ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές έστειλαν εκατοντάδες Τρικαλινοί, με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (η ομιλία του δημοσιεύτηκε στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»). Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει στο φύλλο αυτό τους χαιρετισμούς του Τάσου Τσιαπλέ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Ρίζου Μαρούδα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του Κόμματος, και του Γιώργου Καΐκη, υποψήφιου δημάρχου Τρικάλων.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ
Προχωράμε μπροστά με δυνατό ΚΚΕ παντού!

Κάλεσμα να δοθεί με αποφασιστικότητα η μάχη της ψήφου, καθώς στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές η αποσιώπηση των θέσεων της παράταξης και του Κόμματος από τα αστικά ΜΜΕ θα ενταθεί και θα οργιάσουν οι υποσχέσεις και τα ρουσφέτια των άλλων δυνάμεων, οι πολιτικοί εκβιασμοί, τα ψευτοδιλήμματα, οι προβοκάτσιες και οι ψευτιές, οι αποπροσανατολιστικοί καβγάδες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ και των υποψηφίων τους σε Περιφέρεια και δήμους, απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Τ. Τσιαπλές.

Οπως τόνισε, «υπάρχει στο λαό συσσωρευμένη πείρα από την εναλλαγή στην κυβέρνηση όλων των αστικών κομμάτων, αλλά και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για λίγους - στη Θεσσαλία και γενικότερα - δόθηκαν από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια Θεσσαλίας πολλά δισεκατομμύρια, σ' αυτούς δίνονται από την περιφερειακή αρχή πάνω από το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών της.

Αντιθέτως, οι πολλοί βίωσαν και βιώνουν την ανεργία, τη μερική απασχόληση, το ξεκλήρισμα πολλοί μικρομεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, την μείωση μισθών και συντάξεων, του εισοδήματος του αγροτοπαραγωγού και του αυτοαπασχολούμενου, το τσάκισμα των ΣΣΕ και των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας, την άγρια φοροληστεία, αλλά και τις συνέπειες της μεγάλης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης της Περιφέρειας και των δήμων, που μεταφράζεται σε έλλειψη υπηρεσιών, έργων για τις λαϊκές ανάγκες και προσωπικού, την ακόμα μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και φορολόγηση του λαού από δήμους και Περιφέρεια».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό δράσης των εκλεγμένων στην Περιφέρεια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε πως «ήταν η μόνη δύναμη που έδρασε ως λαϊκή αντιπολίτευση, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων, της περιφερειακής και των δημοτικών αρχών, στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης. Πρωτοστατούσε στην ανάπτυξη των αγώνων, ανέδειξε τα λαϊκά προβλήματα στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια, και διεκδίκησε με συγκεκριμένες προτάσεις μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Ανέδειξε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας προς όφελος των εργαζομένων, κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», την ίδια ώρα που οι εκλεκτοί των άλλων δυνάμεων «στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

«Τώρα ο λαός και στο νομό Τρικάλων να τους γυρίσει μαζικά την πλάτη. Να γυρίσει την πλάτη και στο μαντρόσκυλο του συστήματος, την ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή», υπογράμμισε και καταλήγοντας κάλεσε «να προχωρήσουμε μπροστά, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού (...) δίνοντας εντολή για ανυποχώρητη υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, της νεολαίας και των γυναικών, δυναμώνοντας τη μόνη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΪΚΗΣ
Και στην Τοπική Διοίκηση συγκρούονται δύο γραμμές

«Ακριβώς επειδή υπάρχει το ΚΚΕ, η "Λαϊκή Συσπείρωση", δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι και στην Τοπική Διοίκηση συγκρούονται δύο γραμμές, δύο κόσμοι. Από τη μία, οι δυνάμεις που συγχρονίζονται και ευθυγραμμίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και τις ανάγκες του αστικού κράτους και, από την άλλη, οι δυνάμεις που υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Καΐκης.

Ενώ θέτοντας τα πραγματικά διλήμματα που μπαίνουν μπροστά στο λαό της πόλης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε μια δημοτική αρχή που θα μας "γανώνει" τα μυαλά περί "έξυπνης πόλης", με διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές που προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, ή θέλουμε δημοτική αρχή που θα ανακουφίσει ουσιαστικά τους 9.800 επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους του δήμου μας, τις 4.000 οικογένειες που είναι ενταγμένες στο ΚΕΑ και άλλες ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, μειώνοντας ή καταργώντας διάφορα τέλη και φόρους, μειώνοντας ή και απαλλάσσοντας από τα τιμολόγια του νερού;

Θέλουμε δημοτική αρχή που να "ξεσπάει" στους μικροοφειλέτες του δήμου, κάνοντας κατασχέσεις λογαριασμών σε τουλάχιστον 4.000 συνδημότες μας και σε 3.000 να τους αφαιρεί το δικαίωμα για φορολογική ενημερότητα, ή θέλουμε δημοτική αρχή που θα κυνηγάει τους μεγαλοοφειλέτες που συνήθως μένουν στο απυρόβλητο;

Θέλουμε δυνάμεις στη διοίκηση του δήμου, που αποδέχονται τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που συμφωνούν απόλυτα το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση των ίδιων εσόδων, δηλαδή έφοδο για την είσπραξη οφειλών λαϊκών οικογενειών προς τον δήμο, ή θέλουμε δυνάμεις που θα διεκδικούν την αναγκαία για τη λειτουργία του δήμου κρατική χρηματοδότηση, την απόδοση των πόρων που έχουν παρακρατηθεί από το κράτος; (...)

Συμβιβαζόμαστε με ένα δήμο που θα λειτουργεί με το 50% των εργαζομένων του να είναι συμβασιούχοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης ή δήμο που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων για πλήρη και σταθερή εργασία, την πάλη ενάντια στις απολύσεις, την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του δήμου, την τήρηση των ΣΣΕ;».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στη στάση της δημοτικής αρχής, που, όπως σημείωσε, «έχει εξελιχθεί σε "ντίλερ" αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο δήμο μας, που υλοποιεί πληρωμένα προγράμματα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που στοχεύουν στη συνείδηση της νεολαίας για να αμβλύνουν το αίσθημα του αντιαμερικανισμού που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», ενώ αρνήθηκε να καταδικάσει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και έφτασε στο σημείο να φέρει τον Αμερικανό πρέσβη στα σχολεία της πόλης, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «πρόκληση απέναντι στη μεγάλη και ηρωική ιστορία του λαού της περιοχής μας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή προκοπή και κυριαρχία, που καθημερινά μας τη θυμίζουν οι ηρωικοί 5 ΕΠΟΝίτες, ο τόπος θυσίας στα "νταμάρια", ο Αρης».

Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους το κάλεσμα του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να φτάσει σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε χωριό, ώστε το ρεύμα αλλαγής και αγώνα να εκφραστεί και στην κάλπη και η «Λαϊκή Συσπείρωση» να είναι στον δεύτερο γύρο.

ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Ηρθε η ώρα για ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά

«Ηρθε η ώρα για ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να καταδικάσουμε τους υπεύθυνους, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που με την πολιτική τους οδηγούν εμάς και τις οικογένειές μας στη φτώχεια και την καταστροφή, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Ρίζος Μαρούδας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, που στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στα χιλιοειπωμένα ψέματα «περί της ΚΑΠ που στηρίζει την αγροτική παραγωγή», σημειώνοντας πως αυτή «αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης παραγωγής και γης σε λιγότερα χέρια», όχι μόνο δεν απέτρεψε το ξεκλήρισμα, αλλά το επιτάχυνε.

Φέρνοντας στοιχεία όπως ότι το 20% των αγροτών παίρνουν το 70% των επιδοτήσεων, το 80% των αγροτοκτηνοτρόφων παίρνει λιγότερο από 5.000 ευρώ επιδότηση, σημείωσε πως «διαχρονικοί στόχοι της ΚΑΠ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στα δεδομένα της αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης και υψηλής κερδοφορίας στις βιομηχανίες τροφίμων και το διεθνές εμπόριο».

Απευθύνοντας ιδιαίτερο κάλεσμα σε όλους όσοι συμμετείχαν στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, τους κάλεσε «να κλείσουν τα αυτιά τους στις κάλπικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια», «γιατί την ίδια στιγμή που λένε αυτά, κάνουν πλάτες στις βιομηχανίες, στους εκκοκκιστές, στους εμπόρους να αγοράζουν πάμφθηνα την παραγωγή. Δίνουν 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές, αεροπορικές εταιρείες, αλλά την ίδια στιγμή ισχυρίζονται ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας δεν επιτρέπουν να δώσουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.

Τους λέμε ότι δεν μπορούν να παλεύουν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και στις κάλπες να στηρίζουν τα κόμματα που τους οδηγούν στη φτώχεια και τον αφανισμό με τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ χωρίς αντίκρισμα, τα κάθε είδους χαράτσια».

Και τόνισε πως δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά τους. «Ο ένας είναι ο δρόμος της συγκέντρωσης γης και παραγωγής, που συντελείται στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης και προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερο ξεκλήρισμα. Ο άλλος είναι ο δρόμος της εργατικής εξουσίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό που θα αναπτύξει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα», που «μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών και της κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας θα μειώσει το κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια, θα εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, φθηνά προϊόντα για τον ελληνικό λαό».

Θύμισε πως το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που στάθηκε στο πλευρό των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους, στα μεγαλειώδη μπλόκα, το μόνο που ανέδειξε τα αιτήματά τους με Ερωτήσεις στη Βουλή, αποκάλυψε τους ενόχους, «στήριξε τις μορφές πάλης που το αγροτικό κίνημα αποφάσιζε, όταν τα άλλα κόμματα, περιφερειάρχες, δήμαρχοι δήλωναν αναρμόδιοι στα αιτήματά μας ή εναντιώνονταν στη μορφή πάλης που πιέζει τις κυβερνήσεις όπως είναι τα μπλόκα» και κάλεσε σε ολόπλευρη ενίσχυσή του.

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

Το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Τρίκαλα, που βρίσκεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο κέντρο της πόλης, επισκέφτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μάη, λίγο πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Εκεί είχε συνάντηση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Τάσο Τσιαπλέ, τον υποψήφιο δήμαρχο Τρικκαίων Γιώργο Καΐκη, τους υποψήφιους δημάρχους στους άλλους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ