ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αντιπαραθέσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος στο προσκήνιο

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της ΓΣ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της ΓΣ
Οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και οι επιπτώσεις από τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης απασχόλησαν και χτες αρκετές από τις ομιλίες αρχηγών κρατών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος τις κατήγγειλε ως «καθαρή μορφή οικονομικής τρομοκρατίας» αλλά και ως παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων οικονομικής ανεξαρτησίας χωρών. Επέκρινε τις ισχυρές χώρες της ΕΕ που μπροστά στην πολιτική των ΗΠΑ αντέταξαν «μόνο ωραία λόγια», αποδεικνύοντας - σύμφωνα με αυτόν - ότι είναι αδύναμες να αντισταθούν. Πρότεινε τη δημιουργία ενός «Συνασπισμού της Ελπίδας» στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας ότι η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από τις χώρες της περιοχής και όχι από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες πως «απέτυχαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, υποστηρίζοντας εξτρεμιστές όπως οι Ταλιμπάν και οι ένοπλοι του "Ισλαμικού Κράτους"».

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προσπαθήσει να εμφανιστεί ως «μεσολαβητής» μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και να οικοδομηθεί «μία μακροπρόθεσμη συμφωνία», υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει βούληση και από τους δύο ηγέτες. Εκτίμησε ότι θα είναι «χαμένη ευκαιρία» αν η Γενική Συνέλευση ολοκληρωθεί χωρίς να καταστεί εφικτή η συνάντηση ανάμεσα σε Τραμπ και Ροχανί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την άλλη, ο οποίος τοποθετήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, σκόπιμα επέλεξε ως κεντρικό θέμα της ομιλίας του τις επιπτώσεις και τους κινδύνους για δικαιώματα και ελευθερίες από τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι η «Google» και η «Alexa» «γνωρίζουν για μας περισσότερα από όσα γνωρίζουν συγγενείς, φίλοι ή ο προσωπικός μας γυμναστής» και «ίσως να μην μπορείς να κρυφτείς πουθενά». Αναρωτήθηκε αν στο μέλλον θα επικρατήσουν ρομπότ που θα βοηθούν τους ηλικιωμένους ή ρομπότ - εξολοθρευτές που θα καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Απηύθυνε έτσι έκκληση στους άλλους ηγέτες να συμφωνήσουν σε μια σειρά κανόνων για ...ηθική χρήση των νέων τεχνολογιών, προαναγγέλλοντας σχέδια για μία διεθνή Σύνοδο Κορυφής με επίκεντρο τις τεχνολογικές εξελίξεις, το 2020 στο Λονδίνο. Σε σύντομη αναφορά του για το Brexit , ο Τζόνσον υποστήριξε ότι αν εφάρμοζε τη συμφωνία με την ΕΕ, «όπως θέλουν κάποιοι από τους βουλευτές μας», τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν σαν ένας «νέος Προμηθέας», όπου το μαρτύριο «θα συνεχιζόταν για πάντα».

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν κατήγγειλε την πρόσφατη επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βηρυτό ως παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και αναφέρθηκε στις ροές επαναπατρισμού εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων στις εστίες τους, καταγγέλλοντας διεθνείς οργανώσεις ότι προσπαθούν να αποθαρρύνουν την επιστροφή των προσφύγων. Από την άλλη, εξήρε τις προσπάθειες των αρχών της χώρας του για «ενίσχυση της θέσης της γυναίκας» στη λιβανέζικη κοινωνία.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλιχ διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί για μία ακόμα φορά η χώρα του «σε πεδίο μάχης για τις συγκρούσεις άλλων χωρών», αλλά ούτε και να γίνει βατήρας για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες. Αναφέρθηκε και στις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι συνιστούν «επικίνδυνη εξέλιξη».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέφυγε κάθε αναφορά στο θέμα που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με αφορμή παλιότερη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντ. Τραμπ, ρίχνοντας το βάρος στα πέντε χρόνια από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές.

Στις δυσμενείς οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκαν πολλοί ηγέτες, με εκκλήσεις συνεργασίας και «ισόρροπης ανάπτυξης».

ΙΡΑΝ
Δυσαρέσκεια αλλά και προτάσεις συμβιβασμού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την «οικονομική τρομοκρατία της Ουάσιγκτον» σε βάρος της χώρας του κατήγγειλε, χτες, με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τις ΗΠΑ εάν πρώτα δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και εάν οι ΗΠΑ δεν επανέλθουν στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η απάντησή μας σε κάθε διαπραγμάτευση, όσο υπάρχουν κυρώσεις, είναι αρνητική», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Αμερικανού ομολόγου του είπε ότι εάν θέλει περισσότερη διαπραγμάτευση, τότε θα πρέπει να δώσει «περισσότερα».

Επισήμανε πως οι αμερικανικές εξωχώριες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του είναι οι «σκληρότερες στην ιστορία» και συνιστούν ταυτόχρονα παραβίαση των δικαιωμάτων κυριαρχίας και άλλων χωρών που εκβιάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των ΗΠΑ. Διαπίστωσε πως η Ουάσιγκτον «καταβάλλει πολλές προσπάθειες» για να «στερήσει από το Ιράν (τη δυνατότητα) να συμμετάσχει στην παγκόσμια οικονομία», κάνοντας λόγο για «διεθνή πειρατεία» και «σιωπηλή δολοφονία ενός σπουδαίου έθνους».

Επέκρινε σφόδρα τη στάση των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ τονίζοντας ότι από αυτές το Ιράν ακούει μόνο «ωραία λόγια» καθώς αποδείχθηκαν «ανίκανες να αντισταθούν στις αποφάσεις των ΗΠΑ». Απευθυνόμενος στις χώρες του Περσικού Κόλπου πρότεινε τη «συγκρότηση ενός Συνασπισμού της Ελπίδας» με στόχο «την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη συνεργασία» από δυνάμεις της περιοχής και όχι από ξένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε πως απέτυχαν στην πολιτική τους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία αλλά και Παλαιστινιακό, τονίζοντας πως η περιβόητη «συμφωνία του αιώνα» είναι κομμένη και ραμμένη «στα συμφέροντα Αμερικανών και σιωνιστών». Εκτίμησε ότι η Μέση Ανατολή «είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης όπου μία σπίθα αρκεί για να προκαλέσει μία μεγάλη φωτιά». «Ας επενδύσουμε στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και όχι στον πόλεμο και τη βία», κατέληξε ο Χασάν Ροχανί.

Νωρίτερα έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», τονίζοντας πως «όπου έχει πάει η Αμερική, η τρομοκρατία επεκτάθηκε». Συναντήθηκε δε με πλήθος Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων. Το ίδιο διάστημα ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Αμίρ Χαταμί, απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ πάνω στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σκλήρυνε περισσότερο τις ασφυκτικές πιέσεις ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις σε βάρος πέντε Κινέζων ιδιωτών και έξι εταιρειών, μεταξύ των οποίων δύο θυγατρικές της εταιρείας «COSCO Shipping». Οι κυρώσεις αφορούν τις θυγατρικές της COSCO, «COSCO Shipping Tanker» και «COSCO Shipping Tanker Seaman and Ship Management», και όχι τη μητρική εταιρεία. Στοχοποιούν επίσης τις κινεζικές εταιρείες «China Concord Petroleum», «Kunlun Shipping Company», «Kunlun Holding Company» και «Pegasus 88 Limited».

Στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ η Φεντερίκα Μογκερίνι, απερχόμενη επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, εκτίμησε ότι οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα εξακολουθήσουν να την τηρούν «παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες». Εκτίμησε επίσης ότι είναι αναστρέψιμα τα βήματα που έχει κάνει έως τώρα το Ιράν σε σχέση με τη συμφωνία.

Τέλος, εκπρόσωπος της «Aramco» στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγή όχι μόνο αποκαταστάθηκε πλήρως αλλά ξεπέρασε κατά τι τα 11 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, πιθανώς, ότι τελικά οι ζημιές που προκλήθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία ήταν μικρότερες από αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί...

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ανησυχητική έκθεση για «γοργή τήξη των πάγων»

Μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως παρουσιάζουν τα συμπεράσματα έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που παρουσιάστηκε χτες και αναφέρονται σε «γοργή τήξη των πάγων, αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων και των θαλασσών που το νερό τους θα γίνεται πιο όξινο και λιγότερο φιλόξενο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα». «Οι ωκεανοί και οι παγετώνες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και αυτό σημαίνει και για μας μεγάλους μπελάδες», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Οπενχάιμερ, καθηγητής Γεωεπιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσεστον, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης. Πρόσθεσε πως οι επικείμενες κλιματικές αλλαγές «δεν θα τραυματίσουν μόνο το 71% της έκτασης των ωκεανών ή το 10% των περιοχών του πλανήτη που καλύπτονται από πάγους και χιόνι αλλά θα προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή ανθρώπων, ζώων, φυτών, στην τροφική αλυσίδα καθώς επίσης και σε κοινωνίες, υποδομές και την παγκόσμια οικονομία».

Μεταξύ άλλων προτείνεται αποκατάσταση οικοσυστημάτων ώστε να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις αλλαγές αλλά και χρήση επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και τη λήψη μέτρων όπως π.χ. ο περιορισμός αλιευμάτων που υφίστανται υπερεκμετάλλευση ή βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές είναι στην πραγματικότητα ημίμετρα όσο δεν αντιμετωπίζονται οι βαθύτερες αιτίες της καταστροφής του περιβάλλοντος που είναι απότοκο του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ