ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα μέτρα - κυρώσεις κατά της Κούβας

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Κούβα ενάντια στον αποκλεισμό της
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Κούβα ενάντια στον αποκλεισμό της
Σε νέες κυρώσεις στο πλαίσιο του πολύμορφου χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας και εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος της 5ης Ιούνη προχώρησαν οι ΗΠΑ στις 6 Σεπτέμβρη με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που αυστηροποιεί περαιτέρω την αποστολή εμβασμάτων από τις ΗΠΑ προς το νησί.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, «λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να απομονώσουμε το κουβανικό καθεστώς που είναι υπεύθυνο για την καταπίεση του κουβανέζικου λαού και την υποστήριξη άλλων δικτατοριών σε ολόκληρη την περιοχή, όπως το παράνομο καθεστώς Μαδούρο». Πρόκειται για τη γνωστή τακτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις για την ανατροπή των κατακτήσεων του σοσιαλισμού στην Κούβα. Να σημειωθεί πως και η πολιτική «προσέγγισης» που εφάρμοσε με άλλη μέθοδο η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε τον ίδιο στόχο και τώρα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα πιο επιθετικά και απροκάλυπτα, επιχειρεί να εντείνει τον αποκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα από κουβανικές οικογένειες που ζουν στις ΗΠΑ προς συγγενείς τους στο νησί, μπαίνει όριο 1.000 δολαρίων ανά τρίμηνο ενώ απαγορεύονται πλήρως προς οικογένειες που είναι αποκλεισμένες και όπως λέγεται είναι κοντά σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του ΚΚ Κούβας.

Επίσης, απαγορεύονται πλήρως οι δωρεές - εμβάσματα προς οργανισμούς της Κούβας, κάτι που συχνά συνέβαινε, από διάφορες οργανώσεις αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα, προτρέπονται οι «βοήθειες» και τα εμβάσματα προς μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον μη κρατικό τομέα των λεγόμενων αυτοαπασχολούμενων, στο πλαίσιο, όπως λένε, της «ενθάρρυνσης της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στην Κούβα», τομέας που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται με τη μορφή της αυτοαπασχόλησης.

Την ίδια ώρα αυστηροποιούνται από τις ΗΠΑ τα μη οικογενειακά ταξίδια, δηλαδή τα ταξίδια για εκπαιδευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς, με ανταλλαγές επιστημόνων και ερευνητών.

Τα νέα μέτρα - κυρώσεις θα μπουν σε πλήρη εφαρμογή από τις 9 Οκτώβρη, 30 μέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα μέτρα αυτά κατήγγειλε η κουβανική κυβέρνηση, με δήλωση του Προέδρου της χώρας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, που σημείωσε: «Η άδικη, μακροχρόνια εγκληματική πολιτική του αποκλεισμού είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο την πλειοψηφία των Κουβανών. Είναι μια αποτυχημένη πολιτική που έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα» και καταλήγει ότι οι ΗΠΑ «την στηρίζουν σε ψέματα και υποκρισία».

Τις νέες κυρώσεις καταδίκασε και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

BΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ερευνα κατά του Γκουαϊδό για «εσχάτη προδοσία»

Αλλο ένα στοιχείο, που καταγράφει τη σφοδρή αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση του αυτοανακηρυγμένου προέδρου και αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ Χουάν Γκουαϊδό, είναι η διαταγή την περασμένη Παρασκευή της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας, να ανοίξει έρευνα με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» εναντίον του Γκουαϊδό και συνεργατών του.

Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ συνέδεσε το ζήτημα με την αποκάλυψη ότι ο Γκουαϊδό με συνεργάτες του εμφανίζεται να προτείνει προς εκμετάλλευση σε ενεργειακές πολυεθνικές - προκειμένου να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική στήριξη της Βενεζουέλας από τη Βρετανία - την περιοχή του Εσεκίμπο. Πρόκειται για μια περιοχή 159.500 τετραγωνικά χλμ., που η Βενεζουέλα θεωρεί δικό της έδαφος και βρίσκεται σε δικαστική αμφισβήτηση από τη γειτονική Γουιάνα, πρώην βρετανική αποικία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι πρώτες έρευνες από μαγνητοφωνημένη συνομιλία των συνεργατών του Γκουαϊδό, Βανέσα Νιούμαν, στελέχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που τον εκπροσωπεί απέναντι στη Βρετανία, και Μανουέλ Αβεντάνιο, συμβούλου του Γκουαϊδό για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι παζαρεύουν την παραχώρηση εδάφους, κάτι που συνιστά «εσχάτη προδοσία της χώρας».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Μαδούρο, απευθυνόμενος σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τις κάλεσε να διευκρινίσουν τη θέση τους για την κυριαρχία της Βενεζουέλας, ως προϋπόθεση για να επανεκκινήσει έναν νέο γύρο διαλόγου. Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό εμφανίστηκε την Κυριακή να δηλώνει ότι το Εσεκίμπο ανήκει στη Βενεζουέλα και απέρριψε τις κατηγορίες, ενώ δήλωσε ότι η διαδικασία της ποινικής έρευνας της Εισαγγελίας γίνεται ως «αποπροσανατολισμός γιατί το καθεστώς Μαδούρο στηρίζει τρομοκράτες», κατονομάζοντας τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC-EP), που επανασυστάθηκαν, και τον Επαναστατικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN). Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, δηλώνει ότι είναι υπέρ της ειρήνης και ότι θα απαντήσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας με αυτό το πρόσχημα. Ετσι, από σήμερα ξεκινάνε στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη τη συνοριογραμμή με την Κολομβία, με τη συμμετοχή και των πολιτοφυλακών. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί 10 εκατομμύρια υπογραφές, στην καμπάνια που καταδικάζει τον πολύμορφο αποκλεισμό της Βενεζουέλας από την αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Ντ. Τραμπ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο επικεφαλής των ιρακινών σιιτικών «Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης» (PMF) Φάλιχ Φαγιάντ συζήτησε στη Μόσχα τον περασμένο μήνα την πιθανότητα αγοράς ρωσικών πυραύλων «S-300» ή «S-400», μετέδωσε χτες η αραβική ηλεκτρονική εφημερίδα «Asharq Al-Awsat».

ΡΙΑΝΤ.-- Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, τέταρτος γιος του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, διορίστηκε την Κυριακή νέος υπουργός Ενέργειας, σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι κινήσεις για μετοχοποίηση του ενεργειακού μονοπωλίου «Aramco». Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ αντικαθιστά τον Χάλιντ αλ Φάλιχ, που διατηρούσε το πόστο του υπουργού Ενέργειας από το 2015. Μετά από το διορισμό του, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς προκειμένου «να επιτευχθεί ισορροπία στην αγορά».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Συνάντηση στη Βιέννη με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε θέματα «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» είχαν χτες οι υφυπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, και Ρωσίας, Ολεγκ Σιρομολότοφ.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, η δίκη της 28χρονης Μαροκινής δημοσιογράφου Χάζαρ Ραϊσούνι, με την κατηγορία της ασωτίας και της πραγματοποίησης «παράνομης άμβλωσης». Η Ραϊσούνι κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε δύο χρόνια φυλάκιση, βάσει της μαροκινής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τις σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και τις αμβλώσεις αν δεν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Επίσης, προχτές, 11 άνθρωποι πνίγηκαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές σε χωριό της νοτιοανατολικής επαρχίας Ερασιντία.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δύο επιθέσεις στην επαρχία Σανματενγκά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο. Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε πως τα θύματα ήταν κυρίως έμποροι. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη των επιθέσεων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η δοτή κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ κατήγγειλε την Κυριακή την «εχθρική» στάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επειδή υποδέχθηκαν αξιωματικό του αντιπάλου της «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που προσπαθεί εδώ και πέντε μήνες να κυριεύσει την Τρίπολη.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αμερικανικές «ελπίδες» για νέες επαφές

«Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος (της Βόρειας Κορέας) Κιμ συνέχισε να δηλώνει δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση (της Κορεατικής Χερσονήσου). Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους. Αυτό θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στις εξελίξεις για τη Χερσόνησο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο δίκτυο ABC.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι παρά τις «απογοητευτικές» δοκιμές μικρού βεληνεκούς που έκανε το τελευταίο διάστημα η Πιονγιάνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν αθέτησε τις συνολικότερες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ και παραμένει ο στόχος μιας Βόρειας Κορέας που θα έχει αποπυρηνικοποιηθεί εξακριβωμένα. Την ίδια στιγμή, ο Πομπέο τόνισε: «Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα απογοητευόταν πολύ αν ο Πρόεδρος Κιμ δεν επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή διεξήγε πυραυλικές δοκιμές που είναι ασυνεπείς με τις συμφωνίες που έγιναν τις δύο από τις τρεις φορές που συναντήθηκαν».

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη του 2018 και το Φλεβάρη του 2019 έγιναν συναντήσεις ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών, σε Σιγκαπούρη και Βιετνάμ, αντίστοιχα. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή των συμφωνιών έχει ουσιαστικά «παγώσει», καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται γύρω από όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού ασκούν σοβαρή πίεση στα παζάρια και για τη Χερσόνησο.

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τα εγκλήματα σε βάρος Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία δύο Παλαιστίνιων εφήβων το απόγευμα της Παρασκευής στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις βάρβαρες επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων, τραυματίζοντας, χτες, ακόμη έναν Παλαιστίνιο έφηβο, στη διάρκεια συγκρούσεων με άλλους νεαρούς στη Δυτική Οχθη. Παράλληλα, κλιμάκωσαν τρομοκρατικές εισβολές σε σπίτια αμάχων στα περίχωρα της Ραμάλας και της Ιερουσαλήμ, ενώ δεν παρέλειψαν να συλλάβουν, με το έτσι θέλω, και τρεις ανήλικους μαθητές στο δρόμο προς το σχολείο...

Παράλληλα, χτες, σφαίρες καουτσούκ Ισραηλινών στρατιωτών τραυμάτισαν σοβαρά στον αυχένα Παλαιστίνιο φωτορεπόρτερ, ενώ κάλυπτε κινητοποίηση δεκάδων φοιτητών από το πανεπιστήμιο Αλ Μπιρζιίτ, που διαδήλωσαν από την πανεπιστημιούπολη στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Ραμάλα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο του καρκινοπαθούς κρατουμένου, Μπασάμ Σαγιάχ, που πέθανε πρόσφατα αβοήθητος, με φρικτούς πόνους, στις ισραηλινές φυλακές εξαιτίας ιατρικής αμέλειας.

  • Τα ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) προς τον Λίβανο φαίνεται πως συντηρούν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Χτες εκπρόσωπος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» επιβεβαίωσε ότι μαχητές της οργάνωσης κατέρριψαν «με τα κατάλληλα όπλα» τα ξημερώματα της Δευτέρας ισραηλινό drone, λίγη ώρα μετά το πέρασμα των συνόρων και την είσοδό του στον νότιο Λίβανο, πάνω από το χωριό Ραμία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ