ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο αχυράνθρωπος Γκουαϊδό απευθύνεται στους πάτρονές του

Μια βδομάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα που οργάνωσε ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ Χουάν Γκουαϊδό, δεν σταματάνε οι προσπάθειες για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, αν και οι εκκλήσεις για την εξέγερση του στρατού δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο. Το Σάββατο ήταν ισχνή η ανταπόκριση στην έκκληση του Γκουαϊδό (ο ίδιος δεν εμφανίστηκε) για συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα ώστε να απευθυνθεί κάλεσμα στο στράτευμα. Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι επισκέψεις και ομιλίες του Προέδρου Μαδούρο σε στρατιωτικούς όπως και ο λεγόμενος διάλογος για να κατατεθούν προτάσεις για «ό,τι πρέπει να αλλάξει». Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πάνω από 14.000 συγκεντρώσεις - συζητήσεις, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς προτάθηκε.

Πάντως, ο Γκουαϊδό δεν έμεινε άπραγος και σε συνέντευξή του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» παραδέχθηκε «αστοχίες στους υπολογισμους κατά την προσπάθεια εξέγερσης του στρατού» (την απόπειρα πραξικοπήματος), αλλά δεν απέκλεισε και το «ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα εφόσον αυτό απαιτηθεί». Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ και τον σύμβουλο ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, «για όσα έχει προσφέρει έως τώρα».

Συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών

Από την άλλη, την Κυριακή ταξίδεψε στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για κάθε σενάριο. Το πρώτο είναι η διπλωματία, ο διάλογος, η ειρήνη», αλλά πρόσθεσε πως «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν τη στρατιωτική οδό, έχουμε μια ένοπλη δύναμη, έναν λαό, μια εθνική πολιτοφυλακή που θα είναι ικανές όχι μόνο να αντισταθούν και να δώσουν μάχη, αλλά και να νικήσουν».

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να «εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδιά τους και να ενεργήσουν αποκλειστικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για «τις συνέπειες οποιασδήποτε απερίσκεπτης ενέργειας». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ήδη συζητάει για μια συμμαχία στον ΟΗΕ χωρών που θα αποτρέψουν επέμβαση των ΗΠΑ. Η επέμβαση και η κλιμάκωση της προσπάθειας ανατροπής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας αποσκοπούν στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) και τον περιορισμό της επιρροής των ανταγωνιστικών μονοπωλίων της Ρωσίας και της Κίνας, που επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα της Βενεζουέλας ήταν επίσης ένα από τα βασικά θέματα στη χτεσινή συνάντηση του Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου στη Φινλανδία.

Μετά τη συνάντηση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δείχνοντας και το παζάρι που γίνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσπαθήσαμε να μην επικεντρωθούμε στις δηλώσεις που έγιναν δημοσίως, έχοντας κατά νου ότι οι εν λόγω δηλώσεις έχουν αντίκτυπο σε πάρα πολλά πράγματα, που, κατά κανόνα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική πολιτική. Προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην πραγματική πολιτική» και πρόσθεσε ότι «από τις επαφές που είχα με Αμερικανούς και άλλους συναδέλφους, Ευρωπαίους και Λατινοαμερικανούς, μπορώ να πω ότι δεν βλέπω να υπάρχουν θιασώτες μιας απερίσκεπτης στρατιωτικής λύσης. Ελπίζω ότι αυτή η αντίληψη, την οποία έχουν όλοι, θα μετατραπεί και σε πρακτική πολιτική, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση, επειδή μια τέτοια λύση θα ήταν καταστροφική». Επίσης εξετάζεται μια μελλοντική συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο Πεντάροφσκι νέος Πρόεδρος

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΟΦΙΑ.--

Με τη διαβεβαίωση ότι θα είναι «Πρόεδρος όλων των πολιτών», ο κυβερνητικός υποψήφιος Στέβο Πεντάροφσκι ανακοίνωσε τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βόρεια Μακεδονία, παίρνοντας το 51,83% των ψήφων, έναντι 44,57% της υποψήφιας του VMRO - DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα.

Η συμμετοχή του 46,7% των ψηφοφόρων στις εκλογές προκάλεσε ανακούφιση στα επιτελεία της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς αν έπεφτε κάτω από το 40% θα προκαλούσε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας και πιθανές νέες πολιτικές αναταράξεις στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας. Η εκλογή του Πεντάροφσκι στο προεδρικό αξίωμα διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Ζάεφ, διατηρώντας παράλληλα τις ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές και τους ανταγωνισμούς Δυτικών ιμπεριαλιστών με ανταγωνιστές τους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα, από την άλλη, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Ζήτησε έτσι την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε την επιδοκιμασία αξιωματούχων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών. Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ήταν από τους πρώτους που εξέδωσαν ανακοίνωση, τονίζοντας πως αδημονεί να συνεργαστεί με τον νικητή των εκλογών, την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα «για την προώθηση του μέλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Επίσης, με θερμά λόγια υποδέχτηκε το αποτέλεσμα ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Σήμερα Τρίτη αναμένεται στα Σκόπια ο πάπας Φραγκίσκος, που ξεκίνησε την Κυριακή περιοδεία στην περιοχή, κάνοντας την αρχή από τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου κάλεσε τους Βούλγαρους να ανοίξουν «τις καρδιές και τα σπίτια τους στους μετανάστες», αφού, όπως ανέφερε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αναχωρεί για το εξωτερικό και «επομένως κατανοούν τις αιτίες που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προχωρά το αντιλαϊκό παζάρι

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές με 26,7% και 123 στις 350 έδρες της Βουλής, ξεκίνησε χτες τις συναντήσεις με τα άλλα αστικά κόμματα, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους για την επόμενη αστική κυβέρνηση. Πρώτη συνάντηση έγινε με τον Πάμπλο Κασάδο, ηγέτη του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος (16,70% και 66 έδρες, το χαμηλότερο τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των σκανδάλων). Ο Κασάδο, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, αν και υποσχέθηκε «ισχυρή, σταθερή και υπεύθυνη αντιπολίτευση» και εκτίμησε ότι οι Σοσιαλιστές θα έχουν μια «αδύναμη κυβέρνηση», κάλεσε τον Σάντσεθ να μη στηριχτεί σε αυτονομιστικές δυνάμεις (Καταλονία, Χώρα των Βάσκων), ενώ είπε με νόημα πως «μπορούμε να στηρίξουμε ό,τι είναι υπέρ του μέλλοντος της Ισπανίας». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε να αποτρέψει το να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 26ης Μάη ο Κάρλες Πουιτζντεμόντ, πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές των Σοσιαλιστών, η εκτίμηση της κυβέρνησης για τη συνάντηση με το Λαϊκό Κόμμα είναι ότι «συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων των κομμάτων» και ότι διευκρινίστηκαν σημαντικά θέματα, όπως «αυτά της Καταλονίας, των συντάξεων, των μεταρρυθμίσεων της κρατικής διοίκησης, της οικολογικής μετάβασης».

Σήμερα Τρίτη, ο Σάντσεθ συναντάται το πρωί με τον Αλμπέρτο Ριβέρα, ηγέτη του νεοφιλελεύθερου συνονθυλεύματος των «Πολιτών», που με 15,86% και 57 έδρες βγήκε ενισχυμένο, και το απόγευμα με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη της νέας σοσιαλδημοκρατίας των «Ποδέμος» (στη συμμαχία «Ουνίδας Ποδέμος», που συνολικά υποχώρησε σε σχέση με το 2014, συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας).

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Νέοι δασμοί 25% από τη «φαρέτρα» Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με όπλο την επιβολή, «σύντομα», νέων δασμών 25% σε σειρά κινεζικών προϊόντων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να προσδοκά πως με την κλιμάκωση της πίεσης στην Κίνα θα καρποφορήσουν, μια ώρα νωρίτερα, τα μαραθώνια παζάρια που πραγματοποιούνται εδώ και μήνες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η απόφασή του για την επιβολή νέων δασμών στην Κίνα προκάλεσε «βουτιά» στην αξία μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 6%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες υποχώρησαν κατά 1,6%, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Επίσης, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με πτώση 2,9%.

Επικαλούμενος το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω, λέγοντας ότι η εμπορική συμφωνία «προχωρά πολύ αργά». Ανακοίνωσε έτσι ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισ. δολαρίων «σύντομα», που ουσιαστικά θα σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα θα βαρύνονται με δασμούς.

Η κίνηση του Τραμπ έγινε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους διαπραγματευτές αυτήν τη βδομάδα στην Ουάσιγκτον. Παρ' όλα αυτά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Λίου Χε, που είναι επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων εμπορικών διαπραγματευτών, ανακοίνωσε ότι μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ «αργότερα όμως από ό,τι ήταν προγραμματισμένο» και να συντομεύσει την παραμονή του στην Ουάσιγκτον.

Βλέποντας τη νέα πίεση από τη μεριά του Προέδρου Τραμπ στο Πεκίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Σενάρια για δεύτερο δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σχέδια για δεύτερο δημοψήφισμα φαίνεται πως επεξεργάζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς δεν δείχνουν να πιάνουν τόπο οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της προς τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν για σύμπραξη με στόχο την κοινοβουλευτική έγκριση του σχεδίου συμφωνίας που η Μέι υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβρη με την ΕΕ.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Telegraph» αναφέρουν πως η Μέι είχε συνομιλίες με κάποιους αξιωματούχους και υπουργούς για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, που θα έδινε στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αποχώρησης από την ΕΕ με συμφωνία, της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και της μη αποχώρησης από το μπλοκ.

Την Κυριακή, πάντως, πάνω από 100 αντιπολιτευόμενοι βουλευτές (οι 66 Εργατικοί) σε ανακοίνωσή τους υποστήριξαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν στη Βουλή συμφωνία που δεν θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα.

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου Αρκτικού Συμβουλίου

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Οι εργασίες του 11ου Αρκτικού Συμβουλίου για την προώθηση «της συνεργασίας και του συντονισμού των αρκτικών κρατών» για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» της Αρκτικής ξεκίνησαν χτες στη φινλανδική πόλη Ροβανιέμι, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ και εκπροσώπων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Σουηδία και τον Καναδά.

Οι διαπραγματεύσεις του Αρκτικού Συμβουλίου επικεντρώνονται - με φόντο την εκμετάλλευση της περιοχής - στη «μοιρασιά» του ορυκτού πλούτου της Αρκτικής, των εμπορικών δρόμων και των στρατηγικών σημείων, αλλά και στην «υπερθέρμανση του πλανήτη» και την «κλιματική αλλαγή». Ηδη από χτες είχαν ξεκινήσει τα παζάρια για τις διατυπώσεις ενός κοινού ανακοινωθέντος, ώστε να γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν επιθυμούν να υπάρχει αναφορά για την κλιματική αλλαγή στην πολιτική για την Αρκτική.

Επίσης, ΜΜΕ ανέφεραν πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναμενόταν στην ομιλία του να απορρίψει έντονα τον αυξανόμενο ρόλο που διεκδικεί η Κίνα στη διαμόρφωση της πολιτικής για την Αρκτική. Η Κίνα - που κατέχει από το 2013 θέση παρατηρητή στο Συμβούλιο - προωθεί το σχέδιο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού», το οποίο παρουσίασε πέρυσι.

Ακόμα, ενδέχεται να συζητηθούν η επαναλειτουργία ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και ο εκσυγχρονισμός του ισχυρού ρωσικού Βόρειου Στόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ