ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αγωνιστικό «όχι» στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της τράπεζας
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της τράπεζας
Εξι μέρες απεργίας συμπλήρωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς, ενάντια στο σχέδιο της τράπεζας να μεταβιβάσει το RBU, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους σε αυτό, σε νέα εταιρεία την οποία θα ελέγχει η σουηδική «Intrum».

Η χτεσινή απεργία, όπως και οι προηγούμενες, οργανώθηκε με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Οι εργαζόμενοι στέλνουν σαφές μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν αποδέχονται τους σχεδιασμούς της, αλλά και στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και στα επιχειρησιακά σωματεία ότι απαιτούν να πάρουν αποφάσεις για συνέχιση του αγώνα, για κλαδική απεργία και άλλες κινητοποιήσεις, με αίτημα να μη γίνει καμία απόσχιση - καμία απόλυση και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συνδικαλιστικές πλειοψηφίες μέχρι τώρα απουσιάζουν και στέκονται ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων, καλλιεργώντας αυταπάτες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας.

Αναγκαία η γενίκευση του αγώνα σε όλο τον κλάδο

Ο αγώνας που έχουν δώσει όλες αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι μετράει τις πρώτες του νίκες. Ανέδειξε και έκανε γνωστό το θέμα, ανάγκασε τη διοίκηση της Τράπεζας να συναντηθεί με το κλαδικό Σωματείο. Επίσης, η μαζική συμμετοχή τους στον αγώνα ανάγκασε ακόμα και τις πλειοψηφίες σε ορισμένα επιχειρησιακά σωματεία να κηρύξουν και αυτά απεργία για κάποιες μέρες.

Ως προς την απόσχιση, όπως αναφέρει και το κλαδικό Σωματείο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, «η Τράπεζα Πειραιώς επιλέγει την απόσχιση ως όχημα για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων που Ελληνική Ενωση Τραπεζών, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει μετά τα αποτελέσματα των stress tests, για αναδιάρθρωση των τραπεζών, που μεταφράζονται σε δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων. Στις άλλες τράπεζες παρόμοια σχέδια προχωρούν είτε με αποσχίσεις (σε Eurobank και Alpha Bank το προηγούμενο διάστημα), είτε με "εθελούσιες" απολύσεις και πιέσεις της εργοδοσίας για "οικειοθελή" αποχώρηση (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank)».

«Το ζήτημα είναι κλαδικό», υπογραμμίζει το Σωματείο. «Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Πειραιώς, πόσο μάλλον μόνο τους εργαζόμενους του RBU. Γι' αυτό και η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, καθώς επίσης και των πλειοψηφιών επιχειρησιακών σωματείων στο χώρο, που καθησυχάζουν, καλλιεργούν στάση αναμονής των αποφάσεων, είναι πισώπλατη μαχαιριά. Τώρα πρέπει ο αγώνας να γενικευτεί, με κλαδική πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών. Τώρα χρειάζεται τα σωματεία όλων των τραπεζών να δυναμώσουν αυτόν τον αγώνα».

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα, ενώ ισχυρίζεται ότι η μεταβίβαση των εργαζομένων θα είναι «εθελούσια», την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους ουσιαστικά να αποδεχτούν να πάνε στη νέα εταιρεία.

Εμπαιγμός των εργαζομένων από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ

Καταγγελία από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ να αναστείλει, και μάλιστα την τελευταία στιγμή, την πανελλαδική στάση εργασίας που είχε κηρύξει για σήμερα, καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η κινητοποίηση θα γινόταν γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού 3Κ του 2018. Επιπλέον, το Συνδικάτο αναδεικνύει και το ζήτημα των 2.500 εργαζομένων που θα απολυθούν με την έκδοση των αποτελεσμάτων.

«Για ακόμα μια φορά», σημειώνει το Συνδικάτο, «η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ εμπαίζει τους εργαζόμενους. Από τη μία, εξαγγέλλει στάση εργασίας και, από την άλλη, στο παρά πέντε, μια μέρα πριν, και στις 16.30, δηλαδή σε ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν σχολάσει, την αναστέλλει, με το αιτιολογικό ότι έχει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση και το ΑΣΕΠ. Στην ανακοίνωσή της μας καλεί να είμαστε σε ετοιμότητα για την Πέμπτη, γιατί μπορεί να προκηρύξει πάλι στάση εργασίας. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία τότε τι είναι;

Η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που κοροϊδεύει. Δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλει ημερομηνίες έκδοσης των αποτελεσμάτων και μετά τις παίρνει πίσω. Ετσι και αλλιώς παίζει με την αγωνία των συναδέλφων εδώ και μήνες. Ολοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να αναρτηθούν τα τελικά αποτελέσματα της 3Κ ώστε οι συνάδελφοι να πιάσουν άμεσα δουλειά. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και 2.500 συνάδελφοι που είναι με δικαστικές αποφάσεις, όπου η έκδοση των αποτελεσμάτων γι' αυτούς σημαίνει απόλυση. Γι' αυτούς η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν λέει τίποτα. Δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει πλάτες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Να μην εφησυχάσουν ούτε από τις "διαρροές" της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητάνε δηλώσεις νομιμοφροσύνης

Στο μεταξύ, η ΔΑΣ ΟΤΑ Νέας Ιωνίας καταγγέλλει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο, ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Συσπειρώσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που απέρριψαν την πρόταση για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου και ζήτησαν από τη ΔΑΣ ΟΤΑ... να υπογράψει κείμενο νομιμοφροσύνης προκειμένου να συγκροτήσουν προγραμματικό προεδρείο! Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τη ΔΑΣ δεύτερη δύναμη, με μόλις μία ψήφο διαφορά από την πρώτη.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ υπογραμμίζει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφθασαν στο σημείο «να ζητάνε γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα λειτουργούμε ως κομμουνιστές στο κίνημα». Ειδικά για τις «Συσπειρώσεις» αναφέρει ότι στη συγκρότηση του προηγούμενου προεδρείου «δεν είχαν δεχτεί να συμμετέχουν στο προεδρείο, δηλώνοντας ότι το σωματείο μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς προεδρείο! Φαίνεται ότι αυτό που μεσολάβησε είναι η ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά της ΑΣΚ ΟΤΑ, στην οποία μπορούν τώρα πια να φωλιάσουν».

«Εμείς ούτε δηλώσεις νομιμοφροσύνης υπογράφουμε ούτε σε παζάρια μπλέκουμε», τονίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ. «Οι θέσεις των ψηφοδελτίων κρίθηκαν από τους εργαζόμενους στην κάλπη. Με αυτές τις θέσεις θα πορευτούμε, όπως κάνουμε πάντα με ειλικρίνεια, μαχητικότητα και πίστη στους συναδέλφους και στο δίκιο τους. Αφού θέλουν να αποκλείσουν τη δεύτερη δύναμη (...), ας αναλάβουν ξεκάθαρα και την ευθύνη, χωρίς τακτικισμούς και καιροσκοπισμούς».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο web radio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Επιμελείται και παρουσιάζει ο Αναστάσης Κατσαβός.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 9/6 στις 10.30 π.μ., δυναμώνοντας τον αγώνα «απέναντι σε κυβέρνηση - ΕΕ - μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα», καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη συνέλευση θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή που θα διενεργήσει τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου.

Το σωματείο υπενθυμίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια «δεν έμεινε θεατής της επίθεσης που δεχτήκαμε στα δικαιώματά μας, από την εργοδοσία και το πολιτικό προσωπικό της», αλλά παλεύει για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις μισθών, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση της διάταξης για το διακεκομμένο ωράριο εργασίας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

«Αυτήν την προσπάθεια που κάνει το κλαδικό μας σωματείο, είναι σήμερα ανάγκη να δυναμώσουμε με την εγγραφή και τη συμμετοχή μας σε αυτό», τονίζει ο Σύλλογος και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα: «Να γίνουμε περισσότεροι που θα αγωνιζόμαστε και θα διεκδικούμε, με βάση αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη, για να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Ξεκινούν σήμερα οι αρχαιρεσίες του ΣΕΤΗΠ

Αρχαιρεσίες από σήμερα Τετάρτη έως τις 14 Ιούνη πραγματοποιεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με την «Ταξική Ενότητα», που βρίσκεται στο τιμόνι του συνδικάτου όλα τα χρόνια της δράσης του, να καλεί σε μαζική συμμετοχή και σε ενίσχυσή της.

Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων στη διακήρυξή της, το ΣΕΤΗΠ στα 12 χρόνια μαχητικής λειτουργίας του «αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα παλεύει για την επίλυσή του. Είναι το συνδικάτο που για πρώτη φορά διαμόρφωσε σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Για σήμερα και αύριο το πρόγραμμα αρχαιρεσιών έχει ως εξής: Τετάρτη 5/6: «Vodafone» κτίριο Ανδρειανίου (10 π.μ. - 12 μ.), «Vodafone» Πύργος (1 μ.μ. - 5 μ.μ.), «e-Value» Αθηνάς (12 μ. - 5.30 μ.μ.) και ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Πέμπτη 6/6: «Vodafone» Φάληρο (10 π.μ. - 6 μ.μ.), «e-Value» Κεραμεικός (12 μ. - 5.30 μ.μ.) και ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 2 μ.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, για την καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου για τις παιδικές κατασκηνώσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις των γονιών για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της διοίκησης, που αρχικά διαβεβαίωνε ότι η εγκύκλιος θα εκδοθεί μέχρι τέλος Μάη και τώρα μοιράζει νέες υποσχέσεις πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει προκαταβολικά μέσα από τις εισφορές τους το δικαίωμα για συμμετοχή στις κατασκηνώσεις», τονίζει το Συνδικάτο και καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ