ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, δουλειά με δικαιώματα, διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Κριτήριο ψήφου για όλους τους εργαζόμενους να αποτελέσει το πώς θα δώσουν από καλύτερες θέσεις τη μάχη ενάντια στην επίθεση εργοδοσίας - κυβερνήσεων

Σε κλοιό κινητοποιήσεων βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας, με συγκεντρώσεις εργαζομένων και σωματείων από διάφορους κλάδους, ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε μια σειρά ακόμα πόλεων όλη την περασμένη βδομάδα.

Μέσα σε μία μέρα, την Πέμπτη, έξω από το υπουργείο βρέθηκαν οι απεργοί της εταιρείας «Mellon», εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Frigoglass» στην Αχαΐα, καθώς και μεταλλωρύχοι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής τους κινητοποίησης. Δύο μέρες πριν, την Τρίτη, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, στο πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους.

Παράλληλα, μέσα στη βδομάδα συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ, πραγματοποιήθηκε απεργία στην Εθνική Τράπεζα, ενώ προετοιμάζονται αγωνιστικές παρεμβάσεις στη «First Data» και η κλαδική απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε Αττική και Κέρκυρα, στις 19 Ιούνη.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις και δουλειά με δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών για όλους τους εργαζόμενους, ο αγώνας ενάντια στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων για «λουκέτα» και στην απειλή της ανεργίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ, Σωματεία και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδων, κομμουνιστές συνδικαλιστές, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους, όπως και την ανάγκη συντονισμένου αγώνα απέναντι στην ενιαία επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εντείνεται, πατώντας στο αντεργατικό οπλοστάσιο που της διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Η πείρα από τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και τις αιτίες που τα γεννούν, από τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται και θα συνεχίζονται και μετά τις 7 Ιούλη, αναδεικνύει την ανάγκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές βασικό κριτήριο ψήφου για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να αποτελέσει το πώς θα δώσουν από καλύτερες θέσεις αυτήν τη μάχη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Να γίνει πλατιά κτήμα των εργαζομένων ότι ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από το «μαύρισμα» των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλων των συνοδηγών του αντεργατικού μνημονιακού οδοστρωτήρα, με παράλληλη αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, της δύναμης που καταθέτει κάθε ψήφο στην ενίσχυση της πάλης και στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος!

Απεργία την Τετάρτη στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Στην Αττική και στην Κέρκυρα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 19/6 οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε Αττική και Κέρκυρα, με αποφάσεις των κλαδικών τους σωματείων.

Με την απεργιακή κινητοποίηση, για την προετοιμασία της οποίας προηγήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, εργαζόμενοι και σωματεία φέρνουν στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εντατικοποίηση, η δουλειά χωρίς ρεπό. Απαντούν στην επίθεση της εργοδοσίας, που εντείνεται με νέες προκλητικές αξιώσεις, πάνω στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12).

Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας θα γίνει στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Την ίδια μέρα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με "σπαστά" ωράρια στις κουζίνες, 7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "δουλεμπορικά" παντού», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο της Αττικής. «Οσο περισσότερα κέρδη αποκομίζουν από τη δουλειά μας κάθε χρόνο, τόσο χειρότερες συνθήκες διαμορφώνονται για εμάς τους εργαζόμενους», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δύο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απεργία των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία

Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με τα ταξικά σωματεία του κλάδου να προτάσσουν το αίτημα για την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Αθήνας πρωτοστάτησε τόσο στη λήψη της απόφασης για την πανελλαδική κλαδική απεργία, όσο και στην οργάνωσή της, «οργώνοντας» τους χώρους δουλειάς. Με αυτήν την καθοριστική συμβολή, εργαζόμενοι σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο «Ερρίκος Ντυνάν», στο Ωνάσειο, στον όμιλο «Υγεία» και άλλες μονάδες έκαναν το βήμα και απέργησαν, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η εργοδοσία με τη βοήθεια εργατοπατέρων.

Το αίτημα αιχμής που προτάσσει το κλαδικό Σωματείο είναι η υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με όρους: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν. Ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας - πολυετίας. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η εργοδοσία, επιδιώκοντας να θωρακίσει την τρελή κερδοφορία της, αξιώνει να παραμείνει σε ισχύ για άλλα 5 χρόνια η κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕ) το 2012, αποδεχόμενη τις αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών στη λογική του «μικρότερου κακού». Τις συνέπειες από την εν λόγω σύμβαση οι εργαζόμενοι τις βιώνουν στο πετσί τους, με μείωση μισθών που φτάνει το 40%, προσλήψεις με τους κατώτατους μισθούς, χωρίς επιδόματα και δικαιώματα, με δυσμενείς όρους και τεράστιες συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία...

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών οργάνωσε απεργιακή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

Συνεχείς κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ

Από τις συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου
Από τις συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου
Με νέες στάσεις εργασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα, στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών τους. Σε κάθε στάση εργασίας συγκεντρώνονται στην πύλη του εργοστασίου περιφρουρώντας την απεργία τους.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν: Αύξηση σε όλους 6% τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο. Επίδομα βάρδιας 130 ευρώ. Ικανοποιητικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Να σημειωθεί ότι στη ΣΙΔΕΝΟΡ απασχολούνται περίπου 280 εργαζόμενοι και το τελευταίο διάστημα επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβασιούχους (περίπου 70), τους οποίους η εργοδοσία αμείβει με τον κατώτατο μισθό και εργολαβικούς που δουλεύουν για την επιχείρηση μέσω άλλων εταιρειών του ομίλου. Η επιχείρηση έχει επιστρέψει στην κερδοφορία από τα μέσα του 2017, όμως εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει την απαίτηση των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.

Οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα και είναι αισιόδοξοι ότι με την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από άλλους κλάδους μπορεί να είναι νικηφόρος, να είναι ένας αγώνας που θα δώσει ώθηση για να ανοίξει ο δρόμος για διεκδικήσεις σε μια σειρά χώρους εργασίας, συνολικά στον κλάδο.

Δίπλα τους στη μάχη, από την πρώτη ώρα, βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις. Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στηρίζουν ενεργά αυτόν τον αγώνα, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη να συνδεθεί με την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο του Μετάλλου.

Μεταλλωρύχοι: Πανελλαδική στάση εργασίας για την υπογραφή ΣΣΕ

Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Πανελλαδική στάση εργασίας στα μεταλλεία, στα λατομεία και τα λιγνιτωρυχεία της χώρας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και εφαρμογή της υπάρχουσας.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στην Αθήνα έγινε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στη Μεγαλόπολη, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου οργάνωσαν στο πλαίσιο της στάσης εργασίας συγκέντρωση στο διοικητήριο του ΑΗΣ της ΔΕΗ.

Αγωνιστική παρέμβαση έγινε και στην Πτολεμαΐδα, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας από το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας. Το Σωματείο κατήγγειλε την προκλητική παρουσία της αστυνομίας στην κινητοποίηση, όπως και την υπονομευτική στάση των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που δεν στήριξαν τις κινητοποιήσεις του έκτακτου προσωπικού της ΔΕΗ για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ. Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί, επιδιώκοντας την εξαίρεση ειδικοτήτων από τη Σύμβαση, υπονομεύοντας και αμφισβητώντας τον χαρακτήρα της ως κλαδικής ΣΣΕ. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εργοδότες δεν εφαρμόζουν την ισχύουσα ΣΣΕ που υπογράφηκε μετά από πολύμηνο αγώνα, παρότι έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως συμβαίνει στους εργολαβικούς και τους συμβασιούχους της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα. Σε άλλες περιπτώσεις παραβιάζουν συστηματικά τους όρους για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, μια πρακτική που οδηγεί σε συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», με την Ομοσπονδία να θέτει στο υπουργείο το αίτημα για ελέγχους από τα αρμόδια όργανα.

Νέα απεργία στις 20 Ιούνη στη «Mellon»

Από τη συγκέντρωση την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας
Σε νέα 24ωρη απεργία, την Πέμπτη 20/6, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon Contact Services», οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες μέρες απεργίας, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Στις 20 Ιούνη θα γίνει και πάλι συγκέντρωση των απεργών έξω από τα γραφεία της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν και θα οργανώσουν νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου στις 12 μ. έχει οριστεί να γίνει τριμερής συνάντηση. Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν και την περασμένη Πέμπτη.

Την Παρασκευή 14/6, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σωματεία της πόλης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς, πραγματοποιώντας συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΟΓΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας, η ΠΕΜΕΝ, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), τα Σωματεία Συνταξιούχων Δημοσίου και ΙΚΑ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Ν. Γεροπαναγιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, και ο Μ. Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ. Μεταξύ άλλων, ανέδειξαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στην «Mellon» αφορά και τους άλλους κλάδους, καθώς η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης θα δώσει νέα πνοή συνολικά στην εργατική τάξη του Πειραιά και τους αγώνες της. Αναδείχθηκε ότι βασικοί παράγοντες του αγώνα είναι η συσπείρωση στο σωματείο και η αλληλεγγύη των άλλων σωματείων και εργαζομένων.

Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ξανά Γενική Συνέλευση, όπου εκδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην υποχωρήσουν, κηρύσσοντας νέα απεργία για την προσεχή Πέμπτη.

Εργαζόμενοι της «Frigoglass»: Σε κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη δουλειά

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της «Frigoglass» και το επιχειρησιακό τους σωματείο.

Η διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, που απειλεί να πετάξει 91 εργαζόμενους στην ανεργία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, εντάσσεται στο πλαίσιο «αναδιαρθρώσεων» για τη «βελτίωση της κοστολογικής της δομής» και την «ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της». Πρόκειται για τη συνέχεια των αντεργατικών μέτρων που παίρνει η εργοδοσία εδώ και 10 χρόνια, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Από το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» το 2009, την 4μηνη διαθεσιμότητα το 2010, την 3ήμερη εκ περιτροπής εργασία το 2012 - 2013 και το 2017, έφτασε στην ανακοίνωση παύσης παραγωγής την προηγούμενη βδομάδα, ενώ σε όλη αυτήν την περίοδο η επιχείρηση επεκτείνεται σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής...

«Οχι στις απολύσεις. Οχι στην ανεργία», διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη μαζικά οι εργαζόμενοι έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που διεξαγόταν τριμερής συνάντηση. Η συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν συνέχεια των συνελεύσεων των εργαζομένων και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Πάτρα, ενώ οι πρωτοβουλίες του Σωματείου θα συνεχιστούν.

Από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι της «Frigoglass» έχουν στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και συνδικαλιστικές οργανώσεις από την περιοχή και όλη τη χώρα.

«Το κλείσιμο της "Frigοglass" αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες όλων όσοι παρείχαν πλήθος διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και τώρα επιτρέπουν να πετούν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους», σημειώνει το επιχειρησιακό Σωματείο και διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο δείχνει ότι οι επιχειρηματίες δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση και διασφάλιση των κερδών τους. Γι' αυτό και με την ανοχή της κυβέρνησης κλείνουν το ένα εργοστάσιο και επενδύουν αλλού, σε άλλους κλάδους, αλλά και χώρες με μειωμένα μεροκάματα. Αφού πρώτα ξεζούμισαν για δεκαετίες τους εργαζόμενους, τώρα τους πετούν σαν στυμμένες λεμονόκουπες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «FIRST DATA»
Στάση εργασίας και συνέλευση στις 18 Ιούνη

Σε στάση εργασίας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.) και συνέλευση την Τρίτη 18/6 για το ζήτημα της υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «First Data».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η πρόταση της εργοδοσίας δεν ικανοποιεί το αίτημα μιας Σύμβασης που θα φέρνει αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως. Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας στη Γενική Συνέλευση στις 18/6 (κτίριο Σπύρου Πάτση) να πάρουν απόφαση συνέχισης του αγώνα, «με νέα απεργιακή κινητοποίηση και στάση εργασίας, μέχρι να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα όλων μας για αυξήσεις ουσιαστικές για όλους τους εργαζόμενους!».

Απεργία στην Εθνική Τράπεζα

Απεργία με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο συνδυασμός «Ενιαία» οργάνωσε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Αιόλου, προβάλλοντας τα αιτήματα: Επιχειρησιακή Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν για την τράπεζα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στην «ενοικιαζόμενη», εργολαβική εργασία, ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
Αντιδρούν στα σχέδια να πεταχτούν στην ανεργία

Την απόφασή τους με τον αγώνα τους να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της επιχείρησης να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό.

Στο πλευρό τους βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στη νέα Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι την Παρασκευή, αποφάσισαν να περιμένουν τις προτάσεις της εργοδοσίας, η οποία στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης την Πέμπτη στην Αθήνα δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες να απορροφήσει τους εργαζόμενους σε άλλα εργοστάσια και μονάδες του ομίλου στην περιοχή.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων γύρισε την πλάτη στο «τυράκι» που έριξε η εργοδοσία, πετώντας λίγα ψίχουλα, για να ξεμπερδεύει με το προσωπικό μέσω «εθελούσιων αποχωρήσεων», ενώ σε περίπτωση που δεν διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ