ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
Σελ. /20
Ετοιμάζει την κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση

Κάτω από τον υποκριτικό τίτλο «Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» πάει να κρύψει - όπως φαίνεται - η κυβέρνηση την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν ευρέως χτες στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η επαναδιατύπωση που προκρίνει το υπουργείο Παιδείας για το άρθρο 3 του ν. 4485/2017, που αφορούσε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, είναι η παρακάτω:

«1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Οπως και στον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και με την παραπάνω διατύπωση της ΝΔ, η επίκληση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, και η δήθεν προστασία της, ακούγεται σαν ένα αόριστο «ευχολόγιο». Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν όλο και περισσότερο η ανάπτυξη της επιστήμης μετριέται από το κατά πόσο μπορεί να προσφέρει εμπορεύσιμα προϊόντα στις επιχειρήσεις και το επιστημονικό δυναμικό είτε άμεσα είτε έμμεσα σπρώχνεται να υποτάσσεται σε αυτόν τον «κανόνα». Με άλλα λόγια, η ακαδημαϊκή ελευθερία μένει κενό γράμμα να διατυπώνεται υποκριτικά σε ένα νόμο, όταν οι επιχειρήσεις είναι αυτές που παραγγέλνουν την έρευνα και όποιες άλλες ακαδημαϊκές λειτουργίες.

Η τρίτη παράγραφος, από την άλλη, φέρνει και την τυπική κατάργηση του ασύλου, μαζί με την κατάργηση του συμβολισμού του. Στην ουσία η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την πόρτα των ιδρυμάτων στις δυνάμεις καταστολής, με το βλέμμα στραμμένο στις κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων στα ιδρύματα, τις οποίες σκόπιμα και έντεχνα όλα αυτά τα χρόνια τις «τσουβαλιάζει» με αξιόποινες πράξεις και άλλα υπαρκτά προβλήματα στα ιδρύματα, για τα οποία όμως σε τίποτα δεν ευθύνεται το πανεπιστημιακό άσυλο.

Φοιτητές και πανεπιστημιακοί από την άλλη έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το άσυλο είναι μια κατάκτηση του λαού που θα την υπερασπιστούν και δεν θα την αφήσουν να χαθεί.

Οι μαθητές απρόσκοπτα να επιλέξουν Ομάδα Προσανατολισμού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων

MotionTeam

Να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα και οι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν στο σχολείο τους, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Η Ερώτηση αναφέρεται στα όσα προβλέπονται στην υπ' αρ. 96754/Δ2/14-6-2019 Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία ενός τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ΓΕΛ με βάση τον αριθμό των τμημάτων Γενικής Παιδείας και τη μοριοδότηση του σχολείου. Τα όρια που τίθενται είναι τα εξής:

1. Στα Γενικά Λύκεια που λειτουργεί 1 τμήμα: Για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού απαιτούνται τουλάχιστον 11 μαθητές για τις κατηγορίες Α έως Γ, τουλάχιστον 8 μαθητές για τις κατηγορίες Δ έως Ζ, μετά από απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, και τουλάχιστον 6 μαθητές για τις κατηγορίες Η έως ΙΒ, πάλι με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή.

2. Στα Γενικά Λύκεια που λειτουργούν 2 τμήματα: Για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού απαιτούνται τουλάχιστον 15 μαθητές για τις κατηγορίες Α έως Γ, τουλάχιστον 13 μαθητές για τις κατηγορίες Δ έως Ζ, μετά από απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, και τουλάχιστον 10 μαθητές για τις κατηγορίες Η έως ΙΒ, πάλι με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή.

3. Για τα Γενικά Λύκεια που λειτουργούν 3 ή περισσότερα τμήματα: Για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού απαιτούνται τουλάχιστον 20 μαθητές για τις κατηγορίες Α έως Γ, τουλάχιστον 18 μαθητές για τις κατηγορίες Δ έως Ζ, μετά από απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, και τουλάχιστον 15 μαθητές για τις κατηγορίες Η έως ΙΒ, πάλι με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή.

Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπεται είναι σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η έως ΙΒ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη και έτσι μπορεί να εγκριθεί η δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών, μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.

Επιπλέον εμπόδια για τους μαθητές

«Ουσιαστικά κανένα Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις δεν μπορεί να συγκροτήσει τμήμα Ομάδας Προσανατολισμού, ενώ σε μικρούς νομούς και ιδιαίτερα νησιωτικούς με το ζόρι θα λειτουργεί τμήμα για όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού σε ένα, το πολύ δύο σχολεία. Ακόμα όμως και στα μεγάλα αστικά κέντρα θα υπάρχει μετακίνηση μαθητών από σχολείο σε σχολείο στο πλαίσιο του δήμου. Το κλείσιμο των τμημάτων θα οδηγήσει στη μετακίνηση και την ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ελλάδα, στην αναγκαστική επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τη θέληση του μαθητή, επειδή θα δυσκολεύεται να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις εντός νομού, στη μετακίνηση μόνιμων εκπαιδευτικών σε τρία και τέσσερα σχολεία προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών, αφού θα χαθούν χιλιάδες ώρες πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε όλη τη χώρα». Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούν από την υπουργό Παιδείας μέτρα προκειμένου να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι μαθητές απρόσκοπτα να επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν στο σχολείο τους και να μην αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια από αυτά που ήδη μπαίνουν για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζητά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων της Αττικής, σημειώνοντας:

«Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019 έφερε ξανά στο φως την ανυπαρξία οποιασδήποτε προληπτικής δράσης έναντι ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού, από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Σε αρκετά σχολεία παρατηρήθηκαν αποπτώσεις αντικειμένων (σοβάδες, ακροκέραμα, μετόπες κλπ.) που οφείλονται και στην ανύπαρκτη συντήρηση από την πλειοψηφία των δήμων, ενώ σε άλλα παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τοιχοποιίες. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες στις Δυτικές Συνοικίες. Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου δεν ήταν από τους ισχυρότερους, αλλά ήταν και μικρός σε χρονική διάρκεια, τι θα γίνει άραγε αν προκύψει μεγαλύτερος σεισμός σε ένταση και σε διάρκεια και μάλιστα σε ώρα λειτουργίας των σχολείων;

Η αποδιοργάνωση της ΚτΥπ (πρώην ΟΣΚ) και η αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια του κράτους όσον αφορά την αντισεισμική επάρκεια των σχολείων μας, "προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα", το οποίο όμως όλοι οι σεισμολόγοι της χώρας μας απορρίπτουν, προειδοποιώντας για αναμενόμενη έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

  • Σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, αρχίζοντας από τα παλαιότερα.
  • Αμεση υλοποίηση των ενισχύσεων που θα προκύψουν με παράλληλη κατάλληλη διασπορά των μαθητών σε γειτονικά σχολεία και δωρεάν μεταφορές.
  • Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε σχολεία κατασκευασμένα προ του 1959, για τα οποία πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντισεισμική μελέτη.
  • Για τα παραπάνω να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Περιφέρειας να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς μαζικούς φορείς στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του χρόνιου προβλήματος, με διεκδικητικές πρωτοβουλίες τόσο στους δήμους όσο και στην κεντρική κυβέρνηση.

Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά κερδοφορίας επιχειρήσεων. Η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Ερωτήσεις για τη λειτουργία παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων

Ερώτηση για το κλείσιμο του βρεφονηπιακού σταθμού όσο και του 2ου παιδικού σταθμού Πτολεμαΐδας, με βάση προϋποθέσεις που βάζει το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εορδαίας. Στην Ερώτηση τονίζει πως «ως "Λαϊκή Συσπείρωση", έγκαιρα είχαμε επισημάνει από το 2017 τόσο με ανακοινώσεις όσο και με παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια ότι θα προκύψουν προβλήματα με τη λειτουργία» των σταθμών και αφού επισημαίνει ότι «μέχρι και τον προηγούμενο μήνα δεν είχε βρεθεί λύση», καλεί τη δημοτική αρχή να απαντήσει στο ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον ένα μήνα που απομένει ώστε να λειτουργήσουν οι σταθμοί.

Επίσης, σε διαφορετική Ερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εορδαίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατήγγειλε πως «τα μισά Νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιους χώρους». Σημείωσε πως είναι «δεδομένο ότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής που ξεκινά από τον Σεπτέμβρη» και ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερώσει σχετικά με το τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ