ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνούν με τον διορισμό της Δικαιοσύνης, διαφωνούν για το ποιος θα διορίσει!

Eurokinissi

Νέα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ πυροδότησε η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να διορίσει νέα ηγεσία στα ανώτατα δικαστήρια, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, με τη ΝΔ να αντιδρά και να διεκδικεί για λογαριασμό της την επιλογή, θεωρώντας δεδομένη την επικράτησή της και στις βουλευτικές εκλογές. Η διαφωνία τους δηλαδή δεν αφορούσε σ' αυτόν καθαυτό τον διορισμό, αλλά στο ποιος θα κάνει την επιλογή, άλλωστε και οι δύο μόλις προ ολίγου καιρού είχαν απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ να σταματήσει να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση η ηγεσία των δικαστηρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, έκανε δήλωση για το θέμα, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης». «Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών. Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του νόμου; Ποιον αλήθεια φοβούνται;», πρόσθεσε.

Με τη δήλωσή του αυτή επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ όπως του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ν. Δένδια, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τρικ την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει σε τέτοια συνταγματική ακροβασία», είπε, ενώ αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που φοβάται.

Ο, δε, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ούτε συνταγματικά έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις που είναι δεσμευτικές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αλφα» επανέλαβε ότι «υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο (...) ειλικρινά νομίζω ότι υπάρχει μία έντονη φοβία, μια έντονη αγωνία στη ΝΔ και νομίζω ότι αυτή η αγωνία σχετίζεται με μια ανάγκη να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη».

Παρακάτω εξήγησε ότι «η ΝΔ, στελέχη της ή στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες διαφθοράς. Νομίζω ότι είναι πολύ σαφής ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ επιλέγει τη συγκεκριμένη γραμμή».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μέχρι τη Σιγκαπούρη για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Επίσημη επίσκεψη στη Σιγκαπούρη πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα, χτες, συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Τσαν Τσουν Σινγκ, με τον οποίο συζήτησαν, επισήμως, «τρόπους ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας». Επιπλέον, ο ΥΠΕΞ απηύθυνε χαιρετισμό στο Ελληνο-Σιγκαπουριανό Επιχειρηματικό Φόρουμ που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ και το Enterprise Greece, με στόχο τη «διεύρυνση των επιχειρηματικών συνεργιών μεταξύ των δύο πλευρών και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας». Φιέστα, όπου υπογράφηκε και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου συνδέσμου της Σιγκαπούρης SFM. Αργότερα, έδωσε διάλεξη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Institute of International Affairs), με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».

Σήμερα, Πέμπτη, προγραμματίζεται συνάντηση Κατρούγκαλου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, αλλά και τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Β. Μπαλακρίσναν, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψουν Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - Σιγκαπούρης.

Θα μεταβούν ακολούθως στα γραφεία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σιγκαπούρη, όπου θα παραστούν στην επίσημη τελετή εγκαινίων λειτουργίας της. Η ίδρυση πρεσβείας στη χώρα αποφασίστηκε επί υπουργίας Ν. Κοτζιά, στο σχέδιο της κυβέρνησης να αναδιατάξει διεθνώς και τις υπηρεσίες του διπλωματικού σώματος, έτσι που να αντιστοιχίζονται στις σύγχρονες ανάγκες και στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται από πλευράς του ελληνικού ΥΠΕΞ, στόχος της πρεσβείας είναι «η ενεργός παρουσία της Ελλάδας σε μια χώρα με σημαντική διεθνή οικονομική δραστηριότητα». Προσθέτουν ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις «εστιάζουν κυρίως στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, όπου υφίστανται μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση (π.χ. επιδίωξη προσέλκυσης επενδύσεων)». Προσθέτουν ότι στη Σιγκαπούρη εδρεύει η Διεθνής Αρχή Συντονισμού Ναυσιπλοΐας και Ασφαλείας των Στενών της Malacca, «ενός ιδιαίτερα στρατηγικού διεθνούς διαύλου με μεγάλη σημασία και για την εμπορική μας ναυτιλία». Η ελληνική πλευρά, άλλωστε, συμμετέχει στην εν λόγω Αρχή με καθεστώς παρατηρητή και έχει συνεισφέρει στο σχετικό ταμείο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας από τους δικαστές

Ανακοίνωση για την αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Κυριακής εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η ΕΔΕ μιλώντας για συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων και υπαλλήλων αρμόδιων φορέων στην «πιο δύσκολη εκλογική διαδικασία» επισημαίνει ότι «ο διορισμός της πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων ως τακτικών δικαστικών αντιπροσώπων αποδυνάμωσε αριθμητικά τα συνεργεία παραλαβής του εκλογικού υλικού με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν χιλιάδες δικαστικοί αντιπρόσωποι». Και σημειώνει πως «πολλοί δικαστικοί λειτουργοί αναγκάστηκαν αμέσως μετά την παράδοση των εκλογικών σάκων τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας να συμμετέχουν αρκετές ώρες και στα συνεργεία παραλαβής του υλικού, παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών αίτημα της Ενωσης και αυξήθηκε κατά ένα μέρος ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία από 918 σε 987, με τη συμμετοχή και Ειρηνοδικών. Παρατηρήθηκε επίσης το φαινόμενο να λειτουργούν μεγάλα εκλογικά τμήματα έχοντας την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών και στις 4 κάλπες».

Ζητάει, παράλληλα, «Το πρώτο βήμα που έγινε με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) μετάδοσης των αποτελεσμάτων... να υποκαταστήσει πλήρως τη συμπλήρωση των χειρόγραφων πρακτικών που συνεπάγεται περιττή σπατάλη χρόνου», ενώ επισημαίνοντας πως «η απροθυμία των πολιτών να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές δυσχέρανε σημαντικά τη διαδικασία» εισηγείται «η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές...».

Εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), τιμώντας την επέτειο των 70 χρόνων από τη λήξη της τρίχρονης Εποποιίας του ΔΣΕ, το 1949, διοργανώνει 5ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Κ/Δ Μακεδονία και την Ηπειρο από τις 13 έως τις 17 Ιούλη, για την επίσκεψη ιστορικών τόπων όπου με την ηρωική δράση του ο ΔΣΕ έγραψε την τρίχρονη Εποποιία. Συγκεκριμένα: Η εκδρομή θα ξεκινήσει από τη Νάουσα, με τη συμμετοχή στη χρονιάτικη εκδήλωση - αντάμωμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους σε Φλώρινα, Καστοριά, Γράμμο - Βίτσι - Πρέσπες - Νεστόριο, π. Κοτύλης, Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο και στη Λυκόρραχη (στο μνημείο του ΔΣΕ), Κόνιτσα και Γιάννενα.

Για συμμετοχή και πληροφορίες, στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 2108222952).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μνημείο υποκρισίας η αντιπαράθεση για τον διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την αντιπαράθεση σχετικά με τον διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων:

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για τον διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί μνημείο υποκρισίας, καθώς κανένα απ' αυτά τα κόμματα στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσει η ηγεσία των δικαστηρίων να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς το θέλουν όλοι τους και τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των διορισμών, μόνο και μόνο για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια και να υπηρετούν σκοπιμότητες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ