ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης

Την Τρίτη 9 Ιούλη το Μουσείο Ακρόπολης ξεκινά νέο κύκλο παρουσιάσεων με τίτλο «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης». Με οδηγούς τους αρχαιολόγους του Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή, που, σαν ένα τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου. Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα Κλασικά έως τα Βυζαντινά χρόνια.

Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού, να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή, στις 13.00.

Οι εγγραφές γίνονται τις μέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Μπορούν να συμμετάσχουν 20 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου (10 ευρώ).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Μια παράσταση πάνω στην ποίηση του Κ. Παλαμά

Μια μουσικοποιητική παράσταση, όπου η μελοποιημένη ποίηση του Κωστή Παλαμά βρίσκεται σε αντιστικτικό διάλογο με ποιήματα και κείμενα που μαρτυρούν τη σχέση του ποιητή με τη «Γυναίκα - Μούσα», η οποία αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του, φιλοξενεί την Πέμπτη 11 Ιούλη στις 9.30 μ.μ., στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Πρόκειται για τη νέα συνθετική δουλειά του Σάκη Παπαδημητρίου πάνω στην ερωτική ποίηση του Κ. Παλαμά, που γίνεται αφορμή και πρόκληση για μια ιδιαίτερη συνεργασία με το καταξιωμένο πατρινό γυναικείο μουσικό σύνολο «A Companhia Artistica», με υπεύθυνη την πιανίστα Μαρία Νικολοπούλου, ερμηνεύτρια την σοπράνο Πόλυ Νικολοπούλου, την Φωτεινή Γεροπούλου στο βιολί, την Ευγενία Κοΐνη στο φλάουτο και την Κωνσταντίνα Σέλληνα στο βιολοντσέλο.

Στην αναζήτηση ενός κοινού μουσικού τόπου συνέβαλε με τις ενορχηστρώσεις της η Ασπα Παπαδημητρίου, ενώ η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου δημιούργησε πάνω σε δικό της κείμενο μια πρωτότυπη μουσική παράσταση, καταδεικνύοντας τη σχέση του Παλαμά με τη «Γυναίκα - Μούσα», που, χαρίζοντάς του την έμπνευση, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, το μαρασμό και το θάνατο.

Μελοποιημένα ποιήματα, κείμενα και θεατρικοί διάλογοι συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μουσικό θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς Στέλιο Σοφό και Ιωάννα Στεφανάτου, στους ρόλους του Κ. Παλαμά και της γυναίκας του, Μαρίας Βάλβη, και την χορεύτρια Βασιλική Ζέρβα στο ρόλο της «Γυναίκας - Μούσας».

Η παράσταση κάνει την πρώτη της παρουσίαση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας 2019, ενώ θα παρουσιαστεί επίσης στις 26 Ιούλη στην Ερμούπολη Σύρου, στις 22 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Σύμης και στις 26 Αυγούστου στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

Μια φωνή κι ένα πιάνο

Την Τρίτη 9 Ιούλη η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θοδωρής Οικονόμου θα εμφανιστούν στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής στις 21.00. Μας καλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο μουσική και μελωδίες μέσα από την ερμηνεία της Ρίτας Αντωνοπούλου και τα πλήκτρα του πιάνου του Θοδωρή Οικονόμου, σε μια μουσική σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών για τη χαρά της δημιουργίας, για τη στιγμή που περικλείει τα πάντα. Εύθραυστες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι εναλλάσσονται με ροκ μπαλάντες. Ο κόσμος του Θάνου Μικρούτσικου ενώνεται με το σύμπαν του Λέοναρντ Κοέν. Οι μεγάλες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη συνυπάρχουν με τις μελωδίες του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και με τραγούδια νέων δημιουργών.

«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του» στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η παράσταση «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», του Ντάλτον Τράμπο, σε απόδοση Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα, με τον Τάσο Ιορδανίδη, «σταθμεύει» την Τρίτη 9 Ιούλη στο Κηποθέατρο του Παπάγου.

«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», μια αμείλικτη κριτική στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, ενώ η ταινία, που σκηνοθέτησε ο συγγραφέας, πήρε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών.

Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Ωστόσο, ο Τζο, καταδικασμένος σε μια ολοκληρωτική σιωπή, αρχίζει ξαφνικά να σκέφτεται, να αισθάνεται, να ονειρεύεται και να θυμάται, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις της επιστήμης...

Καλοκαίρι για τα παιδιά στο Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές του δράσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές. Με τις δράσεις αυτές τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.

Φέτος, τα παιδιά 6 - 8 ετών θα έρθουν σε επαφή με τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», η οποία θα συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήρι. Οι μικροί φίλοι θα περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση με την καθοδήγηση αρχαιολόγου και θα παρατηρήσουν από κοντά τα αντικείμενα που σχετίζονται με τις διαφορετικές εκφράσεις της αισθητικής στο πέρασμα των αιώνων. Θα συλλέξουν πληροφορίες για την ομορφιά στις αρχαίες κοινωνίες και θα αποκαλύψουν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων τους αρχαίους μύθους που μιλούν για αυτήν. Τέλος, με τη βοήθεια της ζωγράφου του Μουσείου θα συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι.

Για πρώτη φορά, επίσης, παιδιά 8 - 12 ετών μπορούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής, που θα συντονίσει η συγγραφέας Ευαγγελία Στρατή σε συνεργασία με αρχαιολόγο του Μουσείου, και να εμπνευστούν τις δικές τους παραμυθένιες ιστορίες για την προϊστορική πόλη που βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Θήρας. Υστερα από μία σύντομη περιήγηση και γνωριμία με τα αντικείμενα που οι προϊστορικοί κάτοικοι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους πριν από τη μεγάλη καταστροφή από την έκρηξη του ηφαιστείου, τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι.

Μέρες και ώρες διεξαγωγής:

Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Ιούλη, 11.00 - 12.30: Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Η ωραία Μυκηναία» (6 - 8 ετών).

Δευτέρα 15 και Πέμπτη 18 Ιούλη, 11.00 - 12.30: Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Μυρίζει τριαντάφυλλο στο Μυκηναϊκό Παλάτι» (6 - 8 ετών).

Τετάρτη 17 Ιούλη, 11.00 - 13.00: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πόλη...».

Ολες οι εκπαιδευτικές δράσεις παρέχονται δωρεάν για τα παιδιά.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144800 και 2132144889.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ