ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις αύριο ενάντια στο νομοσχέδιο - σκούπα

Με αίτημα να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προχωρούν αύριο Παρασκευή σε κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Για την ίδια μέρα η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και καλεί από κοινού με την ΑΣΓΜΕ σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 12 το μεσημέρι, στην Αθήνα στα Προπύλαια και την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ένα ακόμα πιο ταξικό Λύκειο - φροντιστήριο, με αύξηση των εξεταστικών δοκιμασιών, ενώ προχωρά και στη θεσμοθέτηση νέων συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο κοινό τους κάλεσμα τα ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και της ΟΛΜΕ δηλώνουν πως λένε όχι στη συρρίκνωση της Γενικής Παιδείας και στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο, προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματα για δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μόνιμους μαζικούς διορισμούς, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αύξηση στους μισθούς.

Κάλεσμα προς τους μαθητές να διαδηλώσουν μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Σύσκεψη στη Λάρισα

Σε σύσκεψη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του δήμου Λάρισας με θέμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο, που πραγματοποιήθηκε στις 9/4 στα γραφεία της ΕΛΜΕ Λάρισας και μετά από γόνιμο διάλογο, επιβεβαιώθηκαν κοινές απόψεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας αύριο στις 12 μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Για το ίδιο θέμα έγινε συνάντηση των ΔΣ της Ενωσης Γονέων και της ΕΛΜΕ Λάρισας, στην οποία διατυπώθηκε η βασική και κοινή θέση ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί.

Με αυξημένες δυνάμεις και πάλι δεύτερη δύναμη η «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές προσήλθαν χτες στις κάλπες των συλλόγων τους, για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα Διοικητικά Συμβούλια, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, αλλά και από τις αναδιαρθρώσεις που με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με τις συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων, τη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης κ.λπ.

Με αυξημένες δυνάμεις η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά σε δεύτερη δύναμη, κατακτώντας νέες πρωτιές σε Συλλόγους και ολόκληρα Ιδρύματα. Η μαζική συμμετοχή και η στήριξη στην «Πανσπουδαστική» σε όλη την Ελλάδα είναι μια πρώτη, μαζική απάντηση σε όλους όσοι θέλουν τη νεολαία αμέτοχη, τους φοιτητές συνένοχους, θεατές στη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής» από το πρωί χτες ήταν στα «πόστα» τους, γέμισαν χρώμα τις σχολές, καλώντας τους φοιτητές να την ενισχύσουν, να κάνουν τη διαφορά, ψηφίζοντας για ζωντανούς, μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους, που θα παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών, θα βάζουν εμπόδια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδεικνύεται για μία ακόμα χρονιά 2η δύναμη στα πανεπιστήμια, ενώ διατηρεί υψηλά ποσοστά και στα ΤΕΙ.

Αρκετές είναι μάλιστα οι σχολές όπου για πρώτη φορά η «Πανσπουδαστική» αναδεικνύεται αυτοδύναμη στα ΔΣ. Από τα πρώτα κιόλας χτεσινά αποτελέσματα, η ΠΚΣ κατέκτησε την πρωτιά σε μια σειρά Συλλόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δασκάλων, Αγγλικού και Βιολογικού του ΑΠΘ, Δασκάλων και Μαθηματικού του ΕΚΠΑ, Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ψυχολογίας και Βιολογικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Αυτοδύναμη αναδείχθηκε σε: Μαθηματικό Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Φαρμακευτικό ΑΠΘ, Γεωλογικό ΑΠΘ, Ψυχολογία ΑΠΘ, Ιταλικό ΑΠΘ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Κοινωνική Διοίκηση Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ, Νοσηλευτική ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Δασκάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κτηνιατρικής Θεσσαλίας, Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας, Φυτικής Παραγωγής Θεσσαλίας, Μετάφρασης Ιονίου Πανεπιστημίου, Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου, Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βιολογικών Εφαρμογών Παν. Ιωαννίνων, Φυσικό Ιωαννίνων, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Ιωαννίνων, Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πελοποννήσου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Φαρμακευτικό Παν. Πατρών, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Πατρών, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ και Τμήμα Καρδίτσας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και Διοίκησης Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Στον διπλανό πίνακα φαίνονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των Συλλόγων από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που είχαν καταγραφεί μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας.

Σημειώνουμε ότι πλέον στην Αττική υπάρχει και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), όπου έχουν φτιαχτεί καινούργιοι φοιτητικοί σύλλογοι με βάση τα νέα Τμήματά του, τα αποτελέσματα των οποίων καταγράφονται στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των πανεπιστημίων.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι δυνάμεις που φαίνονται στον πίνακα και καταγράφονται πανελλαδικά στα πανεπιστήμια είναι η ΔΑΠ (η παράταξη της ΝΔ), η ΠΑΣΠ (η παράταξη του Κινήματος Αλλαγής), το «Bloco» (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), η ΕΑΑΚ (καταγράφονται σχήματα όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΝΑΡ), αλλά και ξεχωριστά οι σχολές όπου δυνάμεις των ΕΑΑΚ κατεβαίνουν από κοινού με την ΑΡΕΝ (παράταξη της ΛΑΕ) και το σχήμα ΑΡΔΙΝ («Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας»).

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η ενίσχυση του ριζοσπαστικού ρεύματος να επιστεγαστεί με ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, χτες το βράδυ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, τόνισε:

«Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η "Πανσπουδαστική ΚΣ", το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα αγωνιστές φοιτητές, καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ αναδεικνύεται και φέτος σε 2η δύναμη πανελλαδικά, κατακτώντας μάλιστα νέες πρωτιές σε μεγάλα ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές γύρισαν την πλάτη στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Τσίπρα, όπως και στις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αφήνοντας για μια ακόμα χρονιά την κυβερνητική παράταξη στην πλήρη ανυποληψία.

Μέσα στους φοιτητές δυναμώνει ένα ριζοσπαστικό ρεύμα, κάτι που πρέπει να επιστεγαστεί στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Οσοι στήριξαν τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ", αλλά και πολλοί ακόμα που προβληματίζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους έχουν μεγάλη ευκαιρία: Μπορούν να δώσουν απάντηση σε κεφάλαιο και ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν και έχουν γράψει το σενάριο για τη νέα γενιά, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ριχνόμαστε σε αυτές τις μάχες χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό.

Η "Πανσπουδαστική ΚΣ" αναδεικνύεται σε 1ηδύναμη σε δεκάδες Συλλόγους πανελλαδικά. Είναι ελπιδοφόρα η ενίσχυση εκείνου του μπλοκ Συλλόγων που παίρνει και θα πάρει πάνω του την υπόθεση της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Που θα μπει μπροστά για να ενισχυθεί η γραμμή της αντιπαράθεσης με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Αυτό το μαχητικό τμήμα των φοιτητικών Συλλόγων, που εκφράζεται με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αποτελεί και την ελπίδα για να μπει τέλος στη διάλυση και τον εκφυλισμό».

Περιπτώσεις όπου για άλλη μια χρονιά βασίλεψε ο εκφυλισμός

Για μία ακόμα χρονιά στο αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών δεν μπορούν να καταγραφούν Σύλλογοι στους οποίους δεν τηρείται το αδιάβλητο της διαδικασίας και βασιλεύει ο εκφυλισμός. Περιπτώσεις τέτοιων Συλλόγων είναι αυτοί του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), αλλά και της Θεολογίας και της Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ.

Στις Θεολογίες, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία η ΔΑΠ επιβάλλει τους δικούς της κανόνες διεξαγωγής των εκλογών, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις δυνάμεις που εκείνη δεν επιθυμεί να κατεβάσουν ψηφοδέλτια, ελέγχοντας πλήρως την εφορευτική επιτροπή, μη δεχόμενη τους κανόνες ελέγχου της ταυτοπροσωπίας των φοιτητών, φτάνοντας στο σημείο να καταγράφει υπέρ της πρώτης δύναμης - δηλαδή του εαυτού της - τα λευκά ψηφοδέλτια!

Στο δε ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), τις δύο τελευταίες χρονιές δεν γίνονται εκλογές. Φέτος μάλιστα η ΠΑΣΠ έστησε μία φιέστα - είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετείχε μόνη της! - στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, την οποία επιχείρησε να βαφτίσει εκλογές. Από το 2012 μέχρι πρόπερσι, ωστόσο, που γίνονταν εκλογές, οι φοιτητές του ΟΠΑ έχουν δει σκηνές απείρου κάλλους από τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ, που καταμετρούσαν ως έγκυρα ψηφοδέλτια που είχαν επάνω τους ζωγραφισμένες μούντζες ή είχαν διαγραμμένα ονόματα (!), ή που έφτασαν στο σημείο μαζί με τη ΔΑΠ να παίρνουν τις κάλπες και να τις κάνουν βόλτες σε όλη την Αθήνα για να βρουν τάχα άλλο, ασφαλές μέρος εκτός σχολής, ώστε να γίνει η καταμέτρηση. Μ' αυτά και με τ' άλλα, αυτές οι δυνάμεις έχουν καταφέρει να κρατούν τον Σύλλογο για χρόνια «στο γύψο». Αυτά τα γεγονότα αναδεικνύουν όχι μόνο τις ευθύνες που έχουν αυτές οι δυνάμεις για την κατάσταση των Συλλόγων στους οποίους επικρατούν, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Συλλόγου του ΟΠΑ, να δυναμώσει η σύγκρουση με τον εκφυλισμό, για ζωντανό και μαχητικό Σύλλογο που θα βάζει μπροστά τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών, που σηκώνει το βάρος του αγώνα ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης.

Εκλογές βίας και νοθείας από τη ΔΑΠ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Εκλογές βίας και νοθείας έστησε για άλλη μια χρονιά η ΔΑΠ στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζει:

«Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 10 Απρίλη στις φοιτητικές εκλογές ξεπέρασαν κάθε όριο. Αφού πραγματοποίησαν νοθεία με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο στη συνέχεια προχώρησαν σε προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς φοιτητών και χτύπησαν σπουδαστές του ΤΕΙ και στελέχη της ΚΝΕ.

Εδειξαν ποιος είναι ο πραγματικός τους εχθρός μέσα στο φοιτητικό κίνημα: Οι οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσοι φοιτητές παλεύουν μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικά:

- Στην καταμέτρηση της σχολής της ΣΤΕΦ, με τραμπούκικο τρόπο, χτύπησαν σπουδαστές του ΤΕΙ που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής" και στελέχη της ΚΝΕ, επειδή ζήτησαν η καταμέτρηση να διεξαχθεί ομαλά και σύμφωνα με τον εκλογικό κανονισμό.

- Στη σχολή της ΣΤΕΓ-Δ η εφορευτική επιτροπή επέβαλε να ψηφίζουν μαζί στο παραβάν δύο και τρεις σπουδαστές, ενώ "φοιτητοπατέρας" της ΟΝΝΕΔ αποφάσισε να ψηφίζει αντί για τους σπουδαστές παίρνοντάς τους τα ψηφοδέλτια από τα χέρια και ρίχνοντάς τα στην κάλπη αντί για αυτούς.

- Στη σχολή της ΣΔΟ στέλεχος της ΔΑΠ με χαρακτηριστικό τρόπο άρπαξε τα ψηφοδέλτια σπουδάστριας από τα χέρια. Οταν η σπουδάστρια της απάντησε ότι "εγώ θέλω να ψηφίσω ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ", της πέταξε τα ψηφοδέλτια λέγοντάς της "εδώ ψηφίζουμε μόνο ΔΑΠ!"

- Μεγαλοστέλεχος της ΟΝΝΕΔ, με επιδεικτικό τρόπο φώναζε στον κεντρικό διάδρομο: "Πες του να ψηφίσει ΔΑΠ, αλλιώς δεν πρόκειται να πάρει πρακτική στο ΤΕΙ ούτε σε 3 χρόνια!"

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα δεκάδες περιστατικά νοθείας και τρομοκράτησης σπουδαστών που επιχειρούν η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες. Εχει την πλήρη ευθύνη για τη διάλυση και τον εκφυλισμό των συλλόγων του ΤΕΙ, πολύ μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των σπουδαστών του ΤΕΙ.

Εχθρεύεται το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα για να προωθεί ευκολότερα τις αντιδραστικές προτάσεις της στις σχολές.

Η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσει όλο το επόμενο διάστημα στον αγώνα για την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση των συλλόγων του ΤΕΙ, ώστε περισσότεροι σπουδαστές να βγουν αποφασιστικά μπροστά στη διεκδίκηση της ζωής και των σπουδών που τους αξίζει».

Απαράδεκτες ενέργειες της ΔΑΠ σε Συλλόγους του Βόλου

Τις πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες της ΔΑΠ σε μια σειρά Συλλόγους του Βόλου, με στόχο να υπονομεύσουν τις φοιτητικές εκλογές και τις δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών, καταγγέλλουν οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του Βόλου.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι:

«-- Στον Σύλλογο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης εμφανίστηκαν κάποιοι "γνωστοί - άγνωστοι", που δήλωσαν "στελέχη της ΔΑΠ από άλλες σχολές" και απαίτησαν να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο (!) εκπρόθεσμα. Στην επικοινωνία της εφορευτικής επιτροπής με τη μοναδική "υποψήφια" της ΔΑΠ, εκείνη αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ! Δηλαδή, η ΔΑΠ ήθελε να κατεβάσει ψηφοδέλτιο με φοιτητές χωρίς καν να τους ρωτήσει! Αφού το ψέμα αποκαλύφθηκε, ο περιφερόμενος θίασος τραμπούκων της ΔΑΠ άρχισε να απειλεί τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, με στόχο τον εκφοβισμό τους!

-- Στον Σύλλογο της Γεωπονίας, έφτασαν στο σημείο να "απαιτούν" να βάλουν "ανθρώπους τους", εξωπανεπιστημιακούς, πάνω από τις κάλπες για να "ελέγχουν" τη διαδικασία! Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση εμφανίστηκαν συνοδεία μελών της φασιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής!

-- Στον Σύλλογο του Οικονομικού εμφανίστηκαν δύο ψηφοδέλτια "ΔΑΠ" τα οποία με ύβρεις και τσαμπουκάδες εξώθησαν την εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή σε παραίτηση!

Αλήθεια, σε τι εποχές μας γυρνάει η στάση αυτή της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Η παράταξη που υπερασπίζεται την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, τώρα προσπαθεί να επιβληθεί με απειλές και τραμπουκισμούς μέσα στους συλλόγους.

Καλούμε κάθε φοιτητή να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να ψηφίζει και να εκλέγει δημοκρατικά τους εκπροσώπους του.

Με ψήφο στην "Πανσπουδαστική ΚΣ" να καταδικάσει τις άθλιες ενέργειες της ΔΑΠ και να στείλει μήνυμα ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα μετατραπούν σε χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής και σε "γραφεία εξυπηρέτησης" τραμπούκων και φασιστοειδών».

Σε άλλες πόλεις

Στη ΣΤΕΦ ΤΕΙ Λάρισας, η ΔΑΠ αρνήθηκε να φέρει ψηφοδέλτια και τη σφραγίδα του Συλλόγου, ώστε να ξεκινήσει από το πρωί η εκλογική διαδικασία, και αργότερα, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία, τα μέλη της αποχώρησαν και έφεραν καινούργια κάλπη, την οποία έστησαν σε άλλο χώρο του ΤΕΙ! Η ενέργεια αυτή - επισημαίνουν οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής» - εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της ΔΑΠ να εκφυλίσει τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, αποδεικνύοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ότι θέλει φοιτητικούς συλλόγους - σφραγίδες.

Κραυγαλέα είναι και η περίπτωση του Συλλόγου του Οικονομικού Τμήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπου η ΔΑΠ δεν επέτρεπε κανέναν έλεγχο στη διαδικασία της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης, ούτε καν την είσοδο στο χώρο των εκλογών στους εκπροσώπους της «Πανσπουδαστικής», και το σύνολο της εφορευτικής επιτροπής αποτελούνταν από μέλη της ΔΑΠ (δεν κατεβαίνουν άλλες παρατάξεις στον Σύλλογο πέρα από τη ΔΑΠ και την «Πανσπουδαστική»), οπότε τίποτα δεν εξασφαλίζει το ανόθευτο του αποτελέσματος, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να αναγνωριστεί.

Εκλογές στο Σύλλογο ΑΕΝ Ασπροπύργου

Πραγματοποιήθηκαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σύλλογο Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου. Οι σπουδαστές ανέδειξαν για τέταρτη συνεχή χρονιά πρώτη και αυτοδύναμη την «Αγωνιστική Ενότητα», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στην ΑΕΝ μαζί με άλλους αγωνιστές σπουδαστές.

Στις εκλογές ψήφισαν 253 σπουδαστές και βρέθηκαν 215 έγκυρα ψηφοδέλτια. Η «Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 151 ψήφους και ποσοστό 70,2% (από 48,9% το 2018, με άνοδο 21,3%) και κατέλαβε 6 έδρες στο ΔΣ (από 4 το 2018). Η παράταξη «Φοιτητική Πορεία», που δεν είχε συμμετάσχει στις περσινές εκλογές, πήρε 22 ψήφους, ποσοστό 10,2% και κατέλαβε 1 έδρα στο ΔΣ. Η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», η οποία το 2018 είχε καταλάβει 3 έδρες στο ΔΣ, δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο. Υπήρξαν 42 λευκά ψηφοδέλτια (19,5%).

Το αποτέλεσμα συνιστά αναγνώριση και επιβράβευση της αγωνιστικής δράσης που ανέπτυξε ο Σύλλογος όλο το προηγούμενο διάστημα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των σπουδαστών, στην οποία σταθερά πρωτοστάτησαν οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Ενότητα». Κόντρα στους εφοπλιστές, στην κυβέρνηση και τις προσπάθειές τους, που αξιοποιούν και τη διοίκηση της σχολής, στη μεγαλύτερη ΑΕΝ πανελλαδικά οι σπουδαστές εμπιστεύτηκαν για άλλη μια χρονιά το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο.

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου.

Η ΔΑΠ, βρίσκοντας βολικό άλλοθι στην παρουσία στο χώρο του πανεπιστημίου ομάδας δήθεν αντιεξουσιαστών, αποχώρησε παίρνοντας μαζί της σφραγίδες από εφορευτικές επιτροπές, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Τελευταίες αποχώρησαν οι δυνάμεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», όταν πια ήταν φανερό ότι οι εκλογές δεν μπορούσαν να συνεχιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ