ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ - ΓΕΝΑΡΗΣ 2019
Ελαστική απασχόληση και μισθοί - ψίχουλα

Συνεχίζεται η κατρακύλα του μέσου μισθού, τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση

Η μείωση του μέσου μισθού, τόσο στην πλήρη όσο και στην μερική απασχόληση, καθώς και η αύξηση της μερικής απασχόλησης, συνεχίστηκαν και το Γενάρη του 2019, όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τους μισθούς.

Η εικόνα που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων για τους αντίστοιχους μήνες της περιόδου 2011 - 2019 είναι η εξής: Η αναλογία θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης το Γενάρη 2011 ήταν 81% - 19%, το 2015 ήταν 72% - 28% και το 2019 70% - 30%!

Με άλλα λόγια, τρεις στους δέκα μισθωτούς το Γενάρη του 2019 ήταν σε θέσεις μερικής απασχόλησης, με μισθούς ψίχουλα. Σε απόλυτους αριθμούς, οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν υπερδιπλασιαστεί. Το Γενάρη του 2011 ήταν 305.813 και τον αντίστοιχο μήνα του 2019 έφτασαν τους 636.484.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

  • Η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης υποδηλώνει συγκεκαλυμμένη ανασφάλιστη («μαύρη») εργασία, καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εργοδότες να προσλαμβάνουν δήθεν για θέσεις μερικής απασχόλησης και να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 8ωρο.
  • Λόγω του τρόπου καταγραφής των στοιχείων, οι θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης δεν περιλαμβάνονται - όπως θα ήταν το σωστό - στις θέσεις μερικής, αλλά στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, γεγονός που «κουκουλώνει» το πραγματικό μέγεθος των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Στις θέσεις πλήρους απασχόλησης συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις προσωρινής απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου κ.ά.), ένα ακόμα στοιχείο που συγκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας. Ως προς την προσωρινότητα της απασχόλησης, σημαντικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα οποία δείχνουν τη διαρκή μετάβαση του εργατικού δυναμικού από την εργασία στην ανεργία και το αντίθετο, καθώς σε κάθε 100 προσλήψεις αντιστοιχούν περίπου 95 απολύσεις.
Οι μισθοί

Μισθολογικά, παραμένει η τάση μείωσης του μέσου μισθού, τόσο για την πλήρη όσο και για τη μερική απασχόληση.

Ο μέσος μεικτός μισθός των θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης το Γενάρη του 2011 ήταν 1.438 και 586 ευρώ αντίστοιχα, το Γενάρη του 2015 ήταν 1.248 και 425 ευρώ και το Γενάρη του 2019 μειώθηκαν περαιτέρω, φτάνοντας στα 1.175 και 391 ευρώ. Δηλαδή, από το Γενάρη του 2011 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 18,3% (263 ευρώ). Ακόμα περισσότερο μειώθηκε ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης, κατά 33,27% (195 ευρώ).

Η μεγάλη αύξηση της ελαστικών και «ευέλικτων» μορφών εργασίας, καθώς και η μεγάλη μείωση των μισθών και τον «μεταμνημονιακό» Γενάρη του 2019, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των αστικών κομμάτων για δήθεν βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε περιόδους ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι το βαρύ αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμορφώθηκε με ραγδαίους ρυθμούς την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, και ότι σε συνδυασμό με αυτό που προϋπήρχε της κρίσης, αξιοποιούνται πλήρως από το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να ανακτήσει και να αυξήσει τα κέρδη του.

ΠΑΜΕ
Καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Σε θέση μάχης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας καλεί σωματεία και εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή στέγη.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα φουρνιά μαζικών πλειστηριασμών με στόχο τη λαϊκή στέγη, επεξεργάζεται καινούργια πακέτα στήριξης των τραπεζών, μέσα από μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων σε funds και μάλιστα με την εγγύηση του Δημοσίου.

Με ένα σμπάρο ...τρία τρυγόνια. Και κλιμάκωση των εκβιασμών για να πληρωθούν τα "κόκκινα" δάνεια, και "διασφάλιση" των επενδυτών που θα επιλέξουν να τα αγοράσουν, και απαλλαγή των τραπεζών από το βραχνά να τα εισπράξουν.

Ομως οι διευκολύνσεις δεν σταματάνε ούτε εδώ. Η πλήρης φοροασυλία που απολαμβάνουν από το 2012 μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το "κούρεμα" των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μεταβιβάζεται στα "κοράκια" που θα αγοράζουν με το αζημίωτο τα "κόκκινα" δάνεια.

Πρόκειται για την προίκα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τραπεζίτες και τα άλλα αρπακτικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που για τη ΝΔ αποτελεί έτσι κι αλλιώς την πρώτη γραμμή της πολιτικής της, ώστε να δώσει επιπλέον φόρα στα κέρδη και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι στρατηγικές συγκλίσεις που μοιράζονται οι πρώην και οι τωρινοί για να σκάψουν από κοινού με την ΕΕ ακόμη βαθύτερο λάκκο για τους εργαζόμενους και το λαό».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα «να προετοιμαστούν για να δώσουν μαχητική απάντηση και να βρεθούν για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, εμποδίζοντας τα σχέδια να κλιμακωθούν οι πλειστηριασμοί και αποκαλύπτοντας το σύνολο των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας».

«Ενας τέτοιος αγώνας πρέπει να έχει στο επίκεντρό του την κάλυψη των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους», καταλήγει.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Κινητοποίηση για εκδικητική απόλυση

Σε κινητοποίηση την Κυριακή 18 Αυγούστου, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο «Park», προχωρά ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ενάντια στην εκδικητική απόλυση εργαζόμενου. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, με τους εργαζόμενους να ξεκαθαρίζουν ότι ο αγώνας για να παρθεί πίσω η απόλυση είναι υπόθεση όλου του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Την Παρασκευή, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η εργοδοσία κατέβαλε μέρος των οφειλόμενων (συγκεκριμένα, τη μισθοδοσία του Ιούνη 2019 και ένα από τα επιδόματα που οφείλει για το 2018), παράλληλα όμως προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου, «τιμωρώντας» τον για τη συμμετοχή του στην επίσχεση εργασίας.

Στη Ρόδο

Στο μεταξύ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καταγγέλλει την εργοδοσία σε σούπερ μάρκετ της περιοχής που καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν τον Δεκαπενταύγουστο, μέρα υποχρεωτικής αργίας, απειλώντας τους ακόμα και με απόλυση. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, στο κατάστημα της επιχείρησης στην Αρχάγγελο, η εργοδοσία τους ειδοποίησε πως θα δουλέψουν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. «Ολοι οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δουλέψουν και η εργοδοσία τους απείλησε με απόλυση», αναφέρει στο Σωματείο. Σχετική καταγγελία έχει γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «τέτοιες πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων δεν πρόκειται να περάσουν».

Για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

Η νέα προσπάθεια διείσδυσης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των σωματείων και ο σχεδιασμός για ακόμα πιο ασφυκτικές προϋποθέσεις στην ανάπτυξη εργατικών αγώνων και απεργιών επαναφέρουν, κάτω από το πρίσμα της περισσότερης «δημοκρατίας», το δόγμα «νόμος και τάξη», που είναι η γραμμή των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους για να επιβάλουν «γενικό σιωπητήριο» στο εργατικό κίνημα.

Με τις νέες αλλαγές που προωθεί στον συνδικαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση. Αξιοποιεί τα φαινόμενα υποχώρησης του κινήματος για να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα, να λερώσει και να υπονομεύσει τη λειτουργία των συνδικάτων. Αναφέρονται υποκριτικά σε δημοκρατικές διαδικασίες αυτοί που αισθάνονται μίσος για την ενεργή και άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν.

Με αφορμή τις εργατικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης, εξαπολύθηκε άγρια επίθεση ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, αποκαλύπτοντας τα ταξικά όρια που έχουν η δημοκρατία και οι ελευθερίες, για τις οποίες τάχα ενδιαφέρονται οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: 9 στις 10 απεργίες κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές, εκατοντάδες συνδικαλιστές αντιμετώπισαν διώξεις και απολύσεις.

Σήμερα αυτό δεν τους αρκεί! Θέλουν την πλήρη παράδοση του εργατικού κινήματος, θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με την απεργία ως δικαίωμα και μορφή πάλης στους χώρους δουλειάς, θέλουν την πλήρη χειραγώγηση των σωματείων.

Ο νέος υπουργός Εργασίας φρόντισε να πάρει ήδη θέση πλάι στη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ. Αλλωστε η συμβολή της συνδικαλιστικής μαφίας στην προσπάθεια κρατικής - εργοδοτικής παρέμβασης στα σωματεία έχει καταγραφεί με την ηχηρή απουσία της και την απεργοσπασία στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και με τις δηλώσεις του προέδρου της πως η απεργία «έχει φάει τα ψωμιά της». Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που ακούγονται για μια ακόμα φορά ως «επιτομή της δημοκρατίας», δεν θα βελτιώσουν τη διεκδικητική δράση των εργαζομένων, δεν θα αποτρέψουν τη μέχρι σήμερα προκλητική συμμετοχή εργοδοτών και νόθων αντιπροσώπων στις εργατικές διαδικασίες.

Το δικαίωμα στην απεργία και η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης κατακτήθηκαν με σκληρούς, αιματηρούς αγώνες. Σήμερα η μάχη για τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες περνάει μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, από την ίδια τη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στις εξελίξεις και στο κίνημα. Το ΠΑΜΕ έχει ήδη καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν καλά και σχεδιασμένα απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων.

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα Νέα»)


Θανάσης ΓΚΩΓΚΟΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ