ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση που εντείνει η εργοδοσία με κυβερνητικές πλάτες

Αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Τον εργασιακό μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο που κατέγραφε ανάπτυξη ακόμα και στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, οργανώνοντας αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. κινητοποίηση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα).

Το Συνδικάτο επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου, που «αποτελεί έναν από τους πιο πρόθυμους υποστηρικτές των επιχειρηματικών σχεδίων των μονοπωλίων του κλάδου», και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να πληρώσουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ ή τη «βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ.

Συνοψίζοντας την επίθεση της εργοδοσίας, το ΣΕΤΗΠ αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής: «Στον ΟΤΕ και στη "Wind" η εργοδοσία προχώρησε σε νέες "εθελούσιες" απολύσεις, με εκβιασμούς και εκφοβισμούς. Στη "Unify", στην "Info Quest" και σε μια σειρά εταιρειών πληροφορικής, γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι συμβάσεις από 8ωρες και σε 9ωρες. Στην "Teleperformance" το αίσχος των συνεχώς ανανεούμενων συμβάσεων διαιωνίζεται. Η ενοικιαζόμενη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 6ωρα και 4ωρα αυξάνονται διαρκώς, κυρίως στα τηλεφωνικά κέντρα ("Vodafone", "E-Value" κ.λπ.), ενώ προχωρά και η εργολαβοποίηση έργων των επιχειρήσεων. Στη "Forthnet" οι εργαζόμενοι είναι ξεκρέμαστοι μπροστά στις εξελίξεις».

Επιπλέον οι εργοδότες, που έχουν στη διάθεσή τους πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο, «είτε αρνούνται να ανανεώσουν ή να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ("Wind", "Vodafone") είτε σε αυτές που υπογράφουν (π.χ. ΟΤΕ) πετσοκόβουν όλο και περισσότερο τους μισθούς και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές».

Αντί να οργανώσουν τον αγώνα, διαβουλεύονται με τους γκουρού του «κοινωνικού διαλόγου»...

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ σχολιάζει τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ, καθώς ενώ η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ κλιμακώνει τις πιέσεις της για «εθελούσιες» αποχωρήσεις εργαζομένων, αρνήθηκε να οργανώσει σχέδιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μετά την απεργία στις 29/3, στην οποία οι εργαζόμενοι πήραν μέρος μαζικά.

Αντί για συνέχεια των κινητοποιήσεων, η ΟΜΕ οργάνωσε χτες και προχτές «workshop» χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Εργασιακού Συμβουλίου της «Deutsche Telekom». Τα μέλη του ΣΕΤΗΠ, με εξορμήσεις στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο και τους στόχους τέτοιων συμβουλίων.

«Το θέμα της συνάντησης είναι πώς θα "συνεργαστούν" οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με τις επιχειρήσεις, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποτελεσματικοί. Με λίγα λόγια, το παραμύθι που μας ταΐζουν τόσα χρόνια η εργοδοσία και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά, προσπαθούν σε συνεργασία και υπό τη σκέπη της ΕΕ να το εξειδικεύσουν στον κλάδο και στους χώρους δουλειάς του ομίλου DT», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ. Στην κατεύθυνση αυτή, οι πλειοψηφίες στην ΟΜΕ ΟΤΕ βαφτίζουν «στάση ευθύνης» την υπογραφή τους στις μειώσεις μισθών και την αποδοχή του διαχωρισμού των εργαζομένων.

«Η κλιμάκωση του αγώνα, που ξεκίνησε στον όμιλο ΟΤΕ, είναι απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων», τονίζει το ΣΕΤΗΠ, καλώντας τους να πάρουν στα χέρια τους τη συνέχεια «για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της διοίκησης και να διεκδικήσουμε μία ΣΣΕ σε όλο τον όμιλο, που να εξισώνει όλους τους εργαζόμενους προς τα πάνω».

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης»

Από την κινητοποίηση στην Τούμπα Θεσσαλονίκης
Από την κινητοποίηση στην Τούμπα Θεσσαλονίκης
Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της «Market In» στην Τούμπα Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης», απαιτώντας από την επιχείρηση να τους παράσχει εργασία μετά και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που τους δικαίωσε, διατάσσοντας την επιστροφή τους στην εργασία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Να σταματήσει κάθε δίωξη εργαζόμενου.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Πρωτοδικείου, που εκδόθηκε αρχές Μάρτη, αναγνωρίζεται ότι «έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση επιχείρησης» από τα Σούπερ Μάρκετ «Καρυπίδης» στη «Market In». Η «Market In» υποχρεώνεται «να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων σύμφωνα με τους όρους εργασίας που ίσχυαν, κατά τη μεταβίβαση της επιχείρησης». Η απόφαση τέλος κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή.

Η απόφαση αφορά 60 εργαζόμενους από καταστήματα της Θεσσαλονίκης που είχαν προσφύγει δικαστικά. Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή άλλης ομάδας εργαζομένων, ενώ ήδη έχουν οριστεί τριμερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ στις 17/4 και εργατική διαφορά στις 19/4.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση «Market In» έχει εξαγοράσει τα 110 από τα 130 σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», από τον Νοέμβρη του 2016, επομένως εξαρχής τα καταστήματα της «Market In» θα έπρεπε να λειτουργούν με εργαζόμενους της «Καρυπίδης», βάσει του ΠΔ 178/02.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη, η εταιρεία αρνείται να τους προσλάβει, με διάφορες δικαιολογίες. Επίσης, εδώ και τρία χρόνια, ενώ έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν στους εργαζόμενους χρήματα που διεκδίκησαν, ακόμη δεν τους έχουν καταβληθεί.

Με ανακοίνωσή του, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην «Καρυπίδης» (πρώην «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ») σημειώνει: «Αυτή η απόφαση αποτελεί νίκη του σωματείου και των συναδέλφων που επί τρία χρόνια δεν κάναμε πίσω, παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Μια νίκη και μια απόφαση την οποία καλούμαστε να την υπερασπιστούμε και να την επιβάλλουμε. Αυτό που υποστηρίζαμε από την αρχή ήταν ότι με μεταβίβαση της επιχείρησης κάτω από το τραπέζι, η "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" προσπαθεί να ξεφορτωθεί παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα και να τους αντικαταστήσει με νέους αναλώσιμους».

Αναφερόμενο στη στάση κυβέρνησης, εργοδοσίας και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τονίζει: «Αν το υπουργείο ήταν στο πλευρό των εργαζομένων, όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να επιβάλει στη "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" να τηρήσει το ΠΔ.Αντιθέτως, το προηγούμενο διάστημα κλιμακωνόταν η τρομοκρατία των σούπερ μάρκετ "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ", που ασκούσε με όλα τα μέσα πίεση στους εργαζόμενους της επιχείρησης "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ". Κρούσματα τρομοκράτησης εργαζομένων είχαμε στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να συνοδεύουν κάθε μας κινητοποίηση, να προστατεύουν τα καταστήματα του "ΚΑΡΥΠΙΔΗ" και τώρα της "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ". Οι μηνύσεις, οι συλλήψεις των συναδέλφων, η οργανωμένη επίθεση από μπράβους της επιχείρησης, τη μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στα Γιάννενα, είχαν τη στήριξη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για μια ακόμη φορά μάς απέδειξε σε ποιους βάζει πλάτη, ενθαρρύνοντας την εργοδοτική ασυδοσία και ποιους κυνηγά. Ευθύνη έχουν και οι πλειοψηφίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ που από όλο αυτόν τον αγώνα απουσίαζαν. Και όποτε έκαναν την εμφάνισή τους, προσπαθούσαν να σπείρουν την απογοήτευση, να πείσουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να παραιτηθούμε».

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διαμαρτυρία για την οριακή κατάσταση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Μαχητική κινητοποίηση μπροστά στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Κατήγγειλαν την οριακή κατάσταση λειτουργίας του ΑΗΣ, με την εντατικοποίηση να τσακίζει κόκαλα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, την έλλειψη γιατρού εργασίας κ.ά. Απαίτησαν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, να σταματήσουν τα 12ωρα και η εντατικοποίηση, κατάργηση του «δουλεμπορίου» και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, άμεση πρόσληψη μόνιμου γιατρού.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του ΣΕΕΕΝ κατέθεσε το πλαίσιο αιτημάτων στον διευθυντή. Επίσης, κατήγγειλε την παρουσία αστυνομίας στην κινητοποίηση. Ο διευθυντής παραδέχτηκε ότι η ΔΕΗ ΑΕ αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αναμένει την απόσυρση μονάδων για να μετακινήσει το προσωπικό, καθώς - όπως ισχυρίστηκε - ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπει προσλήψεις.

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει τους μόνιμους εργαζόμενους να δουλεύουν συνεχόμενα 12ωρα, οι 8μηνίτες να καλύπτουν οργανικές θέσεις και λόγω έλλειψης προσωπικού να εργάζονται κι αυτοί 12ωρα, ενώ στα ημερήσια συνεργεία η έλλειψη προσωπικού καλύπτεται με εργαζόμενους από εργολαβίες. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε συγχώνευση πόστων, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο βαθμός επικινδυνότητας. Τέλος, εδώ και δυο μήνες στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν υπάρχει γιατρός εργασίας, καθώς έληξε η σύμβασή του.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Εργατικό «ατύχημα» εργαζόμενου στο δήμο

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργαζόμενο σε δημοτική υπηρεσία καθαριότητας σημειώθηκε χτες το πρωί. Πρόκειται για συμβασιούχο με τους προσωρινούς πίνακες της Προκήρυξης 3Κ/2018, ο οποίος εργάζεται ως συνοδός απορριμματοφόρου στο δήμο Σκοπέλου και τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, κατά την αποκομιδή των απορριμμάτων, όταν γλίστρησε από το «πέδιλο» του οχήματος και υπέστη κάκωση γόνατος.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας, αφού επισημαίνει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (βροχή), οι οποίες όπως τονίζει πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην εκτέλεση του προγράμματος, καθώς και το γεγονός ότι στον περιβάλλοντα χώρο των κάδων δημιουργείται ολισθηρότητα και από εκτεθειμένα απορρίμματα, σημειώνει: «Το νέο αυτό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών "εργατικών ατυχημάτων" που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στους δήμους της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Η συχνότητά τους, εκτός από ανησυχητική, είναι και απόρροια της εντατικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων της εργασίας, που προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει επίσης «την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, που πλέον δεν μπορεί να επιτελέσει ακόμη και βασικές λειτουργίες, όπως η ακτινογραφία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απευθύνονται σε ιδιωτικό φορέα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Η ΔΑΣ καλεί την κυβέρνηση να στελεχώσει άμεσα τη μοναδική δημόσια μονάδα Υγείας του νησιού, και τη δημοτική αρχή Βασιλούδη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ