ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για την Υγεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Πανυγειονομική κινητοποίηση την Τετάρτη 23/10

Από την παγκρήτια κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ
Από την παγκρήτια κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ
Σε παναττική στάση εργασίας μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, την Τετάρτη 23/10.

Στις 9.30 π.μ. θα γίνει απεργιακή προσυγκέντρωση στο μετρό «Ευαγγελισμός» και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Ολο το τελευταίο διάστημα, σωματεία εργαζομένων ανέπτυξαν πολύμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις, εντός και εκτός νοσοκομείων, μαζί και με σωματεία άλλων κλάδων και φορείς, για όλα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι ασθενείς, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επικείμενες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, η υπολειτουργία έως και ανυπαρξία των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κρατική υποχρηματοδότηση, η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, οι περικοπές σε μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με προέδρους σωματείων και εργαζόμενους για όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και για την αγωνιστική δράση που αναπτύσσεται μπροστά και στις 23 Οκτώβρη.

Πολύμορφη δράση που βάζει στο στόχαστρο την πηγή των προβλημάτων

Από τις κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό» για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και για τον άμεσο διορισμό των 208 γιατρών στα ΤΕΠ
Από τις κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό» για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και για τον άμεσο διορισμό των 208 γιατρών στα ΤΕΠ
Για την πολύμορφη αγωνιστική δράση που αναπτύσσει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου μάς μιλάει ο πρόεδρός του, Μανώλης Βαρδαβάκης:

«Προχωρήσαμε σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο νοσοκομείο, πρωτοστατώντας παράλληλα στην προσπάθεια για κοινή δράση των Σωματείων Εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με συσκέψεις και κοινές πρωτοβουλίες, όπως η συγκέντρωση και πορεία στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας στις 16 Οκτώβρη για τους ελαστικά εργαζόμενους.

Παράλληλα με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με τα ταξικά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παίρνουμε πρωτοβουλίες για κοινή δράση με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής του Θριασίου - Μεγαρίδας. Πραγματοποιήσαμε ανοιχτές συσκέψεις στα Μέγαρα, στη Νέα Πέραμο, στην Ελευσίνα, ενώ οργανώθηκαν αντίστοιχα συλλαλητήρια, το τελευταίο στις 12 Οκτώβρη. Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε με νέες κινητοποιήσεις στην περιοχή, με βασικό αίτημα να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων με μόνιμο προσωπικό και να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία.

Στο στόχαστρο του αγώνα μπαίνει η πηγή των προβλημάτων, που είναι η πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης, προς όφελος των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε Υγεία και Πρόνοια».

Αμεση οργάνωση της πάλης, χωρίς αυταπάτες και στάση αναμονής

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου αναπτύσσει αντίστοιχη αγωνιστική δράση.

«Χωρίς να καλλιεργούμε αυταπάτες ή στάση αναμονής με την κυβερνητική εναλλαγή, όλο το καλοκαίρι, με αφορμή τις απολύσεις νοσηλευτών, καθαριστριών, τραπεζοκόμων, μαγείρων που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προχωρήσαμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση και συγκεντρώσεις. Καταπιαστήκαμε και με τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργούσε η απόλυση εργαζομένων, όπως της Παιδοψυχιατρικής, των ΤΕΠ, δώσαμε κοινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου με καθηγητές της Κλινικής. Η δράση αυτή προκάλεσε βέβαια την αντίδραση της ΥΠΕ...», εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν μια μεγάλη σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων από όλο το νησί στις 30/8 στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ, μετά από κάλεσμα του σωματείου, με ζήτημα αιχμής τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. «Παρευρέθηκαν πάνω από 80 εργαζόμενοι, από τα Χανιά, το Λασίθι, από Κέντρα Υγείας, προνοιακές μονάδες, ΠΕΔΥ κ.λπ. Πολλοί απ' αυτούς, που για πρώτη φορά έρχονταν σε συλλογικές διαδικασίες, ζητούσαν εναγωνίως να τους καλούμε πιο τακτικά. Η κοινή σύσκεψη κατέληξε σε απόφαση για παγκρήτια κινητοποίηση, συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε συνοικίες, χωριά, χώρους δουλειάς, έκδοση υπομνημάτων για τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα και συγκέντρωση στο Ηράκλειο», σημειώνει ο Δ. Βρύσαλης.

Επισημαίνει παράλληλα ότι «η προσπάθεια αυτή είχε τρικλοποδιές και εμπόδια που έβαζαν άλλες παρατάξεις, χωρίς αποτέλεσμα. Μείναμε ανυποχώρητοι. Κηρύξαμε στάση εργασίας, όπου συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι της 7ης ΥΠΕ. Ηδη αυτή η προσπάθεια του ταξικού κινήματος έχει ενεργοποιήσει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό στο σωματείο του Βενιζέλειου, όπου πριν ψηφιστεί ο αντισυνδικαλιστικός νόμος επιχειρούν να αλλάξουν καταστατικό κάνοντας επίτιμα μέλη ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, δήμους, αλλά και εναρμονίζοντας τον τρόπο εκλογής (ηλεκτρονική ψηφοφορία) με τον νόμο της ΝΔ».

Σοβαρά προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Αδιάκοπη είναι η δράση και του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ. Σε πρόσφατη μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη, ενώ στο επίκεντρο της συνέλευσης βρέθηκε η απόφαση της διοίκησης να ανοίξει τρία νέα τμήματα χωρίς να εξασφαλίσει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

«Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ειδικότερα του νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου», τονίζει η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου. «Ως αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές είναι το σύνηθες, ενώ υπάρχουν τμήματα όπου γίνονται περικοπές στις ημέρες ανάπαυσης ή δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Αντίστοιχα, τα απογεύματα μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου, το βράδυ κανένας, ενώ ολοένα και αυξάνουν οι μονοβάρδιες».

«Σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση», εξηγεί η Β. Πάκου, «έρχονται να προστεθούν και οι απαιτήσεις της διοίκησης για το άνοιγμα νέων τμημάτων και νέων χώρων, που πρώτοι εμείς οι εργαζόμενοι ζητάμε, μόνο όμως με τους σημερινούς εργαζόμενους, ξαναμοιράζοντας την έτσι κι αλλιώς μισή "τράπουλα". Αυτό θα αποβεί σε βάρος όλων των ασθενών και όλου του προσωπικού».

«Στο πλαίσιο των επιταγών της εμπορευματοποίησης, δεν δίνουν δεκάρα για τις διαλυμένες υποδομές του νοσοκομείου, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση», τονίζει η Β. Πάκου.

Η εργασία είναι δικαίωμα, ούτε προνόμιο ούτε ευκαιρία

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιεί καθημερινά κινητοποιήσεις απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, ενώ πρωτοστατεί στην κοινή δράση πρωτοβάθμιων σωματείων.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και από πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, το Σωματείο βάζει στο επίκεντρο και το απαράδεκτο κυβερνητικό μπλοκάρισμα του μόνιμου διορισμού 208 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στην 1η και 2η ΥΠΕ (Αθήνα, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου). Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο έχει ξεκινήσει καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο ΤΕΠ για το θέμα, οι οποίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 21/10 και την Τρίτη 22/10.

Η Ελένη Μπάγια, επικουρική γιατρός στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» και μία από τους 208 που θα προσλαμβάνονταν, μας επισημαίνει σχετικά:

«Οι γιατροί αυτοί έχουν κριθεί από την ίδια τη ζωή, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Γιατί τα Επείγοντα σε κάθε γενική εφημερία τελούν σε συνθήκες "πολέμου". Δέχονται χιλιάδες κόσμου, εξαιτίας και της έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπάρχει αναμονή για μια εξέταση στις 6 και 8 ώρες. Υπάρχει πολύ μεγάλος εκνευρισμός και αγανάκτηση από ανθρώπους που υποφέρουν. Και φυσικά, από τη μεριά των υγειονομικών υπάρχει εντατική εργασία. Δίνουμε κάθε φορά τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά και εμείς είμαστε στα πρόθυρα της εξόντωσης.

Δεν είμαστε παράτυποι, δεν είμαστε παράνομοι. Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα ο διορισμός. Δεν ζητάμε χάρη. Εχουμε ήδη κριθεί και στελεχώνουμε τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Και εννοείται ότι οι 208 δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Χρειάζονται πολλαπλάσιες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Πολλοί γιατροί είναι στην ηλικία των 60 και 65 ετών και σε λίγα χρόνια θα αφυπηρετήσουν, θα συνταξιοδοτηθούν. Τα κενά είναι πολλαπλάσια.

Και φυσικά η λύση δεν είναι η ανακύκλωση μεταξύ ανεργίας και εργασίας, δεν είναι λύση οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι σχέσεις με μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η εργασία δεν είναι προνόμιο, ούτε ευκαιρία. Είναι δικαίωμα. Και πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι».

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στο κάλεσμά της για την πανυγειονομική κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι "τολμηρές μεταρρυθμίσεις" δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για την ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων και των "δημόσιων μονάδων Υγείας" σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και με έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς - πελάτες.

Γνωρίζουμε ότι "οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις" σημαίνουν:

-- Για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση, τσακισμένα μισθολογικά και επιστημονικά δικαιώματα.

-- Για τους ασθενείς άγριο χαράτσωμα, εξασφάλιση ενός "βασικού πακέτου" υπηρεσιών Υγείας, πολύ πίσω από τις ανάγκες και πλήρως αναντίστοιχες με τα επιτεύγματα της επιστήμης, και οι υπόλοιπες παροχές ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.

Αυτές είναι οι ανθυγιεινές "μεταρρυθμίσεις" που ήρθε με φόρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθυμος σύμμαχος της κυβέρνησης η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ (ΝΔ), η οποία πρωτοστατεί στην προώθηση των αντιδραστικών σχεδιασμών για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που κάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας να επενδύσουν στον τομέα της Υγείας, γιατί είναι χρυσωρυχείο, όπως κυνικά ομολόγησε».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 23/10, απαιτώντας: Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να διοριστούν άμεσα οι 215 συνάδελφοι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις άλλες ειδικότητες. Να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία, να μην απολυθούν και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι συνάδελφοι επικουρικοί. Να πληρωθεί άμεσα, χωρίς καμία περικοπή, το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών. Αμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με μόνιμους γιατρούς, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ