ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκκενώσεις οικισμών λόγω πυρκαγιάς στη Μακρακώμη

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Μεγάλη κινητοποίηση στην Πυροσβεστική έχει προκαλέσει χτεσινή πυρκαγιά σε δασική έκταση ανάμεσα στο Καστρί και τη Γραμμένη του δήμου Μακρακώμης. Συνολικά 80 πυροσβέστες με 36 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, 5 αεροπλάνα και 4 οχήματα ΟΤΑ είχαν σπεύσει στην περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας όπου το μεσημέρι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Η φωτιά έκαιγε αγροτοδασική έκταση, ωστόσο ήταν κοντά σε οικισμούς και σε κτηνοτροφικές μονάδες, που βρίσκονται στο Καστρί, στο Παλιούρι και στη Γραμμένη. Στόχος των πυροσβεστών αλλά και των πιλότων ήταν να προλάβουν τη φωτιά πριν αυτή πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στη συνέχεια, όμως, πραγματοποιήθηκαν δύο εκκενώσεις οικισμών, στο Καστρί και στο Παλιούρι. Κάηκαν κτηνοτροφική εγκατάσταση στο Καστρί, ελαιόδεντρα και φιστικιές. Η φωτιά το απόγευμα έκαιγε σε έκταση εκτός των οικισμών στην περιοχή του Προφήτη Ηλία της Γραμμένης. Από τη μεριά των οικισμών είχε οριοθετηθεί, ενώ από την ορεινή πλευρά έκαιγε χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και σε εργοστάσιο χαρτοποιίας στα Εξαμίλια Κορινθίας. Στο σημείο βρέθηκαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 άνδρες. Η φωτιά ξεκίνησε από το μηχάνημα εξαερισμού του εργοστασίου και η γρήγορη επέμβαση των πυροσβεστών είχε ως αποτέλεσμα την κατάσβεση της φωτιάς χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Ρύθμιση για τους πυρόπληκτους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

INTIME NEWS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2878 Β'/5-7-2019) η Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 για τα τέκνα οικογενειών που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018».

Με βάση αυτή, οι υποψήφιοι που επλήγησαν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές εισάγονται σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, καθ' υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων. Για την εισαγωγή τους παρέχεται 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ύστερα από την προσαύξηση να συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με τα μόρια του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση στο οικείο ακαδημαϊκό έτος.

Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις διατάξεις της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης καλούνται να υποβάλουν έως και τις 15 Ιούλη 2019 αίτηση - δήλωση υπαγωγής στη διάταξη αυτή, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα όπου υπέβαλαν αίτηση δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που ορίζονται στην Υπουργική Απόφαση.

Επίθεση με «μολότοφ»

Επίθεση με εμπρηστικές βόμβες «μολότοφ» κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ (δίκυκλη αστυνόμευση) έκαναν χτες τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Πεδίον του Αρεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Η επίθεση, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε στις 04.30 στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Μπούσγου. Οι δράστες πέταξαν τις «μολότοφ» κατά των αστυνομικών και εξαφανίστηκαν. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ζημιές ή συλλήψεις.

Σε εξέλιξη το νέο κύμα καύσωνα

Αύριο Τετάρτη θα κορυφωθεί το νέο κύμα καύσωνα που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική επεκτείνονται στη χώρα μας από χτες και το έντονο κύμα ζέστης, σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και σε αστικά κέντρα, πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηρίζεται καύσωνας.

Την Κυριακή η θερμοκρασία έφτασε τους 41,1 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα, ενώ και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 38 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι μέγιστες θερμοκρασίες έως και σήμερα Τρίτη θα φτάσουν και τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, ενώ η θερμότερη μέρα εκτιμάται ότι θα είναι αύριο Τετάρτη, οπότε οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Θεσσαλία ενδέχεται τοπικά να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, σήμερα Τρίτη τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αύριο Τετάρτη βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές ώρες της μέρας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημαντική υποχώρηση των θερμοκρασιών προβλέπεται από την Πέμπτη 11/7.

Σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε 37 χιλιόμετρα ανοιχτά του νησιού, με εστιακό βάθος στα 18 χιλιόμετρα.

Διακοπή σε δρομολόγια του τραμ

Διακόπτονται από απόψε το βράδυ τα δρομολόγια του τραμ, από τις 23.00 έως τη λήξη της λειτουργίας, στο τμήμα από την πλατεία Βεργωτή στη Γλυφάδα έως τον τερματικό σταθμό «Βούλα», λόγω εργασιών της ΕΥΔΑΠ στο τοπικό δίκτυο ύδρευσης.

Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια του τραμ απόψε το βράδυ μετά τις 23.00 θα εκτελούνται με προσωρινό τερματικό σταθμό από την πλατεία Βεργωτή.

Διακινούσαν κοκαΐνη μέσα σε παιδικές κούκλες

Επιχείρηση εμπορίας κοκαΐνης εξάρθρωσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Πατέρας, μητέρα και κόρη συνελήφθησαν και κατηγορούνται ότι δρούσαν ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος, κρύβοντας και διακινώντας τις ναρκωτικές ουσίες μέσα σε παιδικές κούκλες.

Σε αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκε το ζευγάρι να κινείται με ΙΧ αυτοκίνητο στο Πλατύ Ημαθίας. Στον έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στο όχημα, ιδιοκτησίας της 20χρονης κόρης του ζευγαριού, βρέθηκαν κρυμμένα στο εσωτερικό παιδικής κούκλας δύο δέματα κοκαΐνης συνολικού βάρους 205 γραμμαρίων και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 45χρονη είχε παραλάβει την παιδική κούκλα με την κρυμμένη ποσότητα κοκαΐνης από την Αθήνα και τη μετέφερε μέχρι την Ημαθία με τρένο, με σκοπό τη διακίνησή της στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του αντρόγυνου στην περιοχή της Χαλκηδόνας, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη και η 20χρονη κόρη τους, ενώ βρέθηκαν άλλες δύο παρόμοιες παιδικές κούκλες, που έφεραν κρύπτες, τις οποίες φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψη και μεταφορά των ποσοτήτων κοκαΐνης. Επίσης, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 8.640 ευρώ και το αυτοκίνητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ