ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει επίσπευση της βάρβαρης πολιτικής ενάντια στους πρόσφυγες

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Κ. Παπαδάκης

Eurokinissi

Επίσπευση της εφαρμογής της βάρβαρης ευρωενωσιακής πολιτικής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σηματοδοτεί η ανακοίνωση για τη συγκρότηση του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου «μηχανισμού αλληλεγγύης - διάσωσης» της ΕΕ, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του KKΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Kόμματος, Kώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Συνιστά εμπαιγμό η ΕΕ και τουλάχιστον 14 κυβερνήσεις της έως τώρα να ανακοινώνουν τη συγκρότηση ενός ακόμα μηχανισμού της ΕΕ με την ψευδεπίγραφη επωνυμία «μηχανισμός αλληλεγγύης - διάσωσης», δηλαδή ανακατανομής ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των κρατών - μελών, ο οποίος, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εξαγγελίες, θα εστιάζει στην επίσπευση της εφαρμογής της βάρβαρης ευρωενωσιακής πολιτικής, με πρόσχημα τα θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο. Πρόκειται για την πολιτική του απαράδεκτου «πινγκ πονγκ» των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών με τις ποσοστώσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, των περισσότερων και ταχύτερων απελάσεων, της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών μέσω της αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, της επιλογής ελάχιστων μεταναστών ως φτηνής εξειδικευμένης εργατικής δύναμης για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Το νέο ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης, με δεκάδες θανάτους και αγνοούμενους, αποδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο αυτήν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για τα οποία η ΕΕ και οι σύμμαχοί της φέρουν τεράστιες ευθύνες, έρχονται αντιμέτωποι με τα στρατοκρατούμενα σύνορα, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, το φακέλωμα, τις απελάσεις. Το αποτέλεσμα, μόνο από τις αρχές του 2019 και με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Oργανισμού Mετανάστευσης (ΔOM), είναι να έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο πάνω από 700 άνθρωποι.

O ευρωβουλευτής του Kόμματος απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο τα παρακάτω ερωτήματα:

«-- Πώς τοποθετούνται στο γεγονός ότι, ενώ η ίδια η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών οδηγεί σε αυτές τις τραγωδίες και στις απάνθρωπες συνθήκες τύπου hot spots, στα οποία διαβιούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, αυτή διαιωνίζει και ενισχύει τους μηχανισμούς υλοποίησης αυτής της πολιτικής στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση;

-- Ποιοι είναι οι ακριβείς σχεδιασμοί για τον λεγόμενο "μηχανισμό αλληλεγγύης" και εάν περιλαμβάνουν και την υλοποίηση των αντιλαϊκών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούνιο του 2018, συμπεριλαμβανομένων των καταδικαστέων σχεδίων για κλειστά κέντρα κράτησης - πλατφόρμες όπου θα στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες σε κράτη - μέλη, αλλά και τρίτες χώρες;».

Τραγικός θάνατος 19χρονου στη Χίο από πτώση μπασκέτας

Ανακοίνωση του Τομεακού Συμβουλίου Χίου της ΚΝΕ

Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19χρονος, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στη Χίο, όταν σε παιχνίδι μπάσκετ, στο μικρό γήπεδο της Δασκαλόπετρας, η μπασκέτα αποκολλήθηκε και έπεσε στον άτυχο νεαρό, ο οποίος σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος.

Σχολιάζοντας το γεγονός σε σχετική του ανακοίνωση, το Τομεακό Συμβούλιο Χίου της ΚΝΕ αναφέρει: «Το τραγικό περιστατικό στη Δασκαλόπετρα Χίου, με το θάνατο του 19χρονου ύστερα από πτώση μπασκέτας, φέρνει στην επιφάνεια την εγκατάλειψη και τις τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις σε αθλητικές υποδομές στο νησί. Υπάρχει μεγάλη και διαχρονική ευθύνη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

Παρά τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο σημείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο της Χίου, και αργότερα και των γιατρών, ο νεαρός κατέληξε. Χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου οδηγήθηκε με την διαδικασία του αυτοφώρου ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, για το θάνατο του 19χρονου.

Ο δήμαρχος Χίου, μετά την εξέτασή του από την εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος και διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, παράλληλα με τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό γεγονός. Εντύπωση πάντως προκαλούν οι εικόνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, από τις οποίες φαίνεται η μπασκέτα να ήταν στερεωμένη με λίγα εκατοστά τσιμέντου, κάτι που οδήγησε στην πτώση της.

Δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Από την κατάσβεση της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία

Eurokinissi

Από την κατάσβεση της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία
Συνολικά 119 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα. Συγκεκριμένα, χτες εκδηλώθηκαν 39 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 311 πυροσβέστες, 132 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, την Κυριακή ξέσπασαν 36 φωτιές και για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν 343 πυροσβέστες, 126 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 υδροφόρες ΟΤΑ, 5 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και εκ περιτροπής δύο αεροσκάφη, δύο PZL και δύο ελικόπτερα. Το Σάββατο σημειώθηκαν 44 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 382 πυροσβέστες, 156 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 υδροφόρες ΟΤΑ, 2 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και περιοδικά 5 αεροσκάφη, τέσσερα PZL και 5 ελικόπτερα.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο εκδηλώθηκε φωτιά στο Λούβρο του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στην εξέλιξη της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης φτάνοντας τους 112 πυροσβέστες που έσβηναν τις φλόγες, με 33 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 αεροπλάνα, 2 PZL, 5 ελικόπτερα, 7 υδροφόρες ΟΤΑ, 2 μηχανήματα έργου. Ανάλογη φωτιά είχε εκδηλωθεί στην Κοκκίνω Φαρσάλων, όπου και εκεί λόγω της έκτασης που πήρε η πυρκαγιά οι δυνάμεις που επενέβησαν έφτασαν τους 31 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 4 αεροσκάφη και πεζοπόρα τμήματα με 32 πυροσβέστες, 2 υδροφόρες και 3 μηχανήματα έργου. Φωτιά εκδηλώθηκε στη Βαρδάλη του Δομοκού, όπου επιχείρησαν 23 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 αεροψεκαστικά PZL, αλλά και στη Ν. Ζωή Ασπροπύργου, όπου επενέβησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Την Κυριακή ξέσπασε φωτιά στην Τιθορέα Φθιώτιδας. Λόγω της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν οι πρώτες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επενέβησαν στην περιοχή, φτάνοντας τους 62 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ελικόπτερο, 2 αεροσκάφη και 2 PZL, 4 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου. Πυρκαγιές σημειώθηκαν στο Ανεμοχώρι Πύργου, όπου επιχείρησαν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων και 1 ελικόπτερο, ενώ χτες εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη ΔΕ Εχεδώρου του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, στη Δάρδιζα Τροιζηνίας και στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου επιχείρησαν 41 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σε κρίσιμη κατάσταση δύο παιδιά στην Κρήτη

Δύο παιδιά νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ, στην Κρήτη, με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Πρόκειται για δύο αγοράκια ηλικίας 2 ετών, που τραυματίστηκαν σοβαρά στο κεφάλι μετά από πτώση. Το ένα, από το Ρέθυμνο, έπεσε από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας, ενώ το δεύτερο τραυματίστηκε μετά από πτώση από καρέκλα. Η κατάσταση και των δύο παιδιών κρίνεται σοβαρή. Τα παιδιά είναι διασωληνωμένα και σε καταστολή, και τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την πορεία της υγείας τους.

Νεκρή 43χρονη σε πισίνα ξενοδοχείου

Μια ακόμη ζωή χάθηκε σε πισίνα το βράδυ του Σαββάτου, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 4 νεκρούς, μέσα σε μία βδομάδα. Πρόκειται για 43χρονη τουρίστρια που βρέθηκε νεκρή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε πισίνα ξενοδοχείου στο Κοκκάρι της Σάμου.

Η άτυχη γυναίκα, με καταγωγή από τη Φινλανδία, εντοπίστηκε να επιπλέει στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου διέμενε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Αμεσα ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ, ωστόσο οι διασώστες δεν στάθηκε δυνατό να την επαναφέρουν στη ζωή. Φως στα αίτια θανάτου της αναμένεται να ρίξει η νεκροψία. Για την υπόθεση έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία ενώ οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με την άτυχη γυναίκα, τη μέρα του θανάτου της.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ο τέταρτος θάνατος σε πισίνα στην Ελλάδα μέσα σε μία μόλις βδομάδα, μετά τις δύο αδελφές από τη Γαλλία, 16 και 19 χρόνων, στη Ρόδο, και το 8χρονο κορίτσι από το Ισραήλ που πνίγηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Ερευνα για τον αστυνομικό που συμμετείχε σε ξυλοδαρμό

Ερευνα διενεργείται από την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες επεισοδίου στην Αντίπαρο, στο οποίο εμπλέκεται αστυνομικός, ενώ παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία, προκειμένου να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Το επεισόδιο καταγράφεται σε βίντεο που έχει τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο ο γιος του Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς, ο οποίος έχει σπίτι στην Αντίπαρο, όπου παραθερίζει κάθε χρόνο. Το βίντεο που αναρτήθηκε στο «Instagram» και έκανε το γύρο του κόσμου, δείχνει έναν άνδρα να γρονθοκοπεί έναν νεαρό.

Οπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από το βίντεο, το περιστατικό συνέβη την Τρίτη 23/7 στο νησί και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής: Στην κεντρική πλατεία της Αντιπάρου έγινε διαπληκτισμός μεταξύ δύο ομάδων νεαρών ημεδαπών τουριστών, στον οποίο ενεπλάκη αστυνομικός του οικείου αστυνομικού σταθμού, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας, με πρόθεση να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει τέλος στη συμπλοκή.

Αμεσα ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει καταθέσεις των εμπλεκομένων, ενώ παράλληλα διατάχθηκε διοικητική έρευνα για τη συμπεριφορά του αστυνομικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ