ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοινός αγώνας κόντρα στον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών

Παρέμβαση με αφορμή τις κινητοποιήσεις συλλόγων της περιοχής που προγραμματίζονται για σήμερα και αύριο

«

Ο αγώνας των κατοίκων, συνολικά των εργαζομένων στην πόλη και τα χωριά, πρέπει να προσανατολιστεί στη σύγκρουση με τις διαχρονικές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, συνολικά την πολιτική της ΕΕ, την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για το πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή προσωρινή ανθρώπινη φιλοξενία, και όχι απομόνωση των προσφύγων».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν σήμερα και αύριο σύλλογοι της περιοχής, ενάντια στη φημολογούμενη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Μόρια στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», όπου ήδη λειτουργεί δομή φιλοξενίας.

Χαρακτηρίζει «δικαιολογημένη την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, ειδικά της ευρύτερης περιοχής γύρω από το στρατόπεδο "Ασημακοπούλου", λάθος την επιλογή του χώρου διαμαρτυρίας».

Και εξηγεί: «Θεωρούμε ότι η επιλογή του χώρου της διαμαρτυρίας (έξω από το στρατόπεδο) είναι λανθασμένη γιατί ουσιαστικά στρέφεται κατά των προσφύγων και όχι ενάντια στους πραγματικούς υπευθύνους του δράματος των προσφύγων, καθώς και των σωρευμένων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας που βάλλεται από τον ίδιο αντίπαλο. Η επιλογή του χώρου της διαμαρτυρίας έρχεται και σε βαθιά αντίθεση με τις σωστές διατυπώσεις του ψηφίσματος των Συλλόγων που σημειώνουν ότι:

"...Η Ιστορία, η διαδρομή και οι αγώνες των προγόνων μας μας επιβάλλουν να φερθούμε με σεβασμό και κατανόηση στο ανθρώπινο δράμα όλων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να βρουν ένα καλύτερο και σίγουρα πιο ασφαλές μέλλον"».

Η ΤΕ Καβάλας επιπλέον, σημειώνει ότι «η διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο και με τους πρόσφυγες "απέναντι", δίνει χώρο σε φασιστικά μορφώματα, συγκαλυμμένους και απροκάλυπτους χρυσαυγίτες, να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και το μίσος ανάμεσα στους λαούς».

Αναδεικνύει ότι «τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η διαμαρτυρία και ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής έβλεπε στο πρόσωπο των προσφύγων τους φυσικούς συμμάχους σε έναν αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα στη χώρα μας και διεθνώς. Ενας αγώνας που πριν από όλα θα έθετε ως διεκδικήσεις τη βελτίωση των όρων φιλοξενίας των προσφύγων, ενάντια στην κυριαρχία των ΜΚΟ και στο καμπ του στρατοπέδου "Ασημακοπούλου", το οποίο στην ουσία μετέτρεψαν σε ένα πραγματικό γκέτο. Γιατί οι πρόσφυγες είναι τα ουσιαστικά θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, άνθρωποι που αφού γλίτωσαν από τις βόμβες και το θαλασσοπνίξιμο, την εκμετάλλευση από τους "διακινητές", τώρα τους εγκλώβισαν στη χώρα μας και δεν τους επιτρέπουν να πάνε στις χώρες προορισμού τους, πολλοί από αυτούς να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ενας τέτοιος αγώνας θα αποτελέσει πραγματική συμβολή στην υπόθεση της γνήσιας λαϊκής αλληλεγγύης που είναι ανάγκη να δυναμώσει. Το αίτημα να μην αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με τον απεγκλωβισμό των προσφύγων.

Μια λύση που βρίσκεται στις προτάσεις του ΚΚΕ για: Να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών. Να κλείσουν οι "Μόριες", Κέντρα κράτησης - hot spots στα νησιά και τον Εβρο. Να μη δημιουργηθούν νέες. Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις. Κανένας ανήλικος να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος. Οχι στην κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου. Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές. Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προβλήματα στον καταυλισμό από την κακοκαιρία

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο

Σοβαρά προβλήματα στη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς προκλήθηκαν με την πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Επεσαν δεκάδες σκηνές και άλλες κατασκευές από τον αέρα και τη βροχή, καθιστώντας προβληματική τη διαμονή των προσφύγων.

Τον κίνδυνο αυτόν είχε επισημάνει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου, με τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, στελέχη του Κόμματος και δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ σημειώνει:

«Επιβεβαιώνεται με τον πιο άσχημο τρόπο ότι η πολιτική της ΕΕ, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά αφήνει στην "τύχη" τους κατατρεγμένους ανθρώπους, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που υποτίθεται πως μεταφέρθηκαν στη Νέα Καβάλα για να ζουν σε καλύτερες συνθήκες από τη Μόρια.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει λύση στο πρόβλημα, το οποίο θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο με την έλευση του χειμώνα, των βροχοπτώσεων, των ισχυρών ανέμων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες σκηνές, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε σύντομα τα ίδια προβλήματα, σε μια περιοχή με έντονους ανέμους όπως το Πολύκαστρο.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει άμεσα όλα τα μέτρα ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες των Δομών να μεταφερθούν σε χώρους ανθρώπινους, ασφαλείς, χωρίς προβλήματα θέρμανσης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότησης.

Χρειάζεται, ακόμα, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, υπέρ του κλεισίματος των άθλιων hot spots που αναγκάζουν κατατρεγμένους να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Ανάκληση του ZANTAC

Στην ανάκληση του φαρμάκου ZANTAC και του γενόσημου RANITIDINE/MYLAN προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ), ευθυγραμμιζόμενος με τους Οργανισμούς Φαρμάκου ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς σε εργαστηριακές αναλύσεις τόσο σε τελικά προϊόντα όσο και στη δραστική πρώτη ύλη (ρανιτιδίνη) ορισμένων παρασκευαστών εντοπίστηκε η ουσία N-Nitrosodimethylamine (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο βάσει μελετών σε ζώα.

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε χτες την ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTACEF.TAB150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, για τα οποία είχε άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα η φαρμακευτική εταιρεία GLAXOSMITHKLINE ΑΕΒΕ, αλλά και ανάκληση όλων των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB με τοπικό αντιπρόσωπο την εταιρεία GENERICS PHARMA HELLAS ΕΠΕ.

ΜΟΡΙΑ
Κινδύνευσε η ζωή 12χρονου προσφυγόπουλου

Κινδύνευσε η ζωή 12χρονου πρόσφυγα στη Μόρια, ο οποίος είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και δεν ήταν δυνατόν να του δοθούν τα φάρμακα που είχε ανάγκη, επειδή δεν διέθετε ΑΜΚΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση των ροών των ξεριζωμένων που έρχονται στη χώρα μας, απαγορεύτηκε η χορήγησή του σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτό είχε αποτέλεσμα οι γιατροί και η διοίκηση του «Βοστάνειου» Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βρουν νόμιμη οδό, σύμφωνα με την οποία θα ήταν δυνατή η χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων στο 12χρονο προσφυγόπουλο. Το παιδί είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και βρέθηκε στο νησί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τελικά, ο 12χρονος κατάφερε να πάρει τα απαραίτητα φάρμακα και να μην κινδυνεύσει με απόρριψη μοσχεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγωγή του 12χρονου στην Παιδιατρική κλινική ήταν λύση ανάγκης, αφού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μεταδοθεί λοίμωξη στο παιδί, κάτι που θα έθετε σε δοκιμασία τόσο το μόσχευμα όσο και την ίδια του τη ζωή. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε στο ειδικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων και το παιδί επέστρεψε στο KYT της Μόριας.

Σεισμική δραστηριότητα

Σεισμοί 3,4 και 3,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά αντίστοιχα. Στις 1.55 μετά τα μεσάνυχτα, η Ρόδος «κουνήθηκε» από σεισμό 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 82 χιλιόμετρα νότια του νησιού και με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Στις 2.38 π.μ., σημειώθηκε η δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην Κεφαλονιά. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Φισκάρδου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Τη δράση οργανωμένου κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων αποκάλυψε έρευνα της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθησαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δικηγόρος και μία γιατρός, ενώ συνολικά η δικογραφία περιλαμβάνει περισσότερα από 60 πρόσωπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ