ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΞΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Η «Huawei» προσφεύγει στα δικαστήρια και προειδοποιεί με νέα αντίποινα

Και οι σπάνιες γαίες της Κίνας στη σκληρή διαπραγμάτευση

Copyright 2018 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντείνεται ο οξυμένος ανταγωνισμός ανάμεσα σε τεχνολογικά μονοπώλια των ΗΠΑ και Κίνας, καθώς προκαλεί σειρά αντιδράσεων από τη μεριά του Πεκίνου η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποκλείσει το κινεζικό τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο «Huawei» ουσιαστικά από τις αγορές των ΗΠΑ και να περιορίσει την πρόσβασή του σε μεγάλο τμήμα διεθνών αγορών, ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας».

«Σήμερα είναι οι τηλεπικοινωνίες και η "Huawei". Αύριο θα είναι η δική σας βιομηχανία, η δική σας εταιρεία, οι δικοί σας καταναλωτές», τόνισε χτες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογικών προϊόντων «Huawei» Σονγκ Λίουπινγκ, ενημερώνοντάς τους για τη νομική προσφυγή της εταιρείας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας κατά της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας».

Ο Σονγκ τόνισε ότι θα ζητηθεί από το δικαστήριο να κρίνει εάν είναι συνταγματική η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της «Huawei» από τις αγορές των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει έως τώρα αποδειχθεί εάν και πώς η κινέζικη εταιρεία συνιστά «απειλή» εθνικής ασφάλειας. Τόνισε επίσης πως η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ κατά της εταιρείας διακυβεύει τα συμφέροντα 3 δισεκατομμυρίων πελατών σε 170 χώρες που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες της «Huawei».

Με την προσφυγή της σε δικαστήριο του Τέξας ο κινεζικός κολοσσός ζητάει να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου NDAA («Νόμος Εξουσιοδότησης περί Εθνικής Αμυνας»), που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Προσφυγή και κατά της «FedEx»;

Επιπροσθέτως, η «Huawei» ανακοίνωσε πως επιφυλάσσεται να προσφύγει νομικά και κατά της αμερικανικής εταιρείας ταχυδρομικών υπηρεσιών «FedEx», με αφορμή την «κατά λάθος» (όπως ισχυρίστηκε το αμερικανικό μονοπώλιο...) μεταφορά τεσσάρων πακέτων εταιρικών εγγράφων στα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής εταιρείας στις ΗΠΑ αντί στα γραφεία της «Huawei» στην Ασία.

Εκπρόσωπος της «Huawei» απείλησε με νομικά μέτρα σε περίπτωση που εξακριβωθεί πως παραβιάστηκαν δικαιώματα της εταιρείας, ή πως παραβιάστηκε το απόρρητο των εγγράφων που ταχυδρομήθηκαν και υποκλάπηκαν πληροφορίες.

Κινεζικό εμπάργκο στις σπάνιες γαίες;

Ενδιαφέρον έχει «συμπτωματικά» η χτεσινή αρθρογραφία σε μεγάλες σινικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η «Λαϊκή Ημερησία», περί της πιθανής επιβολής, σε βάρος των ΗΠΑ και των αμερικανικών εταιρειών, εμπάργκο ή περιορισμών στις εξαγωγές κινεζικών σπάνιων γαιών. Δηλαδή μεταλλευμάτων (π.χ. Λανθάνιο, Δημήτριο, Νεοδύμιο, Προμήθειο, Ερβιο κ.ά.) που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φορητών υπολογιστών, έξυπνων κινητών τηλεφώνων κ.ά. Σημαντικά κοιτάσματα και ορυχεία σπάνιων γαιών υπάρχουν μεταξύ άλλων στην Κίνα, σε χώρες της κεντρικής Αφρικής, όχι όμως και στις ΗΠΑ. Αφορμή για αυτά τα πιθανά αντίποινα έδωσε η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, την περασμένη βδομάδα σε εργοστάσιο σπάνιων γαιών στη νοτιοανατολική Κίνα. Το γεγονός αυτό τροφοδότησε φήμες πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της στην εξόρυξη και εξαγωγή σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν «όπλο» στον σφοδρό ανταγωνισμό.

Σε σχόλιο, με τίτλο «ΗΠΑ, μην υποτιμάτε την ικανότητα της Κίνας να αντεπιτεθεί», η «Λαϊκή Ημερησία» επισημαίνει την «άβολη» εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις εισαγωγές σινικών σπάνιων γαιών, υπογραμμίζοντας: «Θα γίνουν άραγε οι σπάνιες γαίες ένα όπλο απάντησης για την Κίνα, ώστε να απαντήσει στην πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για απολύτως κανέναν λόγο; Η απάντηση δεν είναι μυστικό... Αναμφίβολα η πλευρά των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται με τις σπάνιες γαίες που εξάγει η Κίνα για να αντισταθμίσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας. Ο κινεζικός λαός δεν θα το δεχθεί ποτέ!».

Επίσης, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μετέδωσε πως «αν και η εσωτερική ζήτηση αποτελεί προτεραιότητα, η Κίνα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για σπάνιες γαίες, εφόσον αυτές χρησιμοποιούνται για θεμιτούς σκοπούς. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις εισαγόμενες σπάνιες γαίες εναντίον της Κίνας, ο κινεζικός λαός θα αντιταχθεί».

Σε κεντρικό άρθρο της αγγλόφωνης σινικής εφημερίδας «Global Times» τονίζεται πως η Κίνα δεν προτίθεται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις στον οικονομικό ανταγωνισμό, προσθέτοντας πως αν οι ΗΠΑ δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση, τότε «θα διαπιστώσουν πως η Κίνα δεν έχει δείξει ακόμη όλα τα χαρτιά της». «Εχουμε θέληση και αποφασιστικότητα να πολεμήσουμε τις ΗΠΑ ως το τέλος» προειδοποιεί ο αρθρογράφος...

Στη 17η θέση κατρακύλησε σταδιακά η Γερμανία

Μεγαλύτερη επιθετικότητα του γερμανικού κεφαλαίου προμηνύει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ φουντώνει η κριτική στην καγκελάριο και τον «μεγάλο συνασπισμό»

Στη 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας έχει κατρακυλήσει η Γερμανία σύμφωνα με τη φετινή εκτίμηση του ελβετικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (IMD), ενώ το 2014 βρισκόταν στην 6η θέση, από την οποία ακολούθησε μια διαρκή καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Αυτή η διαπίστωση, σε συνδυασμό με τις απανωτές προβλέψεις πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρώπης, προμηνύει μεγαλύτερη επιθετικότητα του γερμανικού κεφαλαίου, όξυνση των ανταγωνισμών εντός και εκτός ΕΕ, αλλά και πολιτικές διεργασίες στη Γερμανία. Στο μεταξύ, αυξήθηκε απροσδόκητα το Μάη, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο αριθμός των ανέργων κατά 60.000, στα 2,279 εκατ. (5%), σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση στη γερμανική οικονομία επηρεάζει την αγορά εργασίας, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019: Οι ΗΠΑ έχασαν για φέτος την πρωτοκαθεδρία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και η Σιγκαπούρη είναι πλέον στην κορυφή. Το Χονγκ Κονγκ (η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την υπόλοιπη χώρα) βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη δεύτερη θέση και οι ΗΠΑ στην τρίτη. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, ανεβαίνοντας μία θέση από το 2018, ενώ στην πέμπτη, από την έβδομη πέρυσι, αναρριχώνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακολουθούν: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Κατάρ, Λουξεμβούργο, Καναδάς, Κίνα, Φινλανδία, Ταϊβάν, Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία και Ισλανδία.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», αλλά και στο συνολικά «παρωχημένο» πολιτικό σύστημα, σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» τονίζει πως οι άλλες οικονομίες εξελίσσονται ενώ η Γερμανία μένει στάσιμη και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, «παρακολουθεί παθητικά». «Αλλες χώρες εκσυγχρονίζουν τις υποδομές τους, απελευθερώνουν περαιτέρω τις αγορές τους, μειώνουν τους φόρους, καταβάλλουν όλες τους τις προσπάθειες ώστε μέσω της Εκπαίδευσης και των τεχνολογιών του μέλλοντος να μην εξαρτιόνται από την Κίνα και τις ΗΠΑ», αναφέρει το σχόλιο, αναπαράγοντας ουσιαστικά την κριτική του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

Το σχόλιο επιβεβαιώνει την «κούραση» του πολιτικού συστήματος και τη μερική δυσαρέσκεια των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων προς τη σημερινή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», δυσαρέσκεια που άλλωστε είχε εκφραστεί και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Στη χώρα μας τα άλλοτε λαϊκά κόμματα (σ.σ. Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες) ανταγωνίζονται σε προτάσεις αναδιανομής και επαναρύθμισης. Στο μεταξύ, οι Πράσινοι προσπαθούν με κραυγές όπως "δυστυχώς υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα" να αποτελειώσουν τη μοναδική βιομηχανία - κλειδί της Γερμανίας», γράφει η «Welt».

«Η καγκελάριος στέκεται απαθής: Στην άνοδο του επιθετικού κινεζικού κρατικού καπιταλισμού, στην εμφάνιση αμερικανικών "ιμπεριαλιστών της τεχνολογίας" και πρόσφατα στη μετατροπή της Γερμανίας από οικονομική ατμομηχανή σε τακάκι φρένου της Ευρώπης. Ωστόσο η καγκελάριος συνεχίζει και συνεχίζει...», καταλήγει το άρθρο.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Βλέπει «ανεπαρκή πρόοδο» στη μείωση του ιταλικού χρέους

Η Κομισιόν έστειλε χτες νέα επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση, όπου κάνει λόγο για «ανεπαρκή πρόοδο» σχετικά με την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους και ζητά διευκρινίσεις για τα αίτια που δημιουργούν αυτήν την κατάσταση.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν ανώνυμα Ιταλοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ιταλικό πρακτορείο ANSA. Στην επιστολή δινόταν 48ωρη προθεσμία στη Ρώμη να απαντήσει, μέχρι αύριο Παρασκευή.

Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες επαναφέρουν και παλιότερες «επιπλήξεις» στη δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση «Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία στη «διαχείριση» του δημόσιου χρέους και του δημόσιου ελλείμματος της Ιταλίας.

Πιθανολογείται ότι η ΕΕ θα επαναφέρει ιδέες για την επιβολή πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ρώμης, όπως είχε εξεταστεί και κατά την περσινή σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού. Τέτοια πιθανά μέτρα είναι η περικοπή μέρους των κονδυλίων που κάθε χρόνο παίρνει η Ρώμη από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018, και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν φέτος θα προσεγγίσει το 134% και το 2020 θα ξεπεράσει το 2020.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος M5S Λουίτζι Ντι Μάγιο δήλωσε πως θα ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου το M5S υπέστη ηχηρή ήττα, παίρνοντας μόλις 17,1%. Η «ψηφοφορία» αυτή θα γίνει σήμερα μέσω διαδικτύου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ