ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε άμεσες παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση προχωρά το υπουργείο Παιδείας, ενώ εξαγγέλλει εκτενέστερες αλλαγές τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, διατηρώντας το σχολείο - εξεταστικό κέντρο και υψώνοντας και νέους φραγμούς.

Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν αλλαγές που αφορούν την εξεταστέα ύλη και τον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ εξαγγέλθηκε ότι θα αρθεί η διάκριση των σχολών σε ελεύθερης πρόσβασης και εισαγωγής με εξετάσεις. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, αποφασίστηκε να μην αλλάξουν οι βασικοί άξονες στο σύστημα εισαγωγής για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Γ' Λυκείου.

Ειδικότερα, το υπουργείο μειώνει την ύλη στη Βιολογία, στη Χημεία, στην Κοινωνιολογία, στην Οικονομία, στην Ιστορία και στα Αρχαία Ελληνικά. Παράλληλα, προχωρά σε μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του εν λόγω μαθήματος, το οποίο εξετάζεται μαζί με την Νεοελληνική Γλώσσα.

Οπως δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα προτείνει στη Βουλή ενιαία αντιμετώπιση των Τμημάτων, αίροντας την κατηγοριοποίησή τους σε ελεύθερης πρόσβασης και κατόπιν εξετάσεων που εισήγαγε ο πρόσφατος νόμος για το νέο Λύκειο. Ανακοίνωσε παράλληλα πως οι φετινοί απόφοιτοι, εφόσον επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση το 2020, θα εξεταστούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν φέτος.

Ακολουθούν εκτενέστερες αλλαγές

«Εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς», δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο η ΝΔ έχει ήδη προδιαγράψει συντήρηση του λυκείου - εξεταστικού κέντρου και των εμποδίων και φραγμών στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Στο μεταξύ, με αφορμή και δηλώσεις της υπουργού, επανέρχεται το ζήτημα της καθιέρωσης της βάσης εισαγωγής, με παράλληλη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να επιλέγουν τη βάση και τον αριθμό των εισακτέων, καθώς σχετικές εξαγγελίες είχαν γίνει από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των εξετάσεων και την κατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, με καθαρό ταξικό πρόσημο, χτίζοντας ένα πιο ακριβό σχολείο - εξεταστικό κέντρο.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ανάγκη και δικαίωμα η Προσχολική Αγωγή

«

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νηπιαγωγεία της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο στον ευαίσθητο χώρο της Προσχολικής Αγωγής οι συνέπειες της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των ΕΕ - ΟΟΣΑ - κυβερνήσεων στην Παιδεία». Τα παραπάνω τονίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή.

Το ΕΚΙ επισημαίνει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, που νομοθέτησε τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, και της τωρινής, που συνεχίζει τα ίδια και χειρότερα. Αναφέρεται σε οξυμένα προβλήματα κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου διαπιστώνεται ότι τα νήπια δεν χωράνε στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία (7ο, 28ο κ.ά.), δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα, νήπια μένουν εκτός του νηπιαγωγείου της γειτονιάς τους και οι γονείς τους θα υποχρεωθούν από το Σεπτέμβρη να τα μετακινούν καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα αναφέρεται στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής σχετικά με το πρόβλημα στέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει το ΕΚΙ, χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς. «Οι κούφιες υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ διαδέχτηκαν τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι "κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών". Και οι δύο όμως κυβερνήσεις, χτεσινή και σημερινή, μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης», σημειώνει μεταξύ άλλων, απαιτώντας «σήμερα, και όχι όποτε είναι "δημοσιονομικά εφικτό", να έχουν όλα τα παιδιά - από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο - θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς voucher και τροφεία. Επίσης, άμεσα μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό».


45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι εκδηλώσεις αυτές τις μέρες
Σήμερα Τρίτη

-- Στη Θάσο, στην πλατεία Μαριών στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στην Παλαιόχωρα Χανίων, διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «Βάλε γκολ στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά»! Το πρόγραμμα του διήμερου τουρνουά στο γήπεδο της Παλαιόχωρας θα περιλαμβάνει: Σήμερα Τρίτη έναρξη 5.30 μ.μ.: Α' φάση αγώνων. Αύριο Τετάρτη, έναρξη 5.30 μ.μ., τελική φάση - αγώνες κατάταξης. Παρουσίαση πρότζεκτ των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου Παλαιόχωρας με τίτλο «Η ιστορία του τόπου μας - Οι αγώνες του λαού μας ενάντια στο φασισμό» και προβολή ταινίας.

7 και 8 Αυγούστου

-- Στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας ξεκινούν διήμερες εκδηλώσεις αύριο Τετάρτη με τουρνουά 5x5, στις 7 μ.μ. στο δημοτικό γηπεδάκι. Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Πέμπτη με τουρνουά 3x3, την ίδια ώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Στις 8 Αυγούστου θα γίνει επίσης στην κεντρική πλατεία στο Καινούργιο, στις 9 μ.μ., εκδήλωση που περιλαμβάνει ομιλία από την Μαριάνθη Παπαγαλάνη, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και παραδοσιακό γλέντι. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Το πρότυπο του αθλητή μέσα και έξω από τα γήπεδα».

Πέμπτη 8 Αυγούστου

-- Στις Μοίρες Ηρακλείου, στις 8.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Βασιλάκη, στέλεχος της ΚΝΕ, και συναυλία από μαθητικό σχήμα. Την εκδήλωση θα κλείσει ο μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης Αντώνης Φραγκιαδάκης με το λαούτο του.

Παρασκευή 9 Αυγούστου

Στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μεγάλο λαϊκό γλέντι με τους Τσατσαρώνη Γιάννη, Καβύρη Παντελή και Ντάικο Γιώργο. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές εκθέσεις και παιδότοπος. Επίσης θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στον κήπο της Χίου.


ΛΑΚΩΝΙΑ
Δεν εγκρίνονται τα ολιγομελή τμήματα ομάδων προσανατολισμού

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Να μην καταργηθούν τμήματα προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια της Λακωνίας ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας. Η Ερώτηση αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας με την οποία (εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα όσα προβλέπει η ΥΑ 96754/Δ2/14-6-19) δεν ενέκρινε κανένα τμήμα προσανατολισμού στην Γ' Τάξη στα Γενικά Λύκεια Εσπερινό Σπάρτης, Κροκεών, Γερακίου, Καστορείου, Αρεόπολης, Μονεμβάσιας και στα Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις Ξηροκαμπίου και Μουσικό Σπάρτης.

Στα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια της Λακωνίας δεν εγκρίθηκαν τμήματα όπως: Ανθρωπιστικών στην Γ' Τάξη στο 1ο ΓΕΛ Σπάρτης και στη Β' Τάξη στο 2ο ΓΕΛ Σπάρτης, καθώς επίσης Ανθρωπιστικών, Θετικής και Υγείας στο 3ο ΓΕΛ Σπάρτης, στο ΓΕΛ Γυθείου, στο ΓΕΛ Σκάλας, στο ΓΕΛ Μολάων και στο ΓΕΛ Νεάπολης. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη Β' Τάξη Γενικών Λυκείων.

«H Υπουργική Απόφαση αυτή και η αντίστοιχη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, εφόσον δεν ανακληθούν, θα οδηγήσουν πολλούς μαθητές είτε σε αλλαγή σχολείου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την Κατεύθυνση της επιλογής τους, είτε στο να επιλέξουν υποχρεωτικά άλλη Κατεύθυνση ή και να εγκαταλείψουν το σχολείο. Ιδιαίτερα οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες για Λύκεια που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, καθώς αντικειμενικά δεν θα μπορούν να συγκροτήσουν τμήματα ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής, με αποτέλεσμα να κλείνουν σχολεία και τμήματα, να μετακινούνται μαθητές σε άλλες περιοχές και οι εκπαιδευτικοί να πλεονάζουν και να χρειάζεται να μετακινούνται μέχρι και σε πέντε σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης, τονίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και ρωτώντας την αρμόδια υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην καταργηθούν τμήματα στα Γενικά Λύκεια της Λακωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ