ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινήσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με φόντο την όξυνση των σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, όπως αντανακλώνται στις εξελίξεις που αφορούν τη Συρία, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την πιθανότητα επανέναρξης των επαφών για το Κυπριακό, που βαραίνει εξίσου σημαντικά στην ευρύτερη ισορροπία δυνάμεων Μέσης Ανατολής - Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) επικαλέστηκε πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες, μες στο Νοέμβρη θα έρθει στην Κύπρο ξανά η (Αμερικανίδα) ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο να προετοιμαστεί η συνάντηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε για την τριμερή συνάντηση ούτε για άτυπη πενταμερή (με τη συμμετοχή και των «εγγυητριών δυνάμεων»), όπως πιθανολογούν διάφοροι. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιες συναντήσεις γίνουν, θα γίνουν στο ίδιο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διχοτόμησης της Κύπρου και της βαθύτερης εμπλοκής της σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προχωρούν στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι και το σχετικό δημοσίευμα του ΚΥΠΕ επανέφερε ως βασικά «συστατικά» των πιθανών νέων συνομιλιών το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 (που μιλά για «δύο συνιστώντα κράτη») αλλά και το «πλαίσιο Γκουτέρες», που άνοιξε πολύ πιο συγκεκριμένα τη συζήτηση για την ανάθεση της ασφάλειας της Κύπρου σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, ακόμα και το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, με επιστολή του στον ΟΗΕ ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, καταγγέλλει τα νέα προκλητικά σχέδια του ψευδοκράτους για τα Βαρώσια, τονίζοντας ότι περιμένει από την κυβέρνηση της Τουρκίας και το ψευδοκράτος να συμμορφωθούν στις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δικαίωμα επιστροφής και το περιουσιακό δικαίωμα των νομίμων κατοίκων της πόλης, θα πρέπει να αποφεύγονται». Ακόμα, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, κρίνοντας σκόπιμο να υποστηρίξει ότι «μια τέτοια ενέργεια θα χρησίμευε ως ένα απτό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί στοιχείο αλλαγής του παιχνιδιού, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες δημιουργίας ενός υποστηρικτικού κλίματος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας...».

  • Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ενημέρωσε χτες επιτροπές της Βουλής για τις ενέργειες που δυναμώνει η κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, με αξιοποίηση κονδυλίων στο πλαίσιο της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO) της ΕΕ, που ιεραρχεί ψηλά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ενισχύσουν ολόπλευρα την άμυνα της Ενωσης. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο και τη συμβολή στην τεχνολογία οπλικών συστημάτων. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί και την άνοιξη, κατά την επίσκεψη που είχε κάνει στην Κύπρο η τότε υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εστιάζοντας στα προτερήματα που έχει η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και το πώς μπορεί αυτή να συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της Ενωσης συνολικά.

ΧΙΛΗ
Μεγαλώνει η λαϊκή οργή με απεργία και διαδηλώσεις

Η αντιδραστική κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του στρατιωτικού νόμου

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κόντρα στην κρατική καταστολή που θυμίζει την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ

Copyright 2019 The Associated

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κόντρα στην κρατική καταστολή που θυμίζει την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ
Με μαζικές διαδηλώσεις απάντησαν χτες εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές στην αντιδραστική κυβέρνηση της Χιλής του Σεμπάστιαν Πινιέρα, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την κρατική τρομοκρατία που έχει βγάλει το στρατό και την αστυνομία στους δρόμους κατά χιλιάδες. Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και άλλες πόλεις έγιναν στο πλαίσιο της 48ωρης γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής, σειρά από κλαδικά συνδικάτα, ενώσεις φοιτητών και σπουδαστών. Στις 6 μέρες που έχουν προηγηθεί, από τα πυρά του στρατού και των Καραμπινιέρων (της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας από την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ) έχουν σκοτωθεί 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι, όπως και ένας νέος από το Εκουαδόρ, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και πάνω από 5.000 οι συλληφθέντες. Χτες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε και ένα 4χρονο αγοράκι, όταν οδηγός, μάλλον σε κατάσταση μέθης, έριξε το αυτοκίνητό του σε διαδηλωτές.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Χιλής κατήγγειλε επίσης τη βίαιη σύλληψη την Τρίτη λίγο μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 8 το βράδυ, (στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα) τριών στελεχών της, της Βαλεντίνα Μιράντα, εκπρόσωπου του Πανεθνικού Συντονιστικού Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Πάμπλο Φερράδα, στελέχους της οργάνωσης στο φοιτητικό κίνημα και της Αναΐς Πουλγκάρ, φοιτητικού στελέχους στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, που χτυπήθηκαν από Καραμπινιέρους. Επίσης, το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, που συγκεντρώνει τα στοιχεία για την κρατική καταστολή, δέχτηκε καταγγελία για τη μετατροπή της στάσης του μετρό του Σαντιάγκο «Μπακεντάνο» σε χώρο κράτησης και βασανιστηρίων από στρατό και αστυνομία κατά των διαδηλωτών.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Πινιέρα, προσπαθώντας να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, εμφανίστηκε να «ζητάει συγγνώμη» και εξήγγειλε ορισμένα μέτρα, αφού πρώτα είχε πάρει πίσω τις αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα, την αύξηση των συντάξεων κατά 20%, μειώσεις στους μισθούς ανώτερων κρατικών λειτουργών και βουλευτών, έδωσε υποσχέσεις για βελτίωση του μέσου μισθού, άρση της αύξησης κατά 9,2% στις τιμές του ηλεκτρικού, για τη βελτίωση της κατάστασης στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, μεγαλύτερη φορολογία κατά 40% στα υψηλά εισοδήματα πάνω από 8 εκατομμύρια πέσος το μήνα.

Την ίδια ώρα, αρνήθηκε να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το στρατό από τους δρόμους στο όνομα της «αποκατάστασης της ασφάλειας», ένα από τα βασικά ζητήματα που διατρανώνουν οι χιλιάδες διαδηλωτές. Ετσι, τόσο τα εξαγγελθέντα μέτρα όσο και η συνεχιζόμενη καταστολή προδιαγράφουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες που απαιτούν ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας με 40 ώρες δουλειάς τη βδομάδα και να μη μείνουν ατιμώρητες οι δολοφονίες διαδηλωτών που διαπράχθηκαν αυτές τις μέρες.


ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Καταγγέλλουν ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Μετά την αναδίπλωση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Εκουαδόρ (Ισημερινού), του νεοφιλελεύθερου Προέδρου Λενίν Μορένο, στην οποία αναγκάστηκε ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις λαϊκών οργανώσεων, που κράτησαν έως τα μέσα Οκτώβρη ενάντια στα μέτρα για τα καύσιμα και τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ, και την τότε εξαγγελία διαλόγου, επανέρχεται η ποινικοποίηση της πολιτικής κοινωνικής δράσης.

Οπως κατήγγειλε η Συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνών του Εκουαδόρ (CONAIE), που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και συμφώνησε για τον διάλογο, συνεχίζονται οι διώξεις της κυβέρνησης εναντίον εκπροσώπων τους. Ετσι ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συμμετοχή στον διάλογο αν δεν σταματήσουν οι ενέργειες αυτές. Η κυβέρνηση του Μορένο κατηγορεί τους αυτόχθονες ότι δημιουργούν έναν «ανατρεπτικό στρατό» αναφερόμενη στις ομάδες περιφρούρησης. Μάλιστα, έχει διαταχθεί έρευνα με βάση το άρθρο 349 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση για 5-7 χρόνια σε όποιον «προωθεί, διευθύνει ή συμμετέχει σε ένοπλες οργανώσεις, κομάντο, ομάδες ή τρομοκρατικούς πυρήνες, που προορίζονται να υπονομεύσουν τη δημόσια τάξη».

Θυμίζουμε ότι στις 12ήμερες διαμαρτυρίες του Οκτώβρη δολοφονήθηκαν 10 διαδηλωτές, 1.340 τραυματίστηκαν, έγιναν 1.152 προσαγωγές και συλλήψεις και οι κινητοποιήσεις έληξαν μετά την απόσυρση ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων και του στρατιωτικού νόμου, ενώ είχαν διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ
Δέχεται επανακαταμέτρηση ψήφων και καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος

Η ένταση στη Βολιβία δεν λέει να κοπάσει μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 20 Οκτώβρη και την επικράτηση, σύμφωνα με τα μη επίσημα αποτελέσματα, του σοσιαλδημοκράτη νυν Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, με το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS) με 46,49% έναντι του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κάρλος Μέσα, του νεοφιλελεύθερου συνασπισμού «Κοινότητα Πολιτών» (Comunidad Cuidadana), με 37,01%.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ο πρώτος πρέπει να έχει το 50% συν 1 ψήφο, ή το 40% των ψήφων και διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο, κάτι που ο Μοράλες φαίνεται να προσεγγίζει. Ωστόσο, με την αμφισβήτηση που δέχεται από τον Μέσα και τους ισχυρούς συμμάχους του, ΗΠΑ, Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ΕΕ, ο Πρόεδρος της Βολιβίας αποφάσισε η κυβέρνησή του να απευθύνει αίτημα προς τον ΟΑΚ να στείλει «το ταχύτερο» τεχνική αποστολή στην όποια μπορεί να συμμετέχει και όποιος άλλος οργανισμός το επιθυμεί, προκειμένου να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων μία προς μία, κάτι που αποδέχτηκε ο εν λόγω οργανισμός, ενώ ο Βολιβιανός Πρόεδρος δηλώνει ότι θα αποδεχτεί το όποιο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που δεν ξεπεράσει τις 10 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, θα ακολουθήσει 2ος γύρος στις 15 Δεκέμβρη.

Την ίδια ωστόσο στιγμή, ο Ε. Μοράλες κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, που συνεχίζει την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας κάνοντας βίαιες συγκεντρώσεις και πυρπολώντας τοπικές εκλογικές επιτροπές προσπαθώντας να αποτρέψει την επανακαταμέτρηση.

Είναι φανερό, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο μεγαλύτερων ή μικρότερων προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία, ότι γίνεται προσπάθεια από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στο όνομα της δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε προηγηθεί την Τρίτη η παραίτηση του Αντόνιο Κόστας, αντιπροέδρου του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), ο οποίος επέκρινε «την ατυχή απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ