ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΚΩΝΙΑ
Φασιστοειδή βεβήλωσαν ξανά το μνημείο στους Μολάους

Καταγγελία της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ

«Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσες φορές και να βεβηλώσουν τα μνημεία των θυσιών για τη ζωή, με μεγαλύτερο πείσμα θα τα φτιάχνουμε πάλι και ακόμα καλύτερα», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ με αφορμή τη νέα βεβήλωση του μνημείου προς τιμήν του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στους Μολάους.

Στην καταγγελία της η ΤΕ Λακωνίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά τα φασιστοειδή επιχειρούν να σβήσουν την Ιστορία του τόπου. Είναι όμως βαθιά νυχτωμένα τα θρασύδειλα ανθρωπάκια, γιατί το μεγαλείο και η δόξα που συνοδεύουν τους εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους - 100 από την ευρύτερη περιοχή, 200 στην Καισαριανή, 11 στη Σπάρτη, 40 στην Τρίπολη, 37 στην Καλαμάτα, ως αντίποινα για την εξόντωση του Γερμανού στρατηγού Κρεζ στις 27/4/1944 εδώ στην Γκαγκανιά Μολάων από τμήμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Μανώλη Σταθάκη - δεν σβήνουν με μπογιές και βανδαλισμούς.

Οι κάτοικοι των Μολάων αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι περήφανοι για μια από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις που έγινε στην περιοχή τους, την εξολόθρευση του Γερμανού στρατηγού. Είναι περήφανοι για τον ήρωα συντοπίτη τους Μανώλη Σταθάκη, που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης.

Είναι περήφανοι γιατί γνωρίζουν ότι στη Λακωνία το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ δεν λογάριασαν θυσίες, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις, με χιλιάδες νεκρούς και κατατρεγμένους, για την απελευθέρωση και την προκοπή της πατρίδας».

«Ολα αυτά τα φασιστοειδή», συνεχίζει η ΤΕ Λακωνίας του Κόμματος, «ξεσπούν στα μάρμαρα γιατί φοβούνται την εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Ενοχλούνται από το γεγονός πως το ΚΚΕ από την ίδρυσή του με συνέπεια οργανώνει την πάλη του λαού κόντρα στους ξένους και ντόπιους δυνάστες για όλα, για το μεροκάματο, τις συνθήκες δουλειάς και ζωής, ενάντια στο κεφάλαιο και τα κόμματά του που αυτοί υπηρετούν πιστά». Και καταλήγει: «Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την επιμονή μας ώστε να καθαρίσει η κοινωνία από κάθε φασιστοειδές απόβλητο. Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ, μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, ώστε να το πετύχουμε. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να γνωρίσει ο λαός μας την αληθινή Ιστορία (...) Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στο δρόμο που χάραξαν με τη θυσία τους όλοι αυτοί οι ήρωες του λαού μας, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας για μια ανώτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Αποστόλη Δημόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» είπαν το περασμένο Σάββατο στον Ι.Ν. Aγίου Μηνά, στην Πάτρα, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι στον σύντροφο Αποστόλη Δημόπουλο, ο οποίος «έφυγε» απ' τη ζωή πλήρης ημερών.

Με συγκίνηση αλλά και περηφάνια αποχαιρέτησαν έναν αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, έναν λαϊκό αγωνιστή, που έφερε επάξια τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, τον οποίο τίμησε με συνέπεια μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του Κόμματος, ενώ τιμητική φρουρά γύρω του στάθηκαν μέλη της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, σύντροφοι και συναγωνιστές.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του δήμου Πατρέων με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τσαπάρα, πρόεδρο του ΔΣ.

Ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ανέφερε στον επικήδειο:

«Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ αποχαιρετά σήμερα με θλίψη, αλλά και υπερηφάνεια τον σ. Αποστόλη Δημόπουλο. Εναν σύντροφο που τίμησε το Κόμμα με την πολύχρονη και μεγάλη προσφορά του, τη συνέπεια και το αγωνιστικό ήθος του.

Το παράδειγμά του μένει ως μια μεγάλη παρακαταθήκη, για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης, αισιοδοξίας και αντοχής στη σκληρότητα της ταξικής πάλης.

Η απώλεια του συντρόφου μας μας υπενθυμίζει την ευθύνη και το χρέος που έχουμε απέναντι στην εργατική τάξη, να εμπνεόμαστε και να διδασκόμαστε από το παράδειγμα και την αταλάντευτη στάση του, στους πολύχρονους και πολύμορφους λαϊκούς αγώνες.

Ο σ. Αποστόλης τίμησε την εργατική τάξη και το Κόμμα μας. Από το 1942, που οργανώθηκε στο ΚΚΕ, από τη συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ, στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, από τη φυλακή στα Γιούρα, από τη μάχη που έδωσε την περίοδο 1989-1991 για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος, μέχρι την τελευταία του πνοή - παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε - έμεινε όρθιος, πιστός στην τάξη του, στα ιδανικά και τους σκοπούς του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο σ. Αποστόλης, όντας από τη γενιά εκείνη που πέρασε από "φωτιά και σίδερο", με τη συνέπεια λόγων και έργων, έδειξε ότι το ΚΚΕ δεν είναι οποιοδήποτε κόμμα, αλλά σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης, ασυμβίβαστος αντίπαλος με τους εκμεταλλευτές της και μπροστάρης του αγώνα για έναν κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο, σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό.

Στάθηκες έως την τελευταία σου στιγμή ακλόνητος αγωνιστής σε αυτά τα ιδανικά και σε αυτές τις αρχές.

Σύντροφε Αποστόλη, αντλούμε από το παράδειγμά σου ελπίδα και αντοχή, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες για το λαό συνθήκες. Παρόλο που σήμερα φεύγεις πλήρης ημερών και πλήρους ζωής, θα μας λείψεις.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά σου.

Σύντροφε, καλό ταξίδι! Η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σε χαιρετά».

Ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και μέλος της ΤΕ Αχαΐας, στον αποχαιρετισμό του ανέφερε: «Ησουν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκες στο κάλεσμα του ΚΚΕ, το 1942 οργανώθηκες στο Κόμμα, το 1943 εντάχθηκες στην ΕΠΟΝ και στον ΕΛΑΣ. Πολέμησες με αυταπάρνηση και ηρωισμό για την ελευθερία και τη λαοκρατία. Μετά με τον ΔΣΕ ξαναβγήκες στις αετοράχες, περπάτησες περήφανα στις βλαχόστρατες που γνώριζες καλά, για μια Ελλάδα λεύτερη, με την εργατική τάξη στην εξουσία. Ακολούθησαν φυλακές και εξορία, παρακολουθήσεις την περίοδο της δικτατορίας, ενώ στα χρόνια 1989 - '91 αγωνίστηκες όσο μπορούσες για τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος, δεν αποστρατεύτηκες ποτέ. Αυτός ήταν ο σύντροφός μας Αποστόλης Δημόπουλος, μας γεμίζει περηφάνια και μας φορτώνει υποχρεώσεις». Στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα από το βιογραφικό του σ. Αποστόλη.

Για τα 46 χρόνια από το θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη

Αύριο Πέμπτη, 1η Αυγούστου, συμπληρώνονται 46 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του, αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα αποθέσουν λουλούδια στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, στις 10 π.μ.

ΚΟΥΡΑΜΑΔΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκδήλωση για τον εκτελεσμένο δάσκαλο Κ. Χυτήρη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Κουραμαδίτη δάσκαλο Κώστα Χυτήρη, που εκτελέστηκε την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς φασίστες στην Καισαριανή, διοργανώνουν η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουραμάδων Κέρκυρας, σήμερα, Τετάρτη 31 Ιούλη, στο χωριό. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Στις 7.30 μ.μ. αποκαλυπτήρια επιγραφής στο χώρο της οικίας του. Στις 8.15 μ.μ. στην πλατεία του χωριού, χαιρετισμούς και ομιλίες για τη ζωή και τη δράση του. Θα γίνει επίσης απαγγελία ποιημάτων και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ» και με την έκτακτη φιλική συμμετοχή του Κερκυραίου ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη.

Γλέντι της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ

Σε γλέντι που διοργανώνει την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 20.30, στην ταβέρνα «Θέα» στην Αμυγδαλίτσα Αργολίδας, καλεί η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα του Παναγιώτη Κακούρου από τις Λίμνες.

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο από την τελευταία μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (ΔΣΣ) στην Καλλιθέα και τον ηρωικό θάνατο του στρατιωτικού αρχηγού του, Γιάννη Μαλαγάρη, διοργανώνει εκδήλωση τιμής στον συνταγματάρχη του ΔΣΣ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο Πάνδροσο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον ΔΣΣ, προγραμματίζονται ακόμα, την Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 11 π.μ., επίσκεψη και κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία της ΤΕ του ΚΚΕ στο κοινοτάφιο των μαχητών του ΔΣΣ στη Λέκκα.

Κλειστά έως τις 25/8

Τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυροματαίων 12) θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 25 Αυγούστου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στον Αναβο

Το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργανώνει σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, στον Αναβο (περιοχή μετά τα Φλώρια), την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7 μ.μ., για την επέτειο της μάχης που έδωσε ομάδα ΕΛΑΣιτών χτυπώντας τους ναζί κατακτητές την 4η Αυγούστου 1944 στην ομώνυμη τοποθεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ