ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μηνύματα «διαλόγου» και «διευθετήσεων» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

INTIME NEWS

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα περιθώρια για διευθετήσεις με την Τουρκία, υπό το πρίσμα των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη χτες στη Λευκωσία.

Αλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, «το ταξίδι αυτό γίνεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη, ιδιαίτερα σημαντική (...), κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο οι συζητήσεις μας να μην είναι τυπικές ή συμβολικές, αλλά βαθύτατα ουσιαστικές».

Αναφερόμενος καταρχάς στο Κυπριακό, εξέφρασε «ικανοποίηση» για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9/8 και «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι «θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης, το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα».

Αποσιωπώντας εξάλλου ότι οι τέτοιες συζητήσεις γίνονται επί διχοτομικών σχεδίων και εντός του επικίνδυνου αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται λύση (...) χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», που βέβαια στην πράξη λειτουργούν ως πάτημα για τα σενάρια ανάπτυξης -με τη μία ή την άλλη μορφή- ΝΑΤΟικής δύναμης «ασφαλείας» στο νησί.

Στο τραπέζι οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ

Αποκαλυπτικά πάντως για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται, είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός «για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα» και «για τους τρόπους οργανωμένης αντίδρασης», στο φόντο των τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Βάζοντας καθαρά το θέμα υπό το πρίσμα προώθησης στην περιοχή των αμερικανικών σχεδιασμών για τα Ενεργειακά και παρουσιάζοντας την προώθηση αυτών των σχεδιασμών ως το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να ενταχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είναι μια αντίδραση η οποία αφορά και την ίδια την ΕΕ, καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές Ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου». Επιχείρημα βγαλμένο απευθείας από τα συρτάρια της Ουάσιγκτον, για την «απεξάρτηση» της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα.

Παραπέρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών στην Ανατ. Μεσόγειο, επανέλαβε στον Κύπριο Πρόεδρο «τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.ά.). Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από κυβερνήσεις της ΝΔ, τα συνέχισε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και εμείς ερχόμαστε να πατήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο, το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου», είπε, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και σε αυτό το θέμα.

Επιπλέον, καλωσορίζοντας την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στα ζητήματα της περιοχής (μέσα π.χ. από το σχήμα «3+1», τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με συμμετοχή εκπροσώπου και των ΗΠΑ, όπως εγκαινιάστηκε το Μάρτη επί ΣΥΡΙΖΑ), είπε: «Και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη»...

Σχέδια για «γενναία επανεκκίνηση» με Τουρκία

Σημειωτέον, αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κυρ. Μητσοτάκης, τηρώντας την αμερικανική γραμμή για καταβολή προσπαθειών ώστε να παραμείνει η Τουρκία «αγκυροβολημένη» στη Δύση, προφανώς με τα ανάλογα «ανταλλάγματα», είπε: «Επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, προηγούμενα, στις επίσημες δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κοινή θέση με τον φίλο πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Την ίδια ώρα, έκανε και αυτός καθαρό ότι υπάρχει μια θέση και για την Αγκυρα στο τραπέζι των τέτοιων «διαπραγματεύσεων» του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Μίλησε αρχικά για τη «βούλησή μας για κοινές δράσεις στην Ανατ. Μεσόγειο», με στόχο την «αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας», παραπέμποντας κατόπιν σε τέτοια σχήματα που χτίζονται με άξονα την Ενέργεια, με χώρες όπως Αίγυπτος και Ισραήλ και στήριξη των Αμερικανών, τονίζοντας ότι «το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει καμιά των γειτονικών μας χωρών. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία»...

Να καταγραφεί επίσης ότι στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους Αναστασιάδη και Μητσοτάκη (τον συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο πρέσβης της Ελλάδας Ηλ. Φωτόπουλος και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες), συμφώνησαν για τον καθορισμό της στάσης τους απέναντι στην Τουρκία να αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9/8, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η Τουρκία πρέπει να δείξει αμέσως και εμπράκτως δείγματα γραφής, αναστέλλοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».

Συζητήθηκαν, επίσης, όλα τα θέματα που αφορούν τα ενεργειακά αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου, όπως και τα υπό μελέτη ή σχεδιασμό δίκτυα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου «στην κατεύθυνση και της πολυμερούς συνεργασίας τους με όμορες χώρες, που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα ίδια δίκτυα».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη ολοκληρώνεται σήμερα με συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και επίσκεψη στην ΕΛΔΥΚ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Με άξονα την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών

Την προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ, προς υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Ανατ. Μεσόγειο και Περσικό, σηματοδότησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή, το δεύτερο ταξίδι του ως ΥΠΕΞ στο εξωτερικό, αμέσως μετά απ' αυτό στις ΗΠΑ.

Είχε σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν, τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον ομόλογό του I. Κατζ. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι συζητήσεις εστίασαν στη λεγόμενη εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ μέσω των διμερών και τριμερών (με Κύπρο) σχημάτων συνεργασίας, που «τρέχουν» ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την περιλάλητη «ενεργειακή ασφάλεια», καθώς και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, όπου οξύνονται επικίνδυνα για τους λαούς το παζάρι και οι τριβές για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Νετανιάχου, συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», ενώ σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ συζήτησαν για τις «περιφερειακές απειλές» που αποτελούν κίνδυνο για την «ασφάλεια» των δύο χωρών, όπως επίσης και για την ενίσχυση των διμερών δεσμών στην «ασφάλεια», στην Ενέργεια, στις μπίζνες και στην καινοτομία.

Ο ίδιος ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως «σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: Πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας. Επίσης είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο Ελλάς - Κύπρος - Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε, να γίνει 3+1, δηλαδή μαζί με τις ΗΠΑ, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, τονίζοντας πως «πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Οτι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία».

Παράλληλα, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπά, συνοδευόμενη από τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας, μετέβη χτες στο υπουργείο Αμυνας όπου συναντήθηκε με τον υπουργό και τον υφυπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο και Αλκ. Στεφανή αντίστοιχα. Επισήμως συζητήθηκαν «η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ενθαρρύνουν» οι AHEPANS και τα ισραηλινά λόμπι

Στο μεταξύ στον απόηχο της συνάντησης την περασμένη Πέμπτη στο αμερικανικό ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον, με «οικοδεσπότη» την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Οικονομικές και Επιχειρηματικές Υποθέσεις, Μανίσα Σινγκ, και μετέχοντες υψηλόβαθμους διπλωμάτες από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHEPA και Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute - AHI), μαζί με τις αμερικανοεβραϊκές «B'nai B'rith International» και τη Σύνοδο των Προέδρων των μεγαλύτερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων («Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations»), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση «καλωσορίζοντας» «τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τριμερούς σύμπραξης Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου με τα νέα για τον "Πρώτο Οικονομικό Διάλογο" που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της τριμερούς στις 25/7 στην Ουάσιγκτον», όπως και «τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ, μετά και την έκτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ».

Η ανακοίνωση στέκεται ιδιαίτερα και στο ταξίδι Δένδια στα Ιεροσόλυμα «ως άλλον ένα θετικό δείκτη ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν έχουν χάσει ούτε ένα βήμα με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Ελλάδα» και τονίζεται ότι «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την ευρεία υποστήριξη της διασποράς μας και ενθάρρυνση για την προώθηση της τριμερούς εταιρικής σχέσης και της δέσμευσης των ΗΠΑ σε αυτήν».

  • Σήμερα, και προς ενίσχυση άλλου ενός άξονα που επίσης στηρίζουν οι Αμερικανοί, ο Ν. Δένδιας υποδέχεται το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι. Οπως διαχέεται από το ΥΠΕΞ, «αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας».
Υπερπτήσεις και εμπλοκές

Με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες «χαιρέτισε» η Αγκυρα το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κύπρο και όσα ειπώθηκαν εκεί. Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, 4 τουρκικά μαχητικά εισήλθαν το μεσημέρι στο FIR Αθηνών, πέταξαν πάνω από τις νησίδες Στρογγυλό και Πλάκα και τις νησίδες Ανθρωποφάγοι στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων σε ύψος 16.000 ποδιών. Συνολικά, χτες, 11 τουρκικά αεροσκάφη (8 μαχητικά, τα 6 οπλισμένα, συν 3 κατασκοπευτικά) προχώρησαν σε 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο τον άξονα του Αιγαίου από βορρά προς νότο. Καταγράφηκαν και 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ