ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Μανίκια

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Ευβοίας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 2.15, στην περιοχή Μανίκια του δήμου Κύμης στην Εύβοια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έκαιγε αγροτοδασική έκταση, ενώ οι στάχτες από τη φωτιά και ο καπνός, λόγω του αέρα, έφταναν μέχρι την Αμάρυνθο.

Στην πυρκαγιά που έκαιγε στα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Θαρούνια, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Ευβοίας. Κατά την επίσκεψή του, συναντήθηκε με το επιτελείο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ επικοινώνησε και με τις τοπικές αρχές. Ο Γ. Μαρίνος, σε δήλωσή του χτες το απόγευμα, τόνισε πως «η πυρκαγιά είναι μεγάλη και οι κίνδυνοι για τα χωριά σοβαροί. Αυτή την ώρα απαιτείται να πέσουν όσο γίνεται περισσότερες εναέριες και επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση, πριν νυχτώσει».

«Δικαίως το ΚΚΕ», συμπλήρωσε, «εξέφρασε έγκαιρα την ανησυχία του και με συνεχείς παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, στην Τοπική Διοίκηση, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στα δασαρχεία, ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων, καυτηριάζοντας την προκλητική καθυστέρηση της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης». Καταλήγοντας, επεσήμανε πως η Εύβοια είναι περιοχή υψηλού κινδύνου και χρειάζεται ενίσχυση αυτές και τις επόμενες μέρες.

Στο συμβάν επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, πέντε αεροσκάφη «Κανανταίρ» και τέσσερα ελικόπτερα, καθώς και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 19 πυροσβέστες, ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με έξι οχήματα και δώδεκα πυροσβέστες και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πέντε υδροφόρες ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ και η Δασική Υπηρεσία. Επιπλέον είχαν ειδοποιηθεί τρεις υδροφόρες και δύο μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Μακρυχωρίου και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο με ενέργειες του δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν σε διπλανό χωριό. Η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς τον οικισμό Θαρούνια, ενώ κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού. Οι φλόγες ήταν στην κορυφογραμμή πάνω στο βουνό. Στην περιοχή δεν ήταν δυνατόν να επέμβουν επίγειες δυνάμεις και καταβάλλονταν προσπάθειες να ελεγχθεί η πυρκαγιά με εναέρια μέσα. Αν αυτό δεν γινόταν κατορθωτό, υπήρχε κίνδυνος για τις λαγκαδιές της περιοχής και για το χωριό.

Σύμφωνα με δηλώσεις σε ΜΜΕ του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, η φωτιά πέρασε δίπλα από το χωριό Μακρυχώρι. «Μέχρι στιγμής δεν έχει απειληθεί καμιά κατοικία, δεν έχουμε καμιά τέτοια πληροφορία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως έχει γίνει σχετική προετοιμασία και στα χωριά προς τα οποία κατευθυνόταν η πυρκαγιά.

Συνελήφθη καθηγητής ως αρχηγός φασιστικής οργάνωσης

Συνελήφθη χτες στο σπίτι του στο Χαλάνδρι από αστυνομικούς ένας 48χρονος καθηγητής που φέρεται να είναι αρχηγός της φασιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία». Η σύλληψη έγινε μετά από την προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Η δίωξή του αφορά σε δημόσια υποκίνηση βίας, απειλή, παράνομη βία, οπλοκατοχή, απόπειρα εμπρησμού (κακούργημα) και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (κακούργημα). Οδηγήθηκε σε ανακριτή όπου αναμενόταν να λάβει προθεσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τηλεκάρτα με την οποία είχε γίνει απειλητικό τηλεφώνημα σε ΜΚΟ, σακίδιο πλάτης και μπουφάν που φορούσε ο ύποπτος του εμπρησμού της Αφγανικής Κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτη του 2018. Φέιγ βολάν της φασιστικής οργάνωσης και χειρόγραφες σημειώσεις της «Κρυπτείας» που είχαν σταλεί σε ιστοσελίδες κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η φασιστική οργάνωση «Κρυπτεία», έγινε γνωστή το 2017 όταν επιτέθηκε στο σπίτι του Αμίρ, του 11χρονου μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου. Τότε, τα φασιστοειδή μέλη της «Κρυπτείας» είχαν πετάξει πέτρες και μπουκάλια στο σπίτι όπου έμενε η οικογένειά του στην περιοχή της Δάφνης, ενώ είχαν αφήσει κι ένα χαρτόνι με το οποίο τους καλούσαν να φύγουν από την Ελλάδα.

Η φασιστική συμμορία είχε πραγματοποιήσει εμπρηστική επίθεση σε Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια και γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας το 2018, αναλαμβάνοντας με τηλεφώνημα σε εφημερίδα την ευθύνη. Μέλη της είχαν επιχειρήσει να τοποθετήσουν εμπρηστικό μηχανισμό σε κατάληψη αντιεξουσιαστών στην περιοχή του Φιλοπάππου.

Τα φασιστοειδή της «Κρυπτείας» είχαν την ευθύνη για τον δολοφονικό εμπρησμό που κατέστρεψε τα λιγοστά υπάρχοντα των Μπαγκλαντέζων μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, τον Ιούνη 2018 και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Από εκείνη τη φωτιά κάηκαν τα περίπου 40 καταλύματα όπου διέμεναν εργάτες γης, φτιαγμένα από νάιλον, τα διαβατήριά τους και άλλα έγγραφά τους, χρήματα, ρούχα, κρεβάτια και ό,τι άλλο είχαν. Περίπου 63 φιάλες γκαζιού έσκασαν από τη φωτιά, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν.

Είχαν αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση 30 ατόμων στην κατάληψη στο πρώην ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων, απειλώντας με κείμενό τους για νέες επιθέσεις. Κατά την επίθεση, τραυματίστηκε ένα άτομο, ενώ η ομάδα των φασιστοειδών τράπηκε σε φυγή. Σύμφωνα με καταγγελίες, προσπάθησαν να κάψουν τον χώρο, ρίχνοντας εμπρηστικές βόμβες που προκάλεσαν φωτιά, είχαν στα χέρια σιδηρολοστούς και αλυσίδες, ενώ φορούσαν μάσκες. Φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και απειλούσαν ότι θα τους κάψουν όλους, ενώ υπήρχαν επικεφαλής που καθοδηγούσαν τους επιτιθέμενους με εντολές για επίθεση αρχικά και μετά για αποχώρηση.

Με τηλεφώνημα από απόκρυψη στα γραφεία τοπικής εφημερίδας της Μυτιλήνης, ανέλαβε επίσης την ευθύνη για το γκρέμισμα στη Θέρμη μνημείου των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, την περίοδο 2012 - 2013.

Νεκρός ποδηλάτης

Την τελευταία του πνοή άφησε 60χρονος ποδηλάτης, ο οποίος προχτές το βράδυ παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στο δρόμο που συνδέει το Παλαιόκαστρο με τη Νεοχωρούδα.

Σεισμός στην Κρήτη

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή χτες το πρωί σε περιοχές του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε ένταση 4,4 βαθμούς και σημειώθηκε ανοιχτά του Ηρακλείου κοντά στο νησάκι Ντία, και συγκεκριμένα σε απόσταση 19 χιλιομέτρων βορειοανατολικά και με εστιακό βάθος μόλις στα πέντε χιλιόμετρα.

Σύμφωνα και με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ένταση του σεισμού ήταν 4,1 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος στα 12,4 χιλιόμετρα και συνέβη σε απόσταση 18 χιλιομέτρων ανατολικά - βορειοανατολικά του Ηρακλείου.

Φωτιά στο Κατράκειο Θέατρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά χτες το απόγευμα σε περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου στη Νίκαια. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ομάδα του μηχανοκίνητου ειδικού τμήματος πυροσβεστικών επιχειρήσεων με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες.

Τραγωδία με βρέφος

Βρέφος έχασε τη ζωή του σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου στην Κρήτη. Ζευγάρι Βρετανών τουριστών φέρεται να κοιμήθηκε μαζί με το μωρό ανάμεσά τους στο ίδιο κρεβάτι και προχτές το πρωί διαπίστωσαν ότι δεν είχε τις αισθήσεις του.

Εντρομοι ειδοποίησαν ασθενοφόρο, με το βρέφος να μεταφέρεται σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου θα διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο το βρέφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ