ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επιβεβαιώνεται ότι είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ και της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στη Σερβία, όπου έκλεισε συμφωνία για αγορά εξοπλισμού

Copyright 2019 The Associated

Από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στη Σερβία, όπου έκλεισε συμφωνία για αγορά εξοπλισμού
ΑΘΗΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ στα Βαλκάνια, προκειμένου «να βρεθούν λύσεις στις εναπομένουσες διαμάχες», ώστε να διευθετηθούν, εξέφρασε χτες παρεμβαίνοντας με ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του ρόλου της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «παρά τις ιστορικές θυσίες» δεν διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στην περιοχή. «Η Ρωσία, σε αντίθεση με άλλους, δεν διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα εκεί, δεν επιβάλλει φίλους ή εχθρούς στα βαλκανικά έθνη», επισήμανε. Πρόσθεσε πως έχουν δημιουργηθεί «εσφαλμένες αντιλήψεις» για το ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης «της ιστορικής πτυχής που ορισμένες φορές γίνεται αντιληπτή με διαστρεβλωμένο τρόπο». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως «πολλοί κατηγόρησαν τη Ρωσία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας», παρότι «οι κατηγορίες δεν είχαν καμία βάση» επειδή «το μόνο πράγμα που έκανε η Ρωσία ήταν να δηλώσει προφανείς ανεπάρκειες αυτού του εγγράφου και ειδικότερα των διαδικασιών που περιλαμβάνονταν στην προώθησή της, υπό το πρίσμα του συνταγματικού και του διεθνούς δικαίου».

Πάντως, η πρ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδια για την περιοχή, Βικτόρια Νούλαντ, που μίλησε στο ίδιο συνέδριο, είπε πως τα «βασικά προβλήματα» σήμερα είναι μεταξύ άλλων η «επιθετική Ρωσία» και η «φιλόδοξη Κίνα». Αναφερόμενη, μάλιστα, ειδικά στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι ναι μεν προκάλεσε αντιπαράθεση στην Ελλάδα, αλλά «ήταν ένα βήμα να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός στην περιοχή». Εστειλε, δε, και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «το συμφέρον της Ευρώπης, ασχέτως με το τι κάνουμε στις ΗΠΑ, είναι να είστε υπερασπιστές των ελευθεριών, της ασφάλειας και των αξιών του φιλελεύθερου ανοιχτού συστήματος, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους το αμφισβητούν».

Το ίδιο 24ωρο, η πρόσφατη αγορά του γαλλικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Μistral», σε συνδυασμό με προηγούμενες δωρεές ρωσικών αεροπλάνων και αγορές ρωσικών πυρομαχικών, φάνηκε να προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση των Κοσοβάρων Αλβανών. Ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου Ράμους Χαραντινάι αναρωτήθηκε μετά και από την υπογραφή συμφωνίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα στο Βελιγράδι ανάμεσα στους Προέδρους Γαλλίας και Σερβίας για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος μικρού βεληνεκούς «Mistral», εάν θα πρέπει και το προτεκτοράτο να προβεί σε ανάλογους εξοπλισμούς, ενόψει του μεγάλου παζαριού που αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες βδομάδες και μήνες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Επέκρινε επίσης τη συμπεριφορά «κάποιων χωρών» στη διαδικασία του διαλόγου με το Βελιγράδι, επειδή «ένα τμήμα της διεθνούς κοινότητας δεν θεωρεί απαραίτητο όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων στην τελική συμφωνία με τη Σερβία και το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να εξοπλιστεί το Κόσοβο».

Η Τουρκία ψάχνει Γκιουλενιστές στο Κόσοβο...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να «ξεριζώσει» κάθε παρουσία ή δράση φερόμενων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στο προτεκτοράτο. Οι προειδοποιήσεις του Τούρκου πρέσβη γίνονται ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψη έξι Τούρκων καθηγητών στο Κοσσυφοπέδιο που δούλευαν στα εκπαιδευτήρια «Μεχμέτ Ακίφ», από πράκτορες της ΜΙΤ που τους μετέφεραν στην Τουρκία, όπου και φυλακίστηκαν.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προχωρούν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα στον επόμενο μήνα συμφώνησαν οι σύμβουλοι επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των ηγετών που συμμετέχουν στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία), σε συνάντηση που είχαν στις 12 Ιούλη στο Παρίσι.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε χτες ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, Βαντίμ Πριστάικο, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του Παρισιού: «Στη διάρκεια ενός μηνός συμφώνησαν να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πρότεινε σχήματα «10 έναντι 10» και «15 έναντι 15». «Στην ουσία όμως στόχος μας είναι να έρθουν οι άνθρωποί μας πίσω», επισήμανε ο Πριστάικο. Γενικότερα, στο Παρίσι υπήρξε «μια παραγωγική και ρεαλιστική συζήτηση και καταφέραμε να πετύχουμε ορισμένες συμφωνίες. Ειδικότερα πετύχαμε κατάπαυση του πυρός, τη λεγόμενη εκεχειρία, να συμφωνήσουμε για την αποναρκοθέτηση στην περιοχή Στανίτσα στο Λουγκάνσκ και σε δύο ακόμη περιοχές, που είχαν προσυμφωνηθεί, και να ορίσουμε τις επόμενες περιοχές στις οποίες θα γίνει απόσυρση δυνάμεων και αποναρκοθέτηση».

Η τελευταία μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων στο Ντονμπάς είχε γίνει τον Δεκέμβρη του 2017, όταν η Ουκρανία παρέδωσε 233 Ρώσους και η Ρωσία 73 Ουκρανούς με την προοπτική να συνεχιστεί η ανταλλαγή στο μέλλον.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων για την ανταλλαγή των 24 Ουκρανών ναυτών, αν και το θέμα παραμένει στην ατζέντα. Μάλιστα, χτες δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε έως τα τέλη Οκτώβρη την κράτηση των ναυτών που είχαν συλληφθεί τον Νοέμβρη του 2018 στον πορθμό Κερτς, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Στο μεταξύ, 1 εκατ. κάτοικοι του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αναφορά προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολ. Ζελένσκι, στο πλαίσιο της δράσης «Donbass Choice» (Επιλογή για το Ντονμπάς), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάη. Στην αναφορά ζητούν από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να ανακηρύξει ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς, να σταματήσουν τα στρατιωτικά χτυπήματα στο έδαφος του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, να συνεχίσει την καταβολή των συντάξεων στους κατοίκους της περιοχής και να αναγνωρίσει το δικαίωμά τους για ένταξη στη Ρωσία.

ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Εκατοντάδες οι νεκροί από τους μουσώνες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τους 300 πλησίαζαν μέχρι χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί στη νότια Ασία, όπου το πέρασμα των μουσώνων φέρνει στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, μόνο στην Ινδία τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και καταρρεύσεις κτιρίων σε διάφορες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε πολιτείες όπως οι Μπιχάρ και Ασαμ, ενώ οι εκτοπισμένοι ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες.

Στο Μπανγκλαντές σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας πλημμύρισε, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 60.

Στο Νεπάλ οι πλημμύρες προκάλεσαν τον άδικο χαμό πάνω από 83 ανθρώπων, ενώ πάνω από 17.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Δεκάδες ήταν οι νεκροί και στο Πακιστάν.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε χτες νέο κρούσμα του αιμορραγικού ιού Εμπολα στην Ουγκάντα, με θύμα μία Κογκολέζα ιχθυοπώλη που είχε περάσει τα σύνορα της χώρας της στις 11 Ιούλη, προκαλώντας ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται και πέρα από τη ΛΔ Κονγκό. Εκθεση του ΠΟΥ αναφέρει ότι άλλοι 19 ιχθυοπώλες πιθανώς ήρθαν σε επαφή με το θύμα και ότι άλλοι 44 εργαζόμενοι σε ανταλλακτήρια νομισμάτων προσφέρθηκαν εθελοντικά να εμβολιαστούν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ψήφισμα, με 240 ψήφους υπέρ και 187 κατά, με το οποίο καταδικάζει τα πρόσφατα ρατσιστικά σχόλια του Προέδρου Τραμπ εναντίον τεσσάρων νέων σε ηλικία γυναικών - βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος με καταγωγή από Αφρική και Μέση Ανατολή, θεωρώντας πως «νομιμοποιούν και επιτείνουν τον φόβο και το μίσος έναντι των Αμερικανών νέων και έναντι των μελών εθνικών μειονοτήτων».

ΙΡΑΚ
Δολοφονία Τούρκου διπλωμάτη στο Αρμπίλ του Κουρδιστάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

Στην εν ψυχρώ δολοφονία του Τούρκου υποπρόξενου στο Αρμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ και άλλων δύο Ιρακινών προχώρησε χτες άγνωστος ένοπλος άνδρας σε δημοφιλές εστιατόριο της πόλης, πέντε μέρες μετά την έναρξη της νέας στρατιωτικής επίθεσης του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, γνωστής ως «Επιχείρηση Claw-2».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επισήμανε ότι οι ένοχοι αναζητούνται και ότι θα πάρουν την «κατάλληλη απάντηση για αυτήν την άνανδρη επίθεση», ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς του θύματος. Την επίθεση καταδίκασε άμεσα ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας πως οι διωκτικές αρχές Ιράκ και Τουρκίας συντονίζουν τις ενέργειες και τις έρευνές τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα υπουργός Αμυνας η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ανέλαβε χτες το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, διαδεχόμενη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την εκλογή της τελευταίας στην προεδρία της Κομισιόν. Η απόφαση συμμετοχής της αρχηγού της CDU στην κυβέρνηση φαίνεται πως αιφνιδίασε, καθώς η Κραμπ - Καρενμπάουερ είχε δηλώσει ότι «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο κόμμα» και ότι δεν επιθυμούσε να αναλάβει κυβερνητικό πόστο. Επίσης, μετά την υπουργοποίησή της ανοίγει η συζήτηση για ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία της CDU.

Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποτελούν «ύψιστη πολιτική προτεραιότητα», δήλωσε η Κραμπ - Καρενμπάουερ. Σε παλιότερες τοποθετήσεις της ως πρόεδρος της CDU, είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας και σταδιακά να προσεγγίσουν το 2% του ΑΕΠ έως το 2024, όπως έχουν δεσμευτεί τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, είχε κάνει λόγο για τη θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα συντονίζει την αμυντική, εξωτερική και «αναπτυξιακή» (σε τρίτες χώρες) πολιτική της Γερμανίας, ενώ είχε επισημάνει την ανάγκη κατασκευής ενός ευρωπαϊκού αεροπλανοφόρου, στο πλαίσιο και της μεγαλύτερης στρατιωτικής αυτοτέλειας της ΕΕ. Εξάλλου, υποστηρίζει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Ακόμη είχε αντιμετωπίσει «θετικά» την πρόταση των ΗΠΑ η Γερμανία να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ