ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Κράχτης» προσέλκυσης «επενδυτών» με θωράκιση του αντεργατικού πλαισίου

Σε εντατικούς ρυθμούς επανέρχονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΝΔ ενόψει της διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, σε συνδυασμό βέβαια με την έναρξη της 4ης «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, όπου θα περιέχονται σειρά από νέες «εμβληματικές» παρεμβάσεις με άξονα την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, με κάθε είδους ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνέχεια βέβαια αυτών που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως κράχτης για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων θα προβλέπονται μεταξύ άλλων η περαιτέρω άρση εμποδίων, ειδικές ρυθμίσεις για το χωροταξικό, παρεμβάσεις γύρω από επιχειρηματικές ζώνες - πάρκα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, κ.ά., με στόχο να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβανομένης της μορφής των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα), όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, στο όνομα της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, για την επιτάχυνση στις διαδικασίες της αδειοδότησης προωθείται η «βελτίωση» του νομοθετικού πλαισίου με την ανάθεση της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, που θα εντάσσονται στον «αναπτυξιακό» νόμο, σε τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ίδιο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προωθούνται η δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, σε συνδυασμό και με άλλες αντεργατικές διατάξεις με άξονα την προσέλκυση «επενδυτών».

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και νέες παρεμβάσεις γύρω από τον «πτωχευτικό κώδικα» επιχειρήσεων, στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, ζήτημα το οποίο συγκαταλέγεται στα μόνιμα «προαπαιτούμενα» των «αξιολογήσεων» από την πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Την ίδια ώρα, από 1/7/2019 που ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι 25/8 είχαν υποβληθεί μόλις 26 αιτήσεις «προστασίας» για την πρώτη κατοικία, γεγονός βέβαια που συνδέεται με τους διαδοχικούς «κόφτες» (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενόψει της πλήρους κατάργησης κάθε προστασίας στο τέλος του 2019, αλλά και της αποβολής μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών που με δικαστικές αποφάσεις ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας. Σε φάση έναρξης της διαδικασίας βρίσκονται 16.200 αιτήματα «προστασίας», ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι από τις 26 αιτήσεις που έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 2 έχουν περάσει σε τελικό στάδιο ρύθμισης, με βάση πάντα τις «προτάσεις» των τραπεζών και κάτω από τους λεόντειους όρους που προβλέπονται στη σχετική διάταξη.

Μόνιμη επωδός τα «πλεονάσματα»

Σταθερά στις ράγες των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων συνέχισε στο μεταξύ η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και για το 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2019, ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και της «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που αφορούν στην κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται σχεδόν διπλάσιο (αύξηση 92%), καθώς στο φετινό 7μηνο εμφανίζεται στα 1,76 δισ. ευρώ, έναντι 926 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται στα 28,6 δισ. υπερβαίνοντας τον αντιλαϊκό στόχο κατά 2,1 δισ. Μεταξύ άλλων, η μάζα των κάθε είδους φόρων έφτασε σε 26,6 δισ. με υπέρβαση ύψους 450 εκατ.

Αντίθετα, χαμηλότερα από το στόχο κατά 627 εκατ. κατρακύλησαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Πλήρης άρση στους «κεφαλαιακούς ελέγχους»

Τροπολογία για την πλήρη άρση των «κεφαλαιακών ελέγχων» (capital controls) από την 1η Σεπτέμβρη, που είχαν απομείνει αποκλειστικά για τις συναλλαγές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με το εξωτερικό, κατέθεσε χτες και ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ.

Η αιτιολογική έκθεση, μεταξύ άλλων, εστιάζει στη «σθεναρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στη διασφάλιση της γενικότερης οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», στη «συνεχή προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» («κόκκινα» δάνεια), «στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα» και στην αύξηση των καταθέσεων.

Την ανακοίνωση, από την οποία κανένα όφελος δεν θα δουν τα λαϊκά στρώματα αλλά μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ανέλαβε να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για καταστροφική πολιτική που είχε ως συνέπεια την επιβολή τους. Οπως και ο προκάτοχός του αναλώθηκε σε κομπασμούς ότι η εκλογή της ΝΔ αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, επικαλούμενος τα χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κ.ο.κ.

Παραπέρα υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο επιτελικό κράτος, τη λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν την κυβερνητική μας ετοιμότητα», ενώ «η εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων απ' τα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ και η γρήγορη - και δωρεάν - απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το Μάτι σηματοδοτούν τον σεβασμό μας στο δημόσιο χρήμα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απείλησε το λαό ότι το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησής του θα υλοποιηθεί με αξιομνημόνευτη ταχύτητα αφού «το τρίπτυχο Σχέδιο - Ταχύτητα - Αποτέλεσμα αποτελεί την σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης» και παρά την «καμένη γη» που και αυτός φυσικά παρέλαβε!

Γι' αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο ένα κοινοτικό κεκτημένο (...) Γλιτώνει τη χώρα από κυρώσεις εκατομμυρίων...», ενώ οι νέες ρυθμίσεις «συνιστούν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,, δείχνοντας και το ποιον αφορά η άρση των capital control ανέφερε ότι με την τροπολογία γίνεται «αποφασιστικό βήμα κανονικοποίησης» του τραπεζικού συστήματος, όπως επίσης «προσέλκυσης επενδύσεων» και «αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο «Reuters», σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί μια επιστροφή στην ομαλότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη».

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, κάλεσε «να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».

ΣΥΡΙΖΑ
Επιτάχυνση των διαδικασιών μετασχηματισμού του

Εσωκομματικές διεργασίες αναπαράγει η δρομολογημένη μετά τις εκλογές διαδικασία μετασχηματισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οργανωτικής προσαρμογής του στο ρόλο του κύριου φορέα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και βασικού πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος, ζήτημα που θα απασχολήσει σήμερα τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενόψει και της εντατικοποίησης της διαδικασίας το φθινόπωρο με συνεδριάσεις οργάνων και προετοιμασία του συνεδρίου, αλλά και της εμφάνισης του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η μεθόδευση της οργανωτικής προσαρμογής, ο καταμερισμός ρόλων στα εσωκομματικά βιλαέτια, η ανάδειξη μιας «αριστερής πτέρυγας» με ειδική αποστολή τον «προοδευτικό» τάχα μανδύα στην πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, είναι μεταξύ άλλων ζητήματα που κυριαρχούν στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις, ενώ η παρέμβαση των αστικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαιώνει το ειδικό ενδιαφέρον της αστικής τάξης για τον έναν εκ των βασικών πολιτικών της εκπροσώπων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα όσα γράφτηκαν για τον γραμματέα του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, με τον ίδιο να μιλάει για «πρακτικές που δηλητηριάζουν τις σχέσεις» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ο Π. Σκουρλέτης υποστηρίζει πως για τον εγκλωβισμό του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, κυρίως με τα «πιο δυναμικά και οργανωμένα τμήματά της, τα κινήματα» μέσα απ' την ανασυγκρότηση «ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος, μαζικού, ανοιχτού και δημοκρατικού». Ο Π. Σκουρλέτης όχι μόνο δεν απορρίπτει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του κόμματος, όπως του καταλογίζεται, αντιθέτως την υπερασπίζεται υπενθυμίζοντας πως δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο αλλά ήδη απ' το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέτοια πορεία. «Κατάφερε να διευρύνει τα όρια της Αριστεράς και να αποτελέσει τον κύριο εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Το έκανε με μεγαλύτερη επιτυχία το '15 και το επιβεβαίωσε στις εκλογές του 2019, με την συμβολή του σχήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το ζητούμενο, όμως, σήμερα είναι και να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με αυτό που κατάφερε στο επίπεδο της κάλπης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το διακύβευμα είναι το πώς αυτό θα εκφραστεί με ισχυρή παρέμβαση «στα σωματεία, στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στα πανεπιστήμια και στη νεολαία».

«Δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο», καταλήγει, παραπέμποντας σε μια διαδικασία χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων ώστε να γίνονται χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο πρώην υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης αρθρογραφεί επίσης στην «Αυγή» για τη «συγκρότηση του Αριστερού - Δημοκρατικού - Προοδευτικού Μετώπου, από κόμματα και δυνάμεις», στη βάση της αντιδεξιάς ρητορικής και με το στόχο του να εξαντλείται στο να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, Μέτωπο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί «ένα μέρος του - καθοριστικό βέβαια».

Για την παραπέρα σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει ο βουλευτής του Γ. Ραγκούσης. Σε συνέντευξή του στο «Εθνος» υποστηρίζει ότι «το λεγόμενο "άνοιγμα" σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα έχει ήδη συντελεστεί», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «αποτελεί τον κυρίαρχο πολιτικό εκφραστή των προοδευτικών, αριστερών, κεντροαριστερών και οικολογικών κοινωνικών δυνάμεων» και ότι πλέον «το ζητούμενο είναι να εξελιχθεί στο μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της επόμενης δεκαετίας, της επόμενης Ελλάδας».

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες με ωφελημένους τα μονοπώλια

Την πομπώδη εξαγγελία της κατάργησης των capital controls από τον πρωθυπουργό σχολίασε παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια η οποία γίνεται για να ωραιοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι επώδυνες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα».

«Η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού και επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η προσπάθεια «στοχεύει στην άμβλυνση των κριτηρίων του λαού απέναντι στις αντιλαϊκές μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες παραμένουν σε ισχύ».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως από την πλήρη άρση των capital controls δεν θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο αναπαραγωγής μιας πολύ φτηνής, χωρίς δικαιώματα, εργατικής δύναμης θα ζει και θα βασιλεύει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Οπως εξήγησε, από την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα ωφεληθούν οι τράπεζες και τα μονοπώλια γιατί θα έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση σε νέα κεφάλαια. «Ετσι, λοιπόν, η περιβόητη επιστροφή στην ομαλότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σκανδαλώδης διεύρυνση των προνομίων του κεφαλαίου, τη στιγμή που για τους εργαζόμενους όχι μόνο παραμένει άθικτος, αλλά ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο με τις ρυθμίσεις και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ο εργασιακός μεσαίωνας», συμπλήρωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ