ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Χωρίς νερό και με λειψό φαγητό στην πυρκαγιά του Κιθαιρώνα...

Eurokinissi

Χωρίς νερό και με ελάχιστο φαγητό έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στον Κιθαιρώνα αρκετοί πυροσβέστες. Πολλά τμήματα πυροσβεστών που ενεπλάκησαν στο έργο πυρόσβεσης έμειναν χωρίς νερό και με ελάχιστο φαγητό, ενώ δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από το μέτωπο της φωτιάς με συμπτώματα εξάντλησης.

Σύμφωνα με καταγγελίες πυροσβεστών, την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι τούς χορηγήθηκε για φαγητό ένα... τοστ, χωρίς νερό. Οσον αφορά το επόμενο γεύμα, ακούστηκε στους ασυρμάτους πως θα χορηγηθεί στις 19.45 και ξεκίνησε να μοιράζεται από τις 20.10 έως τις 21.30. Επρόκειτο για «πλούσιο» γεύμα αποτελούμενο από δύο σουβλάκια - καλαμάκι με δύο φέτες ψωμί. Και αυτήν τη φορά, παρότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταπονούνταν για ώρες σβήνοντας τη φωτιά κάτω από αντίξοες συνθήκες, δεν δόθηκε νερό. Τα πρώτα νερά χορηγήθηκαν στις 10 το βράδυ από τη διοικητική μέριμνα του Πυροσβεστικού Σώματος και δεν έφτασαν για το σύνολο των πυροσβεστών. Επισημαίνεται πως δεν προβλέπεται ξεκάθαρα από τον κανονισμό του Σώματος η συχνότητα και η ποσότητα νερού και τροφής που πρέπει να χορηγείται στο προσωπικό σε αυτές τις καταστάσεις.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια ένας εποχικός πυροσβέστης από την Πάτρα και ένας μόνιμος από τη Θεσσαλονίκη, χτες στις 12.30 - 1.30 τα ξημερώματα, να μεταφερθούν από τα σημεία της φωτιάς με πονοκέφαλο, πυρετό και ζαλάδες. Συμπτώματα εξάντλησης, αφού όταν ξεκουράστηκαν οι δύο πυροσβέστες συνήλθαν. Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν συχνά στα πεζοπόρα τμήματα, στο 50% των πυρκαγιών. Μάλιστα, στην πυρκαγιά του Κιθαιρώνα το έργο τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφού επενέβαιναν σε δύσβατες πλαγιές, με μεγάλες κλίσεις, όπου ήταν δύσκολο όχι μόνο το έργο της κατάσβεσης, αλλά και το να ανέβει και να κατέβει κάποιος μια πλαγιά για ένα μικρό μπουκάλι νερό.

Ηδη και φέτος, στις μεγάλες φωτιές που έχουν ξεσπάσει αυτήν την περίοδο, έχουν μεταφερθεί και επιχείρησαν πυροσβέστες από άλλες περιοχές. Το γεγονός αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και φανερώνει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αφού οι τοπικές δυνάμεις δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, ιδιαίτερα για την κάλυψη σοβαρών συμβάντων. Συνέπεια δε της έλλειψης προσωπικού είναι τα πληρώματα των υδροφόρων οχημάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων να απαρτίζονται από δύο άτομα. Αν ληφθούν υπόψη αυτά που προβλέπει ο κανονισμός της Πυροσβεστικής για τα αστικά συμβάντα, ότι δηλαδή κάθε έξοδος πρέπει να αποτελείται από δύο οχήματα με τέσσερα άτομα το καθένα, γίνεται αντιληπτή η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού. Ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, τα δύο άτομα πλήρωμα δεν αρκούν. Κι αυτός γιατί ο οδηγός πρέπει να παραμένει κοντά στο όχημα για λόγους ασφαλείας, οπότε ένα άτομο μόνο του δεν μπορεί να απλώσει τους σωλήνες και να κάνει έργο κατάσβεσης. Ετσι, βοηθά ο οδηγός, εγκαταλείποντας το όχημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Ενδείξεις για εμπρησμούς σε Μέγαρα και Μαρκόπουλο

Από τη φωτιά στο Ναύπλιο

INTIME NEWS

Από τη φωτιά στο Ναύπλιο
Τρίτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου και οι φωτιές συνεχίζουν τη «δράση» τους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι πυρκαγιές αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία, ενώ και τις επόμενες μέρες ο δείκτης πυρκαγιάς παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας. «Στο πόδι» ήταν και αυτήν την Κυριακή η Πυροσβεστική λόγω πυρκαγιών σε έξι περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, αντιμετώπισε φωτιές στα Μέγαρα, στο Μαρκόπουλο, στη Λέσβο, στα Ιωάννινα, ενώ αντίστοιχο σκηνικό από το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρχε και στον Κιθαιρώνα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Στην Αττική

Σε μερικό έλεγχο ήταν χτες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στον Κιθαιρώνα, στο τμήμα του που βρίσκεται στην Αττική. Η πυρκαγιά δεν είχε ενεργό μέτωπο, ενώ έκαψε έλατα, πεύκα και πουρνάρια μέσα σε χαράδρα και καταβλήθηκαν έντονες προσπάθειες για την οριοθέτησή της. Το ανάγλυφο του εδάφους προκάλεσε δυσκολίες στην κατάσβεση.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Μέγαρα την Κυριακή έκαψε χορτολιβαδική έκταση μέσα σε ακαθάριστα οικόπεδα στην περιοχή Αγία Τριάδα. Στο σημείο σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπήρχαν διάσπαρτα σπίτια, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει κάποιο άμεσα. Η φωτιά οριοθετήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, ωστόσο οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό. Για τη φωτιά συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 64χρονος ημεδαπός ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια.

Φωτιά ξέσπασε επίσης πίσω από το γήπεδο Μαρκόπουλου. Η πυρκαγιά έκαιγε ξερά χόρτα και σκουπίδια, ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι έως 5 μποφόρ. Το πύρινο μέτωπο είχε φτάσει το βράδυ της Κυριακής στο αμαξοστάσιο του δήμου. Η φωτιά ελέγχθηκε τη Δευτέρα. Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης, κατήγγειλε εμπρησμό.

Στην υπόλοιπη χώρα

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί φωτιά στη Λέσβο, στην περιοχή Νησέλια Παμφύλων, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, οι οποίες δεν απειλήθηκαν. Φωτιές εκδηλώθηκαν επίσης σε Καστρίτσα και Κοσμήρα Ιωαννίνων.

Το Σάββατο είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στα Κουτσούρια Ναυπλίου, στη Σκάλα Πρίνου στη Θάσο και στη Βελίτσα Φθιώτιδας.

Τη δράση εμπρηστών που σκόπευαν να βάλουν φωτιά κοντά σε δασική περιοχή του δήμου Ανθηδώνας Εύβοιας, με διάσπαρτους οικισμούς, πρόλαβαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φύλακας της περιοχής παρατήρησε λευκό φορτηγάκι χωρίς πινακίδες να κινείται ύποπτα στην περιοχή. Στο σημείο έφτασαν οι αρχές, διαπιστώνοντας ότι σε συσκευασία που είχαν αφήσει εκεί υπήρχε αντικουνουπικό σπιράλ, στο οποίο είχαν προσαρτήσει με αυτοκόλλητη ταινία τέσσερα σπίρτα και γύρω από αυτό ήταν εμποτισμένο με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν παραφινέλαιο, χαρτί υγείας.

Χτες, πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δασική έκταση στην περιοχή Κλάκοβα Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά έκαιγε σε δυσπρόσιτο σημείο και δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των πυροσβεστών, σε δασική έκταση στο Αχλαδόβουνο της Ξάνθης, καθώς και στα Κάτω Δολιανά Αρκαδίας.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα

Ανακοίνωση για την ανεπαρκή διοικητική μέριμνα της Πυροσβεστικής στη φωτιά του Κιθαιρώνα εξέδωσε χτες η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Σε αυτήν επισημαίνεται: «Με αφορμή την εκδήλωση της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς στον Κιθαιρώνα, στην οποία επεμβαίνουν και δεκάδες συνάδελφοι από απομακρυσμένες περιοχές εκτός Αττικής, έχει αναφερθεί το γεγονός ότι την Κυριακή 22 Ιούλη 2019 διαμοιράστηκε διοικητική μέριμνα προς το προσωπικό με μεγάλη καθυστέρηση και ήταν ανεπαρκής.

Συγκεκριμένα, στις 12.30 το πρωί ένα τοστ και το βράδυ, 21.00, δύο σουβλάκια με μικρές φέτες ψωμί και χωρίς νερό. Αργότερα, κατά τις 22.00, μοιράστηκαν νερά που δεν έφτασαν για το σύνολο τον πυροσβεστών, γεγονός που δημιουργεί αυξημένους κινδύνους από τη μη ικανοποιητική ενυδάτωση των συναδέλφων κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Θεωρούμε ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα της διοικητικής μέριμνας και να ενεργήσει άμεσα ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της σίτισης των πυροσβεστών».

Συγκέντρωση πυρόπληκτων στην Κινέτα

Συγκέντρωση των πυρόπληκτων κατοίκων της Κινέτας πραγματοποιείται σήμερα. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το βράδυ στον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθήνας - Κορίνθου, στο ύψος της οδού Χρυσανθέμων στη Μαρούγκα. Ενα χρόνο μετά, η Κινέτα «θυμάται» ότι 119 σπίτια στην περιοχή καταστράφηκαν τον Ιούλη του 2018 και άλλα 280 υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Δηλαδή, οι κάτοικοι 399 σπιτιών έμειναν στο δρόμο. Οσον αφορά την καταστροφή που έγινε στο περιβάλλον, 53.157 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη και κάηκαν 2.976 στρέμματα οικιστικής περιοχής.

Ενα χρόνο μετά, τα σοβαρά προβλήματα και οι αιτίες που τα προκάλεσαν παραμένουν για τους πυρόπληκτους της περιοχής. Καμένα υλικά και αμίαντος ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί. Πολλοί δρόμοι έχουν ζημιές, ενώ καμία άδεια ανακατασκευής κατεστραμμένων σπιτιών δεν έχει εκδοθεί, ούτε γι' αυτά που είχαν άδεια, ούτε γι' αυτά που δεν είχαν άδεια, τα τακτοποιημένα. Για όσα υπάρχουν προβλήματα με δασική έκταση, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ξαναχτιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ