ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου

Από τη συνάντηση Πούτιν - Πάπα
Από τη συνάντηση Πούτιν - Πάπα
ΡΩΜΗ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε χτες στην ιταλική πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη που του είχε απευθύνει την άνοιξη η κυβέρνηση Κόντε.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σιέρα», ο Πούτιν μίλησε για την «ιδιαίτερη σχέση» των δύο χωρών, που «έχει δοκιμαστεί από το χρόνο», και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η χώρα του θα ήθελε να μην εφαρμοστούν και σε βάρος της Ρώμης οι κυρώσεις με τις οποίες η Μόσχα ανταπέδωσε στην ΕΕ τις κυρώσεις των Βρυξελλών. Πρόσθεσε πάντως ότι παρά τις κυρώσεις, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επεκτείνονται και ενισχύθηκαν κατά 12,7% το 2018, ενώ η Ιταλία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Καλωσόρισε δε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Κόντε για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν περιλάμβανε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα αλλά και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στην ατζέντα του θα βρεθούν - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - «κρίσιμα θέματα που αφορούν τη ρωσο-ιταλική πολιτική, εμπορική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, όπως και διεθνή αλλά και περιφερειακά ζητήματα». Ακόμα, αναμενόταν η συμμετοχή του σε «Φόρουμ της ρωσο- ιταλικής Κοινωνίας των Πολιτών» (μαζώξεις όπου ξεχωρίζει η συμμετοχή και πολλών επιχειρηματικών οργανώσεων). Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» είχε οργανωθεί ειδικό δείπνο με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τον Ματέο Σαλβίνι (ηγέτη της «Λέγκας») και τον Λουίτζι ντι Μάγιο (ηγέτη του «Κινήματος 5 Αστέρων»), ενώ ο Πούτιν θα είχε προσωπική συνάντηση και με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας (και μέχρι πρότινος ηγέτη της φιλελεύθερης «Φόρτσα Ιτάλια»), με τον οποίο διατήρησε επαφές και μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Οι πρώτες πληροφορίες για τις επαφές Πούτιν αφορούσαν την επίσκεψή του στο Βατικανό, όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, την τρίτη κατά σειρά των δύο ανδρών.

Οπως έγινε αργότερα γνωστό, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Πάπα για τις «πολύ ουσιαστικές» συνομιλίες που είχε μαζί του μία μέρα προτού ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντηθεί με τους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Βατικανό. Στην υπόθεση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία το Βατικανό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Και η πρόσφατη «διάσπαση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας εντάσσεται στον ίδιο σχεδιασμό, που αφορά τη μοιρασιά αγορών, ενεργειακών πόρων και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής, μοιρασιά που εδώ και έξι χρόνια πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός.

Μετά τη συνάντηση με τον Πάπα, που διήρκεσε 55 λεπτά, ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση». Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγία Εδρα αναφέρει ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Συρία, στην Ουκρανία και στη Βενεζουέλα. Ο Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δεν ήταν παρών στις συνομιλίες, αργότερα είχαν ξεχωριστή συνάντηση με τον Γραμματέα του Κράτους (επικεφαλής της κυβέρνησης του Βατικανού), καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, και τον υπουργό Εξωτερικών, αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ.

ΓΑΛΛΙΑ
Φορολογία - σφήνα στον ανταγωνισμό με αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια

Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία συντονίζονται για να περιορίσουν την κυριαρχία των αμερικανικών και κινεζικών ομίλων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβληθεί φόρος 3% σε τεχνολογικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς του διαδικτύου ενέκρινε χτες το γαλλικό Κοινοβούλιο, σε μια κίνηση που οξύνει τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα, ενώ «προσπερνά» τη θέση της Γερμανίας, που επιδίωκε διεθνή συμβιβασμό στη φορολόγηση εταιρειών του διαδικτύου ανησυχώντας για αντίποινα απέναντι στις γερμανικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Γερουσία την επόμενη βδομάδα, όπου αναμένεται να εγκριθεί.

Επί του παρόντος, εταιρείες με τεράστια κέρδη, όπως οι «Google», «Amazon», «Facebook», «Airbnb», «Uber» κ.ά., δεν πληρώνουν σχεδόν κανένα φόρο σε ευρωπαϊκές χώρες, ένα ζήτημα που συζητιέται συχνά στην ΕΕ αναζητώντας έναν παγκόσμιο καθορισμό της φορολογίας τους, ενώ συχνά επιβάλλονται και πρόστιμα από την ΕΕ σε αυτές τις εταιρείες. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί να εμποδίσει τις πολυεθνικές να αποφύγουν τους φόρους με τη δημιουργία κεντρικών γραφείων σε χώρες της ΕΕ με χαμηλό φόρο.

Συγκεκριμένα, προβλέπει «συμβολικό» φόρο 3% επί των γαλλικών εσόδων σε ψηφιακές εταιρείες με συνολικά κέρδη άνω των 750 εκατ. ευρώ και σε εταιρείες με κέρδη στη Γαλλία πάνω από 25 εκατ. ευρώ. Ο φόρος επηρεάζει αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα των χρηστών για πώληση διαδικτυακής διαφήμισης, και οι τεχνολογικές εταιρείες ήδη προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει ότι ο φόρος θα φέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά θα πρέπει να αυξηθεί «γρήγορα». Επίσης η γαλλική κυβέρνηση πιέζει για μια διεθνή συμφωνία με τις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών.

Συντονισμός απέναντι σε αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, και της Πολωνίας, Γιάντβιγκα Εμίλιεβιτς, συντονίζονται για τη μεταρρύθμιση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε να επιτρέπονται οι μεγάλες συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων έναντι και των κινεζικών και ταυτόχρονα να μπαίνουν εμπόδια στην οικονομική κυριαρχία αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Οι προτάσεις τους αποσκοπούν στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών εταιρειών στον παγκόσμιο ανταγωνισμό έναντι των ΗΠΑ και κυρίως της Κίνας, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Μετά την απόρριψη της συγχώνευσης των σιδηροδρόμων «Siemens» - «Alstom», που υποστήριζαν Γαλλία και Γερμανία, οι υπουργοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και να προστατεύσει τα στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα». Ενδεικτικά, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επέκρινε την Κομισιόν ότι δεν εξέτασε τους Κινέζους ανταγωνιστές στην περίπτωση «Siemens - Alstom».

Μια άλλη κεντρική πρόταση στο έγγραφο των τριών υπουργών στοχεύει την αμερικανική κυριαρχία στην ψηφιακή οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση ζητούν αυστηροποίηση των κανόνων συγχώνευσης, προκειμένου να περιορίσουν την ισχύ που έχουν οι αμερικανικοί κολοσσοί, όπως π.χ. η «Facebook», στην αγορά. «Μεγάλες εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας προχωρούν σε "αρπαχτικές" εξαγορές μικρότερων εταιρειών με στόχο να εξαλείψουν δυνητικούς ανταγωνιστές και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους», αναφέρεται στο έγγραφο.

ΗΠΑ
Ισχυρός σεισμός στην Καλιφόρνια

Μια πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε χτες στη Νότια Καλιφόρνια, κοντά στην πόλη Ρίτζκρεστ, που απέχει 320 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λος Αντζελες, όπως έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS.

Ο σεισμός ήταν ρηχός, καθώς είχε βάθος μόλις 8,7 χιλιόμετρα, σημειώθηκε στις 10.33 τοπική ώρα και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση, μέχρι και το Λος Αντζελες, ενώ ακολούθησαν πολλοί μικρότεροι μετασεισμοί. Η Καλιφόρνια βρίσκεται πάνω στο αποκαλούμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού και οι σεισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο στην περιοχή.

ΡΩΣΙΑ
Πυρηνοκίνητο το υποβρύχιο όπου ξέσπασε φωτιά

ΜΟΣΧΑ.--

Με πυρηνική ενέργεια κινούνταν το ρωσικό στρατιωτικό υποβρύχιο στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τη Δευτέρα και έχασαν τη ζωή τους 14 ναυτικοί, αποκάλυψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως τον είχε ενημερώσει σχετικά τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σόιγκου, το δυστύχημα οφείλεται σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τμήμα των ηλεκτρικών συσσωρευτών και ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ερευνητικού βαθυσκάφους που καλύπτεται από το στρατιωτικό απόρρητο απομονώθηκε πλήρως.

Οι 14 ναυτικοί, αξιωματικοί υψηλής εξειδίκευσης, εισέπνευσαν τοξικούς καπνούς κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Το δυστύχημα συνέβη εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων σε σκάφος που από τις ρωσικές αρχές περιγράφεται ως ερευνητικό υποβρύχιο, η βάση του οποίου είναι το στρατιωτικό λιμάνι Σεβερομόρσκ, στη Θάλασσα Μπάρεντς, έδρα του Βόρειου Ρωσικού Στόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ