ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες στην Τρίπολη σε φόντο κόντρας μονοπωλιακών συμφερόντων

Από παλιότερη παρουσία του στρατηγού ε.α. Χαφτάρ στην έδρα του στη Βεγγάζη

Copyright 2019 The Associated

Από παλιότερη παρουσία του στρατηγού ε.α. Χαφτάρ στην έδρα του στη Βεγγάζη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονταν χτες σε προάστια της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, ανάμεσα σε στρατιώτες του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ και ένοπλους της Προεδρικής Φρουράς του δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ, αντανακλώντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων των δυνάμεων που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και χωρών της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που προκάλεσε το σημερινό χάος. Οκτώ χρόνια μετά, έχουν γίνει φύλλο και φτερό τα περί «αποκατάστασης της δημοκρατίας» με την ανατροπή και δολοφονία του Καντάφι, και έχει βγει στην επιφάνεια ο ανταγωνισμός για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας, ενώ ο λαός της βιώνει συνθήκες ανέχειας.

Πάντως οι αντιδράσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων «φωτογράφιζαν» τη Γαλλία πίσω από την απόφαση του Χαφτάρ να ξεκινήσει επιχείρηση στις 4 Απρίλη για την κατάληψη της Τρίπολης και την απόσπαση της πολιτικής εξουσίας από τον - διορισμένο από τον ΟΗΕ - Σάρατζ.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (και ηγετικό στέλεχος του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), δεν μάσησε τα λόγια του, καθώς σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της αγγλόφωνης ιστοσελίδας «The Libyan Observer» κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Μιλώντας σε ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης δήλωσε: «Πάντα λέγαμε ότι Γαλλία και Ιταλία έχουν διαφορές συμφερόντων στη Λιβύη. Ο (σ.σ. Γάλλος πρώην Πρόεδρος, Νικολά) Σαρκοζί ήταν από τους ισχυρούς υποστηρικτές της ανατροπής και μετά της δολοφονίας του (σ.σ. Λίβυου πρώην Προέδρου) Μουαμάρ Καντάφι, μαζί με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Η Γαλλία έκανε ένα δραματικό, ιστορικό λάθος, ελπίζοντας να έχει ισχυρότερη παρουσία στη Λιβύη, αλλά στο τέλος δεν έμεινε τίποτα παρά μόνο χάος, και εμείς πληρώνουμε το τίμημα μέσω των προσφυγικών ροών».

Το ίδιο 24ωρο, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» μετέφερε τις δηλώσεις της «σκιώδους» υπουργού Εξωτερικών των Εργατικών, Εμιλι Θόρμπερι, η οποία επίσης κατηγόρησε τη Γαλλία πως υποστηρίζει την επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη, ενώ άλλοι Βρετανοί βουλευτές είδαν πίσω από τις τελευταίες συγκρούσεις στην Τρίπολη «ρωσικό δάκτυλο», όπως καταγράφεται σε πολλά αστικά ΜΜΕ. Πάντως ο Χαφτάρ, πρώην αξιωματικός του Καντάφι ο οποίος πέρασε με τις ΗΠΑ, έχει σχέσεις και με τη ρωσική πλευρά.

Μπροστά στις ανοιχτές κατηγορίες για την πιθανή ανάμειξη της Γαλλίας (και του μονοπωλίου Ενέργειας «Total», που επιβουλεύεται τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Λιβύης), αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Εμ. Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σάρατζ και συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις». Αντίστοιχα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό είχε αργότερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, η κυβέρνηση του οποίου επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Λιβύη, προωθώντας την εκεί μεγαλύτερη δράση ιταλικών μονοπωλίων, όπως η πετρελαϊκή εταιρεία «Εni».

Οι σφοδρές συγκρούσεις σε προάστια της Τρίπολης προκάλεσαν εκ νέου την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για κατάπαυση πυρός και εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, χτες, η ύπατη επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, «θύμισε» στις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την προστασία αμάχων και των υποδομών (σχολείων, νοσοκομείων και φυλακών) και τις κάλεσε να πάρουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των συγκρούσεών τους στους πολίτες. Ακόμα, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικαλούμενοι λιβυκές νοσοκομειακές αρχές, ανέφεραν πως κατά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 47 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 180, ενώ πάνω από 2.800 εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Μετά από την ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Τρίπολη, ως συνέχεια της χαοτικής κατάστασης που δημιούργησε στη χώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, ανακοίνωσε χτες τη ματαίωση ειρηνευτικής συνδιάσκεψης που είχε προγραμματιστεί για τις 14 - 16 Απρίλη.

ΗΠΑ - ΕΕ
Απειλές Τραμπ για δασμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέο «κεφάλαιο» στην έντονη διαπάλη των εμπορικών ανταγωνισμών ανοίγει η νέα απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα χωρών της ΕΕ (π.χ. γαλακτοκομικά, κρασί, ελιές κ.ά.) αξίας περίπου 11 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις που ενέκριναν οι Βρυξέλλες στο γαλλογερμανικό μονοπώλιο αεροναυπηγικής «Airbus», που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό απέναντι στην αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής «Boeing».

Η εξέλιξη δρομολογείται μετά από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα οφέλη που απέκτησε η «Airbus» από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ, ύψους περίπου 19 δισ. δολαρίων μεταξύ 1989 - 2006, έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών, όπως η «Boeing». Η εξέλιξη πάντως εκδηλώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η «Boeing» υφίσταται έντονες πιέσεις σε διεθνή χρηματιστήρια, με αφορμή το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου μήνα στην Αιθιοπία, εξαιτίας πιθανώς προβληματικού, όπως διαφαίνεται, λογισμικού που αφορούσε το πιλοτάρισμα αεροσκάφος τύπου «Boeing» «737 MAX 8».

«Τώρα θα βάλουμε δασμούς, ύψους 11 δισ. δολαρίων, σε προϊόντα της ΕΕ! Η ΕΕ επωφελήθηκε από το εμπόριο με τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Σύντομα αυτό θα σταματήσει!», έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο «Τουίτερ» ο Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, ειδικοί αναλυτές υποστήριζαν μιλώντας σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πως οι αμερικανικές κυρώσεις πιθανώς να ανακοινωθούν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοινώσει εάν οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν «νόμιμα» αντίποινα για να «ισοφαρίσουν» από τις επιδοτήσεις της ΕΕ στην «Airbus».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε δηλώσει πως ο απώτερος στόχος είναι μία συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να τερματιστούν «όλες οι επιδοτήσεις που δεν είναι συμβατές με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε ότι σε περίπτωση αμερικανικών δασμών οι Βρυξέλλες θα αντιδράσουν με δικά τους αντίποινα απέναντι στην «Boeing», προσθέτοντας παρ' όλα αυτά πως η ΕΕ «παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ υπό τον όρο ότι δεν τίθενται προϋποθέσεις και επιδιώκουν ένα δίκαιο αποτέλεσμα».

Ας σημειωθεί πάντως πως οι νέες απειλές Τραμπ για δασμούς σε βάρος της ΕΕ εμφανίζονται ενώ παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές των ΗΠΑ και σε ζητήματα που αφορούν βιομηχανικά μονοπώλια της ΕΕ (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανίες).

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις Πάλμερ στα Τίρανα

Ενώ η κοσοβάρικη «Αυτοδιάθεση» άνοιξε παράρτημα στα Τίρανα...

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την επιλογή αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην Αλβανία να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις στη Βουλή και τις δημοτικές εκλογές του Ιούνη εξέφρασε χτες, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους στα Τίρανα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε από την αρχή της βδομάδας με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, και τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η αποχή από τη Βουλή θα αποβεί πραγματικά κακή για τη χώρα. Η αντιπολίτευση πρέπει να βρει τρόπο να συμμετάσχει στις εκλογές...», τόνισε ο Πάλμερ, υποστηρίζοντας ότι κατά τ' άλλα δεν ήρθε στα Τίρανα ως μεσολαβητής ώστε να λύσει τις διαφορές της αλβανικής κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

«Αυτοδιάθεση» και στα Τίρανα...

Ενδιαφέρον παρ' όλα αυτά προκαλεί το γεγονός πως το διάστημα που ο Πάλμερ πραγματοποίησε τις συναντήσεις του στα Τίρανα, στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού λεγόμενου «Κινήματος της «Αυτοδιάθεσης» Κοσοβάρων Αλβανών του 44χρονου Αλμπιν Κούρτι επέλεξαν να υποβάλουν αίτηση για το άνοιγμα παραρτήματος στην Αλβανία με στόχο την αύξηση της «εθνικής επαγρύπνησης» όλων των Αλβανών και «ολοκλήρωσης» στις ευρωατλαντικές δομές. Επικεφαλής του παραρτήματος της «Αυτοδιάθεσης» στην Αλβανία, που είναι υπέρ της «συνένωσης» Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ορίστηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπρόικεν Αμπάζι.

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου Ράμους Χαραντινάι απέπεμψε τον Σέρβο υπουργό αρμόδιο για θέματα Τοπικής Διοίκησης και Ενέργειας, Ιβάν Τεοντοσίγεβιτς, επειδή χαρακτήρισε τρομοκράτες τους πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ και «καθαρή χάλκευση» τη λεγόμενη σφαγή «αμάχων» στο Ράτσακ το 1999, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από το ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει την επίθεση σε βάρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και να αποσχίσει, στη συνέχεια, ντε φάκτο, την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου από τη Δημοκρατία της Σερβίας.

Στα Σκόπια, τέλος, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του εθνικού σταδίου των Σκοπίων από «Φίλιππος Β'» σε στάδιο «Τόσε Πρόεσκι», ως απότιση φόρου τιμής σε γνωστό τραγουδιστή της χώρας, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Το στάδιο των Σκοπίων ονομαζόταν μέχρι το 2009 «Δημοτικό Στάδιο Σκοπίων», όταν η τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι αποφάσισε τη μετονομασία του σε στάδιο «Φίλιππος Β'».

  • Ληστεία, υπό περίεργες και ασαφείς συνθήκες, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων πολυάριθμη ομάδα ενόπλων που άρπαξε μεγάλο χρηματικό ποσό από αεροσκάφος με προορισμό τη Βιέννη. Στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκε ένας από τους ληστές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ