ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στους δρόμους οι διαδηλωτές για έβδομη μέρα

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Copyright 2019 The Associated

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν και χτες τις απεργίες, τις διαδηλώσεις και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, ξαναστήνοντας οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων του Λιβάνου. Απαιτούν την παραίτηση της εννιακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι και τη λήψη μέτρων κατά της φτώχειας και της ανέχειας για πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού.

Πλήθος επιχειρήσεων, σχολείων, πανεπιστημίων και τραπεζών παρέμειναν κλειστά. Μικροσυμπλοκές διαδηλωτών και στρατιωτών σημειώθηκαν σε ορισμένες κεντρικές συνοικίες της Βηρυτού και στις νότιες πόλεις Σιδώνα και Τύρο, όταν οι ένοπλες δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν οδοφράγματα ή να περιορίσουν κινητοποιήσεις.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα δέσμη μέτρων που υποτίθεται ότι δεν αυξάνουν τη φορολογία αλλά ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για το ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών, εξήρε την υποστήριξη που εξέφρασαν για τις αποφάσεις του ξένες κυβερνήσεις, μετά από κύκλο συναντήσεων με Ευρωπαίους και Αραβες πρέσβεις. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων από πολλές χιλιάδες κυρίως νεαρούς διαδηλωτές που απαιτούν την παραίτησή του.

Το Λιβανέζικο ΚΚ υποστηρίζει τη συνέχιση των αγώνων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες εκφοβισμού και καταστολής από την κυβέρνηση.

  • Με ένα κυνηγητικό όπλο κατέρριψε χτες ένας Λιβανέζος πολίτης ισραηλινό μη επανδρωμένο μικρό αεροσκάφος, που πετούσε πάνω από περιοχή της πόλης Κφαρ Κίλα του νοτίου Λιβάνου.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Εφεδρικό» σχέδιο για αναβολή του Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σύσταση στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών της ΕΕ να εγκρίνουν μία πιθανή παράταση στη διαδικασία έναρξης του Brexit φάνηκε να σχεδιάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά και από τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται να προωθείται παρά τη νέα διαβεβαίωση του Βρετανού κυβερνητικού εκπροσώπου πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση» στο Brexit πέρα από τις 31 Οκτώβρη «δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου ή της ΕΕ». Ο Βρετανός αξιωματούχος μάλιστα υποστήριξε ότι η συμφωνία για το Brexit, που ψηφίστηκε προχτές βράδυ επί της αρχής, θα πρέπει να εγκριθεί πριν το τέλος τρέχοντος μηνός από τη βρετανική Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, από το βράδυ της Τρίτης έως τουλάχιστον χτες η κυβέρνηση «πάγωσε» τη διαδικασία έγκρισης του εφαρμοστικού νόμου που αφορά το Brexit, έπειτα από την απόρριψη του ασφυκτικά στενού κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος το βράδυ της Τρίτης από την πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών.

Παρ' όλα αυτά, από τη δημοσιοποίηση ενός μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστειλε χτες ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον σε ψηφοφόρους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, γίνεται κατανοητό πως ο χρόνος δεν αρκεί για Brexit στις 31 Οκτώβρη. Στο ίδιο μήνυμα η ευθύνη επιρρίπτεται στους Εργατικούς «επειδή καθυστέρησαν ξανά το Brexit».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ αποσαφήνισε πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να εγκρίνει μία νέα αναβολή, αποφεύγοντας να την προσδιορίσει χρονικά.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι κάλεσε τους ηγέτες των άλλων 27 χωρών της ΕΕ να αποδεχτούν μία πιθανή παράταση του Brexit, «ώστε να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να εξηγήσει τη θέση του και το Ευρωκοινοβούλιο να επιτελέσει το ρόλο του».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Φοροληστεία και περιστολή κρατικών δαπανών το 2020

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η ισπανική κυβέρνηση στην Κομισιόν

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα φοροληστεία και επιπλέον περιστολή κρατικών δαπανών περιμένει τον ισπανικό λαό, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές της 10ης Νοέμβρη, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 και τις σχετικές επισημάνσεις από πλευράς της υπηρεσιακής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σάντσεθ και της Κομισιόν.

Στην επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν επί των Οικονομικών Βάλντις Ντομπρόφσκις και του αρμόδιου επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί προς την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο, τονίζουν πως το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που υπέβαλε η κυβέρνηση προς έγκριση στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν δεν τηρεί τις απαιτήσεις για «ρύθμιση του δομικού ελλείμματος», τον «έλεγχο των δημοσίων δαπανών» και τη «μείωση του δημόσιου χρέους». Συγκεκριμένα, τα δημοσιονομικά μέτρα που περιέχονται στον υποβληθέντα προϋπολογισμό προβλέπουν μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 0,1% του ΑΕΠ, που υπολείπεται από το στόχο του 0,65%. Η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει μέσω φόρων και περιστολής κρατικών δαπανών να καλύψει τη διαφορά των 6,6 δισ. ευρώ. Επίσης, ο ισπανικός προϋπολογισμός περιέχει αύξηση των πρωτογενών κρατικών δαπανών κατά 3,8%, που υπερβαίνει κατά πολύ το 0,9%.

Πάντως η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, απάντησε πως το προσχέδιο προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες δεν ήταν το τελικό και δεν συμπεριλάμβανε τα έσοδα από επιπλέον μέτρα. Οι ανησυχίες εκφράζονται ενόψει των νέων πρόωρων εκλογών σε περίπου δέκα μέρες, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ούτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Π. Σάντσεθ ούτε το Λαϊκό Κόμμα καταφέρνουν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενδεχομένως ούτε στην περίπτωση που συμμαχήσουν με μικρότερα κόμματα.

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι αξιοποιείται και προεκλογικά, το «νεοφιλελεύθερο» κόμμα «Πολίτες», το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox» στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας κατέθεσαν σήμερα στο τοπικό Κοινοβούλιο της Σεβίλης αίτημα προς την ισπανική κυβέρνηση για εφαρμογή στην Καταλονία - όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες - του άρθρου 155 του Συντάγματος, για ανάκληση της αυτονομίας της.

ΚΙΝΕΖΟΣ ΥΠΕΞ
Σειρά επαφών στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη Γαλλία βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, όπου συνάντησε και τον Πρόεδρο Μακρόν, ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο δεύτερος στην Κίνα τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ο Γουάνγκ σημείωσε ότι το Πεκίνο περιμένει την επίσκεψη Μακρόν για να δοθεί νέα ώθηση στη σημαντική στρατηγικού χαρακτήρα επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που συν τοις άλλοις αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς βασικές επιλογές των ΗΠΑ, ο Γουάνγκ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι στη σημερινή συγκυρία κυριαρχούν διεθνώς «η μονομέρεια και ο προστατευτισμός» και γι' αυτό είναι απαραίτητο Κίνα και Γαλλία να συνεργαστούν για τη «διατήρηση της πολυμέρειας» αλλά και «βασικών κανόνων στις διεθνείς σχέσεις», υποστηρίζοντας ότι Παρίσι και Πεκίνο καλούνται να αναλάβουν ευθύνες με διεθνείς προεκτάσεις.

Από τη μεριά του, ο Μακρόν εξέφρασε την προσδοκία ότι η επίσκεψή του στην Κίνα θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ενας Κούρδος της Συρίας αυτοπυρπολήθηκε χτες το πρωί μπροστά στην έδρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γενεύη και διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Λοζάνης. Ο 31χρονος ζούσε στη Γερμανία, ενώ Κούρδοι της Ελβετίας έχουν διαδηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες βδομάδες ενάντια στην τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ διέψευσε δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο σχεδιάζει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ. Η Χούα μίλησε περί πολιτικών φημών που έχουν απώτερους σκοπούς. Πάντως, οι πηγές της εφημερίδας συσχέτιζαν τις όποιες πιθανές πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί στο Σικάγο συνέχισαν χτες για πέμπτη μέρα την απεργία και τις διαδηλώσεις τους με μισθολογικά και εκπαιδευτικά αιτήματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Γουίλιαμ Τέιλορ, Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρετεί ως επιτετραμμένος στην αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε τη χορήγηση της αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τη χώρα με τη διεξαγωγή από το Κίεβο πολιτικά υποκινούμενων ερευνών που επιθυμούσε σε βάρος του γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η κατάθεση αυτή αντικρούει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου ότι στην υπόθεση της Ουκρανίας δεν υπήρξε ανταλλαγή σχετικά με τη διάθεση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 391 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 28 μέρες πήρε χτες ο στρατηγός ε.α. Μπένι Γκαντζ (αρχηγός της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας») μετά την αδυναμία του πρώτου εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη. Σε περίπτωση που αποτύχει και αυτός, δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί για τρίτη φορά σε πρόωρες εκλογές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνούν την αιτία θανάτου 39 ανθρώπων σε νταλίκα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντατικές έρευνες για την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου 39 ανθρώπων, οι σοροί των οποίων εντοπίστηκαν χτες από πλήρωμα ασθενοφόρου μέσα σε νταλίκα στο βιομηχανικό πάρκο Γκρέις σε απόσταση 32 χλμ. ανατολικά του Λονδίνου, διενεργεί η βρετανική αστυνομία.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας δήλωσε ότι το φορτηγό ταξίδεψε από το Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο στο λιμάνι του Πάρφλιτ στην ανατολική Αγγλία. Κατόπιν, παρέμεινε στην περιοχή Τούροκ γύρω στις 12.30 π.μ. (τοπική ώρα) για περίπου 35 λεπτά προτού αναχωρήσει. Επίσης, Βρετανοί αστυνομικοί τόνισαν πως ο 25χρονος οδηγός της νταλίκας είναι από τη Β. Ιρλανδία και κρατείται για ανάκριση. Δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία σε σχέση με την ταυτότητα των θυμάτων παρά μόνο ότι οι 38 ήταν ενήλικες και ένας έφηβος ενώ εικάζεται ότι ήταν μετανάστες - θύματα δουλεμπόρων. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η νταλίκα ανήκε σε μία γυναίκα από την Ιρλανδία, που την είχε αγοράσει από τη Βουλγαρία το 2017. Στη συνέχεια το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως το φορτηγό ήταν καταχωρημένο στην πόλη Βάρνα. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, διαβεβαίωσε ότι από το 2017 η επίμαχη νταλίκα, που κατέληξε φέρετρο για 39 ανθρώπους, δεν ξαναπάτησε σε βουλγαρικό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε πως οι αρχές της χώρας του θα φέρουν σε πέρας «κάθε έρευνα που είναι απαραίτητη», αν διαπιστωθεί πως το φορτηγό είχε περάσει από την Ιρλανδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ