορικό γραφείο για τους εφοπλιστές ώστε οι εργάτες να δουλεύουν και να αμείβονται με πιο χαμηλά μεροκάματα για να αυξάνεται η κερδοφορία των αφεντικών».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους των λαϊκών συνοικιών της Καλαμαριάς, βροντοφωνάζοντας «Ούτε στην Καλαμαριά ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Οι φασίστες είναι εχθροί των εργατών, είναι τα τσιράκια των αφεντικών».

Μεγάλες οι ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής

Σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, αλλά και την πρακτική της κυβέρνησης η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Ο λαός της περιοχής ας βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ποιοι ανοίγουν δρόμους στη δράση των φασιστών, που ποτίζουν με φασιστικό, ρατσιστικό, μισαλλόδοξο δηλητήριο τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Ας βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο του δήθεν ανεξάρτητου κ. Κυρίζογλου, που πρόσφατα με ανοιχτές αγκάλες υποδέχτηκε στο εκλογικό του κέντρο τον αρχηγό της ΝΔ.

Να βγάλει συμπεράσματα και για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που τους θέλει με ελεύθερη δράση. Που επί τέσσερα χρόνια σέρνεται η δίκη της ΧΑ, που φωτογραφίζεται με τους χρυσαυγίτες σε εκδηλώσεις. Και ύστερα επικαλείται το "προοδευτικό μέτωπο", για να εγκλωβίσει στο άρμα της το λαό».

Το ύστατο «αντίο» στον Ηλία Γιαννακούρα - Πέρδικα

Το τελευταίο «αντίο» στον Ηλία Γιαννακούρα - Πέρδικα, αδερφό του Μήτσου Γιαννακούρα - Πέρδικα, ταγματάρχη της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, είπαν συγγενείς και φίλοι την Κυριακή 7 Απρίλη, στο χωριό του, στου Βάγγου Μεγαλόπολης.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αναφέρθηκε στην αλύγιστη ζωή και δράση του, θυμίζοντας σταθμούς της αγωνιστικής του πορείας, που παραδειγματίζουν τις νεότερες γενιές. Οπως είπε, ο «Λιας», 14 μόλις χρονών, «πέταξε κατάμουτρα στους Ιταλούς κατακτητές και τους ρουφιάνους τους που ζήταγαν σφαχτά στο χωριό: "Το σπίτι μας και το σόι μας δεν δίνει στους φασίστες ούτε μία πατσιά". Το πλήρωσε με πολύ ξύλο, γιατί δεν λάκισε, αλλά πήρε ένα καλό βάπτισμα αγωνιστή».

«Μετά, στα χρόνια της λευκής τρομοκρατίας, διωγμοί και κυνηγητό. Πιάστηκε το 1945 και απολύθηκε το 1953. Φυλακές και εξορία, Ακροναυπλία, Ικαρία, Μακρόνησο, Αη Στράτη. Ετσι γλίτωσε. "Αν ήμουνα εδώ δεν θα γλίτωνα, θα χανόμουνα", έλεγε ο Λιας. Αλλά και στα μετεμφυλιακά χρόνια διώξεις και διακρίσεις».

Πρόσθεσε ότι ο Ηλίας Γιαννακούρας έμεινε αλύγιστος και στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών του σοσιαλισμού. Θύμισε τη συγκίνηση του Λια, όταν το Κόμμα τού ζήτησε να είναι υποψήφιος στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο πριν από 20 χρόνια, αλλά και τη συγκίνησή του πριν από 6 χρόνια, όταν έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε το ΚΚΕ προς τιμήν του αδελφού του στο σημείο που δολοφονήθηκε.

Εκ μέρους του Κόμματος, ο Ν. Γόντικας έδωσε τη δέσμευση προς τιμήν του εκλιπόντα ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές την ιστορική αλήθεια ολόκληρη, ολόπλευρα, να τιμούν οι συγγενείς και οι απόγονοι τους πατεράδες τους». Και αναφερόμενος στα μνημεία - φωτεινούς φάρους του εργατικού και λαϊκού κινήματος, είπε ότι προτεραιότητα έχει «το μνημείο στην πλατεία στη Μεγαλόπολη, στο πεύκο, προς τιμήν εκατοντάδων πατριωτών από την επαρχία Μεγαλόπολης που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν τον όμορφο και δύσκολο αγώνα. Σε αυτό το Μνημείο περίοπτη θέση θα έχει η οικογένεια Πέρδικα. (...) Δεσμευόμαστε ότι στην Τρίπολη, στον Αη Θανάση που είναι εκτελεσμένοι και θαμμένοι εκατοντάδες αγωνιστές κομμουνιστές με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, όπου εκεί είναι θαμμένος και ο Μήτσος Γιαννακούρας - Πέρδικας, θα γίνει πάρκο των Αλύγιστων του Μοριά».

Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια εκ μέρους του Κόμματος στην γυναίκα του Ηλία Γιαννακούρα, Ντίνα, και τα παιδιά του.

  • Στη μνήμη του Ηλία Γιαννακούρα - Πέρδικα η κόρη του Μαρία προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κωλυσιεργία της δίκης από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών

Η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Μ. Λεπενιώτη, ζήτησε χτες, για δεύτερη φορά, να καταχωρηθεί στα πρακτικά δήλωση που αναφέρει ότι «το δικαστήριο διακόπτει γιατί οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν έφεραν μάρτυρες, αν και ειδοποιήθηκαν προς τούτο».

Να υπογραμμιστεί ότι μετά την κατάθεση της Αναστασίας Μανούκα, μητέρας της κατηγορούμενης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Νικολέττας Μπενέκη (πρώην φίλης του ναζιστή βουλευτή Ι. Λαγού) που είχε ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη, δεν υπήρχαν μάρτυρες προς εξέταση και το δικαστήριο διέκοψε στις 11.46. Οι δικηγόροι υπερασπιστές των ναζιστών βουλευτών Ι. Λαγού και Αρτ. Ματθαιόπουλου, αν και είχαν ειδοποιηθεί από το δικαστήριο, αρνήθηκαν να φέρουν μάρτυρες, χωρίς να αναφέρουν την ύπαρξη κάποιου κωλύματος...

«NOVARTIS»
Στη Βουλή ένα σκέλος της δικογραφίας

Το δρόμο για τη Βουλή πήρε, χτες, σκέλος της δικογραφίας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της «Novartis», για να ζητηθεί η άρση ασυλίας για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο. Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αποχρώσες ενδείξεις για δωροδοκία ενός πολιτικού προσώπου για το οποίο ζητείται η άρση ασυλίας για να κληθεί ως ύποπτος στην υπόθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού στηρίζεται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε τιμολόγια και σε έγγραφα δικογραφίας, όπως σημειώσεις χειρόγραφες υπαλλήλων και στελεχών της «Novartis» κ.λπ.

Στο αρχείο πηγαίνει η υπόθεση για τους Παν. Πικραμμένο, Γιώρ. Κουτρουμάνη, Ευάγ. Βενιζέλο και Ανδρ. Λυκουρέντζο με την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μέλλον. Ενώ συνεχίζεται η έρευνα για πέντε πολιτικά πρόσωπα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Σαλμά.

Σε δήλωσή του ο Α. Λοβέρδος μιλά «για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών» και προσθέτει ότι θα προχωρήσει σε υποβολή μηνύσεων για αδικήματα σε βάρος του, συμπεριλαμβανομένου του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας.

Σκανδαλολογίας συνέχεια

Συνέχεια στη βολική σκανδαλολογία, που συμπληρώνει τον κάλπικο δικομματικό καβγά, δίνει η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «αντιπερισπασμό» την παραίτηση που ζήτησαν ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για την γγ Κατά της Διαφθοράς, Αναστασία Ξεπαπαδέα. Η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση «Πετσίτη» αναφέρει ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ανακαλύπτουν «δήθεν σκάνδαλα», θυμίζοντας ότι η ΝΔ καταψήφισε την τροπολογία προκειμένου η Επιτροπή «πόθεν έσχες» να ελέγχει υποχρεωτικά και αυτόματα όλες τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές όλων των πολιτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ