ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμπορίου Γαλλίας

Επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας αύριο στη γαλλική πρεσβεία

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμπορίου Γαλλίας (Federation CGT Commerce et Services), Αμάρ Λαγκά, και τους εργαζόμενους της Γαλλίας που διώκονται γιατί αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δουλειά και στη ζωή.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «ο συνάδελφος Λαγκά κλήθηκε σε απολογία από τη Γαλλική Αστυνομία για την πανεθνική κινητοποίηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία CGT Commerce με τους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων CONFORAMA στις 11 Ιούλη ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις. Η εργοδοσία, που χρησιμοποίησε μπράβους και αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του συνδικαλιστή που έκανε το ταξικό του καθήκον.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ελλάδας μίλησαν για "σταθερότητα" και "ανάπτυξη", δηλαδή τη διασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αποδεικνύεται ξανά ότι η διασφάλιση των κερδών των πολυεθνικών απαιτεί την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης που κλιμακώνεται στη Γαλλία και σε όλη την ΕΕ. Καταγγέλλουμε τις διώξεις των αγωνιστών συνδικαλιστών της Γαλλίας που διώκονται γιατί επιτελούν το ταξικό τους καθήκον.

Απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή οι εργαζόμενοι έχουμε το όπλο της οργανωμένης, συλλογικής δράσης και ταξικής αλληλεγγύης.

Ενάντια στη δίωξη του συνδικαλιστή, η CGT Commerce καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στην Αστυνομική Διεύθυνση του Noisiel.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλοντας τη δίωξη του Αμάρ Λαγκά θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 11 π.μ.».

ΗΠΑ
Σημαντικό «αμερικανικό ενδιαφέρον» για τα «θέματα Ρωσίας - Ουκρανίας»

Μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Ουκρανία ζήτησε ο Τζον Μπόλτον στο Κίεβο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΙΕΒΟ.--

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία, στη στρατηγική τους αντιπαράθεση με τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, που επισκέφτηκε προχτές την Ουκρανία και αναμένεται τις επόμενες μέρες να βρεθεί στις γειτονικές Μολδαβία και Λευκορωσία. Ο Τζ. Μπόλτον ανέφερε ότι είναι πιθανό ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην Πολωνία, την οποία θα επισκεφθεί ο Τραμπ στις αρχές Σεπτέμβρη.

Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση Γαλλίας - Γερμανίας από τη σύνοδο του G7 για προσεχή Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), ο Μπόλτον εμφανίστηκε με εμφανείς υπαινιγμούς για την κινητικότητα που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων (κυρίως Γαλλία και Γερμανία) για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για το αίτημα της ουκρανικής πλευράς για συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θεωρώ ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση θα συμβούλευε τον Πρόεδρο Ζελένσκι ώστε να εξετάσει πολύ προσεκτικά πώς να ξεδιπλώσει μια στρατηγική αντιμετώπισης των Ρώσων», είπε ο Τζ. Μπόλτον σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να βιαστεί ακολουθώντας τη μια πορεία ή την άλλη (...) Θα ήταν καλό για τη νέα ουκρανική κυβέρνηση να εξετάσει την κατάσταση για ένα χρονικό διάστημα».

Ο Τζ. Μπόλτον εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα καταλήξουν άμεσα σε μια εμφανή λύση όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, αναφερόμενος στο λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας. Τη Δευτέρα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» μέσα στο Σεπτέμβρη, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν οι συνθήκες να είναι μια χρήσιμη σύνοδος». Αντίστοιχη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών είχε γίνει τελευταία φορά το 2016.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον θα ήθελε να συμμετάσχει σε συνομιλίες στο «σχήμα της Νορμανδίας», όπως έχει προτείνει η Ουκρανία αλλά απορρίπτουν Γαλλία και Γερμανία, ο Μπόλτον αρκέστηκε να σημειώσει το «σημαντικό αμερικανικό ενδιαφέρον» για τα «υφιστάμενα ζητήματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας».

Χτες, μια μέρα μετά την επίσκεψη Μπόλτον στο Κίεβο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το Ντονμπάς (σ.σ. Ανατολική Ουκρανία)». «Η Ουκρανία θα καλωσόριζε την ένταξη των ΗΠΑ στο σχήμα της Νορμανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική Προεδρία. Επιπλέον, συζητήθηκε η εμβάθυνση της αμερικανο-ουκρανικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της αμυντικής της βιομηχανίας, ώστε να είναι πιο συμβατές με το ΝΑΤΟ.

Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική, Αρκτική...

Ο Μπόλτον εξέφρασε επίσης την ανησυχία των ΗΠΑ για την εντεινόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία αποσπάστηκε από την Ουκρανία και ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. «Η Μαύρη Θάλασσα έχει πολλούς ΝΑΤΟικούς συμμάχους, οι οποίοι έχουν παρουσία εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ αναμένει «να διατηρηθεί η πρόσβαση σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα για όλα τα παράκτια κράτη και άλλους εμπόρους που χρησιμοποιούν τη Μαύρη Θάλασσα».

Αλλωστε, συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις της Ρωσίας και σε άλλα μέρη του κόσμου. «Το ίδιο ισχύει στη Βαλτική Θάλασσα, στην Αρκτική. Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα για τα οποία έχουμε δύσκολες συζητήσεις με τη Ρωσία, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπου προσπαθούν να εισβάλουν πέρα από το νόμιμο συμφέρον τους», σημείωσε.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Νέες σκληρές μάχες ξέσπασαν χτες στη νότια πόλη της Υεμένης Αντεν, ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού του φιλοδυτικού Προέδρου της Υεμένης, Χάντι, και αυτονομιστών ενόπλων που στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο τον έλεγχο του στρατηγικού λιμανιού της χώρας.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε χτες στο Πουέρτο Ρίκο (υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ) ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει τροπικής καταιγίδας «Ντόριαν» που ενδέχεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα μέσα στο τρέχον 24ωρο. Επί ποδός πολέμου βρίσκονται ήδη χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Το Πεντάγωνο συζητά με Αυστραλούς αξιωματούχους την πιθανότητα να αναγερθεί στην Αυστραλία ένα εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων που χρησιμοποιούνται από μονοπώλια υψηλής τεχνολογίας που είναι γνωστά ως «σπάνιες γαίες», με αφορμή τις προσπάθειες της Κίνας (που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας διεθνώς) να μειώσει τις εξαγωγές τέτοιων μεταλλευμάτων που χρειάζονται και σε εφαρμογές της πολεμικής βιομηχανίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Γαλλία προς τη Βρετανία μέσω της Θάλασσας της Μάγχης αναμένεται να τεθεί σήμερα στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχει η 47χρονη Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ με τον 53χρονο Γάλλο ομόλογό της, Κριστόφ Καστανέρ. Υπολογίζεται ότι από τον Γενάρη προσπάθησαν να φτάσουν στις βρετανικές ακτές με κάθε μέσο 1.473 μετανάστες έναντι 586 πέρυσι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την έναρξη λειτουργίας ενός νέου σημείου συνοριακού ελέγχου και τελωνειακού σταθμού μεταξύ της ρουμανικής περιοχής Μόλντοβα Νόβα και της Σερβικής Γκόλουμπατς με τη Σερβία, από όπου θα εξυπηρετούνται επιβατικά αυτοκίνητα, οχήματα μεταφορών και θα επιτρέπεται και η διέλευση πεζών, ενέκρινε χτες η ρουμανική κυβέρνηση.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Δικαστήριο του Τσαντ καταδίκασε χτες 97 Νιγηριανούς τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε ποινές κάθειρξης 10 έως 20 ετών με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Αλλοι δέκα ύποπτοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι χρήστες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εξαρτώνται όλο και περισσότερο από αυτά, μολονότι τους προκαλούν άγχος, γνωστό και ως «τεχνολογικό στρες» (technostress), διαπιστώνει νέα έρευνα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που επικαλείται η διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «ScienceDaily».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη στήριξη της Σλοβενίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε χτες ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μάριαν Σάρετς, στη διάρκεια της συνάντησης στο Βελιγράδι με την Σέρβα ομόλογό του, Ανα Μπρνάμπιτς, με την οποία εξέτασαν θέματα εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. Η Μπρνάμπιτς τόνισε ότι η Σλοβενία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 1.600 εταιρείες σλοβενικών συμφερόντων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης το επόμενο τρίμηνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και των παγκόσμιων εμπορικών διαμαχών, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξησή του το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές το δεύτερο τρίμηνο, με το καθαρό εμπορικό αποτέλεσμα να αφαιρεί 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Οι επενδύσεις στις κατασκευές αποτέλεσαν, επίσης, βαρίδι, υποχωρώντας 1% σε τριμηνιαία βάση. Η καταναλωτική δαπάνη, οι δημόσιες δαπάνες και οι ιδιωτικές επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσουν τη μεγάλη πίεση από το εξωτερικό εμπόριο.

Οι προοπτικές της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας είναι αβέβαιες, καθώς οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν μία δύσκολη πορεία στο μέλλον και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμη τρίμηνο με μείωση του ΑΕΠ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με ύφεση. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, που θα συνδέεται με ένα συνολικό πακέτο μέτρων «για την προστασία του κλίματος».

Το γερμανικό κράτος συνέχισε να καταγράφει ένα τεράστιο πλεόνασμα ύψους 45,3 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέγραψε πλεόνασμα 17,7 δισ. ευρώ, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια 12,7 δισ. ευρώ, οι δήμοι 7,1 δισ. ευρώ και το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης 7,7 δισ. ευρώ.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ερευνες για τις αιματηρές εκρήξεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν αξιωματούχοι της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας μετά από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χτες, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, σε δύο αστυνομικά τμήματα με αποτέλεσμα το θάνατο τριών αστυνομικών, ηλικίας από 32 έως 45 ετών, και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών άλλων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πάντως δήλωσαν «άγνοια» για τις συγκεκριμένες εκρήξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάποια ισραηλινά ΜΜΕ άφησαν υπόνοιες πως ενδεχομένως να πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

Στελέχη της «Χαμάς» πάντως ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας για την αιτία των εκρήξεων.

«Εξαφάνισε» τα παλαιστινιακά εδάφη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Χτες επίσης Παλαιστίνιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ραμάλα αποδοκίμασαν την επιλογή στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «εξαφανίσουν» από την ιστοσελίδα του υπουργείου τμήμα που ήταν αφιερωμένο στα «Παλαιστινιακά Εδάφη». Η εξέλιξη θεωρήθηκε «επιβεβαίωση» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ στην περιοχή. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις δηλώνοντας πως δεν πρόκειται για «αλλαγή πολιτικής» των ΗΠΑ απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά για αλλαγές στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε διεθνώς η απόφαση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ να αφαιρέσουν τη βίζα από τον 17χρονο Παλαιστίνιο Ισμαήλ Αζάουι από το Λίβανο, που είχε γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με το πρόσχημα των «αντιαμερικανικών» αναρτήσεων που είχαν κάνει φίλοι του (!) σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ