ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εγκλημα σε βάρος του λαού η παραχώρηση αιγιαλών, λιμνών, ποταμιών στο κεφάλαιο

«Περιβαλλοντικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο προσφέρει αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες, μοναδικά οικοσυστήματα, «δώρο» στα αρπαχτικά χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις» και έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη συζητείται σε επίπεδο αρμόδιων Επιτροπών, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνοπτικά οι επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, κατά την ομιλία του χτες στη συνεδρίαση επί των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή, προβλέπουν:

  • Ο «πυθμένας και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού», που μαζί με τον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη, ανήκαν στην ιδιοκτησία του κράτους, προσδιορίζονται πλέον ως «κοινόχρηστα στοιχεία».
  • Ξεκαθαρίζεται ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα που απέκτησαν οι όμιλοι στον «παλαιό αιγιαλό», δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα (άρθρο 31) απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.τ.λ. «στους ΟΤΑ α' βαθμού και στις δημοτικές τους επιχειρήσεις», για «απλή χρήση», ακόμη και σε περιοχές NATURA! Οι ΟΤΑ α' βαθμού μπορούν με τη σειρά τους να πουλήσουν τη χρήση του παραχωρηθέντος αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση. «Σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος είναι ΟΤΑ α' βαθμού, είναι, κατ' εξαίρεση, δυνατή η περαιτέρω παραχώρηση προς τρίτους, με αντάλλαγμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη.
  • Στις «απλές χρήσεις» περιλαμβάνονται κάθε είδους «επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή άλλης συναφούς δραστηριότητας».
  • Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με την παραχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και των άλλων «κοινόχρηστων πραγμάτων» για την κατασκευή έργων (άρθρο 33). Επιτρέπονται πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κατονομάζονται συγκεκριμένα. Μεταξύ αυτών προβλέπονται: Υποδομές για την εκτέλεση «συγκοινωνιών κάθε μορφής», εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κάθε συνοδό έργο για την παραγωγή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Γίνεται ειδική αναφορά και στην παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, βραχονησίδων και για οτιδήποτε άλλο «εξυπηρετεί τη διείσδυση των ΑΠΕ».
  • Επιτρέπονται έργα σε αιγιαλό και παραλία που έχουν χαρακτηριστεί «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» ή για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και στον «συνεχόμενο ή παρακείμενο θαλάσσιο χώρο». Χώροι δηλαδή «φιλέτα» για αναπτυξιακά έργα του κεφαλαίου.
  • Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης σε όλα τα «κοινόχρηστα πράγματα» για την εκτέλεση, μεταξύ άλλων, έργων δικτύων τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (προφανώς από ΑΠΕ) ακόμα κι αν πρόκειται για αυθαίρετα έργα χωρίς αδειοδότηση!
  • Προβλέπεται η δυνατότητα νομιμοποίησης έργων, που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 28.7.2011 σε αιγιαλό, παραλία κ.λπ.
  • Νομιμοποιούνται αυθαίρετα έργα του «διεθνούς οδικού δικτύου» και φυσικά των ΑΠΕ, έργα δηλαδή πρώτης προτεραιότητας για το εγχώριο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο.
  • Επιτρέπεται η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας και των άλλων «κοινοχρήστων πραγμάτων» μεταξύ άλλων και για λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος» (και εδώ χωράνε τα πάντα), «δημόσιας τάξης», «ασφάλειας» (άρθρο 35).
  • Επιτρέπεται το ξεπούλημα στο κεφάλαιο «της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων, καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας», ευαίσθητων οικοσυστημάτων, για πλήθος έργων όπως τουριστικά, ενεργειακά, υδατοκαλλιέργειες (άρθ. 36).

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις ρυθμίσεις αυτές και συνολικά το νομοσχέδιο. Οπως τόνισε ο Σ. Βαρδαλής, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της ...δίκαιης ανάπτυξης, ανοίγει περισσότερες διόδους παρέμβασης και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, σε σχέση με τον κατάπτυστο νόμο του 2001, του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επεκτείνει τις καταστροφικές για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα κερδοφόρες δραστηριότητες του κεφαλαίου, σε αιγιαλό, παραλία και άλλα ευαίσθητα χωρικά στοιχεία, όπως είναι η όχθη, η παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, ο πυθμένας και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, της λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού».

«Η περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης σταματάει στις πόρτες των μεγάλων ξενοδοχείων»

Για «περιβαλλοντικό έγκλημα» προειδοποιούν οι ειδικοί όσον αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Ηταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε χτες στην Επιτροπή της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ο Μ. Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών: «Θεωρούμε ότι αυτά είναι περιβαλλοντικά εγκλήματα όπου ο τεχνικός κόσμος δεν μπορεί να συμμετέχει. Θεωρούμε ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης σταματάει στις πόρτες των μεγάλων ξενοδοχείων. Πριν από μία εβδομάδα βγήκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις οικιστικές πυκνώσεις, που δεύτερες κατοικίες απλών πολιτών δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και ερχόμαστε στα μεγάλα ξενοδοχεία και τα νομιμοποιούμε γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικής σημασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ απαίτησε την απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου.

Η Θ. Νάντσου, διευθύντρια Πολιτικής της WWF, αν και εκθείασε την «υγιή επιχειρηματικότητα», ωστόσο παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «που έχει πολύ επικίνδυνες, κατά τη γνώμη μας, διατάξεις για το περιβάλλον».

«Καλωσορίζουν» ΣΕΒ και ΝΔ

Αυτός που είχε να πει μόνο καλά λόγια για το νομοσχέδιο και την κυβέρνηση, ήταν ο ΣΕΒ, που σε υπόμνημα που έστειλε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή αναφέρει πως η ενσωμάτωση των εν λόγω διατάξεων «σηματοδοτεί την έμπρακτη απόδειξη της πολιτείας για διασφάλιση των αναγκαίων αναπτυξιακών προϋποθέσεων και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της επιχειρηματικότητας».

Τα εύσημά της στην κυβέρνηση έδωσε για το νομοσχέδιο και η ΝΔ, με την Ντ. Μπακογιάννη να λέει στην Επιτροπή πως «είμαι ευτυχής που σήμερα και στη μία και στην άλλη Επιτροπή, έρχονται δύο νομοσχέδια τα οποία ανταποκρίνονται σχετικά, στη λογική της ΝΔ (...) Καλωσορίσατε στον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς»! Το δεύτερο νομοσχέδιο που αναφέρει είναι η «Αναπτυξιακή Τράπεζα στρατηγικών επενδύσεων» που περιέχει πλήθος νέων προνομίων για το κεφάλαιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΣΥ), Γ. Κουτσούκος, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα αποκαλυπτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Β. Καρακώστας, από όλα τα παραπάνω βρήκε «σκανδαλώδη ρύθμιση» το άρθρο 45, όπου «μεταβάλλεται εις βάρος των ιδιωτών», δηλαδή των επιχειρηματιών, «ο τρόπος υπολογισμού του οφειλόμενου τόκου».

Ο Δ. Κουτσούμπας στον «ΑΝΤ1»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη, αύριο Παρασκευή στις 8.30 π.μ.

Σήμερα η συγκέντρωση με τον Δ. Κουτσούμπα στην Πετρούπολη

Σήμερα, Πέμπτη 11 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Πετρούπολη, στις 7.30 μ.μ., στη Στρογγυλή Πλατεία (πλ. Ηρώων).

Δραστηριότητα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά, στην Κοκκινιά, τη Δευτέρα 15 Απρίλη και ώρα 19.30, στην πλατεία Δαβάκη (Νίκαια, πρώην περιβολάκι).
  • Θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών, στην Καλλιθέα, την Τετάρτη 17 Απρίλη και ώρα 19.30, στην πλατεία Δαβάκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ