ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με την ατζέντα των επιχειρηματικών ομίλων

INTIME NEWS

Με προδιαγεγραμμένους τους άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής και σε κλίμα εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων διενεργήθηκε η χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος υπουργός, Χ. Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι «θα κρατήσουμε τα όποια θετικά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Θα διορθώσουμε όμως σφάλματα και θα αντιμετωπίσουμε παραλείψεις, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις». Οπως είπε, «παρότι η οικονομία αποδεδειγμένα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις, τα ανοιχτά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και οι βόμβες με αναμμένα τα φιτίλια υπαρκτές, δεν θα μηδενίσω το έργο των προκατόχων μου διαχρονικά». Σε ό,τι αφορά την κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης ΝΔ στο χώρο του υπουργείου, ο Χ. Σταϊκούρας εστίασε στη «διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με υγιή, δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα», ενώ «θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας».

Ο Ευ. Τσακαλώτος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «δεν θα είναι τόσο δύσκολη αυτή η περίοδος», προσθέτοντας ότι «κάθε περίοδος έχει τις δικές της δυσκολίες», αλλά «σας έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη». Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε στις «διευκολύνσεις που δόθηκαν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους», που βέβαια συνδυάζονται με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, καθώς και στο λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» που «είναι πολύ χρήσιμο».

Σε κλίμα σύμπνοιας και ύμνους στη «συνέχεια» και στη «συναίνεση», ως αναγκαία συνθήκη υλοποίησης της πολιτικής για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, έγινε η παραλαβή της σκυτάλης και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Γ. Δραγασάκη να παραδίδει στον Αδ. Γεωργιάδη.

Ο Γ. Δραγασάκης απαρίθμησε τις κυβερνητικές δράσεις στήριξης του κεφαλαίου, π.χ. εξασφάλιση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες που είναι στα σκαριά, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να υλοποιήσει, συστήνοντας στη νέα ηγεσία του υπουργείου «να τις δει με προσοχή», καθώς εκτίμησε πως είναι απαραίτητες για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θυμίζοντας πως κάποιες από αυτές, όπως π.χ. ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, είχαν «ευρεία στήριξη από κοινωνικούς φορείς, ψηφίστηκε και από τη ΝΔ»...

Στο ίδιο συναινετικό ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «δεν είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε (...) είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον»! Εξηγώντας ότι στόχος είναι η ταχύτητα στην υλοποίηση επενδύσεων και η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος με πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με «σοβαρά κίνητρα στις επενδύσεις να έρθουν στη χώρα».

«Δεν απαξιώνω καθόλου το έργο των προκατόχων μου, το αντίθετο, πολλές απ' τις δικές τους πρωτοβουλίες έτυχαν και της δικής μας συναίνεσης στη Βουλή, εύχομαι κι εγώ να τύχω της δικής σας συναινέσεως», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Γ. Δραγασάκη. Τον διαβεβαίωσε πως «όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι σε φάση ωρίμανσης θα έρθουν στο γραφείο μου, θα τις εξετάσω μία προς μία, δεν έχουμε κανένα λόγο να τις σταματήσουμε εάν θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πολύ γρήγορα θα τις εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε ποια μπορούμε να φέρουμε στη Βουλή, ώστε σ' αυτά που έχουμε σύμπτωση απόψεων δημόσια να πω ότι είναι προϊόν εργασίας της προηγούμενης ηγεσίας».

Ενώ απευθυνόμενος στο κεφάλαιο, διαβεβαίωσε κι αυτός πως «ναι μεν πολιτική αλλαγή, αλλά το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και οι επενδυτές πρέπει να ξέρουν ότι έρχονται σε μια σοβαρή χώρα, που δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου, αλλά να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορέσουν να γεννηθούν νέες θέσεις εργασίας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Συνέχεια του κράτους» και στην αντεργατική επίθεση

«Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και φιλοσοφία», με αυτά τα λόγια, κατά τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έκανε καθαρό ότι η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνέχεια. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, ο οποίος μάλιστα γύρισε σε «γνωστά λημέρια», αφού έχει διατελέσει υπουργός στην ίδια θέση, την περίοδο 2012-2014, η ΝΔ ως κυβέρνηση «δεν πρόκειται να εκμηδενίσουμε ή να ισοπεδώσουμε τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας».

Πράγματι, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει «στρωμένο το δρόμο» για να κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση και, ως εκ τούτου, δεν έχει κανέναν λόγο να «εκμηδενίσει» το αντεργατικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι δύο υπηρετούν την ίδια στρατηγική. Αντίθετα, παρά τις κάποιες διορθώσεις «σε κενά και αστοχίες», όπως είπε ο Γ. Βρούτσης, «θα διατηρήσουμε και θα ενδυναμώσουμε ό,τι καλό έχει παραχθεί αυτά τα προηγούμενα χρόνια», δηλαδή όλες εκείνες τις πολιτικές που για λογαριασμό του κεφαλαίου απογείωσαν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, συνέχισαν να μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις και άφησαν απροστάτευτους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και οικογένειες να ζούνε με το γλίσχρο επίδομα του ΚΕΑ, το οποίο η ΝΔ θα μετονομάσει και πάλι «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»!

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο Γ. Βρούτσης, η ΝΔ θα συνεχίσει και την πρακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για νέα «κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών», σε αντίθεση με τους εργοδότες που δεν τηρούν «τη νομιμότητα», που βέβαια είναι ραμμένη και κομμένη στα μέτρα των επιχειρήσεων και που εκ των προτέρων υπονομεύει τα εργατικά δικαιώματα. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός απέφυγε να παρουσιάσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ στη Βουλή και περιορίστηκε σε «περιφερειακά» ζητήματα, όπως την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εργασίας με την ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων («ΑΤΛΑΣ», «ΗΛΙΟΣ», «ΕΡΓΑΝΗ») κ.λπ.

Για υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, «με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας», έκανε λόγο η απερχόμενη υπουργός Εφ. Αχτσιόγλου, η οποία υπερασπίστηκε σε όλους τους τόνους το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντας και με αυτόν τον τρόπο το καλύτερο άλλοθι στη ΝΔ, να συνεχίσει το ίδιο τροπάριο, από εκεί ακριβώς που το άφησε η απερχόμενη κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΥΠΟΔΟΜΩΝ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Εθνικές συγκλίσεις» για τις προτεραιότητες της αστικής τάξης

Μέσα σε «κλίμα συναίνεσης» ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον νέο υπουργό Κ. Χατζηδάκη να διαβεβαιώνει ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει. Ερχεται για να χτίσει και για να κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει», υπενθυμίζοντας για του λόγου το αληθές τις δεκάδες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος που η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε υπερψηφίσει στη Βουλή.

Σε ανάλογο ύφος «πολιτικού πολιτισμού», και ο απερχόμενος Γ. Σταθάκης υπενθύμισε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, ζωτικής σημασίας για την κερδοφορία ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, που ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε από το σημείο που άφησε η ΝΔ, όπως τα έργα ενεργειακών υποδομών διεθνούς εμβέλειας (ΤΑΡ, IGB), την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» του τομέα της Ενέργειας, τη στήριξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ κ.ά.

Θέμα πρώτης προτεραιότητας ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη «διάσωση της ΔΕΗ», σημειώνοντας ότι σήμερα η επιχείριση αντιμετωπίζει «πολύ μεγάλο πρόβλημα» και πως η νέα κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει «να δώσει βιωσιμότητα στην επιχείρηση και ακολούθως μια νέα προοπτική», με τον ΣΥΡΙΖΑ και εδώ να αφήνει ως «παρακαταθήκη» το σχέδιο είσπραξης που περιλαμβάνει αποκοπές συνδέσεων στους «κακοπληρωτές» αλλά και πώληση των χρεών σε εισπρακτικές, μαζική αποστολή εξωδίκων και κάθε άλλο εκβιαστικό μέσο.

Επιπλέον, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ενέργεια μπορεί να γίνει «καταλύτης ανάπτυξης» εάν «δώσουμε προτεραιότητα στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου, φιλικού στην επιχειρηματικότητα», προωθώντας παραπέρα την πολιτική της «απελευθέρωσης», ενώ και αντίστοιχα το ίδιο πρέπει να γίνει στα ζητήματα της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, τα οποία χαρακτήρισε «κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Ειδικότερα για τον τομέα της χωροταξικής πολιτικής, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι «να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολύνουμε τους επενδυτές» και έστειλε μήνυμα ότι τα επιχειρηματικά σχέδια για τις δύο «εμβληματικές» επενδύσεις, το Ελληνικό και οι Σκουριές, θα «τρέξουν» με ταχείς ρυθμούς.

Σε ανάλογο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η αντίστοιχη τελετή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μεταξύ του απερχόμενου Χρ. Σπίρτζη και του νέου υπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής την πίστη του «στη συνέχεια του κράτους και της δημόσιας διοίκησης», υπογραμμίζοντας ότι τα σημαντικά έργα υποδομών έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πράγμα που σημαίνει ότι «είναι έργα τα οποία μπορεί να τα ξεκινήσει και να τα οραματιστεί μια κυβέρνηση, μπορεί να δημοπρατηθούν και να συμβασιοποιηθούν από μια άλλη και μπορεί να ολοκληρωθούν μετά από χρόνια».

Αντίστοιχα, ο Χρ. Σπίρτζης ανέφερε ότι οι υποδομές και μεταφορές είναι χώρος «που μπορούμε να βρούμε και εθνικές συγκλίσεις», τονίζοντας ότι το «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού» για τις υποδομές μεταφορών, που ολοκλήρωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «για τη στήριξη της όποιας κυβέρνησης προχωράει για να υλοποιήσει τέτοιου είδους έργα».

«Ενα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», πάνω σε όσα ήδη τους πρόσφερε απλόχερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και ενίσχυση των όσων πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, έθεσε ως «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης ΝΔ στο υπουργείο Ναυτιλίας ο νέος υπουργός Γ. Πλακιωτάκης, που ανάμεσα στα άλλα δεσμεύτηκε ακόμα απέναντι στους εφοπλιστές για την ιδιωτικοποίηση και της ναυτικής εκπαίδευσης, με την ίδρυση ιδιωτικών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αφού τη ναυτική μετεκπαίδευση πρόλαβε και την ιδιωτικοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο απερχόμενος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης στον απολογισμό του έδωσε έμφαση στην προώθηση της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών με τον τελευταίο νόμο, ενώ κόμπασε για τη «θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου» στην ακτοπλοΐα, που αποτελεί έμμεση επιδότηση των εφοπλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ