ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Νέες διαβεβαιώσεις για εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου

Από το «τετ α τετ» με τον γνωστό και μη εξαιρετέο, Ν. Μπερνς
Από το «τετ α τετ» με τον γνωστό και μη εξαιρετέο, Ν. Μπερνς
Με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της παρουσίας τους στη ΓΣ του ΟΗΕ, μία μέρα μετά από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου επιβεβαιώθηκε ότι στη δίνη των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό παραμένουν και οξύνονται.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις», την ώρα βέβαια που τα διχοτομικά σχέδια με την ευρωατλαντική σφραγίδα βρίσκονται επί τάπητος. Συμφώνησαν, εξάλλου, «να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του γγ του ΟΗΕ».

Να καταγραφεί εδώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της «The Washington Post», ερωτηθείς για τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Τουρκία, εκτίμησε ότι ο Ερντογάν «θέλει πρόσβαση στις πηγές Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου (...) Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας», προσθέτοντας μάλιστα πως «ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε (σ.σ. στην κυπριακή ΑΟΖ) πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν - Ελληνες και Τούρκοι».

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προσπάθεια επικίνδυνου εφησυχασμού, πως τάχα η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, λέγοντας, αναφερόμενος στην αποστολή τουρκικών γεωτρύπανων και πολεμικών σκαφών στην περιοχή, ότι καθώς «"Total" και "ExxonMobil" έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη», «θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα».

Σε ένα τέτοιο φόντο χτες έγινε και συνάντηση Μητσοτάκη με τον γγ του ΟΗΕ, Aντ. Γκουτέρες, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε «την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ν. Μόντι. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η «σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών» με την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών.

Ακόμα συναντήθηκε με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, στη γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων για ενδυνάμωση των στρατιωτικών και επιχειρηματικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, μέσα και από τα διάφορα «λόμπι» και οργανώσεις.

Είδε και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην αμερικανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέσεις που έχει πάρει και δουλέψει στο παρελθόν, από πόστα δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, π.χ. για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας κόντρα στις βουλές της Μόσχας.

Νωρίτερα χτες το πρωί, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε «πρόγευμα εργασίας» της ευρωατλαντικής «δεξαμενής σκέψης» «Council on Foreign Relations», όπου έκανε την εισαγωγή, τον παρουσίασε στους παρευρισκόμενους και του έθεσε σειρά ερωτήματα ο πρ. πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την εποχή του Γιουγκοσλαβικού, γνωστός και μη εξαιρετέος, Ν. Μπερνς. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε εκεί το κάλεσμα στους Αμερικανούς «να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα» και διαβεβαίωσε για την «πολιτική βούλησή» του να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο δε Μπερνς τον συνεχάρη αφού «οδηγεί τη χώρα του σε οικονομική ανάκαμψη, ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια και σε μια στενή σχέση με τις ΗΠΑ».

Στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην «The Washington Post», διαβεβαίωσε ξανά για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, με ταυτόχρονη διασφάλιση νέων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδεικτικά, αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό που του απέδωσαν ως «έναν ...υπέρ της Δύσης, υπέρ του ΝΑΤΟ πρωθυπουργό», λέγοντας ότι είναι «μια αρκετά λογική περιγραφή». Στην επισήμανση, δε, του Αμερικανού δημοσιογράφου ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης», ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι βρήκε στρωμένο δρόμο από ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, απαντώντας: «Ναι. Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι (ο Τσίπρας), ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό», συνεχάρη δηλαδή εμμέσως τον προκάτοχό του.

Παραπέρα, με γενικό του στόχο «να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις», αναφέρθηκε σε μέτρα όπως τις παραπέρα φοροαπαλλαγές για τους ομίλους και την απαλλαγή των τραπεζών «από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης».

Τα σχέδια για την ψήφο των ομογενών

Να καταγραφεί, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία σε ομογενείς στην Αστόρια, τάζοντάς τους το δικαίωμα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επ' αυτού επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και ισχυρίστηκε ότι η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση «πρόκειται για μία διευκόλυνση. Δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Αυτοί επικαιροποιούνται κάθε δύο μήνες. Δεν αλλάζουμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, αλλά διευκολύνουμε τους κατοίκους του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων οι οποίες θα "πέφτουν" στις κάλπες στην Ελλάδα».

Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο «να μην προσμετρώνται οι ψήφοι της ομογένειας στο σύνολο και να προσμετρώνται μόνο για να εκλέξετε δύο - τρεις βουλευτές», όπως έχει προταθεί. «Αυτό το οποίο θα κάνουμε όμως, είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15, που μας το επιτρέπει το Σύνταγμα και υποχρεωτικά κάποιοι βουλευτές Επικρατείας να είναι εκπρόσωποι της ομογένειας».

Η παρουσία Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς κατά το πρόγραμμα απευθύνει ομιλία στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

Στη δημοσιότητα δόθηκαν χτες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017). Σύμφωνα με τις αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής δηλώσεις, η περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών αρχηγών, με τα τελευταία στοιχεία του 2017, είναι η εξής:

  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με την επισήμανση ότι η βουλευτική του αποζημίωση κατατίθεται, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του ΚΚΕ, στο ταμείο της ΚΕ του Κόμματος και ο ίδιος αμείβεται με την αποζημίωση των στελεχών του Κόμματος, ύψους 800 ευρώ το μήνα, δήλωσε δύο λογαριασμούς, με 2.206 ευρώ από δωρεά και 6.280 ευρώ αντίστοιχα. Η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 18.488 ευρώ και 9.924,15 ευρώ καταθέσεις. Τα περιουσιακά τους στοιχεία περιλαμβάνουν ένα διαμέρισμα στη Λαμία και ένα σπίτι στη Λιβαδειά.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εισόδημα 41.067 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις 4.000 ευρώ και μερίδια από αμοιβαία ομόλογα 23.000 ευρώ. Η σύζυγός του δήλωσε εισοδήματα 331.356 ευρώ και συνολικές καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες 846.863 ευρώ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει ακόμη ακίνητα σε Αθήνα, Κρήτη, Κυκλάδες και Μ. Βρετανία και κάτοχος στην εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων» κατά 65%. Η σύζυγός του δηλώνει συνιδιοκτήτης σε εμπορική βιομηχανία, τη μίσθωση δύο θυρίδων, και είναι πληρεξούσια σε ακόμη μία θυρίδα.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε εισόδημα 33.909,24 ευρώ και καταθέσεις 51.028,49 ευρώ. Η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 19.818,46 ευρώ και καταθέσεις 11.693,57 ευρώ. Δηλώνουν επίσης ένα ακίνητο και ένα οικόπεδο, και τα δύο από γονική παροχή.
  • Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε 69.151,92 ευρώ εισόδημα και 15.658,66 ευρώ καταθέσεις, καθώς και 120 μετοχές στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Ο σύζυγός της, Ανδ. Τσούνης, δήλωσε εισοδήματα 33.089 ευρώ, καταθέσεις 66.708 ευρώ και επενδυτικό λογαριασμό ύψους 21.001 δολαρίων. Δηλώνει επίσης 34 ακίνητα.
  • Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε εισόδημα 458.000 ευρώ και καταθέσεις 38.811 ευρώ και 211.687 δολαρίων ΗΠΑ. Το εισόδημα που δηλώνει η σύζυγός του δεν ξεπερνάει τα 900 ευρώ και οι καταθέσεις τα 2.927 ευρώ. Από περιουσιακά στοιχεία ο Γ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει μία μονοκατοικία στον Ωρωπό και δύο βοσκοτόπια, ενώ η σύζυγός του δύο μονοκατοικίες στην Αίγινα, τέσσερα βοσκοτόπια, ένα κατάστημα στην Αθήνα και ένα διαμέρισμα στην Αθήνα από γονική παροχή.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρνητικό το πρόσημο για τον λαό, οι εργαζόμενοι και η νεολαία να επαγρυπνούν

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη:

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσδώσει "θετικό πρόσημο" στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ν.Υόρκη και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η ωμή αλήθεια για τα λαϊκά συμφέροντα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση.

Η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βαθαίνει και βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό παραμένουν και οξύνονται, ενώ οι κυβερνητικές κινήσεις για επενδύσεις και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο συνδυάζονται με τη σκληρή επίθεση κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία να επαγρυπνούν και να δυναμώσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ