ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς της «General Motors»

Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προς τους απεργούς της «General Motors» στις ΗΠΑ, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις για αυξήσεις μισθών και βελτίωση των όρων εργασίας. Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του με τη συνεχιζόμενη απεργία των εργατών της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας "General Motors" (GM).

Τα κέρδη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν στα εκατομμύρια κρατικών ενισχύσεων προς την "General Motors", που δόθηκαν και με το επιχείρημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των 50.000 εργαζομένων σε αυτήν. Κέρδη που πάτησαν στη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων. Αποδεικνύεται ξανά ότι εταιρείες και κυβερνήσεις επιτίθενται συντονισμένα στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι γίνονται τα θύματα είτε σε κρίση είτε σε ανάπτυξη.

Ο αγώνας των εργαζομένων της "General Motors" για αυξήσεις και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, ειδικά των συμβασιούχων εργαζομένων, είναι δίκαιος. Απαιτούμε την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στον μεγάλο αγώνα των απεργών της "General Motors"».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Φουντώνουν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρου
Στη Νέα Υόρκη παραμένει το επίκεντρο των διεργασιών για το Κυπριακό, καθώς στο περιθώριο της φετινής, 74ης, Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εντείνονται πολύπλευρα παζάρια, που αφορούν ισχυρά γεωπολιτικά και επενδυτικά συμφέροντα.

Οι όροι επανέναρξης των συνομιλιών και τα χαρακτηριστικά παλιών και νέων διχοτομικών «λύσεων» μπαίνουν στο επίκεντρο επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων. Ετσι, το Κυπριακό συζητήθηκε όχι μόνο στη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν (βλέπε σχετικό θέμα), αλλά και στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, ενώ στα τέλη της βδομάδας ο Γκουτέρες θα έχει (χωριστές) συναντήσεις και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, αλλά και τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί.

Προχτές το βράδυ, νέα συνάντηση είχαν σε «διαδρόμους της έδρας των Ηνωμένων Εθνών» οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Κύπρου, Μ. Τσαβούσογλου και Ν. Χριστοδουλίδης, που μια μέρα πριν σε άλλη σύντομη συνάντηση είχαν συμφωνήσει ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία», αλλά και ότι χρειάζεται διαπραγμάτευση «προσανατολισμένη σε αποτελέσματα». Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΡΙΚ, «οι δύο άνδρες είχαν σύντομη επικοινωνία για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς», ενώ «παρών» στη νέα συνάντηση ήταν και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, «με αποτέλεσμα μια στιχομυθία και για τα Ενεργειακά».

Μεθοδεύσεις και παζάρια για τους υδρογονάνθρακες

Στο μεταξύ, πλευρές της «μεγάλης εικόνας», μέσα στην οποία προχωρούν οι σχεδιασμοί και τα παζάρια για το Κυπριακό, τους υδρογονάνθρακες της περιοχής και συνολικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες όλης της περιφέρειας, αναδεικνύουν ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο, για «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι γεωτρήσεις της Αγκυρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», γεωτρύπανα που η Τουρκία είχε στείλει εδώ και καιρό στα ανοικτά της Κύπρου, πλέον έχουν «αποσυρθεί» σε τουρκικά παράλια, όχι απλά για ανεφοδιασμό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και εξαιτίας της «άρνησης» εταιρειών να συνεχίσουν να προμηθεύουν διάφορες υπηρεσίες, προσωπικό και εξοπλισμό απαραίτητο για την πορεία των ερευνών. Μάλιστα, γίνεται λόγος συγκεκριμένα για τις αμερικανικές εταιρείες «Schlumberger», «Baker Hughes», «Weatherford» και την ιταλική «Geo-log», οι οποίες - σύμφωνα με την ίδια πηγή - συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Αγκυρα σε αντίστοιχες έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά (που «βρέχει» την Κωνσταντινούπολη).

Οσο κι αν τέτοια δημοσιεύματα συχνά αποτελούν και έκφραση ενδοαστικών «τριβών», είναι γεγονός ότι «φουντώνει» το σύνθετο παζάρι του τουρκικού κεφαλαίου με ισχυρά γεωπολιτικά (και φυσικά επιχειρηματικά) συμφέροντα, πρώτα απ' όλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά, και αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Ζητούμενο πάντως όλων είναι τι περιθώρια υπάρχουν για έναν συμβιβασμό «αμοιβαίου οφέλους», όπως επισήμανε και από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Αλλωστε, όλοι όσοι εκφράζουν «ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας» (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.τ.λ.), εκφράζουν παράλληλα και την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και θα βρεθούν δίαυλοι συνεργασίας για «την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της «Τζουμχουριέτ» ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει στραφεί και στην Κίνα για να διασφαλίσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Επίσης, η κατακλείδα του εξέφραζε την ανησυχία του τουρκικού κεφαλαίου συνολικά, για συνεργασίες από τις οποίες (έως τώρα τουλάχιστον) απουσιάζει, όπως το «Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου». «Η Τουρκία έχει αργήσει πάρα πολύ και μετά από την ηπειρωτική (περιοχή) έχει μείνει μόνη της και στη θάλασσα, όσο κι αν προσπαθεί να δηλώσει παρούσα. Αλλά ούτε και αυτό της το επιτρέπουν...», ανέφερε ο αρθρογράφος και συνιστούσε ότι «μετά από όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε μια σταθερή στρατηγική "Γαλάζιας Πατρίδας"».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και η φετινή ΓΣ του ΟΗΕ εξελίσσεται σε ένα είδος βήματος αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Μια σειρά αξιωματούχοι της «κυβέρνησης» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως υποτίθεται ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει έως τώρα τα Κατεχόμενα) έχουν απανωτές συναντήσεις με υπουργούς ευρωπαϊκών και άλλων χωρών.

Ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί συνάντησε προχτές τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ Miroslav Lajcak, όπου βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει τα περί «μονομερών δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς», αλλά και να κάνει «ζυμώσεις» επαναφέροντας την πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, πριν οριστικοποιηθεί η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού.

Εδαφος για συμβιβασμό στρώνουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ενδεικτική του ρόλου που οι ΗΠΑ διεκδικούν σε μια διευθέτηση για το Κυπριακό - διατηρώντας προφανώς ευρύτερες προσδοκίες - είναι η επιστολή που φέρεται να έστειλε στον Κύπριο ΥΠΕΞ ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, εστιάζοντας στην ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με «καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον», που επικαλούταν χτες ο «Φιλελεύθερος», ο Πομπέο εκφράζει σε αυτή τις ανησυχίες του για «τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων», επειδή αυτές «δεν θα συνέβαλαν στην επανάληψη των συνομιλιών» για το Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο, της αναζήτησης δηλαδή συνθηκών πρόσφορων για την επόμενη φάση του παζαριού, «οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα και να δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία». Επίσης, στην επιστολή επαναλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να απέχουν από ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούν και τις δύο πλευρές να πάρουν σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων...

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια για νέα ανταλλαγή κρατουμένων εν μέσω εχθροπραξιών

Επαφές με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον γγ του ΝΑΤΟ είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος

ΚΙΕΒΟ.--

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για «διευθέτηση» συνεχίζονται παράλληλα και οι εχθροπραξίες στην Ανατολική Ουκρανία (περιοχή Ντονμπάς) με εκατέρωθεν καταγγελίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας. Η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει πως την Τρίτη οι «πολιτοφυλακές» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που προσβλέπουν σε μεγαλύτερη σύνδεση με τη Ρωσία, παραβίασαν την εκεχειρία 23 φορές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ουκρανός στρατιώτης και να τραυματιστεί ακόμη ένας. Αντίστοιχα οι «πολιτοφύλακες» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν πως χτες τα ξημερώματα οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επέφεραν χτυπήματα στην περιοχή παραβιάζοντας την εκεχειρία 15 φορές.

Παράλληλα, η διαμεσολαβητής του Ντονέτσκ, Ντάρια Μορόζοβα, εξέφρασε την ετοιμότητα των «πολιτοφυλακών» για ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «εντοπίστηκαν 88 άτομα στην επικράτεια της Ουκρανίας και 50 άτομα για την ουκρανική πλευρά και είμαστε εντελώς έτοιμοι για ανταλλαγή». Σύμφωνα με την ίδια, στην τελευταία Ομάδα Επαφής (18 Σεπτέμβρη) στο Μινσκ, ελέγχθηκαν οι κατάλογοι των κρατουμένων και η ουκρανική πλευρά αντέδρασε θετικά. Αλλωστε, και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων προχωρούν πολύ ικανοποιητικά και μάλιστα για το σύνολό τους.

Επαφές με Γερμανία, Ιταλία και ΝΑΤΟ

Σειρά επαφών είχε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας», με στόχο να συμφωνηθούν συγκεκριμένα βήματα για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε την Μέρκελ για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία καθώς και για τις προσπάθειες της ουκρανικής πλευράς για ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης γέφυρας στη γραμμή επαφής κοντά στη Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια, που θεωρείται κίνηση η οποία φέρνει τις δύο πλευρές «πιο κοντά». Επιβεβαίωσε δε ότι η Ουκρανία «δεσμεύεται» για «ειρηνική διευθέτηση» στο Ντονμπάς, με πολιτικά μέσα. Η καγκελάριος υπογράμμισε πως η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σύντομη συνάντηση είχε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Βολ. Ζελένσκι. «Δεν ήταν συνομιλίες, ήταν μια συζήτηση», διευκρίνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας: «Συζητήσαμε για το πού βρισκόμαστε». Και από τις δύο πλευρές «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να επιλυθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Το κύριο είναι ότι αυτό το είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας», ήταν η απάντηση του Λαβρόφ σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, «κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, συζητήθηκε η σημασία να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως ότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας».

Με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ