ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διπλό «τυφλό» μακελειό με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν από ένα λουλούδι στη μνήμη των αδικοχαμένων στο Ελ Πάσο

Copyright 2019 The Associated

Πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν από ένα λουλούδι στη μνήμη των αδικοχαμένων στο Ελ Πάσο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οργή και προβληματισμό προκαλούν σε μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού τα δύο νέα μακελειά που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Ντέιτον του Οχάιο, με δράστες δύο νεαρούς λευκούς Αμερικανούς και θύματα μερικές δεκάδες Αμερικανούς και Λατινοαμερικανούς εργάτες.

Και σε αυτές τις επιθέσεις, οι δράστες, όπως άλλοι στο παρελθόν, προμηθεύτηκαν με εξαιρετική ευκολία όπλα και πυρομαχικά, παρά το προβληματικό παρελθόν και τις δηλωμένες θέσεις τους ή απειλές για βία, χάρη στο ευνοϊκό καθεστώς που έχουν επιβάλει επί δεκαετίες τα μονοπώλια κατασκευαστών όπλων στις ΗΠΑ, που συνιστούν τους βασικούς χρηματοδότες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών αστών πολιτικών.

Οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά 13 ωρών. Την αρχή έκανε ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους το Σάββατο, σε κατάμεστο εμπορικό κέντρο της αλυσίδας «Wallmart», βγάζοντας το μένος του κυρίως σε βάρος Μεξικανών και Αμερικανών λατινοαμερικανικής καταγωγής, σκοτώνοντας 22 άτομα. Ενα 20λεπτο πριν από τη σφαγή είχε αναρτήσει στο ίντερνετ «μανιφέστο» ρατσιστικού παραληρήματος σε βάρος μεταναστών εργατών.

Ακολούθησε, μερικές ώρες μετά, νέα σφαγή, με δράστη τον 24χρονο Κόνορ Μπετς, σε μπαρ στο Ντέιτον του Οχάιο, σκοτώνοντας εννιά άτομα, μεταξύ των οποίων και την 23χρονη αδελφή του. Ο ίδιος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικής περιπόλου που επενέβη μέσα σε μισό λεπτό από την έναρξη της επίθεσης. Τα κίνητρα του Μπετς δεν έγιναν άμεσα σαφή. Πρώην συμμαθητές του ωστόσο είπαν σε δημοσιογράφους ότι από το Λύκειο έφτιαχνε λίστες θανάτου και βιασμών σε βάρος μαθητών...

Τα μακελειά προκάλεσαν συνολικά τουλάχιστον 32 νεκρούς και περίπου 50 τραυματίες, φέρνοντας στο προσκήνιο την κατά καιρούς εχθρική ρητορική του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κατά ξένων χωρών και κυρίως κατά μεταναστών εργατών.

Το διάγγελμα Τραμπ

Από την πλευρά του ο Τραμπ χαρακτήρισε τα δύο νέα μακελειά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «σατανικές επιθέσεις εναντίον του έθνους μας». Σε 10λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε νωρίς χτες το απόγευμα από τον Λευκό Οίκο, επέρριψε ευθύνες στο ίντερνετ, στα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμώντας πως συνέβαλαν, «δίνοντας ώθηση στα εγκλήματα μίσους».

Δεν είπε βέβαια ούτε λέξη για το λόμπι των κατασκευαστών όπλων (NRA), που είναι από τους βασικούς χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του. Αξιοποίησε επίσης την αφορμή για να διατάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε μεγαλύτερη αστυνόμευση και παρακολούθηση των επικοινωνιών των πολιτών μέσω ίντερνετ, «ώστε να εμποδιστούν εγκλήματα πριν γίνουν»!

Πρότεινε επίσης «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, «ξεχνώντας» τις άγριες περικοπές που έχει προωθήσει από την αρχή της θητείας του, και απαίτησε επίσπευση της διαδικασίας για άμεση επιβολή της θανατικής ποινής! Να σημειωθεί ότι σε ανάλογα περιστατικά στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2019 έχουν σκοτωθεί 247 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 979.

Κατά τ' άλλα, ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς «να καταδικάσουν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και κάθε ιδεολογία περί ανωτερότητας της λευκής φυλής», λέγοντας ότι «οι μοχθηρές ιδεολογίες πρέπει να ηττηθούν», επειδή... «το μίσος δεν έχει καμία θέση στην Αμερική».

Οσον αφορά το μακελειό στο Ελ Πάσο, οι αρχές το αντιμετωπίζουν σαν υπόθεση εσωτερικής τρομοκρατίας, φέρνοντας τον δράστη αντιμέτωπο με τη θανατική ποινή. Η υπόθεση μεγαλώνει την ένταση και στις σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικού, με τον Μεξικανό Πρόεδρο Αντρές Λόπες Ομπραδόρ να ζητά από την Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων, να σταματήσει την αδιάκριτη πώληση όπλων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

Από χτεσινή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού σε νοσοκομείο της Βοστόνης
Από χτεσινή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού σε νοσοκομείο της Βοστόνης
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «χωρίς "αν" και "αλλά"» μέχρι τις 31 Οκτώβρη έκανε λόγο ξανά χτες ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο τις προθέσεις του Λονδίνου για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης με την ΕΕ. Και αυτή η προσπάθεια όμως απέτυχε. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ξεκαθάρισε ότι το θέμα έχει λήξει και ότι το μόνο που μένει να συζητηθεί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών είναι η πολιτική διακήρυξη ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι η καλύτερη δυνατή» και δεν είναι ανοιχτή προς διαπραγμάτευση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε η Αντρέεβα.

Επιπρόσθετη αφορμή έδωσε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Mail on Sunday» με υπογραφή του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, με το οποίο κάλεσε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να στραφεί και πάλι στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να αλλάξουν οι όροι των συνομιλιών, διότι το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί τη συμφωνία.

Στο Βερολίνο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επισήμανε ότι επιθυμία της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να έχουμε μια συμφωνία και εξακολουθούμε να επιθυμούμε μια συντεταγμένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (...) Γενικά ισχύει ότι είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», αν και «μια έξοδος χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί κάλεσαν τον Τζόνσον να ερευνήσει το ρόλο του υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ, για κακοδιαχείριση στη διάρκεια θητείας του στην «Deutsche Bank».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τον αποκλεισμό μικρών παιδιών από τα δημοτικά σχολεία εφόσον δεν γνωρίζουν Γερμανικά εισηγείται ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Κάρστεν Λίνεμαν, με τον ισχυρισμό πως αυτό εντείνει την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων. Ακολούθησε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μπιλντ» που ανέφερε πως για το σχολικό έτος 2017-2018, τα παιδιά με σοβαρή έλλειψη στη γνώση της γερμανικής γλώσσας έφθαναν τις 200.000.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η 65χρονη Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχοντας προσφέρει επί χρόνια υπηρεσίες στην Παγκόσμια Τράπεζα και αργότερα στην ΕΕ ως επίτροπος Διεθνούς συνεργασίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αναδείχθηκε η επικρατέστερη υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την επικείμενη αποχώρηση της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γκεοργκίεβα επικράτησε παρά τη σαφή προτίμηση Ολλανδίας και Γερμανίας στον Ολλανδό πρώην υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τους 5 έφτασαν τελικά οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ, στην Ινδονησία, οι τρεις μετά από ανακοπή.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στη Σμύρνη της Τουρκίας θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της γερμανικής «Volkswagen», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild», και αναμένεται να έχει 2.000 εργαζόμενους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η διεύθυνση του ομίλου είχε σχετικές επαφές με τον ίδιο τον Πρόεδρο, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων η επένδυση συνδέεται και με τις προσπάθειες στενότερης σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε τεχνικά προβλήματα αποδόθηκε η προχτεσινή συντριβή ιρανικού μαχητικού αεροσκάφους κοντά στη νότια επαρχία Μπουσέχρ. Το διμελές πλήρωμα του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε να γλιτώσει.

ΜΟΣΧΑ.-- Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν χτες την άμεση απελευθέρωση εκατοντάδων υποστηρικτών κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα στη διάρκεια διαδήλωσης ενόψει των τοπικών εκλογών του φθινοπώρου. Οι ρωσικές αρχές δικαιολόγησαν τις συλλήψεις κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι δεν είχαν εξασφαλίσει την άδεια της αστυνομίας για τη διαδήλωσή τους.

ΣΑΝΑΑ.-- Νέες επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες Υεμενίτες σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι στα αεροδρόμια Αμπχα και Νατζράν, καθώς και στην αεροπορική βάση Βασιλιάς Χάλεντ στη Σαουδική Αραβία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Κοντά σε συμφωνία εκτιμούν πολλοί ότι βρίσκονται ΗΠΑ και Ταλιμπάν, μετά από την έναρξη του 8ου γύρου διαπραγματεύσεων για την «ειρήνευση στο Αφγανιστάν» που ξεκίνησε στην Ντόχα του Κατάρ. Ο διαπραγματευτής των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Χανίφι, μίλησε για «το πρώτο επίτευγμα» που θα είναι «ο τερματισμός της κατοχής, αλλά και η συνολική αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν».

ΣΟΦΙΑ.-- Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έδωσε χτες η Βουλγάρα υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Ντεσισλάβα Τάνεβα. Η ίδια πρόσθεσε πως έχουν διατεθεί 4,5 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού σε χοιροτροφεία που έχουν πληγεί από τη νόσο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Τρομοκρατική επίθεση» το πολύνεκρο τροχαίο

ΚΑΪΡΟ.--

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 47 τραυματίστηκαν σε καραμπόλα που προκάλεσε έκρηξη έξω από το Ογκολογικό Κέντρο στο Κάιρο. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, μίλησε για «τρομοκρατική» ενέργεια, καθώς αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψαν πως ένα από τα αυτοκίνητα που ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα περιείχε εκρηκτικά και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επιχείρηση.

Η αστυνομία απέδωσε την ευθύνη της επίθεσης στην ισλαμική οργάνωση «Χασμ», η οποία θεωρείται παρακλάδι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που έχει τεθεί εκτός νόμου εδώ και μερικά χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ