ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και τα παζάρια

Την όξυνση των επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και των πολύπλευρων ιμπεριαλιστικών παζαριών επιβεβαιώνει η εμφάνιση του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής») στην κυπριακή ΑΟΖ, προς υλοποίηση των σχεδιασμών που εδώ και καιρό είχε εξαγγείλει η Αγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τουρκικό γεωτρύπανο είχε μπει στην κυπριακή ΑΟΖ και βρισκόταν μόλις μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, ενώ εμφανιζόταν να προετοιμάζει γεώτρηση, μετά και από σχετική παράνομη NAVTEX που η Τουρκία εξέδωσε την Παρασκευή, για έρευνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι η χώρα «προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», μεταξύ άλλων καταθέτοντας στον ΟΗΕ «τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας». Το Σάββατο συγκλήθηκε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εξετάζεται και η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος προσώπων και εταιρειών που εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν «τις παράνομες ενέργειες του "Φατίχ"».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, επανέλαβε χτες ότι «επιδίωξή μας είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» και ότι αν ο ΟΗΕ καλέσει τον «Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και πρώτα απ' όλα την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση». Εξέφρασε ακόμα προσδοκίες «να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται».

«Να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», κάλεσε την Τουρκία με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, χαιρετίζοντας «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ρ/σ «News 24/7», σημείωσε πως η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην «πρόοδο» που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αποτυγχάνει, «διότι εισπράττει την καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας» και «απομονώνεται περαιτέρω, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας (...) Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική».

Να μπει στην «ενεργειακή εξίσωση» απαιτεί η Τουρκία

Η Τουρκία επέμεινε και αυτήν τη φορά ότι τα σχέδιά της απορρέουν «από τα έννομα δικαιώματα (μας) που γεννά το διεθνές δίκαιο» και επιχειρηματολογώντας ότι είναι η χώρα με «τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή», ξεκαθάρισε ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων γύρω από την Κύπρο».

Φροντίζοντας να διευκρινίσει, πάντως, ότι ζητούμενο είναι οι όροι και τα ανταλλάγματα για το τουρκικό κεφάλαιο στο σκληρό ιμπεριαλιστικό παζάρι, κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «ανεύθυνα έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους, που είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, αρνούμενη κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας σε μονομερείς ενέργειες». Επισήμανε δε ότι «λογική προσέγγιση», που «θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή», θα είναι όλοι «να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι Τουρκία και ΤΔΒΚ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν στήριξη άνευ όρων στην "ελληνοκυπριακή διοίκηση"». Επιπλέον, απευθυνόμενη ειδικά στην Ουάσιγκτον, η Αγκυρα χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις επισημάνσεις της και υπενθύμισε ότι οι «συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ» εκκρεμούν ακόμα στην περιοχή, επικρίνοντας τις παρεμβάσεις «τρίτων πλευρών που ενεργούν σαν διεθνές δικαστήριο».

«Σύνθημα» για κλιμάκωση των παζαριών

Εκ μέρους των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας» και μίλησε για βήμα «πολύ προκλητικό» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή». Κάλεσε «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες», αλλά την ίδια στιγμή - χρησιμοποιώντας τη γνωστή «εξισωτική» τακτική - δεν παρέλειψε να ενθαρρύνει «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Αλλωστε, σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία (σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com), η Ουάσιγκτον έκρινε σκόπιμο να σημειώσει (και) στην παρούσα συγκυρία ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι».

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε κι αυτή «μεγάλη ανησυχία» για τα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις, καλώντας «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

«Σοβαρότατη ανησυχία» εξέφρασε εκ μέρους του Ισραήλ και ο πρέσβης στη Λευκωσία Σάμμυ Ρεβέλ, εκφράζοντας «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» προς τη Λευκωσία, ενώ το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι το Κάιρο παρακολουθεί «με ενδιαφέρον και ανησυχία» τις εξελίξεις και προειδοποιεί για τις «συνέπειες που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε μονομερή μέτρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκινά επίσημες επαφές στη Γαλλία.

Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
Το ΝΑΤΟ «παραστέκεται» στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο κλιμακωνόταν, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκεπτόμενος την Αγκυρα με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την έναρξη του «Μεσογειακού Διαλόγου» που οργανώνει η λυκοσυμμαχία, τόνιζε ότι η Τουρκία «αποτελεί έναν σημαντικό και υψηλής αξίας ΝΑΤΟικό σύμμαχο». Υπογράμμιζε δε το «ρόλο - κλειδί» της Τουρκίας σε διάφορες αποστολές της λυκοσυμμαχίας, τονίζοντας - κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου - ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραστέκονται στην Τουρκία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά».

Ο Στόλτενμπεργκ συνάντησε και τον Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, που από τη μεριά του επιβεβαίωσε το ιμπεριαλιστικό παζάρι που μαίνεται. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με άλλες δυνάμεις «δεν είναι εναλλακτικές η μία στην άλλη, είναι συμπληρωματικές». Παράλληλα, περιγράφοντας τα ανταλλάγματα που διεκδικεί η Αγκυρα, κάλεσε ακόμα μια φορά σε «λήψη μέτρων ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις» (βλ. Κούρδους), ξεκαθάρισε πως «η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση» και σημείωσε ότι «μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα, αλλά η σταθερή συνεργασία για τις κοινές απειλές αποτελεί προαπαιτούμενο για αυτή τη συμμαχία...», εκτιμώντας ότι οι «ταραχές» που βιώνει η περιοχή «προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά για τη συμμαχία μας και τη φήμη της». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στους «S-400», τονίζοντας: «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια αναζωπύρωσης της συζήτησης για τους "S-400"».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, έκθετη η κυβέρνηση που εφησυχάζει το λαό

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επικίνδυνη. Αυτό διαπιστώνεται τόσο με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής" και το ερευνητικό "Μπαρμπαρός", τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για την Κύπρο και το Αιγαίο, καθώς και με την όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην περιοχή εδώ και καιρό. Ανέδειξε το γεγονός πως οι πανηγυρισμοί των αστικών κομμάτων γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κρύβουν από τους λαούς τη μεγάλη "εικόνα" της έντασης και όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και ενεργειακών μεγαθηρίων, που συγκρούονται κι οδηγούν σε επεμβάσεις και πολέμους με "μήλον της Εριδος" την Ενέργεια.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνος είναι ο μύθος που καλλιεργούν παράγοντες στην Ελλάδα και την Κύπρο πως δήθεν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι "τριμερείς συμμαχίες" στην περιοχή θα βάλουν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό. Αυτήν τη στιγμή διεξάγεται ένα "ανατολίτικο παζάρι" με θύματα τους λαούς.

Είναι "στάχτη στα μάτια" του λαού μας οι ισχυρισμοί περί "μέτρων εμπιστοσύνης", για τα οποία επίσης πανηγύριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το νομοσχέδιο του γερουσιαστή Μενέντεζ, που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, πως δήθεν θα βάλουν φρένο στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Οπως, επίσης, αναλώσιμες είναι και οι δηλώσεις της ΕΕ και των διαφόρων θεσμών της, που γίνονται "φτερό στον άνεμο" πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, στο οποίο έχουν τυπωθεί. Αλλωστε, η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ο γγ του ΝΑΤΟ επισκέπτεται την Τουρκία για να δυναμώσουν οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ διατείνονται πως με κάθε τρόπο θα κρατήσουν την Τουρκία στη συμμαχία τους.

Ο λαός πρέπει να εμπιστευθεί την εμπειρία του, να σκεφτεί πως το ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στους λαούς, αλλά μέσα σ' αυτά τα πλαίσια διατηρείται η κατοχή του 40% της Κύπρου, οι χιλιάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των συνόρων, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι έκθετη, γιατί διαρκώς εφησυχάζει το λαό, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για ξένα προς το λαό συμφέροντα και παρουσιάζει την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, που "μαγειρεύτηκε" για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ως συνταγή για το Αιγαίο και την Κύπρο. Ομως, η λύση και η διέξοδος για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής βρίσκεται σε σύγκρουση με τις αστικές τάξεις, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ