ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πιέσεις και συστάσεις με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σύσταση για τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από όλες τις χώρες που την υπέγραψαν (από όπου οι ΗΠΑ αποχώρησαν πέρσι...) απηύθυναν οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Κυριακή. Η ιρανική κυβέρνηση απαντώντας επέμεινε πως μπορεί να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου πάνω από τα όρια της συμφωνίας του 2015, μολονότι δεν σκοπεύει να το πράξει άμεσα. Επιπλέον, χτες έβαλε σε λειτουργία 33 ταχύτερα και πιο σύγχρονα συστήματα φυγοκέντρησης, γεγονός που το επιβεβαίωσε χτες και ο υπηρεσιακός γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Κόρνελ Φερούτα.

Επανέλαβε όμως ότι όλα τα βήματα που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι αναστρέψιμα», υπό την προϋπόθεση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και οι άλλες πλευρές...

Θέση στο ζήτημα πήρε χτες και η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, που επέκρινε τις ΗΠΑ για την ένταση στις σχέσεις με το Ιράν, καλώντας τες να εγκαταλείψουν την «εσφαλμένη πρακτική των μονομερών κυρώσεων και της υπέρτατης πίεσης».

Στον αντίποδα αυτών των αντιδράσεων, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ (χώρα που διαθέτει μυστικά πυρηνικά όπλα), επανέφερε στο προσκήνιο τις γνωστές κατηγορίες σε βάρος της Τεχεράνης περί ιρανικού μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων. Παρουσίασε έτσι χτες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου «φωτογραφίες» από κτίριο στην περιοχή Τουρκουζαμπάντ του Ιράν, όπου κατά τους ισχυρισμούς του, συνεχίζεται πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών κεφαλών από το 2003.

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να εμπλουτίσει ουράνιο στο μέλλον για να τροφοδοτήσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της πυρηνικής ενέργειας.

Ξεφόρτωσε το τάνκερ «Adrian Darya-1»

Στην τύχη του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya-1» αναφέρθηκε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, λέγοντας πως το σκάφος «ελλιμενίστηκε σε λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου και ξεφόρτωσε το φορτίο του». Απέφυγε να επιβεβαιώσει φήμες πως το πετρέλαιο ξεφορτώθηκε την Παρασκευή στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, όπου υπάρχει ρωσική ναυτική βάση, και πως ο αγοραστής του πετρελαίου (αξίας 130 εκατ. δολαρίων) ήταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ως αγοραστή τη συριακή κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις όποιον αγόρασε το πολύτιμο φορτίο του σκάφους...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τον Μπόρις Τζόνσον...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Εναλλακτικά» σχέδια για να προωθήσει το άτακτο Brexit, παρά τον νέο νόμο που ψήφισε η βουλή και ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' για τρίμηνη παράταση στη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, εξετάζει πυρετωδώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, την ίδια περίοδο βλέπει αφενός την κυβέρνηση και το κόμμα να φυλλορροούν μετά και από την παραίτηση της υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Αμπερ Ραντ, και από την άλλη δημοσκοπήσεις να δίνουν στους Συντηρητικούς 35%, στους Εργατικούς 25%, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 17% και στο κόμμα του Brexit 13%.

Πάντως, μπροστά στην απόφαση όλων των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου για πρόωρες εκλογές έως τα μέσα Οκτώβρη, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να εξετάζει διάφορα σενάρια. Οπως να ζητήσει τη συνδρομή «φιλικής» χώρας (όσον αφορά το Brexit) ώστε να ασκήσει βέτο στο αίτημα του Λονδίνου για παράταση της αποχώρησης, ή να στείλει δύο επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου στην πρώτη θα αναφέρει το αίτημα για τρίμηνη παράταση του Brexit (όπως απαιτεί ο νέος νόμος) και στη δεύτερη θα καταγράφει την έντονη αντίθεση της κυβέρνησής του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Τζόνσον φαίνεται πως έχει βρει δύο «συμμάχους»: Τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν και τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, που δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παράταση.

Εντονη δυσαρέσκεια μπροστά στο ενδεχόμενο περιφρόνησης των αποφάσεων της βουλής από τον πρωθυπουργό εξέφρασε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν «αναίσχυντο» και πρωτοφανές. Κατέκρινε επίσης την επιλογή του πρωθυπουργού να παύσει από σήμερα και έως τις 14 Οκτώβρη τις εργασίες του κοινοβουλίου.

Σε αυτό το θολό σκηνικό, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε χτες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, όπου συμφώνησαν πως είχαν μία «θετική και εποικοδομητική συνάντηση», όμως δεν βρήκαν καμία λύση στο θέμα του «backstop», της αποφυγής δηλαδή αυστηρών συνοριακών ελέγχων στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.

Χτες ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτώβρη, εκτός και εάν γίνουν νωρίτερα εκλογές.

Στο κλίμα της ενδοαστικής κόντρας εγκλωβίζονται τα λαϊκά στρώματα και το Σάββατο σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο Λονδίνο ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του Brexit.

Χτες, πάντως, οι πιλότοι της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας «British Airways» ξεκίνησαν διήμερη απεργία διεκδικώντας ικανοποιητικές μισθολογικές αυξήσεις.

ΜΠΑΧΑΜΕΣ - ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΥΚΛΩΝΑ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς νεκρούς

Copyright 2019 The Associated

Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς νεκρούς
Συνεχίζουν να αυξάνονται τα θύματα στις Μπαχάμες από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ντόριαν» που αφάνισε στην κυριολεξία ολόκληρες πόλεις στο πέρασμά του την περασμένη βδομάδα με ισχυρούς ανέμους που έφταναν τα 300 χλμ. την ώρα (κατηγορία 5). Εως χτες ανακοινώνονταν επίσημα 45 νεκροί, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες. Ταυτόχρονα έρχονται στο προσκήνιο η πλήρης έλλειψη προετοιμασίας του πληθυσμού από τις κυβερνητικές υπηρεσίες - ενώ αναμενόταν ο καταστροφικός κυκλώνας - και μετά την καταστροφή, σε ένα θέρετρο υψηλού τουρισμού, η απόλυτη γύμνια ουσιαστικών μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Οι ελλείψεις και δυσκολίες να φτάσει η βοήθεια στους πληγέντες είναι τεράστιες και για την απομάκρυνση σε ασφαλέστερες περιοχές, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες μολυσματικές ασθένειες ειδικά στα νησιά Αμπακος και Μεγάλη Μπαχάμα, που δέχθηκαν το χειρότερο χτύπημα. Μόνο σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Μπαχάμας Πρες», άνθρωποι από τα σωστικά συνεργεία αναφέρουν ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 3.000, καθώς βλέπουν πτώματα κάτω από τα νερά.

Πάνω από 70.000 χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 7 δισ. δολάρια.

Ο «Ντόριαν» κατά το πέρασμά του από τις ακτές των ΗΠΑ εξασθένησε αρκετά, με αποτέλεσμα να προκληθούν επιμέρους βλάβες κυρίως στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το Σάββατο το βράδυ ο κυκλώνας έφτασε κοντά στο Χάλιφαξ, στη Νέα Σκοτία του Καναδά, με ανέμους έως και 140 χλμ. την ώρα, προκαλώντας και εκεί διακοπές ρεύματος, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Πυροβολισμοί στο Ντόρντρεχτ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν χτες στη συνοικία Χαϊμερστάιν της νότιας ολλανδικής πόλης Ντόρντρεχτ, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων.

Το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη σε σπίτι. Τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών καθώς και η ταυτότητά τους δεν έγιναν γνωστά άμεσα, ωστόσο η ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf» ανέφερε πως ο δράστης ήταν αστυνομικός και πως αυτοκτόνησε σκοτώνοντας μέλη της οικογενείας του.

ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρη επιδρομή σε βάση σιιτικής πολιτοφυλακής

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πολύνεκρη επίθεση σε βάρος σιιτικής πολιτοφυλακής στη μεθόριο της Συρίας με το Ιράκ πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Κυριακής (κατά πάσα πιθανότητα ισραηλινά) αεροσκάφη, με αποτέλεσμα το θάνατο 18 μαχητών ανεξακρίβωτης εθνικότητας. Λίγες ώρες νωρίτερα προηγήθηκαν οι κοινές περιπολίες Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή Τζαζίρα της βορειοανατολικής Συρίας, προκαλώντας την οργή της συριακής κυβέρνησης. Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, πριν από τα χαράματα της Δευτέρας σιιτικές πολιτοφυλακές εκτόξευσαν ρουκέτες στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην επιθυμία της κυβέρνησής του για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βορειοανατολική Συρία, απείλησε ότι θα το πράξει μονομερώς έως το τέλος Σεπτέμβρη αν μέχρι τότε δεν έχει δημιουργηθεί η ζώνη σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αναζητεί ζώνη ασφαλείας όχι για την Τουρκία αλλά για τους Κούρδους τρομοκράτες».

ΙΤΑΛΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΕ
Θα προτάξει τη «βελτίωση του Συμφώνου Σταθερότητας»

ΡΩΜΗ.--

Το νέο σχήμα που συγκρότησαν το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το μικρότερο κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι» θα παζαρέψει κι αυτό σκληρά για λογαριασμό του κεφαλαίου τη σχέση με την ΕΕ, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Οπως τόνισε, «πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας (της ΕΕ) και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις» και υποστήριξε ότι οι πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες «κινδυνεύουν να καταστρέψουν πλήρως τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας». Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι «η Ιταλία θα είναι η κινητήρια δύναμη μιας φάσης επανεκκίνησης και ανανέωσης της Ενωσης, με σκοπό να οικοδομήσουμε μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη (...) πιο κοντά στους πολίτες». Και πρόσθεσε ότι «εκτός από την ευθύνη μας ως χώρα - μέλος της ΕΕ», οι άλλες κατευθυντήριες γραμμές είναι «οι διατλαντικές σχέσεις, ως μέλη του ΝΑΤΟ και οι θεμελιώδεις δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου».

Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει «σοβαρή αντιπολίτευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ