ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια, καλούν φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων

Επί ποδός για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, που η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι προτίθεται να καταργήσει κάθε έννοιά του, βρίσκονται φοιτητές και εργαζόμενοι από τους χώρους της Εκπαίδευσης κ.ά. και δίνουν σήμερα, αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια, στις 7.30 μ.μ.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το άσυλο θα πέσει στο κενό! Με κάθε τρόπο θα βάλουμε φρένο στα σχέδια καταστολής των αγώνων μας!», ξεκαθαρίζουν Φοιτητικοί Σύλλογοι, εξηγώντας: «Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους». Παράλληλα δηλώνουν: «Απορρίπτουμε τους κάλπικους καβγάδες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του δεύτερου να εμφανίζονται προκλητικά ως δήθεν υπερασπιστές του ασύλου! Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, την ένταση της καταστολής όχι μόνο συκοφάντησε το άσυλο, αλλά και άνοιξε το δρόμο για την κατάργησή του στην πράξη».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχουν λάβει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Οικονομικού ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, ΝΦΕΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ (πρώην ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας.

Στον αγώνα για το άσυλο μπαίνουν και μια σειρά σωματεία, που μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι «η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια. Αλλωστε, το ήδη υπάρχον πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ' αυτά. Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής. (...) Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Στοχεύουν στο φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα των εργαζομένων, στους αγώνες που μπορεί ν' αναπτυχθούν. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Ανάλογες αποφάσεις, πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε κάλεσμα στην κινητοποίηση, έχουν πάρει και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Ελλη Αλεξίου», «Αριστοτέλης», «Α. Μοσχίδης» (Λήμνου), καθώς και οι ΕΛΜΕ: Δ' Ανατ. Αττικής, Γ' Αθήνας, Λήμνου και Α' Θεσσαλονίκης.

Επίσης: Η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων της Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΔΠΘ, η Επιτροπή Νέων για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής.

Αντίστοιχες αποφάσεις καταγγελίας για την επιχείρηση κατάργησης του ασύλου έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι:

Θεσσαλονίκης: Φυσικού, Κτηνιατρικής, Εστιών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, Ψυχολογίας, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Ιατρικής, Παιδαγωγικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Γεωλογικού

Πάτρας: ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής

Κρήτης: Επιστήμης Υπολογιστών, Βιολογικού Ηρακλείου, Φυσικού Ηρακλείου, Ψυχολογίας Ρεθύμνου, ο σπουδαστικός Σύλλογος ΤΕΙ Ρεθύμνου και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αλλων περιοχών: Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής, Οικοτρόφων Ξάνθης, Μαθηματικού και ΣΑΧΜ Αιγαίου, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής Θεσσαλίας.

Συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

Στις 21 Ιούλη του 1965, μια μεγάλη συγκέντρωση έχει ξεκινήσει από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, κυρίως με φοιτητές και οικοδόμους, με συνθήματα όπως «Κάτω οι αυλόδουλοι», «Εξω οι Αμερικάνοι», «1-1-4»... Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και έστριψαν στη Σταδίου, όπου στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά βρίσκουν τις «αύρες» των Σωμάτων Ασφαλείας, στημένα οδοφράγματα από σίδερο, καπνογόνα και την αστυνομία να χτυπάει αδίστακτα. Τραγικός απολογισμός, αμέτρητοι τραυματίες και ανάμεσά τους ένας νεκρός: Ο 23χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942 στο Οίτυλο της Μάνης και μεγάλωσε στην Αθήνα. Χρειάστηκε να δουλέψει από 13 χρόνων παιδί ακόμα και να παρακολουθεί τα μαθήματά του το βράδυ, αλλά κατάφερνε να είναι άριστος μαθητής. Πήγε στην ΑΣΟΕΕ χωρίς φροντιστήριο, με υποτροφία. Το 1959 οργανώνεται στη Νεολαία της ΕΔΑ κι αργότερα με τη συγχώνευσή της περνάει στις γραμμές της Νεολαίας Λαμπράκη. Συμμετείχε στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο των Λαμπράκηδων και γρήγορα αναδείχθηκε στέλεχος της Οργάνωσης, μέλος του καθοδηγητικού οργάνου της Σπουδάζουσας.

Ψημένος από μικρός στο καμίνι του αγώνα, έγραψε κάποτε ο ίδιος: «Δεν υπάρχει για τον αγωνιστή διάκριση μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής ζωής. Δεν μπορούμε συνεπώς να λέμε: Αυτές τις ώρες αφιερώνω στο άτομό μου, αυτές στον αγώνα. Ατομο και αγώνας έγινε αδιάσπαστη ενότητα, τόσο που αφαίρεση του αγώνα σημαίνει αφαίρεση της ζωής μας». Αυτόν τον κανόνα εφάρμοζε στη διάρκεια της ολιγόχρονης ζωής του.

Η δολοφονία του δεν έμεινε αναπάντητη. Η κηδεία του μετατράπηκε σε παλλαϊκή συγκέντρωση και εκεί αποφασίστηκε η κήρυξη γενικής πανεργατικής απεργίας. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σχεδόν καθημερινά, λαός και νεολαία διαδήλωναν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή, κατήγγειλαν τη δολοφονία του παλικαριού. Στις 24 Ιούλη οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη πολιτικό μνημόσυνο του Σωτήρη Πέτρουλα. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις 25 και στις 26 Ιούλη, οπότε γίνεται στην Αθήνα συγκέντρωση διανοουμένων και καλλιτεχνών στο Θέατρο «Βέμπο». Στις 27 Ιούλη γίνονται γενική πανελλαδική απεργία και μεγάλες συγκεντρώσεις. Στις 2 Αυγούστου ακολουθούν πολιτικό μνημόσυνο του Σωτήρη Πέτρουλα στην Αθήνα και μεγάλη πορεία στη Βουλή... Και οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με το παλατιανό πραξικόπημα κράτησαν μέχρι τον Σεπτέμβρη, σε αυτό που ονομάστηκε «Το κίνημα των 70 ημερών».

45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προφεστιβαλική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Πλούσια προφεστιβαλική δραστηριότητα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και σε όλες τις μεγάλες πόλεις των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας αναπτύσσουν οι Τομεακές Οργανώσεις της περιοχής, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Μέσα από την όλη δραστηριότητα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ επιδιώκουν να συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε μέσα από τις πολλαπλές εκλογικές μάχες, να φτάσει πιο πλατιά το μήνυμα του φετινού Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες που προγραμματίζονται αυτό το διάστημα είναι οι εξής:

Σήμερα Τρίτη: Προβολή ταινίας στην πλατεία Μαλακοπή, μετά τις 21.00.

Αύριο Τετάρτη: Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην πλατεία της Νέας Χαλκηδόνας, μετά τις 19.30. Escape Room ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στην πλατεία Επταλόφου, στους Αμπελόκηπους, μετά τις 20.00. Προβολή ταινίας στο Αιγίνιο, μετά τις 21.00.

Πέμπτη 25/7: Προβολή ταινίας στην πλατεία Χαριλάου, μετά τις 21.00. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ηλιούπολη, μετά τις 20.00.

Παρασκευή 26/7: Προβολή ταινίας στο πάρκο Κρύας Βρύσης, στην Πολίχνη, στις 21.30.

Σάββατο 27/7: Παιχνίδια για μαθητές στον πεζόδρομο Κατερίνης, μετά τις 19.00.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ζητά αποκατάσταση των αδικιών στις πανελλαδικές εξετάσεις

Υπόμνημα προς το υπουργείο Παιδείας για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων από τα Μουσικά Σχολεία απέστειλε η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, ζητώντας μέτρα για να αποκατασταθούν οι αδικίες που προέκυψαν από τον νέο τρόπο εξέτασής τους για την εισαγωγή στα Μουσικά Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνει η Ενωση, η πλειοψηφία των εξεταζόμενων (ποσοστό 75%) πήρε βαθμό κάτω από 10 στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» και αυτό αποτελεί συνέπεια μίας σειράς απαράδεκτων αποφάσεων και πρακτικών, όπως:

Η Υπουργική Απόφαση που καθόρισε τους όρους για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα δημοσιεύτηκε μόλις τέσσερις μήνες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων (20/2/2019). Επιπλέον, η ύλη στην οποία τελικά εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» δεν ανακοινώθηκε ποτέ, ενώ οι απαντήσεις των θεωρητικών ερωτημάτων, τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν οι υποψήφιοι, βρίσκονταν στα εγχειρίδια μελέτης της Α', Β', Γ' Γυμνασίου και της Α' Λυκείου! Ακόμα, μεγάλος αριθμός εξεταζόμενων υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε δύο διαφορετικού τύπου εισαγωγικές εξετάσεις, χωρίς να έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ενωση ζητά για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 «να μην ισχύσει ο περιορισμός ο υποψήφιος να επιτύχει σε καθένα μουσικό μάθημα βαθμό τουλάχιστον ίσο με το 30% του άριστα, αλλά μόνο ο περιορισμός ο μέσος όρος των βαθμών των δύο μουσικών μαθημάτων να είναι τουλάχιστον ίσος με το 50% του άριστα».

Επαναληπτικές εξετάσεις

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για όσους υποψηφίους για λόγους υγείας κ.λπ. δεν μπόρεσαν να δώσουν στην κανονική εξεταστική περίοδο. Αυτές θα γίνουν από τις 3 έως τις 7 Σεπτέμβρη για τα βασικά μαθήματα και από τις 9 έως τις 18 Σεπτέμβρη για τα ειδικά μαθήματα, ενώ η επαναληπτική Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ θα γίνει από 11 έως 18 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ